Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Για ακόμη μια χρονιά τριάντα μέλη του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων με αρχηγούς τον Πρόεδρο κ. Κ. Μιχαηλίδη και την Ειδ. Γραμματέα κα Η. Θεμιστοκλέους, ταξίδεψαν στην Αίγυπτο, από την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου 2019. Τα μέλη της εκδρομής έζησαν μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία στη δεύτερη πατρίδα μας.

Οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας τους υποδέχτηκαν και τους «αγκάλιασαν» θερμά. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης επισκέφτηκαν την αγορά του Χαν Αλ Χαλίλι και στη συνέχεια το ανακαινισμένο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου. Η βραδιά ήταν οικογενειακή και ζεστή. Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο του Κέντρου και Β’ Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου μας κ. Ν. Βαδή και τον ευχαρίστησε για το υπέροχο δείπνο και τη φιλοξενία.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ξεναγήθηκαν στις Πυραμίδες, στη Σφίγγα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου. Το μεσημέρι η Ελληνική Κοινότητα Καίρου και ο Πρόεδρος κ. Χρ. Καβαλής παρέθεσαν προς τιμήν τους πλούσιο νηστίσιμο γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου για να τους ευχαριστήσουν για την επίσκεψή τους. Η θέα στα νερά του Νείλου γέμισε τη ψυχή τους και τους ταξίδεψε. Οι Πρόεδροι κ. Χρ. Καβαλής και κ. Κ. Μιχαηλίδης αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Το απόγευμα παρακολούθησαν την Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στον Ναό Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι. Τελευταία στάση τους στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ήταν η Μονή του Αγίου Γεωργίου την Μεγάλη Παρασκευή. Τους υποδέχτηκε ο υπεύθυνος της Μονής και τους ξενάγησε στο Μουσείο και στις στοές του Αγίου Γεωργίου.

Με την ευλογία του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ τα μέλη της εκδρομής παρακολούθησαν σε κλίμα κατάνυξης την Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια απόλαυσαν νηστίσιμο δείπνο στο εστιατόριο της Ε.Κ.Α. (Ένωση). Το Μεγάλο Σάββατο μετά τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα ο Μακαριότατος τους καλωσόρισε με τα θερμά του λόγια και τους ξενάγησε στο Πατριαρχείο. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριότατο και Του δώρισε χειροποίητο μπρούτζινο κλαδί ελιάς. Το δώρο του Μακαριότατου με πολύ αγάπη προς τον Σύνδεσμό μας ήταν μια χειροποίητη κατασκευή φτιαγμένη από τους μαθητές του στο Κονγκό. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το σπίτι του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, τα Ελληνικά Κοιμητήρια και τα Ελληνικά Σχολεία. Το βράδυ παρακολούθησαν μαζί με πολλούς Αιγυπτιώτες την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του Ευαγγελισμού και ακούσανε το «Χριστός Ανέστη» από τη δυνατή και ζεστή φωνή του Μακαριότατου. Μετά το πέρας της κατανυκτικής ακολουθίας απόλαυσαν όλοι μαζί το αναστάσιμο δείπνο στο Ελληνικό Εστιατόριο Santa Lucia.

Την Κυριακή του Πάσχα επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας. Η ΕΚΑ οργάνωσε ένα μεγάλο πασχαλινό γεύμα αγάπης στο οποίο παραβρέθηκαν ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β΄, Στελέχη της ΕΚΑ, μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, πολλοί επίσημοι, τα μέλη της εκδρομής και πλήθος Αιγυπτιωτών. Αντάλλαξαν ευχές, τσούγκρισαν κόκκινα αυγά και διασκέδασαν με μουσική και πολύ χορό.

Την Δευτέρα του Πάσχα με μεγάλη συγκίνηση ξεκίνησε το ταξίδι επιστροφής τους στην Ελλάδα. Οι εκδρομείς αποχαιρέτισαν την Νειλοχώρα γεμάτοι εικόνες, αναμνήσεις και με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν σύντομα.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων ευχαριστεί θερμά, τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, τις Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας, τους Προέδρους τους κ. Χρ. Καβαλή και κ. Εδμ. Κασιμάτη, τα Δ.Σ. των Κοινοτήτων, τον Πρόεδρο κ. Ν. Βαδή και το Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, το Τουριστικό Πρακτορείο Norstar και την κα Μ. Γαβαλά, τον ξεναγό κ. Κάραμ, τον συνοδό κ. Σαίντ και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής.

___________________________________________________________________

Η Χορωδία του Συνδέσμου στην Ακράτα

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων έλαβε μέρος στο 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ανατολικής Αιγιαλείας, που διοργανώθηκε από την Πολυφωνική Χορωδία Ανατολικής Αιγιαλείας, στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις Ακράτας 1924» στην Ακράτα. Η χορωδία του Συνδέσμου απέδωσε για άλλη μια φορά το πρόγραμμά της εξαιρετικά, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα και τα επαινετικά σχόλια του κοινού. Στο τέλος του προγράμματος, οι διοργανωτές επέδωσαν αναμνηστικό δίπλωμα προς τη χορωδία για τη συμμετοχή της, ενώ ο Σύνδεσμος ανταπέδωσε, προσφέροντας ένα αναμνηστικό μετάλλιο των 85 χρόνων δράσης και προσφοράς του. Ακολούθησε δεξίωση εκ μέρους των διοργανωτών. Στην εκδήλωση εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Έφορος Χορωδίας κ. Δημήτρης Δημητρίου.

_______________________________________________________________________

«Αλέξανδρος Ιόλας»

Εκλεκτοί Αιγυπτιώτες και φίλοι τους, παρακολούθησαν την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 στον, πάντα, φιλόξενο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αθήνα, τον βιογράφο και στενό φίλο του Αλεξάνδρου Ιόλα, Νίκο Σταθούλη, να μιλάει, με πάθος και αγάπη για τον μεγάλο Αλεξανδρινό γκαλερίστα, και όχι μόνο, Αλέξανδρο Ιόλα.  Ο Ιόλας, ο Μαικήνας αυτός της τέχνης, που μας παρουσίασε ο Σταθούλης, ήταν ένας Ραδιούργος, Είρωνας, Οξυδερκής, Αυθάδης, Τολμηρός, Εκρηκτικός, Αδίστακτος – όλα με κεφαλαία γράμματα – άνθρωπος που γεννήθηκε, δυστυχώς, πολύ νωρίς για την εποχή του.

Μεγάλη εντύπωση, αμηχανία και θλίψη προκαλεί πάντα η λεπτομερής περιγραφή του Σταθούλη για την λεηλασία, πλιάτσικο την ονομάζει, της βίλας του Ιόλα στην Άγια Παρασκευή και πως μια τεράστια καλλιτεχνική περιουσία, που είχε δωρίσει ο Ιόλας στον Ελληνικό λαό, χάθηκε για πάντα από την Ελλάδα.

Συγκινητική η παρέμβαση του ζωγράφου Απόστολου Κυρίτση στην ομιλία για τις αναμνήσεις του σχετικά με τον Αλέξανδρο Ιόλα.

Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Νίκου Σταθούλη στον Σύνδεσμο των Αιγυπτιωτών και καταχειροκροτήθηκε ακόμα περισσότερο από την πρώτη φορά το 2012.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τον ομιλητή με την απονομή αναμνηστικού διπλώματος.

______________________________________________________________________

Παρουσίαση βιβλίου του Αλεξανδρινού σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη

«Το Σπίτι Μόνο»

Την 6η Μαίου 2019 λίγο πριν το τέλος της έξοχης εκδήλωσης, ο Πάνος Κατέρης κάλεσε στο βήμα τον συγγραφέα, οι παριστάμενοι στην εξαιρετικη παρουσίαση του βιβλίου «Το σπίτι μόνο», σιωπηλοί και συγκινημένοι από τις ομιλίες, το διάβασμα περικοπών του βιβλίου και τις προσωπικές αναφορές των επώνυμων καλεσμένων που είχαν προηγηθεί, ο σεμνός Κοραής Δαμάτης, παίρνοντας θέση μπροστα στο μικρόφωνο, κοντοστάθηκε, κοίταξε προς την αίθουσα, ανάπνευσε και αποτεινόμενος στην ομήγυρη είπε, απλά και σεμνά “ευχαριστώ πολύ όλους για την παρουσία και τα καλά σας λόγια”.

Κατέβηκε να επιστρέψει στη θέση του, όμως τον πρόλαβε ο Πανος, του κράτησε το χέρι λέγοντας “περίμενε μη φεύγεις, ο Πρόεδρος έχει να σου προσφέρει…”  και ήταν η σειρά του συγκινημένου συγγραφέα να παραλάβει απο τον Πρόεδρο Κώστα Μιχαηλίδη το Τιμητικό Δίπλωμα και ευχαριστίες για το από πολλών ετών άξιο έργο του στο θέατρο, το χορό, το συγγραφικό, γενικά στον Πολιτισμό.

Εμείς όρθιοι, καταχειροκροτήσαμε και πλησιάσαμε να συγχαρούμε θερμά όλους τους συντελεστές της έκδήλωσης, πρώτο τον “δικό μας” φίλτατο  δεξιοτέχνη παρουσιαστή Πάνο Κατέρη, την καληκέλαδη Δήμητρα Γαλάνη η οποία μας εξέπληξε για τις γνώσεις και τα επιτεύγματα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων, τη δική μας Μαίη Σεβαστοπούλου και τη Μαρία Καβουκίδη για το καθαρό ευανάγνωστο διάβασμα χαρακτηριστικών, της σκέψης και γραφής του συγγραφέα, τμημάτων του βιβλίου, τον συμπαθή και συγκινημένο, πάντα γελαστό Σπύρο Μπιμπίλα.

Ήταν μια εκδήλωση όπου πολλοί, γνώρισαν έναν επίσης πετυχημένο εκπρόσωπο των Ελλήνων που ήλθαν στη Πατρίδα απο την αιγυπτιακή Γή.

______________________________________________________________________

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών

Την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, στο φιλόξενο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας, παρατέθηκε άλλο ένα «Γεύμα Αγάπης» για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας, με τη βοήθεια και συμπαράσταση οικογένειας Αιγυπτιωτών.

Ευχηθήκαμε Χριστός Ανέστη, τσουγκρίσαμε κόκκινα αυγά και φάγαμε όπως πάντα, σαν οικογένεια. Αυτές τις λίγες ώρες που βρισκόμαστε όλοι μαζί, οι συμπατριώτες μας ξεχνούν για λίγο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, οικονομικές δυσκολίες αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Συζητάμε, γελάμε, χορεύουμε και διασκεδάζουμε. Η χαρά και η ελπίδα γεμίζει τις καρδιές μας.

Η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας εργάζεται ακούραστα όλο το χρόνο και βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των συμπατριωτών μας.

Εκτός από το πλούσιο γεύμα, μοιράζονται τρόφιμα και ρούχα τα οποία προσφέρονται από μέλη και φίλους του Συνδέσμου μας. Επίσης σε κάθε Γεύμα μοιράζουμε ψητά κοτόπουλα σε όλους, προσφορά αγαπητού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου μας.

Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες καθώς και όλα τα μέλη και τους φίλους για την προσφορά τους, και ευχόμαστε ο Σύνδεσμoς μας να μπορεί πάντα να βρίσκεται στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων συμπατριωτών μας.

Συνεχίζουμε να συλλέγουμε τρόφιμα (μακράς διάρκειας) για το επόμενο «Γεύμα Αγάπης». Αν το επιθυμείτε μπορείτε να προσφέρετε και εσείς, καθημερινά στη γραμματεία του Συνδέσμου μας (από τις 9 έως τις 8:30 το βράδυ).

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

______________________________________________________________________

Τιμητική εκδήλωση για τον Γ. Οικονομίδη

 

 

Την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 και ώρα 7.30 μμ, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Ο.Σ.Α.Ε.) «Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ» διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον προηγούμενο πρόεδρό του, τον κ. Γεώργιο Οικονομίδη, τον οποίο και ανακήρυξε Επίτιμο. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο φιλόξενο εντευκτήριο του Συνεταιρισμού, στην πλατεία Ηρώων Αιγυπτιωτών, στην Κηφισιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον εισαγωγικό λόγο του Προέδρου του Συνεταιρισμού κ. Μ. Μάστρακα, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ. Μ. Δεληπαράσχου, παρουσιάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον κ. Γ. Οικονομίδη. Αμέσως μετά ο νυν Πρόεδρος κ. Μάστρακας επέδωσε τιμητική πλακέτα και δίπλωμα προς τον κ. Οικονομίδη, με τα οποία αναγορεύτηκε πρώτος Επίτιμος Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Οικονομίδη για την προσφορά του στους Αιγυπτιώτες και του επέδωσε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Ευχαριστήριες προσφωνήσεις απηύθυναν στον τιμώμενο οι κ.κ. Σ. Καμαλάκης, εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’, Γ. Θωμάκος Δήμαρχος Κηφισιάς και Ν. Χιωτάκης πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος.

Η βραδιά έκλεισε με τη μελωδική συμμετοχή της Μικτής Τετράφωνης Χορωδίας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της κ. Γιάννη Λαζαρίδη και τη συνοδεία στο πιάνο της καθηγήτριας κ. Φιφίκας Μπρουσιανού.

Στο τέλος της εκδήλωσης το ΔΣ του Συνεταιρισμού πρόσφερε κέρασμα στους παρευρισκομένους.

Πλην των ανωτέρω στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Πολυξένη Αστερίου, Ευτυχία Κούτση, Γεώργιος Παπαδόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του δήμου Κηφισιάς.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, εκτός από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη, παρέστησαν ο Γεν. Γραμματέας κ. Παναγιώτης Χριστοφορίδης, ο Ταμίας κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, η Ειδ. Γραμματέας κα Ηλιάνα Θεμιστοκλέους και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Μυρσίνη Σουλτανάκη, Γιώργος Μαρκουλής, Απόστολος Τζιτζάς και Δημήτρης Δημητρίου.

(Φωτογραφίες Στέλιος Κυρίτσης)

______________________________________________________________________

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ώρα 7.30 μμ, η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, με συνδιοργανωτή τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, πραγματοποίησε στο εντευκτήριό της, Κολοκοτρώνη 75 στον Πειραιά, στην αίθουσα πολιτισμού «Γιάννης Χατζημανωλάκης», εκδήλωση αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό ποιητή Κ. Π. Καβάφη, με τίτλο «ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ». Εισηγήτριες ήταν οι κ.κ. Αγγελική Βλαχάκη – Δημητρίου, φιλόλογος και Αικατερίνη Τζωρτζακάκη, ψυχολόγος – συγγραφέας, ενώ απαγγέλθηκαν στίχοι από ποιήματα του ποιητή. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με μελοποιημένα από το μαέστρο της κ. Γιάννη Λαζαρίδη, ποιήματα του Καβάφη. Στο πιάνο συνόδεψε η Καθηγήτρια κ. Φιφίκα Μπρουσιανού. Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων το «παρών» έδωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Απόστολος Τζιτζάς και Δημήτρης Δημητρίου.

______________________________________________________________________

Κλιματικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο

Τη Κυριακή 14 Απριλίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρακολουθήσαμε την ενδιαφέρουσα ομιλία του Ακαδημαικού κ. Χρήστου Ζερεφού με θέμα «Κλιματικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο». Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής. Είναι πράγματι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών, χάρις στα οποία, έχουμε τεκμήρια για την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη μας από το 350,000 π.Χ. Μάθαμε για την προσφορά του Αριστοτέλη που συγκέντρωσε και δημοσίευσε όλες τις παρατηρήσεις και γνώσεις της εποχής στα «Μετεωρολογικά» που αποτέλεσαν το πρότυπο διδακτικό βιβλίο της Μετεωρολογίας. Μας μίλησε για το Νειλόμετρο που χρησίμευε στη μέτρηση της στάθμης του Νείλου για να προβλέψουν τις πλημμύρες αλλά και την φορολόγιση των καλλιεργειών. Είναι γεγονός κατέληξε ότι οι ανθρωπογενείς επιδράσεις έχουν επηρεάσει τις κλιματολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα τα τελευταία 100 χρόνια. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία!

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τον κ. Ζερεφό με την απονομή αναμνηστικού διπλώματος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής κ. Πιερής με αναμνηστική πλακέτα του σήματος της Αμπετείου Σχολής.

______________________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

με το ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, το ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

και το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

«Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΜΑΣ»

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικής σημασίας εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ελευσίνας. Ένα νοερό ταξίδι από την Ελευσίνα μας στην Ελευσίνα της Αλεξάνδρειας, παρουσία του Προέδρου μας κ. Κωστα Μιχαηλίδη, του Δημάρχου της πόλης κ. Γιώργου Τσουκαλά και του Προέδρου του Λαϊκού  Πανεπιστημίου και του Πολιτιστικού Πνευματικού Κέντρου Ελευσίνας κ. Βασίλη Αγριμάκη.

Μετά από τους θερμούς χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων  κ. Κ. Μιχαηλίδη, του κ. Α. Ζαίμη πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Πρόεδρου των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και τον  ειδικό επιστήμονα που βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών τον κ. Μοχάμεντ Αουάντ που ήλθε από την Αίγυπτο ειδικά για να μας τιμήσει για την Ελευσίνα της  Αλεξάνδρειας .

Η Εισηγήτρια κ. Μ. Καρέλου καλωσόρισε και στη συνέχει οι ομιλητές ανέπτυξαν τα εξής θέματα:

1ο Θέμα, Ευεργετήματα των μεγάλων μας Ευεργετών από τον κ. Α. Τζιτζά.

2ο Η Ελευσίνα της Αλεξάνδρειας συναντά την Ελευσίνα μας από τον κ. Θ. Τζάλα.

Η εκδήλωση έκλεισε με ποιήματα Κ.Π. Καβάφη από την καλλιτέχνη κα Ε. Κρύσταλλη και από το πνευματικό κέντρο Ελευσίνας, μουσική με συνοδεία βιολί από τον εξαιρετικό νεαρό Αιμίλιο.

Συγκινητική ήταν η παρουσία αρκετών φίλων, σπουδαίων προσωπικοτήτων από  τον Σύνδεσμο, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση και δήλωσαν πόσο χαρούμενοι ήταν για τον ωραίο περίπατο και τα πολιτιστικά  αποτελέσματα.

Πολλοί κάτοικοι της Ελευσίνας παρακολουθήσαν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση  μας, παρόντες ήταν Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης και τα μέλη της, Πρόεδροι  και μέλη τοπικών Συλλόγων και προσωπικό του Δήμου.

Από αυτή την εξαιρετική εκδήλωση και τα θετικά της αποτελέσματα, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον Δήμαρχο κ. Γ. Τσουκαλά και τους φίλους /  συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο και το Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο της  Ελευσίνας την κ. Μαρία Καρέλου και τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Αγριμάκη.

_______________________________________________________________________

«Αθήνα Αθάνατη»

Τη Δευτέρα 9 Απριλίου 2019 στο κατάμεστο εντευκτήριο μας παρακολουθήσαμε μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη μοναδική Αθήνα μας. Εμπνευστής, δημιουργός και ομιλητής της εκδήλωσης «Αθήνα Αθάνατη» ο κ. Γιώργος Οικονομίδης, φιλόλογος ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγ. Παρασκευής «Ευγένιος Ντελακρουά» και Πρόεδρος του ‘Αστεως Αιγυπτιωτών Κηφισιάς για 30 χρόνια. Ο κ. Οικονομίδης μοιράστηκε το αποτέλεσμα της πολύχρονης μελέτης του για την Αθήνα με κείμενα που διάβασε ο ίδιος και ο σκηνοθέτης Πάνος Κατέρης, πλαισιωμένα με εικόνες και τραγούδια. Μια εξαιρετική ξενάγηση με ιστορικό, πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο που μας έκανε πλουσιότερους σε γνώσεις. Η σύζυγος του κ. Οικονομίδη, η ζωγράφος Λούση Rado – Οικονομίδου φιλοτέχνησε ειδικά για την εκδήλωση πίνακα. Την οπτικοακουστική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Τάκης Σφακιανόπουλος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη επίδοση αναμνηστικού τιμητικού διπλώματος από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδη.

_____________________________________________________________________

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Αφιέρωμα στη Μιμή Ντενίση

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, και στην αίθουσα του εντευκτηρίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων,3ης Σεπτεμβρίου 56, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση – αφιέρωμα στην Ελληνίδα ηθοποιό, σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφράστρια κ. Μιμή Ντενίση.

Την επιμέλεια του αφιερώματος ανέλαβε ο πολύπλευρος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνέφορος στην Πολιτιστική Επιτροπή του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ.Πάνος Κατέρης.

Προβλήθηκαν βίντεο, που πληροφορούσαν το θερμό κοινό που παρευρέθηκε  να τιμήσει τη γνωστή ηθοποιό, για την οικογενειακή  της ζωή, τη λαμπρή παρουσία της στην τηλεόραση, στο θέατρο, και την ανάληψη πρωτοβουλίας στον ΟΗΕ, σχετικά με τη θέση της γυναίκας πρόσφυγα στην Ελλάδα.

Σκέψεις που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία και την παιδεία της επισημάνθηκαν και γοήτευσαν.

Για την τιμώμενη μίλησαν η Μαρία Σκιαδαρέση, συγγραφέας, ο Μιχάλης Μητρούσης, ηθοποιός και συνεργάτης της Μιμής, και ο Θρασύβουλος  Γιάτσιος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η κ. Μιμή Ντενίση παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε και χαιρέτισε τη βραδιά, ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κώστας Μιχαηλίδης την ετίμησε και την βράβευσε επάξια.

Ήταν μια πνευματική εκδήλωση επιπέδου και συναισθηματικά φορτισμένη.

_______________________________________________________________________

«Πάσχα, διάβαση στη ζωή»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής Καϊρου, στο πλαίσιο της Μεγάλης Σαρακοστής, και της προετοιμασίας για την Μεγάλη Χριστιανική εορτή του Πάσχα, πραγματοποίησε εκδήλωση την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στο εντευκτήριό του επί της οδού Εμάντ Ελ- Ντίν  με κεντρικό ομιλητή τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο κ. Νικόδημο.

Θέμα της ομιλίας: «Πάσχα, διάβαση στη ζωή». Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση  ενός λεπτού σιγής εις μνήμην της προσφιλούς παροίκου Σοφίας Ρούσσου (μητέρας του Κοινοτικού Επιτρόπου και Προέδρου του ΠΑΟΚ κ. Ανδρέα Ρούσσου και συζύγου του επί σειρά ετών Αντιπροέδρου του ΣΕΑΑΣ κ.Αναστασίου Ρούσσου).

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε με πολύ λεπτομερή τρόπο την έννοια της μεγάλης χριστιανικής εορτής δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ερμηνεία της λέξεως Πάσχα.

Μετά το πέρας της ομιλίας ο Αιγυπτιώτης συγγραφέας κ. Μαριαντώνης Πολίτης προσέφερε στον Πρόεδρο του Σ.Ε.Α.Α.Σ κ. Αλέξανδρο Καζαμία, την σειρά  των βιβλίων του για την Βιβλιοθήκη του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ (η οποία έχει διατελέσει στο παρελθόν και Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Α.Σ), ο  Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Αν. Αναστασίου, ο Διαχειριστικός Διευθυντής της Αμπετείου και Β’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Ν. Βαδής, ο Διευθυντής της Αμπετείου κ. Χρ. Παπαθανασίου καθώς αρκετή εκ των καθηγητών της Αμπετείου Σχολής, καθώς μέλη και εκπρόσωποι των παροικιακών Σωματείων.Το Σύνδεσμό μας εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. κ. Βασίλης Ζουές.

Ακολούθησε γεύμα  προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου στη μνήμη της Σοφίας Ρούσσου (συζύγου του επί σειρά ετών συμβούλου και Γραμματέα του εντευκτηρίου κ. Αν. Ρούσσου).

(Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη  ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου  www.ekkairo.org).

_______________________________________________________________________

Παιδικό Πασχαλινό Δρώμενο

Η Επιτροπή Νέας Γενιάς, Ενημέρωσης και Επαγγελματικών Οριζόντων διοργάνωσε, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, παιδικό δρώμενο με θέμα «Πασχαλινές Παιχνιδοδημιουργίες». Παρόλο τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επικρατούσαν στο κέντρο της Αθήνας, οχτώ χαρούμενα και χαμογελαστά παιδιά κατάφεραν να φτάσουν στην ώρα τους.

Η γελαστή Χρύσα τα υποδέχθηκε και τους διηγήθηκε ένα παραμύθι με θέμα «έχουμε χάσει την Άνοιξη». Ο αδελφός της Άνοιξης ο Χειμώνας, της βάζει συνέχεια τρικλοποδιές αλλά τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε πεταλούδες, σπουργίτια, μέλισσες και μυρμήγκια για να τη βοηθήσουν. Χόρεψαν, τραγούδησαν και στο τέλος έφτιαξαν και ζωγράφισαν το δικό τους Πασχαλινό φαναράκι. Τα μικρά «σπουργιτάκια» σκόρπισαν σε όλους χαρά και αισιοδοξία και έφεραν την «Άνοιξη» στο εντευκτήριο του Συνδέσμου.

Η Έφορος της Επιτροπής κ. Μ. Μιχαηλίδου και ο συνέφορος κ. Δ. Δημητρίου μοίρασαν στα παιδιά χυμούς και γλυκά.

Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά που συμμετείχαν, τους γονείς τους και την ομάδα «Πράματα & Θάματα» για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Τα παιδικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν από το Σύνδεσμό μας σε όλα τα μικρά Αιγυπτιώτοπουλα.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

______________________________________________________________________

Βραδιά Sixties

Στις 13 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας η καθιερωμένη Βραδιά Sixties. Τα 200 μέλη και φίλοι μας, που παρευρέθηκαν για άλλη μια φορά εντυπωσιάσθηκαν από το συνθεσάιζερ του αγαπητού φίλου και συμπατριώτη μας Τάκη Σφακιανόπουλου που σε συνδυασμό με την εξαιρετική φωνή του έκανε την διαφορά.

Επίσης ο αγαπητός φίλος και συμπατριώτης μας Κώστας Πολίτης με το σαξόφωνο του και την βραχνάδα της φωνής του μας θύμισε τον γνωστό σε όλους μας καλλιτέχνη Louis Daniel Armstrong. Για άλλη μια φορά μείναμε άφωνοι στο άκουσμα των τραγουδιών του κ. Χιώτη  (ο γιατρός), η χροιά της φωνής του πραγματικά σε μαγεύει, κλείνοντας τα μάτια σε ταξιδεύει έχοντας την αίσθηση ότι η εκτέλεση των τραγουδιών γίνεται από τον θρυλικό Tom Jones.

Τι τύχη να μεταφέρεσαι σε μία άλλη νοσταλγική εποχή. Το κέφι της βραδιάς συμπλήρωσε το πάντα εξαιρετικό φαγητό της Αιγυπτιακής μας κουζίνας. Φυσικά επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Επιτροπή Εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας, καθώς και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτής της ξεχωριστής χορευτικής βραδιάς.

_______________________________________________________________________

Εορτασμός της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Πρεσβευτική κατοικία της  Ελλάδος στο Κάϊρο

Ίσως σε ένα από τα ιστορικότερα κτήρια για τον Ελληνισμό του Καϊρου, η Πρεσβευτική κατοικία στην περιοχή Ζαμάλεκ, η οποία κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 1941 – 1944 αποτέλεσε την έδρα της τότε εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης, εορτάσθηκε με μεγαλοπρέπεια η «Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821».

Οικοδεσπότης ο Έλληνας Πρέσβης μας στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ – Χρήστος  Διάμεσης, ο οποίος άνοιξε τις πύλες του Νεοκλασικού κτηρίου, για να υποδεχθεί την Ελληνική Παροικία μας, εκπροσώπους των Αιγυπτιακών Αρχών, καθώς και ξένες Διπλωματικές Αντιπροσωπίες.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρέσβης μας, αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες Ελλάδα και Αίγυπτο. Ταυτόχρονα τόνισε το επιχειρηματικό τοπίο δηλώνοντας ότι παρουσιάζονται ευκαιρίες για το επιχειρείν και για τις δύο χώρες. Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους της Χώρας μας, για σταθερότητα και  ειρήνη στη Μεσόγειο καθώς και στη Μέση Ανατολή.

Στη δεξίωση, παραβρέθηκαν εκ μέρους της Αιγυπτιακής  πολιτείας ο Υπουργός Εφοδιασμού της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης Dr. Aλι Μοσελχί, Βουλευτές του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου καθώς  και αρκετοί διπλωμάτες, ανάμεσα τους και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Χ. Μορίτσης. Εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, εκ των Ελληνικών διπλωματικών Αρχών μας ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάϊρο κ. Γ. Δασκαλόπουλος, ο Πρόξενος κ. Α. Μπικής, ο Ακόλουθος Άμυνας κ. Π. Κανούτος, ο Γενικός Σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάϊρο, κ. Αθ. Μακρανδρέου, η Σύμβουλος Α ΄Πρεσβείας κ. Ε. Κυριακοπούλου, ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Χ. Αποστολόπουλος.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εκπροσώπησαν: ο Αντιπρόεδρος κ. Μ. Γκρουνστέιν, η Γεν. Γραμματέας κ. Χ. Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Β. Πολίτη Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι Δ. Πατρίκιος, Α. Ρούσσος και Λ. Φοντριέ. Το Σύνδεσμό μας εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. κ. Βασίλης Ζουές.

Επίσης παραβρέθηκαν επιχειρηματίες, πάροικοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων καθώς και εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων μας.

(Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη  ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου www.ekkairo.org).

_______________________________________________________________________

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων

Επιστημόνων Πτολεμαίος ο Ά

Την ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Ά », με έδρα την Αλεξάνδρεια.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Λιλίκα Θλιβίτου, επεσήμανε  την αύξηση  των μελών  του Συλλόγου στα 125 και αναφέρθηκε στην ευρεία αποδοχή που έχουν οι εκδηλώσεις του.

Ακολούθησε αναλυτικός απολογισμός πεπραγμένων και λογοδοσίας για το έτος 2018 από την Πρόεδρο κα. Λιλίκα Θλιβίτου. Με κυριότερο σημείο την ανακήρυξη του προηγούμενου έτους σε  «έτος μνήμης της μεγάλης ευεργέτιδας του Συλλόγου Αγγελικής Παναγιωτάτου».

Εκτός του Απολογισμού των δραστηριοτήτων  η Πρόεδρος κα. Θλιβίτου αναφέρθηκε στο κανάλι YouTube που δημιούργησε ο Σύλλογος και μεταδίδει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.

Παρόντες, στην Γενική Συνέλευση, ο Πατ. Νικόδημος νέος διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β,  ο Πατ. Ισαάκ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή και τη Διαχειριστική Επιτροπή εκπροσώπησε η Επόπτρια Γραφείων κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, η κα Γ. Μαστουρίδη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών και  εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Κυπρίων» στην Αλεξάνδρεια, το Σύνδεσμό μας εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ  κ. Βασίλης Ζουές, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συνδέσμου μας κ. Κώστα Μιχαηλίδη και των μελών του ΔΣ και τόνισε τις άριστες σχέσεις και την συμπαράσταση  των δύο σωματείων.

_______________________________________________________________________

Παιχνίδι Τόμπολας

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων και η Επιτροπή Γυναικείας Συντροφιάς διοργάνωσαν το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 παιχνίδι Τόμπολας. Παρά τον βροχερό καιρό, το εντευκτήριο γέμισε με μέλη και φίλους του Συνδέσμου.

Η κα Μ. Σουλτανάκη, Έφορος της Γυναικείας Συντροφιάς καλωσόρισε τις κυρίες και τους κυρίους και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Η κα Η. Θεμιστοκλέους, Συνέφορος της Επιτροπής, με τη σειρά της ευχήθηκε καλή τύχη και ξεκίνησε το παιχνίδι. Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου πέρασαν ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό πρωινό κερδίζοντας πλούσια δώρα.

Γέλασαν, χάρηκαν την όμορφη ατμόσφαιρα και απόλαυσαν τα γευστικά εδέσματα του Ρέντα.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρός μας κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φ. Κοσσένας, ο Αντιπρόεδρος  κ. Χρ. Χριστοφίδης, ο Γεν. Γραμματέας κ. Π. Χριστοφορίδης, ο Ταμίας κ. Γ. Κανελλόπουλος, η Έφορος της Επιτροπής Γυναικείας Συντροφιάς κ.  Μ. Σουλτανάκη και η Συνέφορος κ. Η. Θεμιστοκλέους,  η κ. Μ. Μιχαηλίδου Έφορος της Επιτροπής Νέας Γενιάς, ο Έφορος Χορωδίας κ. Δ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ισμαηλιωτών κ. Γ. Μαρκουλής και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη – φίλους του Συνδέσμου που παραβρέθηκαν και μας στήριξαν αλλά και όσους προσέφεραν τρόφιμα για το επόμενο «Γεύμα Αγάπης». Όλα τα έσοδα ενίσχυσαν, για άλλη μια φορά, το ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας.

_______________________________________________________________________

Διήμερο Ανοιξιάτικο Bazaar Βιβλίου

Η Επιτροπή Νέας Γενιάς, Ενημέρωσης και Επαγγελματικών Οριζόντων διοργάνωσε Διήμερο Ανοιξιάτικο Bazaar βιβλίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Τη Κυριακή 07/04/2019 και τη Δευτέρα 08/04/2019, η είσοδος του εντευκτήρίου μας γέμισε με βιβλία.

Η ανταπόκριση των μελών και φίλων του Συνδέσμου ήταν θερμή και τα έσοδα ήταν ικανοποιητικά. Το αναγνωστικό κοινό είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί αξιόλογα βιβλία από μια μεγάλη ποικιλία τίτλων, μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικές συλλογές, ιστορικά, μαγειρικής, θρησκευτικά, υγείας, άθλησης κλπ.

Όλα τα έσοδα από τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου ενισχύουν το Ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ευχαριστούμε θερμά όσους προσέφεραν βιβλία αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του Bazaar.

_____________________________________________________________________

«ΟΙ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ (ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ) ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ»

  

 

Μία ευχάριστη και ενημερωτική εκδήλωση, τη Δευτέρα 1η Απριλίου, ήταν η ομιλία του Καΐρινού Αιγυπτιώτη Ζέφυρου Καυκαλίδη για τους Φιλικούς πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Υψηλάντη, Σκουφά, Τσακάλωφ, Ξάνθου, Αναγνωστοπούλου και λοιπών και πως οι προτομές αυτών εξαφανίζονταν και επέστρεφαν στην θέση τους σε λίγες ημέρες.

Την ομιλία του κ. Καυκαλίδη παρακολούθησε ένα αρκετά μεγάλο ακροατήριο Αιγυπτιωτών και μη που καταχειροκρότησε τον παρουσιαστή μετά το πέρας της ομιλίας του. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας, ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης απένειμε στον κ. Καυκαλίδη ένα αναμνηστικό δίπλωμα με τις ευχαριστίες του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

_______________________________________________________________________

Συνομιλώντας για τη Μητρότητα

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας, με αφορμή τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας «συνομίλησαν» οι ψυχολόγοι – συγγραφείς Κατερίνα Τζωρτζακάκη και Γεωργία Τσούμπα. Με ζωντανό λόγο και τρόπο, με συζήτηση, ασκήσεις και παραδείγματα, αλλά και μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο τους με θέμα Συνομιλώντας για τη Μητρότητα, αναφέρθηκαν στο ευαίσθητο θέμα της μητρότητας.

_______________________________________________________________________

Αποκριάτικη Βραδιά

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο εντευκτήριό μας η Αποκριάτικη Βραδιά με μεγάλη επιτυχία. Η αίθουσα ήταν γεμάτη με μέλη και φίλους του Συνδέσμου παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα. Όλοι διασκέδασαν με τις ωραίες μελωδίες του μαέστρου μας κ. Ι. Λαζαρίδη και την ορχήστρα του. Η αγαπητή Ελένη Ελευθερίου χόρεψε και ξεσήκωσε με τον παραδοσιακό αιγυπτιακό χορό της.  Αρκετοί μασκαρεύτηκαν και γιορτάσαμε όλοι μαζί τον καρνάβαλο. Ευχαριστούμε τον κ. Ρέντα και την ομάδα του που είναι πάντα δίπλα μας, την Επιτροπή Εκδηλώσεων και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

______________________________________________________________________

Απογευματινός Χορός για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Ο Σύλλογος Ισμαηλιωτών σε συνεργασία με την Επιτροπή της Γυναικείας Συντροφιάς  του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, διοργάνωσαν Απογευματινό Αποκριάτικο Χορό με αφορμή τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019.

Ο Πρόεδρος των Ισμαηλιωτών κ. Γ. Μαρκουλής, η Έφορος της Επιτροπής Γυναικείας Συντροφιάς κ. Μ. Σουλτανάκη και η Συνέφορος κ. Μ. Μιχαηλίδου καλωσόρισαν τα μέλη και φίλους μας και τους ευχήθηκαν Καλή Διασκέδαση.

Με τις ωραίες μελωδίες του κ. Σφακιανόπουλου, το σαξόφωνο του κ. Πολίτη και την αγγελική φωνή της αγαπημένης μας Σμαράγδας, ο κόσμος διασκέδασε και χόρεψε. Οι καλύτερες μεταμφιέσεις βραβεύτηκαν και κληρώθηκαν δώρα, προσφορά της κ. Μ. Σουλτανάκη.

Προσμένουμε και είμαστε πάντα θετικοί σε νέες συνεργασίες με τους Αιγυπτιώτικους Συλλόγους, είτε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε σε ψυχαγωγικές. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αυτή που θα δώσει πνοή και δύναμη σε όλους μας τα επόμενα χρόνια.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ρέντα με την ομάδα του για τα υπέροχα εδέσματα, όλους τους συντελεστές για την οργάνωση και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

_______________________________________________________________________

«Ο Ήλιος σύμβολο Εξουσίας και πηγή Έμπνευσης»

 

«Ο Ήλιος σύμβολο Εξουσίας και πηγή Έμπνευσης» (από τις όχθες του Νείλου στα νερά του Αιγαίου) είναι ο τίτλος της εκδήλωσης μας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019.

Στη γεμάτη από μέλη και φίλους μας αίθουσα του Συνδέσμου μας, οι εισηγητές κ.κ. Ιούλιος Κέρπης (φιλόλογος – λογοτέχνης) και Μάρω Φιλίππου (ιστορικός της μουσικής – συγγραφέας) ανέπτυξαν την «λατρεία» του Ήλιου κατά την αρχαιότητα (Ελλάδα – Αίγυπτο), τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους και σήμερα.

Οι κ.κ. Αγγελική  Βλαχάκη – Δημητρίου (φιλόλογος – λυκειάρχης) και Πάνος Κατέρης (ηθοποιός – σκηνοθέτης) μας διάβασαν αποσπάσματα του κειμένου και τα μέλη της χορωδίας του Συνδέσμου Ράνια Μπρουσιανού και Δημήτρης Δημητρίου μας τραγούδησαν τραγούδια αφιερωμένα στον Ήλιο συνοδεία των μουσικών κ.κ. Τάκη Σφακιανόπουλου και Κώστα Πολίτη.

_______________________________________________________________________

Η Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιώτών Ελλήνων στον Ιωνικό Σύνδεσμο

Μετά από φιλική πρόσκληση σε εκδήλωση στη μνήμη του παγκοσμίως γνωστού Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗ  και μέσα στο φιλόξενο χώρο του Ιωνικού Συνδέσμου στη Νέα Ιωνία, Αττικής, η μικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, έκανε την 26η Ιανουαρίου 2019 μία άκρως επιτυχή εμφάνιση τραγουδώντας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη και την συνοδεία στο πιάνο της καθ. Φιφίκας Μπρουσιανού, πολλά μελοποιημένα ποιήματα  καταχειροκροτούμενη. Την Χορωδία μας ευχαρίστησε και συνεχάρη ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Κοντίτσης όπως και ο παρευρισκόμενος στην εκδήλωση Σεβ. Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Ν. Φιλαδελφείας και Ν. Χαλκηδόνας κ. Γαβριήλ.

_______________________________________________________________________

«Αλεξάνδρεια από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο»  – Ιστορία και Αρχιτεκτονική – Δύο Ελληνικά τετράγωνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντική προσέλευση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25.2.2019 στο Σύνδεσμό μας η παρουσίαση του βιβλίου του Dr. Νικόλαoυ Σφήκα με τίτλο «Αλεξάνδρεια από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο»  –  Ιστορία και Αρχιτεκτονική – Δύο Ελληνικά τετράγωνα» Εκδόσεις ΑΩ, με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής.

Ο Dr. Νικόλαος Σφήκας γεννήθηκε στο Κάΐρο, αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Halwan του Καΐρου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στη Σχολή καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και τη συγγραφή λευκωμάτων, βιβλίων και άρθρων. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και πινακοθήκες.

Στο πάνελ της παρουσίασης συμμετείχαν η κ. Μαργαρίτα Σάκκα – Θηβαίου, αρχιτέκτων, της οποίας η συμβολή στην υλοποίηση της έκδοσης υπήρξε σημαντική. Ο κ. Χάρης Τζάλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιοελληνικής και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας. Ο κ. Α. Βλάχος , 2ος Αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής. Συντονίστρια του πάνελ η κ. Πέρσα Κουμούτση, λογοτέχνης, συγγραφέας και μεταφράστρια.

Η σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση ξεκίνησε με διαφάνειες από έργα ζωγραφικής του Νικόλα, έγινε σύντομη αναφορά στα τρία κεφάλαια του βιβλίου, ανάγνωση κειμένων και  παρουσίαση χαρτών, φωτογραφιών και διαφανειών που αναδεικνύουν το μεγαλείο της πόλης της Αλεξάνδρειας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδης παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα στον Dr. Ν. Σφήκα και στη κ. Μ. Σάκκα – Θηβαίου και ο κ. Δ. Πιερής, Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής αναμνηστική πλακέτα στον κ. Ν. Σφήκα.

_______________________________________________________________________

Θεατρική Παράσταση «ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΜΟΡΙ»

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2019 η Επιτροπή Γυναικείας Συντροφιάς παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΜΟΡΙ».  Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, 52 άτομα συναντηθήκαμε στο Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ και απολαύσαμε την παράσταση με πρωταγωνιστές τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη. Το έργο στηρίζεται σε αληθινή ιστορία, στη ζωή του καθηγητή κοινωνιολογίας Morrie Schwartz που στην κρίσιμη στιγμή της ζωής του, κατάφερε να αφυπνίσει πνευματικά τον μαθητή του. Μια υπέροχη ιστορία υπαρξιακής αναζήτησης, ανάμεσα σε έναν σπουδαίο καθηγητή κι έναν ανήσυχο μαθητή.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πάνο Κατέρη για την επιλογή του έργου αλλά και για την άψογη οργάνωση. Ήταν μια καταπληκτική παράσταση!

_______________________________________________________________________

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

 

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης διοργάνωσε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Αποκριάτικο Πάρτυ για τους Νέους του Συνδέσμου μας.

Το θέμα του πάρτυ Disco 80’s. Rock star και disco girls, γέμισαν το εντευκτήριο μας, χόρεψαν και διασκέδασαν. Ο Dj Δημήτρης κράτησε το κέφι «ζωντανό» για όλη τη βραδιά. Όλοι απόλαυσαν τα νόστιμα εδέσματα του Reda. Ξέφυγαν από το άγχος της καθημερινότητας και γύρισαν στην εποχή των 80’s.

Βασικός σκοπός του Συνδέσμου και της Επιτροπής είναι η συσπείρωση των Νέων ώστε να υπάρχει συνέχεια στο έργο του.

Οι νέοι είναι η ελπίδα για το αύριο!

Σας περιμένουμε στην επόμενη εκδήλωση.

Και του χρόνου! Καλή Σαρακοστή!

_______________________________________________________________________

Επίσκεψη Προέδρου Οικοδομικού Συνεταιρισμού του Άστεως Αιγυπτιωτών Κηφισιάς                                                                               κ. Μάρκου Μάστρακα

 Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 ο νέος Πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού του Άστεως Αιγυπτιωτών Κηφισιάς κ. Μάρκος Μάστρακας, μαζί με μέλη του Συμβουλίου του επισκέφθηκε τον Σύνδεσμο μας και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο μας κ. Κώστα Μιχαηλίδη και με μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων που αφορούν τα δύο Σωματεία. Επίσης συζητήθηκε η εκδήλωση της 2ας Μαΐου προς τιμήν του Επίτιμου Προέδρου του Άστεως κ. Γεώργιου Οικονομίδη  και αποφασίστηκε να παραστεί και η χορωδία του Συνδέσμου.

Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στο Νέο Πρόεδρο και στα Μέλη του Δ.Σ. του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Άστεως Αιγυπτιωτών Κηφισιάς.

_______________________________________________________________________

Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτυ

Η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης οργάνωσε τη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 το ετήσιο Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτυ.

Το εντευκτήριο του Συνδέσμου μας γέμισε με τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους. Αστροναύτες, Αρκουδίτσες, Μίνι, Πυτζαμοήρωες, Μπάτμαν, Καουμπόηδες, Πειρατές, Σπάιντερμαν, Πριγκίπισσες, έδωσαν  χρώμα και πολύ κέφι σε όλους. Με την καθοδήγηση της Ιωάννας και του Νίκου έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και διασκέδασαν. Τα παιδικά χαμόγελα φώτισαν τον Σύνδεσμό μας και οι χαρούμενες φωνούλες τους μας ξεσήκωσαν όλους.

Ευχαριστούμε την ομάδα της Discoball που διασκέδασε τους μικρούς μας φίλους.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Γέμισε η καρδιά όλων με αγάπη κοντά στα παιδιά αυτής της τόσο τρυφερής ηλικίας.

Και του Χρόνου!

______________________________________________________________________

Παρουσίαση βιβλίου της Αιγυπτιώτισσας κ. Άννας Καλατζιάν με τίτλο: «Το τίμημα του λάθους»

Στις 18-2-2019 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων έγινε με οργανωτές τον ίδιο και τους Συλλόγους Ελλήνων Καίρου και Αποφοίτων Σχολείων Μανσούρας η παρουσίαση του βιβλίου της Αιγυπτιώτισσας Άννας Καλατζιάν «Το τίμημα του λάθους». Ομιλητές ήταν η κ. Μήτση Πικραμένου, συγγραφέας και ο κ. Γιάννης Κοσσένας, πολιτικός μηχανικός. Το βιβλίο που αναφέρεται στην πόλη της Αιγύπτου Μανσούρα, στους Έλληνες που ζούσαν εκεί και στις δραστηριότητές τους αλλά και στο διαχρονικό πρόβλημα της μετανάστευσης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ.

_________________________________________________________________

Μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Έρως και μουσικές του Κόσμου,
Πηνελόπη Δέλτα – Ίων Δραγούμης»Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα ξεδιπλώθηκε τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας. Μια μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσίασε το συγκρότημα Amberlink Enseble, με τίτλο « Έρως και μουσικές του Κόσμου, Πηνελόπη Δέλτα – Ίων Δραγούμης», βασισμένο στο βραβευμένο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα».
Το χρονικό εναλλασεται από τη Βιέννη του 1908 και τη Κηφισιά του 1941. Ξετυλίγεται η ζωή, το έργο και ο ανεκπλήρωτος έρωτας της Πηνελόπης Δέλτα προς τον Ίωνα Δραγούμη, αλλά και σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Τα κείμενα των θεατρικών δρώμενων, η σκηνοθεσία και η αφήγηση, ήταν του Θεόδωρου Οικονομίδη. Τη διοργάνωση, συντονισμό και παρουσίαση είχε η Ντέπη Στενού. Πήραν μέρος οι ηθοποιοί Μέμη Αναστασοπούλου, Ειρήνη Δριβά, Νίκος Σιναρέλος, Νίκος Μουρελάτος και Μαριάνθη Νικόλ Κ.
Έπαιξαν οι μουσικοί Stacy Koulouris πιάνο, Nathalie Komiluk Sdralis βιολί και Νίκος Χαλκιάς φλάουτο.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, η Έφορος Πολιτιστικών κα Ηλιάνα Θεμιστοκλέους και τα μέλη μας, ευχόμαστε να συνεχιστεί η συνεργασία μας και να απολαύσουμε κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, υψηλού επιπέδου!

______________________________________

ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΣΙΩΝ

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων γιόρτασε τα 90 χρόνια δράσης και προσφοράς του. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, παρουσία πολλών προσκεκλημένων και περιελάμβανε ομιλίες και αναφορές στην ιστορία του νησιού. Τα σημαντικότερα όμως σημεία αφορούσαν στη δράση και προσφορά του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στάθηκε συμπαραστάτης κι αρωγός. Η δράση αυτή συνεχίζεται ως τις μέρες μας
Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Χριστοφίδης Χρήστος, ο Ταμίας κ. Κανελλόπουλος Γεώργιος και οι Σύμβουλοι κ. Θεμιστοκλέους Ηλιάνα, κ. Μιχαηλίδου Μαρία, κ. Σουλτανάκη Μυρσίνη,                    κ. Μαρκουλής Γεώργιος, κ. Τζιτζάς Απόστολος και κ. Δημητρίου Δημήτριος.
Ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων τίμησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη, για τη συμβολή του στην αγαστή συνεργασία των δύο σωματείων. Αντίστοιχα ο Πρόεδρος μας πρόσφερε στο Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων το επετειακό μετάλλιο των 85 χρόνων δράσης και προσφοράς του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.
Ακολούθησε πλούσιο δείπνο, που προσέφερε ο κ. Χρήστος Ελευθερίου.
Ευχόμαστε στο Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων να διπλοτριπλασιάσει τις 90ετίες του και να είναι πάντα δραστήριος και δοτικός.

________________________________________________________________________________

“ΠΑΙΔΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ”

Τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019, και ώρα 7.00 μ.μ ,στην αίθουσα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ,σε μια εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά θαύματα του ελληνικού κινηματογράφου» αναβίωσαν οι παιδικές μορφές των ηθοποιών, που με το ταλέντο τους έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, τη δεκαετία 1950 – 1960.
Οργανωτής αυτής της μαγευτικής εκδήλωσης ο αξιέπαινος κ. Πάνος Κατερης, ηθοποιός – σκηνοθέτης, που με τα εμβόλιμα και πολύτιμα του σχόλια στα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα προσέφερε σημαντικές πληροφορίες για τα τιμώμενα παιδιά – θαύματα το Γιάννη Καλατζόπουλο και το Βασίλη Καΐλα, φανερά συγκινημένοι από τις κινηματογραφικές αναμνήσεις, που περνούσαν μπροστά στο κοινό, μαγευτικά καθηλωμένο.
Οι τιμώμενοι ηθοποιοί με την παρουσία και την ομιλία τους συμπλήρωσαν τις αναφορές του κ. Κατέρη και μετέδωσαν τη συγκίνηση μέσα στην αίθουσα.

______________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΣ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019.
Τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο, υποδέχθηκε θερμά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης. Στη συνάντηση ήταν παρών ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Φ. Κοσσένας, η πρώην Πρόεδρος κα Κρ. Τρίμη και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.
Ο Μακαριότατος έκανε εκτενή αναφορά στην παρουσία του Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο, με ιδιαίτερη μνεία στο τεράστιο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται μέσα από τις Μητροπόλεις και τις Επισκοπές του Πατριαρχείου, στις αφρικανικές χώρες. Επίσης αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στις Ελληνικές Εκκλησίες σε όλη την Αίγυπτο και την αναστύλωση και ανακαίνιση των ναών. Ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για την Ελληνική Παροικία στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τη δημιουργία νοσοκομείου κοντά στο Κάιρο από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Ο Μακαριότατος προσέφερε στο Πρόεδρο κ. Κ. Μιχαηλίδη τα ιερά εγκόλπια από την Οδησσό, που φτιάχτηκαν με την ευκαιρία χιλίων χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων. Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά το Μακαριότατο για το δώρο του, για την επίσκεψη του αλλά και για τις άριστες σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Συνδέσμου.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β, ευλόγησε την πίτα του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας και ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους.
Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης και τα μέλη του Δ.Σ. παρέθεσαν δείπνο προς τιμή του Μακαριότατου.
__________________________________________

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

    

   

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 το εντευκτήριό μας «γέμισε» από μέλη του Συνδέσμου και προσκεκλημένους μας, για να αποχαιρετήσουμε το 2018 και να γιορτάσουμε μαζί την έλευση του νέου έτους κόβοντας την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κώστας Μιχαηλίδης ανέβηκε στο βήμα και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Ευχήθηκε σε όλους Καλή και δημιουργική Χρονιά με υγεία ! Αναφέρθηκε σε όσους βοηθούν τον Σύνδεσμο, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους εθελοντές των Επιτροπών και τους χορηγούς μας καθώς και στα μέλη μας, που στηρίζουν το έργο μας. Μεταξύ άλλων είπε «Κάθε χρόνος που περνάει μας κάνει να νιώθουμε πως έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη, ώστε να διασφαλίσουμε την ιστορία του Συνδέσμου και να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που δημιουργούνται από αυτή. Συγχρόνως, όμως, η θέλησή μας για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις μεγαλώνει. Το 2018 ήταν ένα πολύ καλό έτος για τον Σύνδεσμό μας και αυτό οφείλεται στην δική σας στήριξη και αγάπη. Είμαστε πολύ περήφανοι για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεών μας, καθώς ο Σύνδεσμος εξακολουθεί καθημερινά να αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο ένα σωματείο – σφραγίδα. Είναι η γέφυρα μεταξύ των Αιγυπτιωτών στη Νειλοχώρα και στην Ελλάδα. Είναι, όμως, και η γέφυρα όσων πέρασαν με το παρόν, αλλά και με το μέλλον. Και με αυτόν τον γνώμονα θα κινηθούμε και το 2019 βασιζόμενοι σε εσάς και στη δύναμη που μας δίνετε».
Κλείνοντας το λόγο του είπε «Το μεγαλύτερο βραβείο, όμως, ανήκει σε εσάς τα μέλη του Συνδέσμου που εγγυάστε τη συνέχιση του έργου του και τα επόμενα χρόνια. Σας ευχαριστώ πολύ από τα βάθη της καρδιάς μου. Να είστε ευτυχισμένοι, να έχετε μία καλή χρονιά και να μην ξεχνάτε πως ο Σύνδεσμος θα είναι δίπλα σας».
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων βράβευσε για την προσφορά τους προς τον Σύλλογό μας και προς όλους τους Αιγυπτιώτες, με το μετάλλιο των 85 χρόνων, τους εξής: τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο, εκπρόσωπο της Α.Θ.Μ. στην Αθήνα και Διευθυντή του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα, τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τον Πρόεδρο κ. Εδμόνδο Κασιμάτη και τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, τον κ. Γιώργο Σφέτσιο, Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, τον κ. Παναγιώτη Σαραγά, Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Σουέζ & Πορτ-Τεουφίκ και του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, τον κ. Βασίλη Βαγή, Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας, τον κ. Αντώνη Φωκά, Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Ισμαηλιωτών Αιγύπτου, τον κ. Πλάτων Αγγελίδη, Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Αποδήμων Αιγύπτου, τον κ. Χαράλαμπο Χαλκιαδάκη, Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Περιφερείας Καΐρου.
Μετά τις τιμητικές διακρίσεις, χαιρετισμό απεύθυναν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φ. Κοσσένας και ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρ. Καβαλής. Ευχήθηκαν Καλή Χρονιά με υγεία και ένωση – συσπείρωση όλων των Αιγυπτιωτών. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουινέας          κ. Γεώργιος εκτός από την καθιερωμένη ευλογία μετέφερε τις θερμές ευχές και το μήνυμα του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη κ. κ. Θεόδωρου Β’ για τη νέα χρονιά και ευλόγησε τη πίτα μας.
Τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα κάλαντα, μοιράστηκαν πίτες, χαρήκαμε για όσους έτυχαν τα φλουριά και ανταλλάξαμε ευχές για υγεία και καλή χρονιά.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Χρ. Καβαλής Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου, η Αρχόντισσα κ. Αικ. Σοφιανού, κ. Φ. Κοσσένας Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου, Επίτιμοι Πρόεδροι, Πρόεδροι και Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Αιγυπτιώτικων Συλλόγων.
Το 2018 ο Σύνδεσμός μας συμπλήρωσε 85 χρόνια από την ίδρυσή του, 85 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς και δράσης. Ευχή όλων μας η μακροημέρευση του Συνδέσμου, ο εμπλουτισμός του με νέα μέλη πρόθυμα να ενώσουν τις προσπάθειες και τις δυνάμεις τους για να υπάρξει συνέχεια στο κοινωνικό – πολιτιστικό έργο του Συνδέσμου καθώς και τη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς των Ελλήνων Αιγυπτιωτών!
Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία !

___________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν την Δευτέρα             24 Δεκεμβρίου 2018 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.
Η αίθουσα «γέμισε» από 200 μέλη και φίλους μας, που διασκέδασαν με την εορταστική μουσική του Μπάμπη Διαμαντόπουλου, συνοδεία της τραγουδίστριας Νατάσας Τοθώρι και με το μπουζούκι του Παναγιώτη Καραμπόση. Στη συνέχεια εμφανίστηκε η αγαπημένη μας Ιωάννα με τον παραδοσιακό Αιγυπτιακό Χορό της. Στην υπέροχη βραδιά συνέβαλε φυσικά και το χριστουγεννιάτικο μενού του Ρέντα.
Ευχαριστούμε όλη την επιτροπή εκδηλώσεων που ακατάπαυστα εργάζεται με ζήλο και όλους τους εθελοντές για την όμορφη βραδιά. Επίσης ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και τους ευχόμαστε «Καλή Χρονιά».
________________________________________________

Κάλαντα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

20 Δεκεμβρίου 2018 

Επισκεφθήκαμε με τη χορωδία μας τα γραφεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση για να πούμε τα κάλαντα. Ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Παπαδημητρίου και το Διοικητικό προσωπικό μας υποδέχθηκαν με ευγένεια και χαμόγελα! Η χορωδία μας, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη και με τη συνοδεία στο αρμόνιο της καθηγήτριας Φιφίκας Μπρουσιανού, τραγούδησε παραδοσιακά κάλαντα και εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα των παρόντων. Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με κεράσματα και ανταλλαγή ευχών για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με υγεία!

_____________________________________________________________________________

Διήμερο Χριστουγεννιάτικο Bazaar Bιβλίου


Την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης διοργάνωσε Βazaar Bιβλίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Η προσέλευση των μελών και φίλων του Συνδέσμου ήταν μεγάλη. Υπήρχαν βιβλία για όλα τα γούστα και σε προσιτές τιμές. Μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικές συλλογές, ιστορικά, παιδικά, μαγειρικής, υγείας κλπ. Τα έσοδα από το bazaar ήταν ικανοποιητικά και γι’ αυτό ευχαριστούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για τη στήριξή τους.
Όλα τα έσοδα από τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου ενισχύουν το Ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Ευχαριστούμε θερμά όσους προσέφεραν βιβλία αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του bazaar.
Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2019

__________________________________________________________________________-

Θεατρική παράσταση Master Class – Μαρία Κάλλας

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, μέλη του Συνδέσμου μας παρακολούθησε το πολυβραβευμένο έργο του Terrence McNally Master Class. Στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας η Μαρία Ναυπλιώτου υπερασπίστηκε την ηρωίδα με μία συγκλονιστική ερμηνεία. Το έργο είναι βασισμένο στο σεμινάριο που δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη μουσική σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, η μετάφραση του κειμένου από τον Στρατή Πασχάλη και οι ερμηνείες όλων των συντελεστών μας χάρισαν μια υπέροχη βραδιά.

________________________________________________________________

Xριστουγεννιάτικη Συναυλία της Χορωδίας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων
“ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΑΓΑΛΛΟΝΤΑΙ”
17 Δεκεμβρίου 2018


Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Συνδέσμου, ευχήθηκε με επιτυχία, στα μέλη και τους φίλους μας που κατέκλυσαν τον Εντευκτήριο μας, Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά. Υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη και με τη συνοδεία στο πιάνο της καθηγήτριας Φιφίκας Μπρουσιανού, όλοι μαζί τραγουδήσαμε γνωστές γιορτινές μελωδίες. Μια ιδιαίτερη βραδιά που ολοκληρώθηκε με τον εορτασμό των 20χρονων γενεθλίων απο τη δημιουργία της Χορωδίας. Ο Μαέστρος μας θύμισε την πλούσια δράση της χορωδίας, ο Επίτιμος Πρόεδρος Φίλιππος Κοσσένας έκοψε τη τούρτα και η χορωδία πρόσφερε κεράσματα στον κόσμο! Παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουινέας κ.κ Γεώργιος, Εκπρόσωπος εν Αθήναις του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρου Β’ και ο Πρόεδρος της Ενωσης Χορωδιών Ελλάδος κ Α. Οικονόμου.

______________________________________________________________________

«ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΩΝ» 

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης οργάνωσε Παιδικό Χριστουγεννιάτικο δρώμενο με θέμα «Το Εργαστήρι των Καλικατζάρων».

Δεκαεφτά μικρά «καλικαντζαράκια» γέμισαν την αίθουσα με τις γλυκές φωνούλες τους και «φώτισαν» τον εντευκτήριο του Συνδέσμου μας. Η «καλικάντζαρος» Χρύσα, τους διάβασε παραμύθια για τα Χριστούγεννα, έπαιξαν παιχνίδια και χόρεψαν σε γιορτινούς ρυθμούς. Στο τέλος τους μοίρασε ξύλινες κουτάλες τις οποίες ζωγράφισαν φτιάχνοντας ημερολόγια για τη Νέα Χρονιά. Η έφορος της Επιτροπής Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης κα Μ. Μιχαηλίδου και ο συνέφορος Δ. Δημητρίου πρόσφεραν στους μικρούς μας φίλους Χριστουγεννιάτικα στολίδια και μπισκότα.  Οι μικροί μας πρωταγωνιστές διασκέδασαν με τη ψυχή τους και «μοίρασαν»  σε όλους μας αισιοδοξία και ελπίδα για τη Νέα Χρονιά.

Ευχαριστούμε τα παιδιά και τους γονείς που παραβρέθηκαν και την εταιρεία «Πράματα & Θάματα» για την άριστη συνεργασία.

Σας περιμένουμε στις επόμενες εκδηλώσεις μας, μικρούς και μεγάλους.

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη, ευτυχία και «φωτεινά χαμόγελα».

_______________________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ – BAZAAR 2018

Η Ετήσια Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 7,8 & 9 Δεκεμβρίου 2018, σε γιορτινή ατμόσφαιρα στο φιλόξενο εντευκτήριο μας. Η Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά – Bazaar έχει γίνει θεσμός και παράδοση.

Την Παρασκευή 7/12 μας επισκέφτηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Γουινέας κ. Γεώργιος και ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους Καλές Γιορτές και καλά κέρδη.

Στους πολυάριθμους επισκέπτες, μέλη και φίλους του Συνδέσμου, δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Εργόχειρα, ρούχα, χειροποίητες τσάντες και γούρια, Χριστουγεννιάτικα δώρα και κατασκευές, κοσμήματα, γλυκά, μαρμελάδες, αιγυπτιακά διακοσμητικά, βιβλία, παιχνίδια, φυτά κλπ., γέμισαν τους πάγκους σε προσιτές τιμές.

Οι κυρίες της  επιτροπής της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς «εργάστηκαν» εθελοντικά όλο το χρόνο για αυτές τις τρεις ημέρες. Η προετοιμασία όλων των ειδών γίνεται με μεράκι και αγάπη.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με ποικίλους τρόπους στην επιτυχή διεξαγωγή της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς. Όλες τις κυρίες της Επιτροπής για τις δημιουργίες τους, την εθελοντική προσφορά τους αλλά και το χρόνο που αφιερώνουν στον Σύνδεσμο. Επίσης όλες τις κυρίες και κυρίους, που αφιέρωσαν το χρόνο τους για την πώληση και προώθηση των προϊόντων αυτές τις ημέρες και τις εταιρείες που προσέφεραν προϊόντα.

Μην ξεχνάτε πως όλα τα έσοδα της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς θα ενισχύσουν το ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου.

Καλές Γιορτές !

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΠΑΠΑ & ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ        κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ  Β΄ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ                    κ. ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 μετά την δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον Άγιο Αθανάσιο Μετόχι του Πατριαρχείου συναντήθηκε ο Μακαριώτατος με τον Πρόεδρο          κ. Κώστα Μιχαηλίδη.

Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τους Αιγυπτιώτες στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα,        η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Ναυτικός Ομίλος Αιγυπτιωτών.

Ο Μακαριώτατος έδειξε για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον του και μας ενημέρωσε ότι έχει κάνει αρκετές προσπάθειες στις συναντήσεις που είχε για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος. Επίσης μας διαβεβαίωσε ότι στις επόμενες συναντήσεις που θα έχει θα είναι και πάλι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει.

Ευχαριστούμε τον Μακαριώτατο για την βοήθεια του και την συμπαράσταση του.

_______________________________________________________________________

ΠΡΟΒΟΛΗ  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΧΡΟΝΙΑ ΣΙΩΠΗΣ» 

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Αιγυπτιώτη σκηνοθέτη Αλέξη Πιττίδη με τίτλο «ΧΡΟΝΙΑΣΙΩΠΗΣ».                    Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2000 και ήταν συμπαραγωγή της Ιεράς Μονής Σινά και του ALPHA με τη χορηγική στήριξη της  ΕθνικήςΤραπέζης.

Ενδιαφέρον και πολύ εντυπωσιακό το ντοκιμαντέρ αναφερόταν στη μελέτη των προφητειών εκείνων καθώς και των παραδόσεων που σχετίζονταν με την έλευση του Χριστού και τη φυγή της Αγίας οικογένειας στην Αίγυπτο, όπως είχε διαταχθεί από τον Άγγελο Κυρίου.

Το κοσμοϊστορικό γεγονός της ενανθρώπισης του Ιησού είχε προφητευθεί εδώ και εξακόσια χρόνια από τον προφήτη Ιερεμία που πολλοί τον συνδέουν με τον ίδιο το Θεάνθρωπο. Η βιβλική παρουσία του Αρχιεπισκόπου του Σινά κ. Δαμιανού φώτιζε την ερμηνεία των προφητειών και γεφύρωνε τη σχέση ανάμεσα στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης υποδύεται τον προφήτη Ιερεμία, η Αρετή Αγγέλου έχει το ρόλο της ερευνήτριας και ο Αλέξης Κωστάλας με την υποβλητική του φωνή ακούγεται ως Άγγελος Κυρίου.

_______________________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 85 ΧΡΟΝΩΝ

   

   

   

   

   

  

   

   

   

   

   

   

   

      

      

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός Εορτασμός συμπλήρωσης 85 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στο Ίδρυμα «Ευγενίδου».

Με φανερή συγκίνηση και χαρά, τριακόσια εβδομήντα μέλη μας, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον το δίωρο πρόγραμμα που συντόνισε εξαιρετικά η κα Εύα Αλιανάκη.

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε ο χαιρετισμός του Προέδρου κ. Κ. Μιχαηλίδη που αναφέρθηκε στην ομιλία του για το Κοινωνικό, Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό έργο του Συνδέσμου. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό κ. Τ. Κούικ (μέσω μηνύματος που είχε στείλει), του Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Mohamed Farid Monib, του εκπρόσωπου της Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρου Β’ Αιδεσιμολογιώτατου Πατήρ Νικόλαος, του εκπρόσωπου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμ. Κασιμάτη, του εκπρόσωπου της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρ. Θωμαίδη. Στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κοινοφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Αντ. Παπαδήμητρίου, ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Φ. Κοσσένας και η τέως Πρόεδρος κα Κρ. Τρίμη.

Οι κεντρικές ομιλίες επικεντρώθηκαν στην Ανασκόπηση της Ιστορίας των 80 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου, τις δράσεις της τελευταίας δημιουργικής πενταετίας και την αναγκαιότητα ο Σύνδεσμός μας να παραμείνει ο θεματοφύλακας του Αιγυπτιωτισμού στο μέλλον. Ο κ. Π. Κατέρης περιέγραψε με γλαφυρότητα την Ιστορία του Συνδέσμου μέχρι το 2013 και ταξίδεψε το κοινό πίσω στο χρόνο. Ο κ. Δ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα σημαντικότερα γεγονότα των πέντε τελευταίων ετών αλλά και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, στο πλαίσιο του εορτασμού των 85 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου. Η κα Μ. Μιχαηλίδου στην ομιλία της επικεντρώθηκε στο μέλλον του Συνδέσμου, στη νέα γενιά και στην παρουσίαση λύσεων / προτάσεων για την προσέλκυση νέων μελών.

Με τις δύο προβολές, που επιμελήθηκε ο κ. Τ. Σφακιανόπουλος, μας δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθούμε την πλούσια δράση των επιτροπών για την περίοδο 2013 – 2018.

Αποκορύφωση κάθε εκδήλωσης είναι οι τιμητικές διακρίσεις. Ο Σύνδεσμος τίμησε για τη συνεργασία, συμμετοχή και φιλία του τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας Dr Hussein Marie Mahmoud, τα δύο παλαιότερα μέλη του Συνδέσμου τον κ. Π. Οικονομίδη και τον κ. Γ. Βαρουφάκη, καθώς και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, απολαύσαμε τα αιγυπτιακά εδέσματα που ετοίμασε ο Ρέντα και οι συνεργάτες του.

Ευχαριστούμε θερμά τις Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καίρου για την οικονομική ενίσχυση στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη και τους εθελοντές για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης.

Επίσης ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για την αγάπη, την υποστήριξη τους και την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια.

1933 – 2018

Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων

85 Χρόνια

Αφουγκραζόμαστε το Παρελθόν,

Δρούμε στο Παρόν,

Σχεδιάζουμε το Μέλλον!

_______________________________________________________________________

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων η καθιερωμένη Αιγυπτιώτικη βραδιά. Μια ακόμα επιτυχημένη και αξέχαστη βραδιά στη ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα του Συνδέσμου μας, με τη συμμετοχή αρκετών μελών και φίλων μας.
Ο εξαιρετικός Γιώργος Μεταλληνός με το συνθεσάιζερ «σκορπούσε» μελωδίες που θύμιζαν Αιγυπτιώτικες βραδιές από το παρελθόν. Η καλλιτεχνική του σύντροφος Ναυσικά ερμήνευσε υπέροχα τα τραγούδια και ιδιαίτερα τα γαλλικά, άφησε έκπληκτους τους παρευρισκόμενους με αποτέλεσμα η πίστα να είναι συνέχεια ασφυκτικά γεμάτη. Στις 11:45 μ.μ. ο παραδοσιακός Αιγυπτιακός χορός ξεσήκωσε το κοινό όταν αντίκρυσαν τις χορευτικές ικανότητες της Ιωάννας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Επιτροπή Εκδηλώσεων για την οργάνωση της όμορφης βραδιάς, τον Έφορο κ. Χρ. Χριστοφίδη, τους Συνέφορους κα Μ. Σουλτανάκη, κ. Γ. Μαρκουλή και τον Ρέντα με το επιτελείο του για τα καταπληκτικά του αραβικά εδέσματα.

_______________________________________________________________________

CIDESCO INTERNATIONAL 60 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00 στο Ξενοδοχείο “Αμαλία” η CIDESCOHELLAS που είναι μέλος από το 1958 της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αισθητικής και Κοσμετολογίας CIDESCO INTERNATIONAL εόρτασε τα 60 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχε και η Χορωδία του Συνδέσμου μας που χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από το ακροατήριο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων τιμήθηκε με αναμνηστικό δώρο που του απονεμήθηκε από την Πρόεδρο κ. Η. Κορωναίου και παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, κ. Κωσταντίνος Βάλβης.

_______________________________________________________________________

ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ 2018

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 με ευκαιρία την ανακήρυξη από την UNESCO, της Αθήνας, ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, διοργανώσε μια βραδιά, αφιερωμένη στους Νομπελίστες μας, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και στον Αιγύπτιο Νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ. Μέλη και φίλοι Συνδέσμου παρακολούθησαν μια ακόμα εξαιρετική εκδήλωση την οποία οργάνωσε, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο σκηνοθέτης – Ηθοποιός Πάνος Κατέρης. Το πλούσιο και άψογα εκτελεσμένο πρόγραμμα περιλάμβανε video, ομιλίες της φιλολόγου Κική Βλαχάκη για τον Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, απαγγελίες ποιημάτων τους από τη Μαίη Σεβαστοπούλου, Τέλη Ζώτο, Πάνο Κατέρη. Σύντομες αναφορές έγιναν και στους Αιγυπτιώτες συγγραφείς Πηνελόπη Δέλτα, Στρατή Τσίρκα, Κωνσταντίνο Καβάφη. Μελοποιημένα ποιήματα σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσαν η Ράνια Μπρουσιανού, Δημήτρης Δημητρίου. Τη βραδιά πλαισίωσαν οι μουσικοί Τάκης Σφακιανόπουλος και Κώστας Πολίτης.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές της υπέροχης βραδιάς και είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε το video της εκδήλωσης, στον παρακάτω σύνδεσμο, το οποίο επιμελήθηκε ο Τάκης Σφακιανόπουλος!

____________________________________________________________

ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, κατά τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου που έγινε στην κατάμεστη από προσκεκλημένους Αίθουσα δεξιώσεων του 1ου ορόφου της Λέσχης Αξιωματικών στην πλατεία Ρηγίλης ο Σύνδεσμός μας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Βάλβη και τον Ταμία              κ. Γεώργιο Κανελλόπουλο.

_______________________________________________________________________

«ΒΛΑΣΗΣ ΦΡΥΣΙΡΑΣ – ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ – ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου εγκαινιάσαμε τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις χειμερινής περιόδου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων με θέμα «Βλάσης Φρυσίσας – Ένας μεγάλος συλλέκτης – ‘Ενα σπουδαίο μουσείο». Εισηγητής, οργανωτής & παρουσιαστής το παλιό & ενεργό μέλος μας κ. Γιάννης Κοσσένας μας μίλησε για τον Φρυσίρα και το μοναδικό Μουσείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής στον ελλαδικό χώρο, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Φρυσίρα!!! Παρεμβάσεις έγιναν από τον κ. Στέφανο Δασκαλάκη – Ζωγράφο και  την κα Ήρα Παπαποστόλου, Ιστορικό Τέχνης – Δημοσιογράφο.

Σημαντική η προσφορά του κ. Φρυσίρα προς τον Σύνδεσμό μας η ολοκληρωμένη σειρά καταλόγων & εκδόσεων του Μουσείου του για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας. Στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων 2019 θα εντάξουμε και επισκέψεις στο Μουσείο στις οποίες ο κ. Φρυσίρας μας τόνισε ότι με ιδιαίτερη χαρά θα μας συνοδεύσει & ξεναγήσει.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Φρυσίρας δέχθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδη το αναμνηστικό μετάλλιο εορτασμού των 80 χρόνων του Συνδέσμου. Στον κ. Ι. Κοσσένα ο Πρόεδρος απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα.

_______________________________________________________________________

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ  ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

Η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης διοργάνωσε την Κυριακή 21/10/2018 παιδικό δρώμενο – εργαστήρι ζωγραφικής και κεραμικής, για τους μικρούς μας φίλους.

Η ζωγράφος κα Έφη μαζί με τα παιδάκια, εικοσιέξι σε αριθμό, ζωγράφισαν και έφτιαξαν πήλινα καλαθάκια, ανθρωπάκια, λουλούδια κλπ για μιάμιση ώρα. Το εντευκτήριο του Συνδέσμου γέμισε χρώματα, εικόνες, γέλια και χαμόγελα. Τα παιδιά απόλαυσαν αυτό το δημιουργικό και «χρωματιστό» πρωινό.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Έφη Παπαϊωάννου που για έβδομη συνεχόμενη χρονιά προσφέρει τις γνώσεις της στα παιδιά.

Στο τέλος του προγράμματος, η Έφορος Μ. Μιχαηλίδου και ο Συνέφορος Δ. Δημητρίου δώρισαν εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων μπισκότα σε όλα τα παιδιά που παραβρέθηκαν.

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους για τη συμμετοχή και τους περιμένουμε στο Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ώρα 11:30 πμ.

_______________________________________________________________________

ΔΙΗΜΕΡΟ BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ

Την Κυριακή 21/10/2018 και την Δευτέρα 22/10/2018 η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης διοργάνωσε Bazaar βιβλίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Η προσέλευση των μελών και φίλων του Συνδέσμου ήταν μεγάλη. Υπήρχαν βιβλία για όλα τα γούστα και σε προσιτές τιμές. Μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικές συλλογές, ιστορικά, παιδικά, μαγειρικής, υγείας και άθλησης κλπ. Τα έσοδα από το Bazaar ήταν ικανοποιητικά και ευχαριστούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για τη στήριξη τους. Όλα τα έσοδα από τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου ενισχύουν το Ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ευχαριστούμε θερμά όσους προσέφεραν βιβλία αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του Bazaar.

______________________________________________________________________

ΚΡΥΦΗ ΜΝΗΜΗ

Το Αβερώφειο Γυμνάσιο στη Διπλάρειο Σχολή

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού των 85 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου διήρκεσε δε μέχρι 26 Οκτωβρίου 2018.

Με αφετηρία τις μαθητικές σκηνές από το Αβερώφειο Γυμνάσιο, η Μαρία Στέφωση ξαναζωντάνεψε το μύθο των Αλεξανδρινών στο ιστορικό σχολείο μέσα στη Διπλάρειο σχολή της Αθήνας. Η φωτογράφος ανατρέχοντας σε φωτογραφίες του αρχείου του Ε.Λ.Ι.Α. και οικογενειακά άλμπουμ μας προτρέπει να αναλογιστούμε τη δική μας ζωή μέσα από τα πρόσωπα άλλων.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε με την προσφορά τιμητικής πλακέτας και αναμνηστικών τη κα Μαρία Στέφωση και τον Γενικό Γραμματέα της Διπλαρείου Σχολής κ. Ηλία Νομπιλάκη.

______________________________________________________________________

ΗMEΡΑ ΤΟΜΠΟΛΑΣ

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων διοργάνωσε παιχνίδι Τόμπολας με ωραία δώρα. Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου πέρασαν ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό πρωινό. Έπαιξαν τόμπολα, γέλασαν και απόλαυσαν τα γευστικά εδέσματα του Ρέντα.

Η κ. Μ. Σουλτανάκη έφορος της Γυναικείας Συντροφιάς καλωσόρισε τις κυρίες και τους κυρίους      και ευχήθηκε καλή επιτυχία.  Ο Δ. Δημητρίου με τη σειρά του ευχήθηκε καλή τύχη και ξεκίνησε το παιχνίδι. Τυχεροί της ημέρας η κα Σ. Μάσχα, ο κ. Αρχ. Κυριακίδης, η κα Μ. Σουλτανάκη, η κα Η. Θεμιστοκλέους.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρός μας κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος  κ. Χρ. Χριστοφίδης, ο Ταμίας κ. Γ. Κανελλόπουλος, η Έφορος της Επιτροπής Γυναικείας Συντροφιάς    κα Μ. Σουλτανάκη και οι συνέφοροι Η. Θεμιστοκλέους και Μ. Μιχαηλίδου, ο συνέφορος της Επιτροπής Νέας Γενιάς Δ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ισμαηλιωτών κ. Γ. Μαρκουλής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σ.Α.Α.Σ.Α. κ. Αρχ. Κυριακίδης.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη – φίλους του Συνδέσμου που παραβρέθηκαν και μας στήριξαν αλλά και όσους προσέφεραν τρόφιμα για το επόμενο «Γεύμα Αγάπης». Όλα τα έσοδα ενίσχυσαν το ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας.

_______________________________________________________________________

XOΡΕΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ

Η νέα σεζόν ξεκίνησε το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 με μια εκδήλωση για τους απόδημους Έλληνες Αιγυπτιώτες της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Αιγύπτου αλλά και από όλο τον κόσμο. Με απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους απόδημους Αιγυπτιώτες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδης καλωσόρισε τους φίλους μας που ήρθαν από το εξωτερικό και ευχήθηκε καλή διασκέδαση. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γ. Κρητικός εκ μέρους των φίλων μας από την Αμερική και μας δώρισαν τιμητική πλακέτα στον Σύνδεσμο. Επίσης προσέφεραν αξιόλογο χρηματικό ποσό για την Κοινωνική Πρόνοια και τις Υποτροφίες. Ο κ. Μ. Κωβαίος, πρώην μέλος του Δ.Σ. καλωσόρισε εγκάρδια τους φιλοξενούμενούς μας.

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση αλλά και με πολύ κέφι και χορό. Σε αυτό συνέβαλαν ο κ. Κ. Σφακιανόπουλος, ο κ. Κ. Πολίτης,  ο γιατρός  Δ. Χιώτης με τα τραγούδια τους, η Ιωάννα με το χορό της κοιλιάς αλλά και ο Ρέντα με το επιτελείο του και τα γευστικά του εδέσματα.

Ευχαριστούμε θερμά τους απόδημους Αιγυπτιώτες αλλά και τα μέλη του Συνδέσμου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τους φίλους μας από το εξωτερικό για την επόμενη χρονιά.

Εις το επανιδείν !

_______________________________________________________________________

ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ  ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα        κ. Mohamed Farid Monib παρέθεσε δεξίωση στην Πρεσβεία με αφορμή τον Εορτασμό για την Εθνική Επέτειο της Αιγύπτου. Φέτος συμπληρώνονται εξήντα έξι χρόνια από την Επανάσταση της 23ης  Ιουλίου του 1952 στην Αίγυπτο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ήταν, για άλλη μια χρονιά, ανάμεσα στους προσκεκλημένους. Τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων εκπροσώπησαν: ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Χριστοφίδης, ο Αν. Ταμίας κ. Κωνσταντίνος Καραβίας και οι Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Δημητρίου, Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Μαρία Μιχαηλίδου και Απόστολος Τζιτζάς.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. ευχαρίστησαν τον Αιγύπτιο Πρέσβη για την πρόσκληση και του ευχήθηκαν καλή συνέχεια στο έργο του.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιώτών Ελλήνων διατηρεί άριστες σχέσεις με τις Αιγυπτιακές Αρχές στην Ελλάδα και θα είναι πάντα δίπλα στον Αιγυπτιακό Λαό.

_______________________________________________________________________

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Την  Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, γιόρτασε τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας από την ίδρυσή του, στον χώρο εκδηλώσεων του Μορφωτικού Κέντρου.

Το Μορφωτικό Κέντρο της Αιγύπτου ιδρύθηκε το 1998 και στεγάζεται στην οδό Πανεπιστήμιου 6, πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας διάδοσης του Αιγυπτιακού Πολιτισμού, το Μορφωτικό Κέντρο της Αιγύπτου διοργανώνει ετήσια Φεστιβάλ, Αιγυπτιακή Πολιτιστική Εβδομάδα, Αιγυπτιακό Φεστιβάλ Τέχνης, Αιγυπτιακή Εβδομάδα Ντοκιμαντέρ, μουσικές – ποιητικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής – φωτογραφίας, Μαθήματα Αραβικής Γλώσσας κ.α.

Ο Μορφωτικός Ακόλουθος, Dr. Hussein Marie Mahmoud δε ξεχνά την υποστήριξη που έχει όλο αυτό το διάστημα από εκείνους που στηρίζουν το έργο του Μορφωτικού Κέντρου. Την ευγνωμοσύνη του αυτή έδειξε με την απονομή διπλωμάτων σε όσους φορείς βρίσκονται στο πλευρό του Μορφωτικού Κέντρου, ευχαριστώντας καταρχήν εγκάρδια τον Αιγύπτιο Πρέσβη στην Αθήνα κ. Μοχάμεντ Μονίμπ, ένα γεγονός που χειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους παρισταμένους  της εκδήλωσης.

Απονεμήθηκαν έπαινοι σε όσους έχουν στηρίξει μέσα από το έργο τους το Μορφωτικό Κέντρο και βραβεύτηκαν για το έργο οι  Α.Ε Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, κ. Mohamed Farid Monib, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου “Οι Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας” κ. Ανδρέας Ζαϊμης   ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας κ. Σπυρίδων Καμαλάκης , ο Πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού ΑΣΤΥ Αιγυπτιωτών κ. Γεώργιος Οικονομίδης , ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας κ. Χάρης Τζάλας, ο Επίτιμος Πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης κ.κ. Αριστοτέλης Λαδογιάννης και Γεώργιος Λένης, Εκπρόσωποι των  Αιγυπτιωτών Καλλιτεχνών          κ.κ. Δημήτρης Πράσινος, Πλάτων Λάμπρου, Απόστολος Κυρίτσης.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Ά Αντιπρόεδρος κ. Χρ. Χριστοφίδης, ο Γεν. Γραμματέας κ. Κ. Βάλβης, ο Ειδ. Γραμματέας                κ. Β. Ζουές, ο Αν. Ταμίας κ. Κ. Καραβίας και το μέλος του Δ.Σ. κ. Απ. Τζιτζάς.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιώτών Ελλήνων διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους φορείς της Αιγύπτου στην Ελλάδα και συνεργάζεται άψογα μαζί τους.

______________________________________________________________________

Η ΘΑΛΑΣΣΑ = ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Μια πολύ ωραία και συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, αφιερωμένη στους Αιγυπτιώτες εικαστικούς καλλιτέχνες. Δεκαοκτώ Αιγυπτιώτες ζωγράφοι και γλύπτες έλαβαν μέρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, κ. Μιχάλης Τσεκούρας, καλωσόρισε τους παριστάμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Η Αντιδήμαρχος Πειραιά και υπεύθυνη επί των Πολιτιστικών, κ. Ειρήνη Νταιφά, επεσήμανε τις άριστες σχέσεις των δύο λαών  κυρίως στον τομέα του Πολιτισμού.

Η έκθεση ήταν υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα όπου φέτος κλείνει 20 χρόνια από την ίδρυση του.

Την εκδήλωση τίμησε ο Dr. Hussein Marie Mahmoud Μορφωτικός Ακόλουθος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, ο οποίος με τα άπταιστα ελληνικά του απηύθυνε έναν χαιρετισμό.

Παρών και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης,                    ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Χριστοφίδης, μέλη του Δ.Σ. και του Συνδέσμου μας.

Την όλη οργάνωση της έκθεσης, είχε ο Αιγυπτιώτης ζωγράφος κ. Δημήτρης Πράσινος.

Καθώς το θέμα της έκθεσης ήταν η θάλασσα, ας ευχηθούμε στον κάθε καλλιτέχνη, η δική του θάλασσα να είναι ήρεμη και να διασχίσει το ταξίδι της ζωής του με ούριο άνεμο και να εύχεται          « Να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις ».

Διάρκεια έκθεσης: 25 Iουνίου -1 Ιουλίου (ώρες λειτουργίας της έκθεσης καθημερινά 9.00 – 15.00 και 18.00 – 21.00 και το Σαββατοκύριακο).

_______________________________________________________________________

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Χειμερινή πολιτιστική περίοδος έκλεισε την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 με την Συναυλία της Χορωδίας μας.

Οι χορωδοί μας υπό την διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη Γιάννη Λαζαρίδη και την συνοδεία της κ. Φιφικάς Μπρουσιανού στο πιάνο, μας χάρισαν μιά υπέροχη βραδιά με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια σπουδαίων συνθετών, ποιητών, στιχουργών. Η Εύα Αλιανάκη εκτός από σολίστ μας, παρουσίασε με εξαιρετικά κείμενα το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Το πολυπληθές ακροατήριο του εντευκτηρίου συνόδεψε, σιγοτραγουδώντας τις γνωστές μελωδίες, την χορωδία τους σολίστ Δημήτρη Λίτσα, Ελένη Λαζαρίδου, Ράνια Μπρουσιανού, Εύα Αλιανάκη και τον Θανάση Ψύλλα με τη φυσαρμόνικα του.

Ο κ. Οικονόμου Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος συνεχάρη την χορωδία και τον Σύνδεσμο για το έργο τους. Ο Πρόεδρος μας κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε την χορωδία και ευχήθηκε καλό καλοκαίρι προσφέροντας από ένα τριαντάφυλλο σε όλους τους συντελεστές.

Το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου ήταν ο καλύτερος τρόπος να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση μιάς ακόμα υπέροχης βραδιάς.

Καλό Καλοκαίρι!

_______________________________________________________________________

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

 

 

 

Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 το εντευκτήριο του Συνδέσμου μας γέμισε με «γαργαλιστικές μυρωδιές». Η Επιτροπή Γυναικείας Συντροφιάς διοργάνωσε Διαγωνισμό Μαγειρικής για το κλείσιμο της περιόδου. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης και η Έφορος της Επιτροπής της Γυναικείας Συντροφιάς κα Μ. Σουλτανάκη, καλωσόρισαν τις κυρίες και τους κυρίους και ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Η Συνέφορος της Επιτροπής της Γυναικείας Συντροφιάς                            κα Η. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τους κριτές του διαγωνισμού, την κα Κ. Μπόλοση (ιδιοκτήτρια εστιατορίου) και τον κ. Μ. Βρετό (σεφ).                                                                                                         

Οι κριτές δοκίμασαν τις 15 δημιουργίες των 14 συμμετεχόντων και εξεπλάγησαν ευχάριστα από το υψηλό επίπεδο γεύσεων. Στην πρώτη θέση ισοψήφησαν  τα «Κασσιώτικα ντολμαδάκια» της        κας Β. Μαρινιά και η τούρτα «Νουγκατίνα» της κας Ε. Μελιτοπούλου. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η τυρόπιτα της κας Μ. Πλεμένου. Η Επιτροπή βράβευσε τις τρείς κυρίες με μαγειρικά σκεύη (προσφορά της κας Η. Θεμιστοκλέους).  Επίσης έδωσε σε όλους όσους συμμετείχαν αναμνηστικό δωράκι (προσφορά της κας Σουλτανάκη) και ένα ποίημα. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου                      κ. Κ. Μιχαηλίδης προσέφερε στους κριτές ένα αναμνηστικό βιβλίο και η κα Μ. Σουλτανάκη μια μαγειρική ποδιά, που επιμελήθηκε η ίδια, με τα αρχικά του Συνδέσμου μας.                                                                                                                 

Στη συνέχεια όλοι μαζί απολαύσαμε τα φαγητά και δώσαμε συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.                                                                                                                                                           

Ευχαριστούμε θερμά τον Ρέντα για την πολύτιμη βοήθεια του και τα γευστικά του εδέσματα.                 

Επίσης όλες τις κυρίες και τους κυρίους που μαγείρεψαν, τους κριτές, αλλά και όλους όσους παραβρέθηκαν στο διαγωνισμό.                                                                                                                              

Σας ευχόμαστε Καλό καλοκαίρι!                     _____________________________________________________________________

 

ΗΜΕΡΑ ΤΟΜΠΟΛΑΣ

Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων απόλαυσαν ένα όμορφο πρωινό Σαββάτου στις 2/6/2018 παίζοντας Τόμπολα, με υπέροχα δώρα και τρώγοντας τα γευστικά εδέσματα του Ρέντα.

Την ημέρα εκείνη συλλέγαμε τρόφιμα πρώτης ανάγκης για το επόμενο «Γεύμα Αγάπης» που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα για τους συμπατριώτες μας.

Η Έφορος της Επιτροπής Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης κα Μ. Μιχαηλίδου και ο Συνέφορος             Δ. Δημητρίου καλωσόρισαν τις κυρίες και τους κύριους και τους ευχήθηκαν καλή τύχη.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρός μας κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος                    κ. Χρ. Χριστοφίδης, ο Αν. Ταμίας κ. Κ. Καραβίας, η Έφορος της Επιτροπής Γυναικείας Συντροφιάς  κα  Μ. Σουλτανάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ισμαηλιωτών κ. Γ. Μαρκουλής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σ.Α.Α.Σ.Α. κ. Αρχ. Κυριακίδης.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη – φίλους που παραβρέθηκαν και μας στήριξαν για άλλη μια φορά. Όλα τα έσοδα από το παιχνίδι της Τόμπολας ενίσχυσαν το ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας.

_______________________________________________________________________

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ 

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε το 1ο Επιστημονικό & Πολιτισμικό Φόρουμ ΕΛΛΗΝΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ με θέμα: «Αιγυπτιακά μνημεία στην Καβάλα».

Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, του πολιτισμού,      των γραμμάτων και των τεχνών, Έλληνες και ξένοι εισηγητές ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν στο κοινό, μια ξεχωριστή δράση αφιερωμένη στον Ελληνικό και Αιγυπτιακό Πολιτισμό.

Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου                    κ. Mohamed Farid Monib και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης τους οποίους οι οργανωτές είχαν ανακοινώσει ότι θα τιμήσουν. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 η κ. Φωτεινή Γκαντάλλα, μέλος της Επιτροπής, παρέδωσε αναμνηστικό έπαινο στον Πρόεδρο κ. Κ. Μιχαηλίδη για την κοινωνική και πολιτισμική του προσφορά, ο οποίος την ευχαρίστησε θερμά.

Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

_______________________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΣΙΜΟΥ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 η Επιτροπή Γυναικείας Συντροφιάς επισκέφτηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τριάντα πέντε μέλη και φίλοι του Συνδέσμου μας μαζί με την Έφορο της Γυναικείας Συντροφιάς κα Μ. Σουλτανάκη και τις Συνέφορους κκ Η. Θεμιστοκλέους, Μ. Μιχαηλίδου, συναντηθήκαμε στο χώρο υποδοχής της Ελληνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Μας υποδέχθηκε η γλυκύτατη ξεναγός μας κα Σοφία.

Ξεκίνησε τη ξενάγηση ενημερώνοντας μας για το όραμα του καταξιωμένου αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ Renzo Piano. Για τα κτήρια χρησιμοποίησε μάρμαρο Διονύσου, γυαλί και μπετόν. Δημιούργησε το κανάλι ώστε να υπάρχει το υγρό στοιχείο. Στη συνέχεια μας μίλησε για την Εθνική Βιβλιοθήκη που στεγάζεται πλέον στο ΚΠΙΣΝ. Υπάρχουν χώροι για παιδιά και εφήβους, χώρος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για ηχογραφήσεις. Θα λειτουργήσει δανειστική βιβλιοθήκη για το κοινό, υπάρχει ερευνητικό τμήμα και τμήμα ψηφιοποίησης σπάνιων χειρογράφων. Επόμενη στάση η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η κύρια αίθουσα είναι αντάξια των καλύτερων λυρικών σκηνών της Ευρώπης. Κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα παντού. Πολλαπλές σκηνές διευκολύνουν την αλλαγή των σκηνικών, με τεχνολογικές δυνατότητες και τέλεια ακουστική.

Ευχαριστήσαμε θερμά την ξεναγό μας Σοφία για τις σημαντικές και λεπτομερής πληροφορίες που μας έδωσε.

Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο Φάρο, στη ταράτσα που καλύπτεται από το μοναδικής τεχνολογίας στέγαστρο και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Σοφία Κουτσονίκα, την κα Χριστίνα Βασιλικού για τη βοήθεια της αλλά και όσους παραβρέθηκαν στη ξενάγηση.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ 

Την Τετάρτη 23 Μαΐου ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα                 κ. Mohamed Farid Monib δέχθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Χρ. Χριστοφίδη, τον Ταμία κ. Γ. Κανελλόπουλο, τον Γεν. Γραμματέα κ. Κ. Βάλβη, τον Αναπληρωτή Ταμία κ. Κ. Καραβία και την σύμβουλο                κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους.

Οι ανωτέρω ευχαρίστησαν τον Πρέσβη για την βοήθεια τους στην επιτυχία της εκδήλωσης «NOSTOS The Return» και του παρέδωσαν δύο ευχαριστήριες επιστολές για τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el Sisi και την Υπουργό Μετανάστευσης        κ. Nabila Makram.

Επίσης συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τους Έλληνες Αιγυπτιώτες και τις καλές σχέσεις Ελλάδος και Αιγύπτου.

______________________________________________________________________

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ & ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ 2017 – 2018

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΑΣ

                                       

Το Σάββατο  19 Μαΐου 2018 για άλλη μια χρονιά, το εντευκτήριο μας «γέμισε» από νέους που κλήθηκαν να παραστούν στη βράβευση για την επιτυχία τους στις σπουδές τους από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους στη εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα νέα παιδιά και συγκεκριμένα στους αιγυπτιώτες φοιτητές. Μεταξύ άλλων είπε:         «Η Απονομή Υποτροφιών στους νέους μας  είναι βασικό μέλημα του Συνδέσμου μας. Κάθε χρόνο ανταμείβουμε τις προσπάθειες των παιδιών βάζοντας ένα λιθαράκι για την καλύτερη δυνατή μελλοντική τους σταδιοδρομία…».

Στη συνέχεια ο Έφορος της Επιτροπής Υποτροφιών κ. Απ. Τζιτζάς καλωσόρισε με την σειρά του όλους  τους  παρισταμένους στο σπίτι του Αιγυπτιώτη Έλληνα, στη ξεχωριστή εκδήλωση που τιμάμε τους κόπους και τις προσπάθειες των Νέων μας.  Επίσης ανέφερε τα εξής: «Η  προσφορά και η δράση του Συνδέσμου μας συνεχίζεται για  85 έτη ανελλιπώς και συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε την γιορτή των Νέων μας. Μία εκδήλωση με ιδιαίτερο νόημα για όλους μας, με στόχο το μέλλον του Συλλόγου μας και όχι μόνο. Ο Σύνδεσμος μας τιμά , επιβραβεύει και συμπαρίσταται ως αρωγός στα παιδιά μας στο μεγάλο όνειρο που επέλεξαν και ανταμείβει τις προσπάθειες ετών που κατέβαλαν τόσο οι ίδιοι όσο κι οι οικογένειες τους για την μόρφωση, την αναβάθμιση των πολιτιστικών τους αναγκών και επαγγελματικών τους επιδιώξεων».

Ακολούθησε η Βράβευση των νέων μας και στη συνέχεια μουσικό πρόγραμμα με μαθητές από το Μουσικό Λύκειο Ιλίου. Η βραδιά έκλεισε με αιγυπτιώτικο κέρασμα.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς και δωρητές των Υποτροφιών, που μας στηρίζουν οικονομικά τα τελευταία χρόνια και συμβάλλουν ώστε να παραμένουμε δίπλα και αρωγοί στις σπουδές των παιδιών μας. Επίσης όλους όσους έχουν προσφέρει μεγάλα ή μικρά χρηματικά ποσά για την υλοποίηση των υποτροφιών. Eυχόμαστε ολόψυχα σε όλα τα παιδιά μας κάθε επιτυχία στις σπουδές που επέλεξαν και Kαλή Σταδιοδρομία.

_______________________________________________________________

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!»

Σε μια ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με απόσπασμα από την όπερα του Verdi, Aida, άνοιξε ο Γιώργος Οικονομίδης, στις 14 Μαΐου 2018 την εκδήλωση για την Νύμφη της Μεσογείου, Αλεξάνδρεια.

Ιδιότυπη απεκάλεσε ο Γ. Οικονομίδης την ξενητειά μας στην Αίγυπτο, διότι υπήρχε ομοψυχία και συνήχηση όλων σε μια ψυχή, ελληνική, πολιτιστική και πολιτισμική, με σεβασμό στα ελληνικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις μας. Διασπορά και σπορά μαζί αφού γέννησε τόσους βλαστούς που δημιούργησαν πολιτισμό.

Ιστορία, αρχαιολογία, κοινωνικά βιώματα, γράμματα, τέχνες, κινηματογράφος και η θεσπέσια μουσική Αιγυπτιωτών τραγουδιστών από τους μελωδιστές Τάκη Σφακιανόπουλο και Κώστα Πολίτη που τραγούδησαν πηγαία και γλυκά τα τραγούδια που ο Γιώργος Οικονομίδης είχε προσαρμόσει στα κείμενά του, προσφέροντας ένα μουσικό διάλειμμα στο ακροατήριο, στην αρχή και το τέλος κάθε ενότητας.

Γνήσιος και πιστός επίσης ο πίνακας «Μαχαλάς» της ζωγράφου Λούσης Rado – Οικονομίδου, που στο τέλος της εκδήλωσης τον πρόσφερε με μεγάλη χαρά στον Σύνδεσμο.

Ήταν μια ενθουσιώδης εκδήλωση που εντάχθηκε στα 85 χρόνια ύπαρξης του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και όλοι οι Αιγυπτιώτες στην Αθήνα, Αλεξανδρείς και μη, ετίμησαν δεόντως με τον ενθουσιασμό τους και το θερμό χειροκρότημά τους.

_______________________________________________________________________

ΑNOIΞΙΑΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΖΑΑΡ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης διοργάνωσε στις 13/5/2018 – Κυριακή και στις 14/5/2018 – Δευτέρα, Bazaar βιβλίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.                                                                                                                                                                     Τα μέλη της επιτροπής γέμισαν με βιβλία τους πάγκους που είχαν στηθεί στην είσοδο του εντευκτηρίου. Βιβλία που είχαμε ήδη στον Σύνδεσμο αλλά και βιβλία που προσέφεραν τα μέλη μας και οι φίλοι μας. Υπήρχαν αρκετά είδη βιβλίων για όλες τις προτιμήσεις. Μυθιστορήματα, διηγήματα, ιστορικά, παιδικά, μαγειρικής, γυμναστικής κλπ. Όλα σε προσιτές τιμές.                                                                                                                                                                                    Για άλλη μια φορά η προσέλευση ήταν μεγάλη. Είμαστε χαρούμενοι που τα μέλη μας και οι φίλοι στηρίζουν τις προσπάθειες του Συνδέσμου. Όλα τα έσοδα από το Bazaar βιβλίου, όπως και όλων των εκδηλώσεων, ενισχύουν το Ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου.

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας στήριξαν οικονομικά αγοράζοντας βιβλία για ακόμη μία φορά, όσους προσέφεραν βιβλία αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του.

______________________________________________________________________

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ – ΤΑ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ» 

Την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας η εκδήλωση «Αθλητισμός στην Αίγυπτο – Τα Αιγυπτιώτικα Σωματεία». Άλλη μια εκδήλωση στο πλαίσιο εορτασμού 85 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Ομιλητές                η κ. Μαρία Αδαμαντίδου – Κουτρουμπάκη για τα σωματεία του Καΐρου και ο κ. Δημήτρης Δημητρίου για τα σωματεία της Αλεξάνδρειας. Παρουσιαστής ο Αθλητικός Συντάκτης κ. Χρήστος Μιχαηλίδης.

Ο Χρήστος Μιχαηλίδης ξεκίνησε την εισήγηση του τονίζοντας ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο η καλλιέργεια του σώματος και του μυαλού αλλά αποτελεί μέρος της κοινωνίας. Η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο έδωσε άριστα δείγματα γραφής στον αθλητισμό δημιουργώντας τα δικά της σωματεία τα οποία απέσπασαν διακρίσεις εντός και εκτός της Νειλοχώρας. Τα αθλητικά σωματεία λειτούργησαν ευεργετικά για την σύσφιξη σχέσεων όχι μόνο των αθλούμενων, αλλά και των κοινοτήτων και ευρύτερα των δύο χωρών.

Την πλούσια δράση των αθλητικών σωματείων στο Κάϊρο ανέλυσε η Μαρία Αδαμαντίδου – Κουτρουμπάκη, εργάτρια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, όπως την αποκάλεσε ο Χρήστος με συμμετοχή στα δρώμενα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού από το 1985, συνεργαζόμενη με τις Ελληνικές κοινότητες του Καΐρου και Αλεξανδρείας και το Μορφωτικό Κέντρο της πρεσβείας της Αιγύπτου, πραγματοποιώντας δημοσιεύσεις, εκδόσεις, ομιλίες και οργάνωση εκθέσεων.  Η παρουσίαση της βασίστηκε στο βιβλίο της “Ελληνικός Αθλητισμός στο Κάιρο του 20ού αιώνα” που εκδόθηκε το 2005 από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, μετά απο έρευνα δύο χρόνων και με τη βοήθεια εθελοντών αθλητών κάλυψε 440 πλούσια εικονογραφημένες σελίδες. Αποκορύφωμα της αναγνώρισης του βιβλίου της είναι η πρόσφατη ένταξη του στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου της Ουάσινγκτον.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Δημητρίου, παιδί του Συνδέσμου και του Αθλητισμού όπως ανέφερε ο Χρήστος που έχει καταφέρει να συνδυάσει με επιτυχία την αιγυπτιώτικη κληρονομιά του και τις σπουδές του προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο Δ.Σ. και διάφορες επιτροπές του Συνδέσμου. Η ομιλία του για την ιστορία και τις διακρίσεις των Αθλητικών σωματείων της Αλεξάνδρειας βασίστηκε στην πτυχιακή του εργασία με θέμα: «Ελληνισμός & Αθλητισμός στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα» η οποία και παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ιστορίας & Φιλοσοφίας στη Λάρισα.

Στη συνέχεια ο Χρήστος αναφέρθηκε και στον Ελληνικό Ναυτικό Ομιλο Αιγυπτιωτών που ιδρύθηκε το 1965 στην Ελλάδα ο οποίος συνεχίζει το έργο των τριών Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων της Αιγύπτου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος των Ελληνικών Ομοσπονδιών Κωπηλασίας,  Ιστιοπλοΐας,  Κολύμβησης,  Υδατοσφαίρισης και του Κανόε – Καγιάκ.  Πλέον καλλιεργεί στις εγκαταστάσεις του τέσσερα Ολυμπιακά αθλήματα την Ιστιοπλοΐα, την Κωπηλασία, το Κανόε-Καγιάκ και την  Κολύμβηση. Ο ΕΝΟΑ έχει προσφέρει στην χώρα μας Ολυμπιονίκες, παγκόσμιους και Ευρωπαίους πρωταθλητές και βαλκανιονίκες, αλλά και σπουδαίους παράγοντες αναφερόμενος στον επίτιμο πρόεδρο του ΕΝΟΑ & Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων  κ. Γιώργο Σφέτσιο που ήταν παρών στην εκδήλωση.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την άρτια εκδήλωση προσφέροντας τιμητικά διπλώματα στους ομιλητές και κάλεσε τον κ. Σφέτσιο να παραδώσει το τιμητικό δίπλωμα στον παρουσιαστή.

___________________________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ

Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Αφιέρωμα στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού 85 από την ίδρυση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Η κ. Η. Θεμιστοκλέους καλωσόρισε το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα και παρουσίασε τις ομιλήτριες κα Α. Μελιτοπούλου και Μ. Μιχαηλίδου, αλλά και τον κ. Ι. Διακομιχάλη που επιμελήθηκε την εκδήλωση και έγραψε το κείμενο της κεντρικής ομιλίας για τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Η κα Μ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα 85 χρόνια δράσης του Συνδέσμου, την πορεία του και το Κοινωφελές, Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό του έργο.

Την κεντρική ομιλία για τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη παρουσίασε η κ. Α. Μελιτοπούλου. Ξεκίνησε με τη βιογραφία και τη ζωή του ποιητή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο λογοτεχνικό του έργο για τη «Φιλοσοφική Ποίηση»,  τα Ιστορικά ποιήματα και τα Ηδονικά.                                      Τέλος η κ. Α. Μελιτοπούλου μας μίλησε για τη μεγάλη τομή που έφερε ο ποιητής στην  Νεοελληνική ποίηση στις αρχές του 20ου αιώνα και τις μεταφράσεις των ποιημάτων του σε πολλές γλώσσες.

Στη συνέχεια η χορωδία του Συνδέσμου μας παρουσίασε τέσσερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη μελοποιημένα από τον Μαέστρο κ. Ι. Λαζαρίδη. Στο πιάνο συνόδευε η καθηγήτρια και σολίστ κ. Φ. Μπρουσιανού. Τα ποιήματα ήταν η «Δέησις», τα «Παράθυρα», το «Όσο μπορείς» που το απήγγειλαν στα ελληνικά η κ. Μ. Μιχαηλίδου και στα γαλλικά η κ. Α. Μελιτοπούλου,                  και η «Η Πόλις».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτων Ελλήνων  κ. Κ. Μιχαηλίδης συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την άρτια εκδήλωση και ευχαρίστησε τον Ρέντα για τη διαμόρφωση του χώρου και τον Κώστα για τον ήχο. Προσέφερε τιμητική πλακέτα στον                    κ. Ι. Διακομιχάλη για την οργάνωση και επιμέλεια της εκδήλωσης. Επίσης προσέφερε αναμνηστικά διπλώματα στην κ. Α. Μελιτοπούλου, κ. Μ. Μιχαηλίδου, κ. Φ. Μπρουσιανού και στο Μαέστρο          κ. Ι. Λαζαρίδη.

__________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 οι τρεις υπουργοί Διασποράς Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και συζήτησαν θέματα που αφορούν το πρόγραμμα «Νόστος».

Το μεσημέρι ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της                 κ. Ναμπίλα Μάκραμ και του κ. Φώτη Φωτίου. Στο γεύμα παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Αιγύπτου    κ. Μοχάμεντ Φαρίντ Μονιμπ, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Κυρ. Κενεβέζος, ο Γεν. Γραμματέας για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Μιχ. Κόκκινος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων              κ. Κ. Μιχαηλίδης,  ο Δ/ντής του Γραφείου του Υπουργού κ. Κ. Μειμάρης, οι κυρίες Νέσμα Άσραφ και Νέσμα Ναφέα σύμβουλοι της Υπουργού, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης                  κ. Δημ. Παντερμαλής καθώς και ο Σύμβουλος του Υπουργού κ. Β. Μαλιγούδης.

Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, προσέφερε αναμνηστικό ενθύμιο στην Υπουργό Διασποράς κ. Ν. Μάκραμ για την επίσκεψη της στην Ελλάδα.

_________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ «Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ  ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ» 

Την Κυριακή των Βαΐων, 1 Απριλίου 2018 η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης σε συνεργασία με το ONASSIS Κοινωφελές Ίδρυμα διοργάνωσαν παιδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα      «Η Ορχήστρα των συναισθημάτων».

Η μαέστρος κα Ζωή με τα μέλη της ορχήστρας, την κα Μυρσίνη, την κα Αγγελική, τον κ. Γιώργο και τον κ. Αλέξη καλωσόρισαν τους μικρούς μας φίλους, ηλικίας 8 έως 12 ετών, και τους «σύστησαν» τα όργανα, πιάνο, κόρνο, φλάουτο, βιολοντσέλο.  Τα παιδιά περιεργάστηκαν τα όργανα και ρωτούσαν για τους ήχους και τη μελωδία. Μίλησαν και εξήγησαν στα παιδιά αρκετά στοιχεία για τη μουσική, τους συνθέτες αλλά και τα συναισθήματα που νιώθουμε ακούγοντας τις μελωδίες. Η κα Μυρσίνη με τη καταπληκτική φωνή ερμήνευσε άριες του Μπετόβεν, του Μότσαρτ κλπ.  Στο τέλος κάθε άριας τα παιδιά συμμετείχαν εκφράζοντας τα συναισθήματα που ένιωθαν ακούγοντας τη μουσική. Ρωτούσαν για το συνθέτη, την εποχή που έζησε, για τη ζωή του κλπ. Μικροί και μεγάλοι ταξίδεψαν σε άλλες εποχές μέσα από τις νότες και τις όπερες. Ανακάλυψαν μέσα από τη μουσική ένα ολόκληρο κόσμο συναισθημάτων!

Ευχαριστούμε θερμά  τη κα Χρ. Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ONASSIS Κοινωφελές Ιδρύματος , τη Μαέστρο κα Ζωή και τα μέλη της Ορχήστρας για το όμορφο πρωινό που μας χάρισαν.

Στο τέλος του προγράμματος, η Εφορος Μ. Μιχαηλίδου και ο Συνέφορος Δ. Δημητρίου δώρισαν    εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων αναμνηστικά αιγυπτιώτικα βιβλία στα μέλη της ορχήστρας και πασχαλινά δωράκια σε όλα τα παιδιά που παραβρέθηκαν.

Ευχαριστούμε τους μικρούς μας φίλους που συμμετείχαν και τους γονείς τους.

___________________________________________________________

ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΛΤΙΝΟ

 

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με ευκαιρία την Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου, τίμησε τον        κ. Γρηγόρη Βαλτινό. Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το εντευκτήριο, έδειξαν την αγάπη και τον θαυμασμό τους, χειροκροτώντας και αγκαλιάζοντας τον αγαπημένο ηθοποιό.

Για τον Γρηγόρη Βαλτινό μίλησαν οι συνάδελφοι του Γιάννης Βούρος, Ταμίλα Κουλίεβα, Νίκος Βερλέκης και Τάκης Παπαματθαίου. Όλοι, πέρα από το ταλέντο του, εξήραν το ήθος, τον χαρακτήρα και την ανθρωπιά του.

Ο Αιγυπτιώτης ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Πάνος Κατέρης επιμελήθηκε και παρουσίασε τα βίντεο με φωτογραφίες από την προσωπική και καλλιτεχνική πορεία του Βαλτινού, σκηνές από θεατρικές παραστάσεις και αποσπάσματα από τηλεοπτικές σειρές στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός, με δάκρυα στα μάτια, χαμόγελο και χιούμορ στο τέλος της εκδήλωσης, είπε μεταξύ άλλων « Έκανα πρόβες για να μην συγκινηθώ, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα. Θα κρατήσω τη σημερινή παρουσίαση, γιατί είναι η καλύτερη που έγινε ποτέ ! »

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης απένειμε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του ηθοποιού – σκηνοθέτη στο Θέατρο.

Συγχαρητήρια για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης, της οποίας το γενικό πρόσταγμα είχε        ο ακούραστος και καλός μας φίλος Πάνος Κατέρης.

___________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΜΠΕΤΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΖΑΜΙΑ

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων δεχθήκαμε επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέξανδρού Καζαμία. Μας ενημέρωσε για την Α’ Παγκόσμια Αμπετειάδα που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Κάιρο με αφορμή την συμπλήρωση ογδόντα πέντε χρόνων του Σωματείου.

Τον κ. Αλ. Καζαμία συνόδευαν ο Αντιπρόεδρος  του ΣΕΑΑΣ κ. Στ. Αργυρίου και ο κ. Ν. Κάτσικας. Μας προσέφεραν αναμνηστικό πιάτο επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 85 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΑΑΣ. Ο κ. Αλ. Καζαμίας δήλωσε ότι ο Σύλλογος τους στηρίζει το έργο του Συνδέσμου μας και θα είναι δίπλα μας για ότι χρειαστούμε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κ. Μιχαηλίδης τους ευχαρίστησε θερμά και τους ενημέρωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αίγυπτο.

_______________________________________________________

«EΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» 

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στην καθιερωμένη Πολιτιστική του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε για να ακούσει την ομιλία του φιλόλογου – λογοτέχνη Ιούλιου Κέρπη και της ιστορικού της μουσικής Μάρως Φιλίππου, με θέμα “Ελληνικοί Μύθοι και Ιστορία στην Ευρωπαική Μουσική”.

Κόσμος πολύς ο οποίος παρακολούθησε με προσοχή και άκρα ησυχία, τη στρωτή και έμπειρη αναφορά των δύο εισηγητών, για τις πηγές του μύθου και την αξία της ελληνικής μυθοπλασίας, τους λόγους που βοήθησαν ανθρώπινες διάνοιες να εκφρασθούν με ακούσματα – μουσικές της εποχής των, δίδοντάς τους ονόματα ιστορικά και αναφέροντας στοιχεία με τα οποία πρόβαλαν και σηματοδότησαν χρονολογικά, εποχικά, γνώσεις και επιθυμίες.

Την έξοχη ομιλία των εισηγητών βοήθησαν, οι ευτυχείς αναγνωστικές συμπράξεις των πεπειραμένων κ.κ Κικής Βλαχάκη και Πάνου Κατέρη, όπως και η προβολή, απο τον τεχνικά έμπειρο κ.Τάκη Σφακιανόπουλο, των φωτεινών εικόνων, ανθρώπων και εντύπων καθώς και τα ακούσματα απο μουσικές ξένων και ελλήνων Μουσικών .

Στο τέλος της ομιλίας, ο ενθουσιασμένος κόσμος, εκδήλωσε στους άξιους συντελεστές της επιτυχημένης ημερίδας, αυθόρμητα συνεχή χειροκροτήματα και προφορικά θερμά συγχαρητήρια.

___________________________________________________________

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ» 

Ήταν συγκινητικά φορτισμένη όλη η αίθουσα στo εντευκτήριo του Συνδέσμου μας, τη Δευτέρα στις 12 Μαρτίου, όπου γιορτάστηκε με συμβολισμούς, ένα λουλουδάκι για τους παρευρισκομένους, πανηγυρικά η μέρα της Γυναίκας.

Εξαιρετική η ομιλήτρια της βραδιάς η φιλόλογος κ. Νέλλη Χανιά με λόγο που έμπαινε με ιδιαίτερη φροντίδα και καλλιέργεια στην ουσία του θέματος.

Ιστορικά η θέση της γυναίκας δεν ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η κοινωνία στο πέρασμα των αιώνων. Χρειάστηκαν πολλοί αγώνες μέσα στους αιώνες να καταβάλει το γυναικείο φύλο με τίμημα τη ζωή του, χύθηκε πολύ αίμα για να βρει τη δικαίωση του το γυναικείο κίνημα, και να κατορθώσει η γυναίκα με την ελληνική της ψήφο το 1957 να αυτοεπιβεβαιωθεί και να κατοχυρώσει την αξιοπρέπεια της.

Στη συνέχεια η τέως πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κρυστάλλω Τρίμη αναφέρθηκε στη δράση και το ήθος των γυναικών που εργάστηκαν για το Σύνδεσμο, και συγκεκριμένα εξήρε την προσωπικότητα της κ. Βιργινίας Μαρινιά, που ακούραστα προσέφερε επί μια εικοσαετία το παρόν της της με υπομονή και σθένος, κατάθεση ψυχής το έργο της.

Και η επιβράβευση της ήρθε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. K. Μιχαηλίδη επισφραγίζοντας το έργο της με απονομή τιμητικής πλακέτας.

Οι κυρίες Νέλλη Χανιά και Βιργινία Μαρινιά υποδεικνύουν παραδείγματα και πρότυπα της Ζωής.

____________________________________________________________

EΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο NOVOTEL πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Αιγυπτίων Νέων στην Αθήνα για ενημέρωση του έργου του Προέδρου της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και για την στήριξη αυτού στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Αίγυπτο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ.κ. Κώστας Μιχαηλίδης και Χρήστος Χριστοφίδης αποδεικνύοντας τους στενούς δεσμούς που έχουμε εμείς οι Έλληνες Αιγυπτιώτες με την Αίγυπτο.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος των Αιγυπτίων Αποδήμων Νεολαίων κ. Αχμέτ Σαμίρ. Μεταξύ των ομιλητών ήταν τα μέλη της Νεολαίας στην Ελλάδα κ.κ. Αμπανάμπι Ελ Ναγκάρ Γεωργαλέλης και Μωχάμεντ Ισμαήλ.

           ____________________________________________________________

MEΣΗΜΕΡΙΑΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Επιτροπή Γυναικείας Συντροφιάς διοργάνωσε το Σάββατο 3 Μαρτίου μεσημεριανό χορό για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, 240 άτομα (κυρίως γυναίκες) γέμισαν το εντευκτήριο του Συνδέσμου. Μαζί μας γιόρτασε και ο Σύλλογος Κασίων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τις κυρίες και τους κυρίους      και ευχήθηκε καλή διασκέδαση. Στη συνέχεια χαιρέτησε η Αντιπρόεδρος των Κασίων κα Ελευθερίου.          Η συνέφορος της Επιτροπής της Γυναικείας Συντροφιάς κα Μ. Μιχαηλίδου μας μίλησε για τους αγώνες των γυναικών τα τελευταία χρόνια, τη θέση τους στη σημερινή κοινωνία, στη καθημερινότητα και την προσφορά τους στον Σύνδεσμό μας . Η Έφορος κα Μ. Σουλτανάκη διάβασε μια όμορφη ιστορία με θέμα τη γυναίκα.

Ο κ. Τ. Σφακιανόπουλος μαζί με το κ. Κ. Πολίτη και τη κα Σμαράγδα μας συντρόφευσαν μουσικά και μελωδικά. Η πίστα δεν άδειασε λεπτό μέχρι τις απογευματινές ώρες. Τους ευχαριστούμε θερμά που πάντα είναι δίπλα μας και μας διασκεδάζουν. Επίσης πραγματοποιήθηκε κλήρωση με πλούσια δώρα που αφορούσαν τις γυναίκες. 

Ευχαριστούμε το Ρέντα και τα παιδιά της κουζίνας για το νόστιμο, όπως πάντα, φαγητό και την εξυπηρέτηση. 

Ευχαριστούμε όλες τις κυρίες και κυρίους που μας τίμησαν με τη παρουσία τους. Τα έσοδα της εκδήλωσης, όπως και όλων των εκδηλώσεων του Συνδέσμου, ενισχύουν το Ταμείο της Κοινωνικής μας Πρόνοιας.

___________________________________________________________

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ»

Η Επιτροπή Γυναικείας Συντροφιάς παρακολούθησε την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 την θεατρική παράσταση «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας» στο θέατρο Προσκήνιο.  Ήταν μια υπέροχη παράσταση με ταλαντούχους ηθοποιούς και με αρκετό γέλιο. Ευχαριστούμε όλες τις κυρίες που συμμετείχαν.

____________________________________________________________

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων πραγματοποίησε Αρτοκλασία στον Άγιο Αθανάσιο – Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στα πλαίσια του εορτασμού των 85 χρόνων από την ίδρυση του. Στην λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος , Έξαρχος του Πατριαρχείου στην Αθήνα.  Η Αρτοκλασία τελέστηκε υπέρ υγείας του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του Συνδέσμου μας. Συνέπεσε με την Ημέρα των Σεπτών Ονομαστηρίων του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’. Παραβρέθηκαν ο κ. Σπύρος Καμαλάκης, ο κ. Γεώργιος Φλωρεντής, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φίλιππος Κοσσένας, ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος  κ. Χρήστος Χριστοφίδης και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γιώργος Μαρκουλής, κ. Δημήτρης Δημητρίου και κα Μαρία Μιχαηλίδου. Επίσης Πρόεδροι Αιγυπτιώτικων Συλλόγων, η κα Τούλα Χαρίτου – Πεκλάρη, ο κ. Στέφανος Χατζηχαραλάμπους και ο κ. Αρχιμήδης Κυριακίδης. Την λειτουργία παρακολούθησαν μέλη του Συνδέσμου μας αλλά και πολλοί Αιγυπτιώτες.

___________________________________________________________

MΠΟΥΑΤ ΚΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ

          

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 με όσους τυχερούς παρευρέθηκαν στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας, κάναμε ένα περίπατο στις Μπουάτ της Πλάκας της δεκαετίας του 1960 για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι την ιστορία τους. Ξεκινώντας από την πρώτη μπουάτ «Τιπούκειτος» που άνοιξε στην οδό Νικοδήμου το 1961 όπου πρωτοτραγούδησαν η Πόπη Αστεριάδη, ο Λάκης Παππάς, ο Νότης Μαυρουδής, ο Λίνος Κόκκοτος και πολλοί άλλοι γνωστοί,    ο Πάνος Κατέρης εμπνευστής και οργανωτής της βραδιάς μας ξενάγησε στις πολυάριθμες μπουάτ της εποχής. 

Οι συντελεστές τις εξαιρετικής βραδιάς Ράνια Μπρουσιανού & Δημήτρης Δημητρίου στο τραγούδι, Τάκης Σφακιανόπουλος & Κώστας Πολίτης στη μουσική και Πάνος Κατέρης στις παρλάτες και τις μιμήσεις με μοναδικές ερμηνείες και εκτελέσεις αξέχαστων τραγουδιών κατάφεραν να συγκινήσουν και να διασκεδάσουν το πολυπληθές ακροατήριο. Τραγουδήσαμε όλοι μαζί και η καλύτερη ανταμοιβή των συντελεστών ήταν το θερμό χειροκρότημα και η γενική απαίτηση για πολλά μπιζαρίσματα…..

Ευχαριστούμε τον Τάκη Σφακιανόπουλο για την βιντεοσκόπηση της βραδιάς την οποία μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=AZBUPgoDdfA&t=1s

____________________________________________________________

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΝΕΩΝ

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε, μετά από αρκετό καιρό, ο Αποκριάτικος χορός των Νέων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης. Οι νέοι του Συνδέσμου, φορώντας τις αποκριάτικες στολές τους, έγιναν όλοι μια παρέα. Τη μουσική επιμελήθηκε ο dj Δημήτρης, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και χορό της κοιλιάς από τη χορεύτρια Νότα. Οι νέοι απόλαυσαν τα φαγητά της κουζίνας του Συνδέσμου, πάντα με τη φροντίδα του κ. Reda.  Ο χορός κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και οι νέοι  ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εκδήλωση.

___________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρονιά, το Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτυ στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας. Φέτος για πρώτη φορά οργανώθηκε από την Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στο κέντρο της Αθήνας λόγω του συλλαλητηρίου, η προσέλευση των παιδιών ήταν αρκετά μεγάλη. Οι μικροί μας φίλοι με τις εντυπωσιακές στολές τους και τις χαρούμενες φωνούλες τους γέμισαν το εντευκτήριο μας!Τα παιδάκια ήταν «μασκαρεμένα»  με τις πιο όμορφες στολές ! Πριγκίπισσες, Κοκκινοσκουφίτσες, Νεραϊδούλες, Μίνι, Μίκυ, Μπάτμαν, Σπάιντερμαν, Γιατροί, Καουμπόηδες και Πειρατές σκόρπισαν το κέφι τους σε όλους τους μεγάλους, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες! Η παιδαγωγός Αθηνά τα απασχόλησε με έξυπνα παιχνίδια και μικρά αθλήματα. Όλα τα παιδάκια άκουγαν προσηλωμένα τις εντολές της, χόρεψαν και τραγούδησαν με όλη τους την ψυχή. Η συνεργάτης της η Λίνα, έβαψε όλα τα προσωπάκια των παιδιών με υπέροχα και εντυπωσιακά σχέδια. Ευχαριστούμε πολύ την εταιρεία trikifun για την συνεργασία, τους γονείς και τους καταπληκτικούς μικρούς μας φίλους ! Και του χρόνου !

___________________________________________________________

ΨΗΦΙΣΜΑ

        της Δευτέρας 12ης Φεβρουαρίου 2018

    του Διοικητικού Συμβουλίου

Στο  θλιβερό άγγελμα του θανάτου του

ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγάλου Ευεργέτη του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, το Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε πάραυτα και εξέδωσε το κάτωθι ψήφισμα:

  1. Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο στην κηδεία του εκλιπόντος.
  2. Να διαβιβάσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
  3. Να καθιερωθεί υποτροφία εις μνήμην του εκλιπόντος για Αιγυπτιώτη φοιτητή ή φοιτήτριας, αφού είναι γνωστό πως συνέδραμε πάντοτε μέσω υποτροφιών,  νέους οι οποίοι έδειχναν ιδιαίτερη κλίση  στα γράμματα και τις τέχνες.
  4. Να διαθέσει για τους υποτρόφους Αιγυπτιώτες του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων  επιπλέον το ποσό των 3.000 ευρώ.
  5. Να μεριμνήσει όπως το παρόν ψήφισμα δημοσιευθεί, ως ελάχιστος φόρος τιμής για τον μεταστάντα, στον ημερήσιο τύπο και στο περιοδικό Παναιγύπτια.

 

                    Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας                                      Kώστας Μιχαηλίδης                                                Κωνσταντίνος Βάλβης

___________________________________________________________

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Ο Σύνδεσμος γιόρτασε την Αποκριά Ελληνικά με πολύ πολύ κέφι το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στο εντευκτήριό του. Η ορχήστρα του Γιάννη Λαζαρίδη με τους συνεργάτες του μας ταξίδεψε γρήγορα στην παλιά Αθήνα. Γυρίσαμε πίσω στον χρόνο με την υπέροχη και ζεστή φωνή της Ελένης. Όλοι γίναμε ένα. Μέχρι πρωίας τραγουδούσαμε και χορεύαμε. Αισθανθήκαμε ότι σαν Έλληνες ανάβουμε το φιτίλι που γίνεται φωτιά στην καρδιά μας και μεταδίδεται σαν αστραπή.      Τα τραγούδια μας, τα ήθη και τα έθιμα μας πλέκονται αλυσόδετα με τους αγώνες των ηρώων μας προστατεύοντας πάντα την πατρίδας μας, τη μικρή δυνατή Ελλάδα. Ευχαριστούμε τον Μαέστρο Γιάννη Λαζαρίδη που μαζί με τους συνεργάτες του σκόρπισαν κέφι και όρεξη για ξεφάντωμα. Θερμές ευχαριστίες στην Επιτροπή Εκδηλώσεων για την οργάνωση και τον Reda με όλα τα παιδιά της κουζίνας για το γρήγορο service και τα φρέσκα υπέροχα εδέσματα! Επίσης ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας τίμησε! Καλές Αποκριές!

____________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συνάντηση με τον Επικεφαλή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μιχάλη Κόκκινο είχε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, στο γραφείο της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε πολλά θέματα που αφορούν τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου. Επίσης ο Γενικός Διευθυντής ενημερώθηκε από τον Πρόεδρό μας για τους σκοπούς και το έργο του Συνδέσμου μας και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί το εντευκτήριό μας ώστε να γνωρίσει από κοντά τους Έλληνες Αιγυπτιώτες που ζουν στην Ελλάδα.

____________________________________________________________

ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΙΝΑ, ΦΑΡΑΝ & ΡΑΙΘΟΥΣ κ. ΔΑΜΙΑΝΟΥ

 

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Νικόλα Βαδή Οικονομικό Διαχειριστή της Μονής Σινά, στον οποίο μετέφερε τις προσωπικές ευχές αλλά και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου για γρήγορη ανάρρωση του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, από το τελευταίο του ατύχημα.

____________________________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΡΕΧΑΝΤΖΑΚΗ

Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου παρακολούθησαν μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση – αφιέρωμα στον ΜπάμπηΤρεχαντζάκη.

Το αφιέρωμαξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου κ. Κώστα Μιχαηλίδη και στην συνέχεια μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε πολλές άγνωστες πτυχές για την ζωή και το έργο του Μπάμπη από την κ. Αναστασία Βαλεντίνη Ρήγα.  Η κ. Κική Βλαχάκη – Δημητρίου μας συγκίνησε ιδιαίτερα μιλώντας για τον «φίλο» Μπάμπη.

Απολαύσαμε τραγούδια σε στίχους του Μπάμπη και μουσική του Γιάννη Λαζαρίδη από το συγκρότημα του Μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη και συνοδέψαμε την χορωδία του Συνδέσμου σε τραγούδια με στίχους και μουσική του Μπάμπη!

Για το αφιέρωμα ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές που συνεργάστηκαν και έδειξαν τον σεβασμό και την αγάπη τους για τον Μπάμπη. Μαζί με τους προαναφερθέντες ευχαριστούμε τον    κ. Τάκη Σφακιανόπουλο για την παρουσίαση powerpointκαι την κ. Μαρία Μιχαηλίδη για την επιμέλεια του προγράμματος.

____________________________________________________________

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

          Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, η μικτή Χορωδία του Συνδέσμου μας, έκανε την πρώτη παρουσία της για την νέα χρονιά, συμμετέχοντας στη 2η Χορωδιακή Συνάντηση στην Αθήνα,  μετά από ευγενική πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθηνών “Αρμονικό Εργαστήρι”. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα & Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος). Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι μικτές χορωδίες Λαυρίου και «Αρμονικό Εργαστήρι» Αθηνών. Μετά το εναρκτήριο καλωσόρισμα του προέδρου του «Αρμονικού Εργαστηρίου» κ. Μελανίτη, το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη μικτή χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Γιάννη Λαζαρίδη και τη συνοδεία στο πιάνο της καθηγήτριας κ. Φιφίκας Μπρουσιανού, η χορωδία για ακόμη μια φορά απέδωσε άρτια το πρόγραμμά της, παρασύροντας  το ακροατήριο να σιγοτραγουδά και εισπράττοντας στο τέλος το παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα. Στο τέλος του προγράμματος επιδόθηκαν, ως αναμνηστικά για τη συμμετοχή της χορωδίας, τιμητική πλακέτα και δίπλωμα.

____________________________________________________________

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΚΟΡΙΝΝΑ”

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, ο Σύλλογος Ελλήνων Καίρου και οι Εκδόσεις ΑΩ υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, φιλοξένησε  την παρουσίαση του βιβλίου “ΚΟΡΙΝΝΑ”  της Αιγυπτιώτισας συγγραφέως Μαρίας Αδαμαντίδου.

Ο Σκηνοθέτης – Ηθοποιός Πάνος Κατέρης καλωσορίζοντας τον κόσμο που γέμισε το Εντευκτήριο, ανάφερε εκ μέρους της Πολιτιστικής Επιτροπής ότι την εκδήλωση θα συντονίζει η φιλόλογος εκπαιδευτικός Κική Βλαχάκη – Δημητρίου η οποία, από την πλευρά της, παρουσίασε τον Πρόεδρο του Σ.Ε.Κ. κ Μιχάλη Μπίσκο και τους, Φιλόλογο Καθηγητή κ. Χρήστο Διονυσόπουλο και τη Δρ. Γιώτα Παπαδημητρίου  ιστορική ερευνήτρια, οι οποίοι μίλησαν με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το βιβλίο.

Το βιβλίο, παρουσιάζει το περιοδικό Κόριννα που εξέδιδαν οι μαθήτριες του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου τα χρόνια 1946 – 1949, το οποίο περιοδικό, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του σχολείου και καθρεπτίζει το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης που παρεχόταν στα κορίτσια της ελληνικής παροικίας του Καίρου.

Στο τέλος της εύγλωττης αναφοράς της συγγραφέως , της παρουσίασης του βιβλίου όπως και των εν συνεχεία συγκινητικών προφορικών εντυπώσεων εκ μέρους  μαθητριών των τάξεων εκείνων των χρόνων οι οποίες παρίσταντο στην εκδήλωση, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα των παρισταμένων, οι Πρόεδροι Μ. Μπίσκος του ΣΕΚ και Κ. Μιχαηλίδης του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσέφεραν ανθοδέσμη και τιμητικά διπλώματα.

Μεταξύ των επισήμων και φίλων που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία των, διακρίναμε τον Μορφωτικό Ακόλουθο και Διευθυντή του Αιγυπτιακού Μορφωτικού Κέντρου Dr Hussein Marie Mahmoud και την κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

____________________________________________________________

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 η αίθουσα του εντευκτηρίου μας ήταν όπως κάθε χρόνο κατάμεστη από μέλη και  προσκεκλημένους  μας, εκπροσώπους και μέλη Αιγυπτιώτικων Συλλόγων και αρκετούς Αιγυπτιώτες της παροικίας μας που βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κ. Μιχαηλίδης ανέβηκε στο βήμα και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά και αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στην απώλεια του Μάνου Θεοδούλου. Μεταξύ άλλων είπε «Δυστυχώς το 2017 μάς αποχαιρέτησε με ένα τραγικό γεγονός, καθώς ο φίλος, συνεργάτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάνος Θεοδούλου έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Η απώλειά του είναι μεγάλη για όλους μας και θα μας σκιάζει για καιρό, αφού η προσφορά του στον Σύνδεσμο ήταν τεράστια, ενώ όσοι τον γνωρίζαμε έχουμε να λέμε για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του…». Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του.

Ο κ. Κ.  Μιχαηλίδης τελειώνοντας την ομιλία του μας ενημέρωσε ότι ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων συμπληρώνει 85 χρόνια δράσης και προσφοράς. Ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές συνεχίζει αδιάκοπα το κοινωφελές του έργο, ενώ παραμένει η “γέφυρα” της Ελλάδας με τη Νειλοχώρα.  Το 2018 αποτελεί σημαδιακό έτος για τον Σύνδεσμο και θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις για τον Εορτασμό των 85 χρόνων, βασιζόμενες στο τρίπτυχο που μας χαρακτηρίζει. Αφουγκραζόμαστε το παρελθόν. Δρούμε στο παρόν. Σχεδιάζουμε το μέλλον!

Στην συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον κ. Στ. Ταμβάκη, Επίτιμο Πρέδρο της ΕΚΑ για σύντομο χαιρετισμό.  Ο κ. Κ. Μιχαηλίδης ζήτησε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουινέας, κ. Γεώργιο, εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, να μας απευθύνει τον Χαιρετισμό της Εκκλησίας και να ευλογήσει την Βασιλόπιτά μας. Τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και ανταλλάξαμε ευχές.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καίρου, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. από τους Αιγυπτιώτικους Συλλόγους, νυν και τέως μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου και εκπρόσωποι από τον Ελληνικό Προσκοπισμό στην Αθήνα και την Αίγυπτο.

Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία !

___________________________________________________________

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 24-12-2017 

Το Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων αποδεικνύοντας για μια ακόμη χρονιά ότι ο Σύνδεσμος μας δεν είναι μόνο ενεργός αλλά και το εντευκτήριο του ασφυκτικά γεμάτο στις περισσότερες εκδηλώσεις.

Την Παραμονή Χριστουγέννων υπό τους ήχους του συνθεσάιζερ και με τις μαγευτικές φωνές του φίλου μας GARO και της ΒΑΛΕΝΤΙΝΗΣ απολαύσαμε  τραγούδια ελληνικά, ευρωπαϊκά αλλά και τα αγαπημένα μας αιγυπτιακά. Τα μεσάνυχτα όλοι μαζί τραγουδήσαμε τα παραδοσιακά  Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα. Στην συνέχεια απολαύσαμε την εξαιρετική Ιωάννα στο «χορό της κοιλιάς». Το υπέροχο φαγητό από τον Ρέντα και το επιτελείο του συνέβαλε να περάσουμε ακόμα πιο όμορφα τη γιορτινή βραδιά.

Η επιτυχία της βραδιάς οφείλεται στην αφιλόκερδη προσφορά της Επιτροπής Εκδηλώσεων που εργάστηκε για την πραγματοποίηση του Ρεβεγιόν.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά !

_______________________________________________________________________

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017, δόθηκε στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας, η καθιερωμένη ετήσια συναυλία της χορωδίας μας, με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ο μαέστρος Γιάννης Λαζαρίδης διάλεξε τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο και η χορωδία τα ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο.

_______________________________________________________________________

«ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»

Και φέτος ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική αλλά ταυτόχρονα ψυχαγωγική προσφορά του προς τους μικρούς του φίλους, διοργάνωσε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 Παιδικό Χριστουγεννιάτικο δρώμενο με τίτλο «Το ξωτικό των Χριστουγέννων με πολλά παιχνίδια, εκπλήξεις και χορό». Στο ρόλο του…ξωτικού η ακούραστη Αριάδνη, που με πολύ κέφι ψυχαγώγησε τα παιδιά. Στο τέλος όλα τα παιδιά έλαβαν από ένα Χριστουγεννιάτικο αναμνηστικό και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες με το ξωτικό.  Ευχαριστούμε την εταιρεία Trikifun για την συνεργασία και ευχόμαστε στους μικρούς μας φίλους Καλές γιορτές και Καλή χρονιά, περιμένοντάς τους στην επόμενη γι’ αυτούς εκδήλωση.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου συναντήθηκαν με τους Προέδρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή.

Σε αυτή τη σημαντική συνάντηση για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό προέδρευσε ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Φ. Κοσσένας. Συζητήθηκαν αρκετά και διάφορα θέματα που αφορούν τις Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο και μας ενημέρωσαν για τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παραβρέθηκαν η πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κρ. Τρίμη και οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Αιγυπτιώτικων Σωματείων στην Ελλάδα, κ. Ν. Κοκκινίδης, κ. Γ. Οικονομίδης, κ. Α. Κυριακίδης, κ. Μ. Μπίσκος, κ. Κ. Βάλβης , κ. Στ. Χατζηχαραλάμπους, κ. Τ. Πεκλάρη – Χαρίτου, κ. Ε. Πάχου,      κ. Ε. Πεζάς, κ. Απ. Τζιτζάς και οι Σύμβουλοι του Συνδέσμου κ. Χρ. Χριστοφίδης, κ. Γ. Κανελλόπουλος, κ. Κ. Καραβίας, κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους, κ. Μ. Θεοδούλου, κ. Μ. Μιχαηλίδου και     κ. Δ. Δημητρίου.

______________________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ 2017

Στις 8, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ετήσια Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά του Συνδέσμου μας.  Τρείς μέρες το φιλόξενο και στολισμένο εντευκτήριο μας γέμισε με κόσμο. Η Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά έχει γίνει θεσμός και παράδοση. Το πρωί της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Γουινέας κ. Γεώργιος μας τίμησε με την παρουσία του και μας ευχήθηκε Καλές Γιορτές.

Μέλη αλλά και φίλοι του Συνδέσμου μας επισκέφτηκαν και αγόρασαν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Οι κυρίες της  επιτροπής της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς «εργάστηκαν» εθελοντικά όλο το χρόνο για αυτές τις τρεις ημέρες. Η προετοιμασία όλων των ειδών γίνεται με μεράκι και αγάπη. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να βρουν εργόχειρα, ρούχα, Χριστουγεννιάτικα δώρα, κοσμήματα, γλυκά, μαρμελάδες, αιγυπτιακά διακοσμητικά, βιβλία, παιχνίδια κλπ.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις κυρίες της Επιτροπής για τις δημιουργίες τους, την εθελοντική προσφορά τους αλλά και το χρόνο που αφιερώνουν στον Σύνδεσμό μας.

Επίσης όλες τις κυρίες και κυρίους, αλλά και τις υποτρόφους του Συνδέσμου που διέθεσαν το χρόνο τους για τη πώληση και προώθηση των προϊόντων τις ημέρες της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς.

____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΗ 

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής  πραγματοποίησε ομιλία – ενημέρωση για την πορεία της Ε.Κ.Κ. τα τελευταία χρόνια, στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας.

Ο κ. Χρ. Καβαλής μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Κ.Κ. και τι ισχύει με το νέο νόμο που ψηφίστηκε για τα σωματεία στην Αίγυπτο. Επίσης μας μίλησε για τις εφορίες της Ε.Κ.Κ., τις αποφάσεις που λαμβάνονται με τη συμμετοχή των μελών της, για το Ελληνικό Νοσοκομείο και τη σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Μας παρουσίασε ενημερωτικούς πίνακες για τα σχολεία, το γηροκομείο, το Νοσοκομείο αλλά και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Κοινότητας. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στη νέα γενιά Αιγυπτιωτών και στη παράδοση της Διοίκησης της Ε.Κ.Κ. σε νέους ανθρώπους στο μέλλον.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο οποίος πήρε το λόγο και μας ανέπτυξε ότι οι Κοινότητες και τα Σωματεία λειτουργούν στην Αίγυπτο χάρη της Συνθήκης του Μοντρέ. Επίσης τόνισε ότι οι δυο Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου συνεργάζονται αρμονικά και τους ενώνει η ομόνοια και η αγάπη.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης.      Ο κ. Κ. Μιχαηλίδης καλωσόρισε τον κ. Χρ. Καβαλή και τον  ευχαρίστησε για την επίσκεψη του και την ομιλία του στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου  κ. Φ. Κοσσένας,                   ο Προϊστάμενος του τμήματος Ελλήνων Αφρικής και Ασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Βουρδουμπάκης, οι Πρόεδροι Αιγυπτώτικων Συλλόγων κ. Π. Σαραγάς ,                  κ. Μ. Μπίσκος, ο Κ. Γ. Οικονομίδης, ο πρώην σύμβουλος της Ε.Κ.Κ. κ. Στ. Αργυρίου, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου και πολλά μέλη μας.

____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 ο ειδικός ερευνητής, συγγραφέας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού,    κ. Νίκος Νικηταρίδης με την πολύτιμη προσφορά του, που ανέρχεται σε εικοσιπέντε βιβλία και πάνω από 2000 δημοσιεύματα εντός και εκτός Ελλάδος, μας παρουσίασε τους «Αιγυπτιώτες Επαγγελματίες του Θεάτρου, Κιν/φου, Τηλεόρασης».

Παρήλασαν μπροστά μας ένα επιτελείο ηθοποιών που ασχολήθηκαν επαγγελματικά  με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες πολυπράγμονες στη Νειλοχώρα διέπρεψαν και σ’ αυτό!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου          κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας κ. Σπυρίδων Καμαλάκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φίλιππος Κοσσένας,    η Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Μανσούρας κ. Τούλα Χαρίτου – Πεκλάρη.

____________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

 

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017  για 5η συνεχόμενη χρονιά η κ. Μάρω Φιλίππου οργάνωσε και επιμελήθηκε και παρουσίασε μια εξαιρετικά επιτυχημένη Συναυλία Παιδιών και Εφήβων.

Στο πρώτο μέρος απολαύσαμε τα παιδιά της παιδικής χορωδίας του Καλλιτεχνικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Τροβαδούροι Κηφισιάς» υπό την δ/νση του μαέστρου κ. Γ. Σιτώτη και στη συνέχεια μας ταξίδεψαν με τις εκτελέσεις τους στη κιθάρα κλασσική & ηλεκτρική, πιάνο και φλάουτο 10 παιδιά & έφηβοι.

Όπως κάθε χρόνο η κ. Φιλίππου ευχαρίστησε όλα τα παιδιά για την συμμετοχή τους προσφέροντας τους ένα έντυπο σχετικό με την μουσική και CD με κλασσικές μελωδίες.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη αναμνηστικού διπλώματος για την συμμετοχή της παιδικής χορωδίας, ευχαριστίες προς την κ. Μ. Φιλίππου, την Πρόεδρο της παιδικής χορωδίας κ. Καλού και τα μέλη του Δ.Σ.  καθώς και τους καθηγητές και καθηγήτριες των παιδιών.

____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Dr. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΪΤΙΑΝΟΥ

 

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 παρακολουθήσαμε την ομιλία του Dr. Ιωάννη Καραϊτιανού Δ/ντη της Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» με θέμα “Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Σύγχρονες θεραπευτικές εξελίξεις επιτυγχάνουν την ίαση”.

Ο κ. Καραϊτιανός Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Γεροντολογικής & Γηριατρικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών, Εκδότης του περιοδικού «Ιατρική», Μέλος Δ.Σ. σε πάνω από 50 Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Το εξαιρετικό βιογραφικό του περιλαμβάνει πλήθος συμμετοχών σε συνέδρια, δημοσιεύσεις, επιστημονικές διακρίσεις, βραβεία και κοινωνική δράση!

Ο εξαιρετικός Καθηγητής επεσήμανε στη διάρκεια της ομιλίας του “Τα καλά νέα είναι ότι με την πρωτογενή & δευτερογενή πρόληψη μπορούμε να δημιουργήσουμε άμυνες για την πρόληψη του καρκίνου!”

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγητή για την τόσο σημαντική ενημερωτική ομιλία του απονέμοντας του ευχαριστήριο δίπλωμα!

____________________________________________________________

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε στις 27 με 29 Νοεμβρίου 2017 τριήμερο Συνέδριο από το Ίδρυμα της Μονής του Όρους Σινά για τα Παλίμψηστα Χειρόγραφα της Μονής, στην αίθουσα «Γιάννης Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για κείμενα που ανακτήθηκαν από χειρόγραφα της Μονής Σινά και τα οποία για εκατοντάδες χρόνια βρίσκονταν κρυμμένα κάτω από μεταγενέστερες γραφές. Κείμενα γνωστά αλλά και άγνωστα, κάποια μοναδικά στο είδος τους, ορισμένα τελευταία εναπομείναντα δείγματα εξαφανισμένων σήμερα γλωσσών.Στο Συνέδριο μίλησαν Έλληνες και ξένοι ερευνητές για την σημασία της ανακάλυψης αυτής.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης και ο Αντιπρόεδρος κ. Ν. Βαδής.

____________________________________________________________

H ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 η Χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων έλαβε μέρος σε καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθηνών, στα πλαίσια του αφιερώματος «50 Χρόνια, Ταξιδεύοντας & Ανακαλύπτοντας την Ομορφιά των Ανθρώπων». Η χορωδία ερμήνευσε γνωστά τραγούδια και ο κόσμος που παρακολουθούσε – κυρίως τα παιδιά – τραγούδησε μαζί με τους χορωδούς. Στο τέλος της εμφάνισης, ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ. Καραγιάννης Δημήτριος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα, την οποία παρέλαβε ο κ. Δημητρίου Δημήτριος, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μπρούσαλη Βασιλική, ψυχολόγο του Κέντρου, για την πρόσκληση σε αυτή την όμορφη βραδιά.

____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΔΟΥ

Με την εκδήλωση, στις 20 Νοεμβρίου 2017, σύντομη χρονικά αλλά περιεκτική πολλών πληροφοριών και βιογραφικών στοιχείων  ομιλία του στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο άξιος αιγυπτιώτης  ομιλητής κ. Βασίλης Πέτρου Χριστοδούλου καθήλωσε το ακροατήριό του αναφερόμενος στη ζωή και το έργο του Έλληνα παγκοσμίως γνωστού Νικόλα Καζαντζάκη.

Οι παρόντες τον χειροκρότησαν και τον συγχάρηκαν θερμά και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου             κ. Κ. Μιχαηλίδης τον ευχαρίστησε απονέμοντάς του το τιμητικό Δίπλωμα του Συνδέσμου.

____________________________________________________________

H ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ  

Για άλλη μια φορά την φετινή χρονιά η χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ήταν παρούσα σε μια μουσική βραδιά την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017. Στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου Κηφισιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τροβαδούροι Κηφισιάς» διοργάνωσε το 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Νοεμβρίου.  Η χορωδία του Συνδέσμου μας απέδωσε με επιτυχία το πρόγραμμά της και χειροκροτήθηκε από κοινό και οργανωτές.  Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Καλού Ολυμπία αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις του Συλλόγου με τους Αιγυπτιώτες, ενώ ο Αιγυτπιώτης κ. Οικονομίδης Γεώργιος, Πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Άστυ Αιγυπτιωτών Κηφισιάς» και τέως Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, εμνημόνευσε το έργο και την προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Στο τέλος της εμφάνισης επιδόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα και έπαθλο στον εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και μέλος της χορωδίας του κ. Δημητρίου Δημήτρη

___________________________________________________________

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΜΠΟΛΑΣ

Για άλλη μια φορά η Γυναικεία Συντροφιά του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων πέρασε ένα όμορφο πρωινό Σαββάτου στις 11/11/2017 παίζοντας Τόμπολα, με υπέροχα δώρα και τρώγοντας τα γευστικά εδέσματα του Ρέντα. Η Έφορος της Επιτροπής κα Μ. Σουλτανάκη μαζί με τις συνέφορους κ.κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους, Μ. Μιχαηλίδου καλωσόρισαν τις κυρίες και ευχήθηκαν καλή τύχη.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρός μας κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος            κ. Φ. Κοσσένας, ο Αντιπρόεδρος κ. Χρ. Χριστοφίδης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Β. Ζουές, το μέλος του Δ.Σ. κ. Δ. Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σ.Α.Α.Σ.Α. κ. Αρχ. Κυριακίδης.

Ευχαριστούμε τις κυρίες της Επιτροπής και τις φίλες τους που μας υποστήριξαν για άλλη μια φορά. Όλα τα έσοδα από το παιχνίδι της Τόμπολας ενίσχυσαν το ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας.

Σας περιμένουμε στην επόμενη εκδήλωση της Γυναικείας Συντροφιάς.

______________________________________________________________________

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ  ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου το εντευκτήριο του Συνδέσμου μας «γέμισε» χρώματα και παιδικές φωνούλες.  Είκοσι παιδάκια ηλικίας τεσσάρων έως δώδεκα χρονών με την καθοδήγηση της ζωγράφου κας Έφης, δημιούργησαν και έφτιαξαν «αριστουργήματα» με τον πηλό. Όλα τα παιδιά για μιάμιση ώρα, ζωγράφισαν εικόνες γεμάτες χρώματα αλλά και πήλινους χιονάνθρωπους, αστέρια, καλαθάκια κλπ.   Ήταν ένα όμορφο «χρωματιστό» πρωινό και οι μικροί μας «καλλιτέχνες» το απόλαυσαν.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Έφη Παπαϊωάννου που για έκτη συνεχόμενη χρονιά προσφέρει τις γνώσεις της στα παιδιά.

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους για τη συμμετοχή και τους περιμένουμε στο Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου              ώρα 11:15 πμ.

_______________________________________________________________________

         ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

 

Ασφυκτικά γεμάτο το εντευκτήριο του Συνδέσμου από Αιγυπτιώτες και φίλους τους.                       Ο «μάγος» Garol  «μάγεψε» με το ρεπερτόριο το! «Χτένιζε» τα τραγούδια βάση του κεφιού που επικρατούσε. Μας γνωρίζει χρόνια, όπως και τη δουλειά του, γνωρίζει τι θέλουμε εμείς οι Αιγυπτιώτες για να ξεφαντώσουμε! Και ναι, έγινε μεγάλο ξεφάντωμα! Η δε χορεύτρια ήταν «κόκκινη κορδέλα» που ανέβασε στα ύψη τη βραδιά. Τα δε μεζεδάκια του Ρέντα δεν το συζητώ, αχτύπητα! Εμείς στους χορούς μας τρώμε καταπληκτικά εδέσματα και περνάμε υπέροχα!

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της Αιγυπτιώτικης βραδιάς, η εκδήλωση θα επαναληφθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 21.00.

_______________________________________________________________________

ΕΝΑΡΞΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ AIR MEDITERRANEAN

Στις 31 Οκτωβρίου 2017 στο φουαγιέ του θεάτρου ΠΑΛΛΑΣ πραγματοποιήθηκε μια ωραία και πετυχημένη εκδήλωση για την έναρξη των πτήσεων της νέας αεροπορικής εταιρίας «AIR MEDITERRANIAN» στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Α.Θ.Μ. ο Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μαζί με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο καθώς και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερόνυμο με την ακολουθία του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος καλωσόρισε τους καλεσμένους καθώς και ο Υπουργός Ναυτιλίας              κ. Π. Κουρουμπλής. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Πρόεδρος  του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων  ο οποίος ευχήθηκε στον Εμπορικό Διευθυντή κ. Ρότζερ Γκάττ                    κάθε επιτυχία στο έργο τους.

_______________________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40

Η έφορος κ.Ηλιάνα Θεμιστοκλέους καλωσόρισε όλους και αφού στο τέλος της χθεσινής (30 Οκτ. 2017) “αναφοράς”,  ο κόσμος που είχε γεμίσει το εντευκτήριο του Συνδέσμου μας, όρθιος, με το χαμόγελο στα χείλη, τραγουδιστά  και με παρατεταμένα χειροκροτήματα εξέφραζε την ευαρέσκειά του για την έξοχα στημένη εκδήλωση από τον καλό μας Πάνο Κατέρη , κάθε άλλος λόγος θα ήταν περιττός.

Όμως, αξίζει πρώτα να  αναφερθεί ότι μετά από την  σύντομη, ιστορική της ημέρας, ομιλία από τον ίδιο, ο Πάνος κάλεσε στο βήμα τους δικούς μας καλλιτέχνες Βαρβάρα Κυρίτση, Τέλη Ζώτο, Μαίη Σεβαστοπούλου οι οποίοι, με άνεση και τρόπο επαγγελματικό απάγγειλαν ποιήματα χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής.

Στη δε συνέχεια, σαν clou*  (* κυρίως μέρος) της ημέρας, προσκάλεσε στο βήμα τους γνωστούς      και αγαπητούς μας καλλιτέχνες Κώστα Βενετσάνο και Σπύρο Μπιμπίλα οι οποίοι, με τα τραγούδια του ο πρώτος , το τσολιαδίστικο παρουσιαστικό με μπρίο την “παρλάτα” του ο άλλος  και την επιτυχημένη  μουσική συνοδεία των ταλαντούχων Τάκη Σφακιανόπουλο και Κώστα Πολίτη, ξεσήκωσαν τους ενθουσιασμένους αιγυπτιώτες και τους φίλους μας

Ο Πάνος Κατέρης ευχαρίστησε τον Κώστα Παπανικολάου για την τεχνική του υποστήριξη όπως και όλους τους άξιους συντελεστές της έξοχης εκδήλωσης στους οποίους, με τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του.

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και προσέφερε σαν ενθύμιο στους κκ Σ. Μπιμπίλα & Κ. Βενετσάνο αναμνηστικό μετάλλιο του Συνδέσμου μας και στους υπόλοιπους συντελεστές από ένα τόμο του βιβλίου  «Αιγυπτιώτικες προσωπικότητες του χθες» του Ν. Νικηταρίδη.

Αυτή την πολύ επιτυχημένη “αναφορά στο έπος του 40”, θα θυμούνται και θα εκθειάζουν για πολύ καιρό ακόμη όσοι τυχεροί  την παρακολούθησαν.

______________________________________________________________________

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΣΥΜΗ, ΡΟΔΟΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2017, η οποία έλαβε χώρα στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Η εκδήλωση αυτή με τίτλο “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΣΥΜΗ, ΡΟΔΟΣ” οργανώθηκε, (όπως και ή πρώτη της 20 Μαρτίου 2017), με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Σαλβαγείου Εμπορικής και Επαγγελματικής Σχολής Αλεξανδρείας,  κ. Στεφάνου Χατζηχαραλάμπους, σε συνεργασία και πάλι με την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς και τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με στόχο την ανάδειξη των δεσμών και των σχέσεων των Δωδεκανησίων με την Αίγυπτο και τα όσα προσέφεραν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης,          ο Πρόεδρος του ΣΑΕΕΣΑ, κ. Στέφανος Χατζηχαραλάμπους, συνεργάστηκε στενά με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, κ. Γιάννη Φραγκούλη, του οποίου η βοήθεια ήταν αποτελεσματική, και την κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Έφορο των Πολιτιστικών του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Η εκδήλωση αυτή, η οποία ασχολήθηκε με τα νησιά της Καλύμνου, Σύμης και Ρόδου, ξεκίνησε με μία σύντομη αναφορά από τον κ. Στέφανο Χατζηχαραλάμπους στα νησιά αυτά και στη συνέχεια ένα χαιρετισμό του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Γ. Φραγκούλη.

Ακολούθησαν οι ομιλίες:

  1. Της κυρίας Καπελά Κουτούζη Φανής, συνταξιούχου εκπαιδευτικού της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας για τα Αράκεια Σχολεία, για το νησί της Καλύμνου.
  1. Του κ. Νικηταρίδη Νίκου, Συγγραφέα-Ιστορικού Ερευνητή, για το νησί της Σύμης.
  1. Της κ. Φιλίππου Μάρως, Ιστορικού Μουσικής, Μεταφράστριας, Συγγραφέα για το νησί της Ρόδου.

Τους ομιλητές ευχαρίστησαν για την παρουσία τους ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φίλιππος Κοσσένας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κ. Μιχαηλίδης και ο κ. Στέφανος Χατζηχαραλάμπους.

Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα τοπικών εδεσμάτων.

Στη εκδήλωση παρέστησαν και οι κ.κ. Δημήτρης Καλλικάντζαρος Πρόεδρος Ενώσεως Καλυμνίων, Δέσποινα Μαρκαντέ Πρόεδρος Συλλόγου Συμαίων, Μαρία Κορδίνα Πρόεδρος Ένωσης Ροδίων καθώς και πολλά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των τιμώμενων νησιών.

_______________________________________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΜΑΤΖΟ

«Αγαπητοί φίλοι, η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα, καθώς βρισκόμαστε εδώ, στο φιλόξενο εντευκτήριο μας για να τιμήσουμε την πολυετή και αδιάκοπη προσφορά του στον Αιγυπτιωτισμό, τον «δάσκαλο», όπως τον λέμε οι δικοί του άνθρωποι. Τον δικό μας δάσκαλο, φιλόσοφο και άνθρωπο.»  Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδης ξεκίνησε την ομιλία του την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στην εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Εκπαιδευτικό – Λογοτέχνη Παναγιώτη Καρματζό».

Το αφιέρωμα που παρακολούθησαν πάνω από 200 μέλη, φίλοι του Συνδέσμου αλλά και μαθητές του κ. Καρματζού επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι μαθητές του κκ Αγγελική-Βλαχάκη – Δημητρίου Φιλόλογος – Λυκειάρχης & Ιούλιος Κέρπης Φιλόλογος – Λογοτέχνης Συμμετείχε και η Χορωδία του Συνδέσμου η οποία ερμήνευσε μελοποιημένα από τον μαέστρο της κ. Γιάννη Λαζαρίδη δύο ποιήματα του Δασκάλου συνοδευόμενη στο πιάνο από την καθηγήτρια κ. Φιφίκα Μπρουσιανού.

Η εκδήλωση δομημένη σε ενότητες έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς ομιλητές να τον τιμήσουν και να μάθουμε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ενδιαφέρουσας ζωής, του έργου του και της μεγάλης προσφοράς του στην Εκπαίδευση, Λογοτεχνία, Θέατρο και τον Σύνδεσμο μας .

Ομιλητές με την σειρά που μίλησαν ήταν οι κ.κ. Τ. Χούνης Χημικός, Κ. Κοτζιαμάνης Φιλόλογος-Λογοτέχνης, Κ. Μανωλιδάκη Ηθοποιός, Ι. Γιαννοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν Αθηνών, Α. Μαστραπός Σχολικός Σύμβουλος Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Ελένη Κονδύλη-Μπασούκου Καθ. Παν Αθηνών, Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη Καθ. Παντείου Πανεπιστημίου & Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Διασποράς, Κρυστάλλω Τρίμη πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, Ν. Βοστάνης Μηχανουργός, Α. Κυριακίδης Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας.

Στην εκδήλωση σημαντική η παρουσία και συμμετοχή της αγαπημένης Μάγδας, συζύγου του Δασκάλου.

Η συγκινητική βραδυά έκλεισε με ευχαριστίες και απονομή αναμνηστικής πλακέτας προς τον Δάσκαλο από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων καθώς και τον Πρόεδρο Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας.

_______________________________________________________________________

ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

 

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων                       κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Χρ. Χριστοφίδης, ο Αναπληρωτής Ταμίας κ. Κ. Καραβίας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Μ. Μιχαηλίδου παραβρέθηκαν στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πλοίαρχος Hany E. Khalil για τον εορτασμό της 44ης Επετείου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της 6ης Οκτωβρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων είναι γνωστό ότι διατηρεί άψογες σχέσεις με τις Αιγυπτιακές Αρχές και για άλλη μια φορά σε ζεστό και φιλικό κλίμα γιορτάσαμε όλοι μαζί.

_______________________________________________________________________

BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ

Το διήμερο 15 & 16 Οκτωβρίου 2017 η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης διοργάνωσε Bazaar βιβλίου. Όπως κάθε φορά υπήρχαν πάρα πολλά βιβλία, μυθιστορήματα, ιστορικά, παιδικά, λογοτεχνικά, ποιητικές συλλογές κλπ, σε προσιτές τιμές. Η προσέλευση των μελών και των φίλων του Συνδέσμου μας ήταν μεγάλη.Μη ξεχνάτε ότι όλα τα έσοδα ενισχύουν το Ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στήριξαν οικονομικά για άλλη μια φορά, όσους προσέφεραν βιβλία, αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του.

Συνεχίζουμε να συλλέγουμε βιβλία καινούρια ή μεταχειρισμένα (σε καλή κατάσταση) για την Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά (Bazaar) που θα πραγματοποιηθεί 8 – 9 – 10 Δεκεμβρίου 2017 στο εντευκτήριό μας.

_______________________________________________________________________

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Το 2018 ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων συμπληρώνει 85 χρόνια δράσης & προσφοράς!          Στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 85 χρόνων ο Σύνδεσμος μας οργάνωσε, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στο κινηματοθέατρο ΑΛΕΚΑ του Δήμου Ζωγράφου, την 3η Συνάντηση Χορωδιών.  Στην επιτυχημένη εκδήλωση συμμετείχαν οι Μικτές Χορωδίες των Δήμων Βριλησσίων, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ελληνικού και του Συνδέσμου μας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν δημότες Ζωγράφου, Αιγυπτιώτες και  τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος κ. Καφατσάκη, η Αντιδήμαρχος κ. Ευσταθία Αλεξανδρή-Ζουμπουλάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος κ. Α. Οικονόμου, ο κ. Ν Νευράκης του Συνδέσμου Μουσουργών Ελλάδας.  Το πλούσιο ρεπερτόριο περιελάμβανε ελληνικά και ξένα τραγούδια.

Παρουσιαστής της όμορφης εκδήλωσης ο Σκηνοθέτης – Ηθοποιός κ. Πάνος Κατέρης.

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε την Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Καφατσάκη για την φιλοξενία και τους υπευθύνους των Χορωδιών για την συμμετοχή τους με απονομή αναμνηστικής πλακέτας.

 

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Το Σάββατο 07/10/2017 συναντήθηκε η Επιτροπή Γυναικείας Συντροφιάς στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας. Ο Πρόεδρος κ. K. Μιχαηλίδης καλωσόρισε τις κυρίες και ευχήθηκε καλή αρχή στην Επιτροπή. Είπε ότι είναι δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες αλλά με τη βοήθεια όλων μας θα τα καταφέρουμε. Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος αλλά και το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα είναι δίπλα στην Επιτροπή για οτιδήποτε χρειαστεί.

Η Έφορος της Επιτροπής κα Μ. Σουλτανάκη ευχαρίστησε όλες τις κυρίες που παρευρέθηκαν,          28 στο σύνολο, και ευχήθηκε καλή αρχή. Επιθυμεί και προσκαλεί να έρθουν και νέες γυναίκες στην επιτροπή, νέοι άνθρωποι να έρθουν κοντά μας με όρεξη και νέες ιδέες. Διάβασε το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις της Γυναικείας Συντροφιάς και στη συνέχεια αρκετές κυρίες πήραν το λόγο και πρότειναν εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και εκδηλώσεις που μπορούν να προγραμματιστούν για τη νέα χρονιά. Οι συνέφοροι κ.κ Η. Θεμιστοκλέους, Μ. Μιχαηλίδου καλωσόρισαν τις κυρίες που δουλεύουν εθελοντικά για τις επιτροπές του Συνδέσμου μας. Ευχήθηκαν και για αυτή τη χρονιά να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί αρμονικά ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα για το Σύνδεσμό μας. Ακολούθησε ένα πιάτο με γευστικά εδέσματα από το Ρέντα, προσφορά του Συνδέσμου στις κυρίες της Επιτροπής. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Χρ. Χριστοφίδης αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γ. Μαρκουλής και Απ. Τζιτζάς.

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της Γυναικείας Συντροφιάς από τη γραμματεία μας.

_______________________________________________________________________

ΚΑΒΑΦΕΙΑ 2017

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη τύπουστην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Επικοινωνίαςστην οποία ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 14ου Λογοτεχνικού Συμποσίου “Καβάφεια 2017″και των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο αυτό στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν και μίλησαν οι κκ Ελ. Κρέτσος – Γεν. Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Κων/νος Τσουκαλάς – Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Γιώργος Φλωρεντής – Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Α. Ζαίμης – Πρόεδρος Ελληνικού παραρτήματος «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας» και ο TudorDinu–Καθηγητής Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας»διοργανώνει, από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, εκδηλώσεις που αφορούν στο 14ο Λογοτεχνικό Συμπόσιο “Καβάφεια 2017″στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και της Βιβλιοθήκηςτης Αλεξάνδρειας, με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού Αιγύπτου και Ελλάδας, της Όπερας του Καΐρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις των Καβαφείων θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας η 20η Διεθνής Συνάντηση των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας».

Την Συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Χριστοφίδης και η Εφορος Πολιτιστικών κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους.

_______________________________________________________________________

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΙΤΗ

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να μάθουμε περισσότερα για τον Αιγυπτιώτη Μαριαντώνη Πολίτη και το συγγραφικό του έργο.

Ο Μαριαντώνης γεννήθηκε στην Αίγυπτο και έζησε στο Κάιρο τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Μετά την αποφοίτησή του από την Αμπέτειο, ήρθε στην Ελλάδα όπου συνέχισε τις σπουδές του.      Το γεγονός ότι μεγάλωσε ανάμεσα σε δύο χώρες με διαφορετικούς και σπουδαίους πολιτισμούς τον βοήθησε να αναπτύξει την φαντασία του. Ο Μαριαντώνης εκτός από συγγραφέας δημιούργησε και τις «Εκδόσεις Έμπνευσις».  Έχει εκδώσει τρία βιβλία του. Τα δύο πρώτα μέρη της σειράς«το Τάγμα των Φτερωτών» και το αλληγορικό παραμύθι «το ταξίδι του Μύρκα».

Για τον Μαριαντώνη και το έργο του μας μίλησαν ο Αιγυπτιώτης, απόφοιτος της Αμπετείου κ. Βασίλειος Βασσάλος Πρέσβης επι τιμή με θητεία και στην πρεσβεία του Καίρου και η κ. Σταυρούλα Κεντιέ δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια του πρώτου site για το θέατρο onlytheater.gr, συνεργάτης της εταιρίας BrainCo.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχήθηκε στον Μαριαντώνη επιτυχίες πολλές και ευχαρίστησε τους ομιλητές για την συμμετοχής τους απονέμοντας τους αναμνηστικά διπλώματα.

_______________________________________________________________________

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ -Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 35ου Κλασσικού Μαραθωνίου Αθήνας το Νοέμβριο του 2017, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα : «Μαραθώνιος Αθήνας – Ο Αυθεντικός: Εθελοντισμός».  Η εισηγήτρια κ. Μαριαλένα Τσούλου, μέσα από προβολή διαφανειών παλαιοτέρων διοργανώσεων του Μαραθωνίου, ανέδειξε τη σημαντική προσφορά των εθελοντών σε όλους τους τομείς της οργάνωσης του Αγώνα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι εθελοντές, προσφέροντας αυτές τις υπηρεσίες, όχι μόνο τιμούν το άθλημα και την πατρίδα μας, αλλά και οι ίδιοι αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι και για το ελάχιστο λιθαράκι που βάζουν στο τεράστιο οικοδόμημα μιας τέτοιας εκδήλωσης. Στο τέλος η κ. Τσούλου κάλεσε τους Αιγυπτιώτες να συμμετάσχουν κι εκείνοι ενεργά ως εθελοντές στη φετινή διοργάνωση. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός του Προέδρου κ. Κώστα Μιχαηλίδη παρευρέθησαν οι κυρίες Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Μαρία Μιχαηλίδου, Μυρσίνη Σουλτανάκη και οι κύριοι Χρήστος Χριστοφίδης, A’ Αντιπρόεδρος, Απόστολος Τζιτζάς και Γεώργιος Μαρκουλής. Με το τέλος της παρουσίασης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε την ομιλήτρια, και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δημητρίου της επέδωσε ευχαριστήριο τιμητικό δίπλωμα.

_______________________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 

 Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Γεώργιος Φλωρεντής υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών κ. Ρότζερ Γκαττ.

Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τα δυο σωματεία και τους Αιγυπτιώτες στην Ελλάδα.        Οι δυο πρόεδροι τον ευχαρίστησαν θερμά για το ενδιαφέρον του αλλά και τη βοήθεια του στο θέμα του καθαρισμού του ΕΝΟΑ που προήλθε από τη ρύπανση πετρελαίου.

Ο κ. Γ. Φλωρεντής τους δήλωσε ότι θα είναι πάντοτε κοντά στα δύο σωματεία αλλά και σε όλους τους Αιγυπτιώτες.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων εύχεται στο συμπατριώτη μας κ. Γ. Φλωρεντή καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ δέχθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη.

Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν διάφορα θέματα μεταξύ αυτών και το ενδιαφέρον της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για μια συνάντηση Αιγυπτιωτών στην Αλεξάνδρεια.

_______________________________________________________________________

ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Κυριακή 30 Ιουλίου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης και η σύζυγος του παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη και της συζύγου του.

Στο δείπνο παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α. κ. Ρότζερ Γκάττ με την σύζυγο του καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Ιακ. Κασιμάτης με την σύζυγο του.

_______________________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Εξηνταπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Επανάσταση της 23ης  Ιουλίου του 1952 στην Αίγυπτο. Με αφορμή τον Εορτασμό για την Εθνική Επέτειο ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα κ. Mohamed Farid Monib παρέθεσε δεξίωση στις 19 Ιουλίου 2017 στην Πρεσβεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ήταν, για άλλη μια χρονιά, ανάμεσα στους προσκεκλημένους. Στην δεξίωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Χριστοφίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Νικόλας Βαδής και οι Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Δημητρίου, Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Κωνσταντίνος Καραβίας, Μαρία Μιχαηλίδου και Απόστολος Τζιτζάς. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. ευχαρίστησαν τον Αιγύπτιο Πρέσβη για την πρόσκληση και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο του. Τον διαβεβαίωσαν ότι ο Σύνδεσμός μας θα είναι πάντα δίπλα του αλλά και στον Αιγυπτιακό λαό.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

& ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το Θεμέλιο λίθο μίας νέας σελίδας στη συνεργασία των δύο ιστορικών  Αιγυπτιώτικων  Οργανισμών, έθεσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, που τον υποδέχτηκε θερμά το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου 2017 στα  γραφεία του Συνδέσμου μας.

Παρόντες στη ιδιαίτερη αυτή συνάντηση, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, καθώς και ο εκπρόσωπος της στην Αθήνα κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, εκ μέρους του Συνδέσμου μας ο Α΄ Αντιπρόεδρος   κ. Χρήστος Χριστοφίδης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Ζουές  και τα μέλη του ΔΣ κ. Μάνος Θεοδούλου και Γεώργιος Μαρκουλής.

ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Εδμόνδος Κασιμάτης αναφέρθηκε στις σημαντικότερες προτεραιότητες που έχει θέσει η Κοινοτική Επιτροπή της Αλεξάνδρειας, αλλά και για το πώς μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο Οργανισμοί για το καλό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κώστας Μιχαηλίδης καλωσόρισε την νέα αντιπροσωπεία της Κοινοτικής Επιτροπής και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο ιστορικών Οργανισμών δηλώνοντας πάντοτε ότι η παρουσία του Συνδέσμου βρίσκεται κοντά στις δύο αδελφές Κοινότητες.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν την Αιγυπτιώτικη κοινωνία.

Τέλος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης προσέφερε αναμνηστικό Μετάλλιο των 80 Χρόνων του Συνδέσμου μας συνοδευόμενο από το Αιγυπτιώτικο πόνημα του κ. Γιαλουράκη.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Στις 12 Ιουνίου 2017, οργανώθηκε από τον Δήμο Βριλησσίων συνάντηση χορωδιών στο ανοικτό Θέατρο «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ» συνάντηση χορωδιών με τις χορωδίες των Δήμων Λυκόβρυσης Πεύκης και Βριλησσίων.  Στον Σύνδεσμο  Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσφέρθηκε αναμνηστική πλακέτα και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Χριστοφίδης προσέφερε στον Δήμαρχο Βριλησσίων κ. Μανιατογιάννη το αναμνηστικό μετάλλιο  του Συνδέσμου.

Ένα μεγάλο εύγε στην χορωδία μας, στον μαέστρο κ. Γιάννη Λαζαρίδη, στην καθηγήτρια του Εθνικού Ωδείου κ. Φιφίκα  Μπρουσιανού και στην υψίφωνο κ. Καλιακούδα.

_______________________________________________________________________

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΣΟΥ

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση  για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νήσου Κάσου στον Ιερό Ναό του Σωτήρος.

Μετά την δοξολογία ο κ. Γιώργος Ρουκουνάκης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Στο τέλος όλοι μαζί μεταβήκαμε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για την κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης κατέθεσε στεφάνι.

Παρεβρέθηκαν οι κ.κ. Χρήστος Χριστοφίδης, Μυρσίνη Σουλτανάκη, Απόστολος Τζιτζάς ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για τους Αιγυπτιώτες Πορτ-Σάιτ και Πορτ-Φουάτ, και ο Γιώργος Μαρκουλής ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για τον Σύλλογο  Ισμαηλιωτών

_______________________________________________________________________

Μαραβέλης Αλέκος .  Ο «δικός μας, ξεχωριστός  Αλέκος».

Στέφανος Π. Ταμβάκης                                                                                                                     Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας                                                               τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού

Συννεφιασμένη  η  Κυριακή  σήμερα , μαζί και οι  εικόνες  που έρχονται  στο μυαλό μου, σκεπτόμενος τον καλό μoυ  φίλο Αλέκο, που προ ήμερων μας αποχαιρέτησε για το μεγάλο, τελευταίο του ταξίδι.

Ο Μαραβέλης υπήρξε μοναχογιός  ευκατάστατης  Αλεξανδρινής  οικογένειας.

Μεγαλωμένος και χαϊδεμένος από  γονείς  που τον λάτρεψαν, όπως θα ταίριαζε άλλωστε , σε ένα «σωστό» Αλεξανδρινό μοναχοπαίδι ! .

Αποφοίτησε  από το Αβερώφειο Γυμνάσιο, έφυγε για λίγα χρόνια να σπουδάσει στην Αθήνα και ύστερα  γύρισε στην Αλεξάνδρεια να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας,  προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε Ελληνικές και όχι μόνο, επιχειρήσεις εστίασης , που άφησαν εποχή.

Χαρακτηρίστηκε ως  ένας από τους καλύτερους barman και maître, εκείνης της εποχής και αργότερα ως ένας από τους ποιο ικανούς  Διευθυντές, σε καλά ελληνικά εστιατόρια και nightclubs , που μεσουρανούσαν την εποχή που η παροικία μας ανθούσε. Μερικά  από αυτά , συνεχίζουν επιτυχώς ακόμα τις δραστηριότητες  τους .  Το επάγγελμα του,  το αγαπούσε , για αυτό άλλωστε το υπηρέτησε πιστά,  έως και πριν λίγο μας αποχαιρετίσει για πάντα.

Τον Αλέκο τον θυμάμαι αρκετά  ντροπαλό, ευγενή , ετοιμόλογο και εύστροφο. Οι  τρόπος  του πάντα  λεπτός , διακριτικός  και λίγο «ιδιαίτερος » . Αυτή η χαρισματική  ιδιαιτερότητα , ήταν το «αλατοπίπερο»  που σημάδευσε  και διέκρινε τον  χαρακτήρα του. Συμπεριλάμβανε  μικρές δόσεις αυθόρμητου  καυστικού χιούμορ, ειλικρινής φιλίας  και φιλοτιμίας . Επίθετα που δυστυχώς  αρχίζουν να σπανίζουν στην εποχή μας. Για αυτό το ξεχωριστό  «αλατοπίπερο», καλά θα τον θυμόμαστε.

Ο Αλέκος υπήρξε απόλυτος σε όλα.

Σωστός επαγγελματίας, σκληρός βιοπαλαιστής , αληθινός φίλος  που δεν δίσταζε να εκφράζει ελεύθερα, χωρίς δεύτερη σκέψη,  τις απόψεις  και τα συναισθήματα του, για τους συνανθρώπους του. Ήταν ειλικρινής , εξυπηρετικός και χαρισματικός.  Ξεχωριστός.  Ήξερε να κερδίζει τον συνομιλητή του.

Ο Αλέκος είχε  και το  “funclub” του !  Οι πελάτες που άλλωστε ήταν και φίλοι του, τον ακολουθούσαν  όπου εκείνος και εάν πήγαινε, κατά καιρούς , να εργαστεί.

Ο  Αλέκος η  το «Αλεκάκι», όπως οι καλοί του φίλοι τον αποκαλούσαν,  ήξερε και καλά θυμόνταν τι  άρεσε σε κάθε έναν , πρόσθετε και εκείνο το μαγικό «αλατοπίπερο» του χαρακτήρα  του και  τα έφτιαχνε  όλα όμορφα, μαγικά,  εύγεστα και συμπαθητικά. Ήταν αδύνατον  το  «Αλεκάκι» να σε άφηνε παραπονεμένο η στενοχωρημένο, άσχετα εάν εκείνος κατά καιρούς , βίωνε τον δικό του  «Γολγοθά».

Είχα την ιδιαίτερη τύχη και χαρά, να με θεώρει καλό του φίλο  όλα αυτά τα χρόνια που ζούσε και εργάζονταν σκληρά  στην Αλεξάνδρεια, ο Μαραβέλης.

Να περνας όμορφα, όπου και ένα βρίσκεσαι  Αλέκο  Μαραβέλη και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσεις να ακούσεις το τραγούδι του  Χαραλάμπου Βασιλειάδη με μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα τραγουδισμένο και από τον Γρήγορη Μπιθικώτση , που σου το αφιερώνω με πολύ αγάπη.

« Ο κυρ Αλέκος»

« Κύρ’ Αλέκο απ’ το Βοτανικό,
βάστα δυο κουβέντες να σου πω.
Κύρ’ Αλέκο, κύρ’ Αλέκο
με το πράσινο γελέκο,
κύρ’ Αλέκο, κύρ’ Αλέκο
με το πράσινο γελέκο…» .

_______________________________________________________________________

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣYNΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ

 

 

Στον τριήμερο εορτασμό της 193ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της νήσου Κάσου τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων εκπροσώπησε ο Αιγυπτιώτης και Κασιώτης Μηνάς Μαλανδρής (Πρόεδρος “ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ”) καταθέτοντας στις 6 Ιουνίου 2017 στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων του νησιού.

Τις εκδηλώσεις  πλαισίωσαν η Χορωδία Καρπάθου, η αναπαράσταση της απόβασης από τους αλιείς του νησιού , η λαμπαδηφορία από τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου, το θεατρικό μονόπρακτο  “Ιστορίες και Θρύλοι του Πατημού” στο οποίο συμμετείχαν κοπέλες του νησιού και ολοκληρώθηκαν  με την παρέλαση  μαθητριών  και νέων της Κάσου.

Η θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στην “Παναγία της Μαίρης” στην  Αγία Μαρίνα όπου φυλάσσεται η βεβηλωμένη από τους Οθωμανούς “Παναγία του Ολοκαυτώματος”.

Η Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρπάθου Κάσου κ. Αμβροσίου, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Το πανηγυρικό εκφώνησε ο Κασιώτης Φιλόλογος και Συγγραφέας Γιάννης Ηλ. Εμίρης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Βουλευτές κ.κ. Δημήτριος Γάκης και Μάνος Κόνσολας , ο πρώην Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου  κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου  κ. Γιάννης Μηνατσής, ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου κ. Γεώργιος Τούμας , εκπρόσωποι του Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού Αστυνομίας και Λιμενικού.

_______________________________________________________________________

ΤΕΛΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Στις 6 Ιουνίου αργά το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Επιμόρφωσης γιορτάστηκε         η λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου στα Μαθήματα Στοιχειωδών Γνώσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αραβικής Γλώσσας που παρέχει ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στα μέλη του.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδείας ανέλαβε ο Τάκης Σφακιανόπουλος που εκτός των μαθημάτων υπολογιστών που παραδίδει, επιμελήθηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης και μαζί με τον Κώστα Πολίτη διασκέδασαν με τα τραγούδια και τη μουσική τους, τους παρευρισκόμενους.

Στο εντευκτήριο του Συνδέσμου συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 άτομα, εκπαιδευόμενοι,                 οι εκπαιδεύτριες Αραβικών Αγγελική Κοπέλου και Ειρήνη Μανωλάτου, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Κ. Μιχαηλίδη και τον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Χ. Χριστοφίδη, και μέλη της Χορωδίας του Συνδέσμου που ήταν προσκαλεσμένη όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Το Πρόγραμμα εκτός από το μουσικό μέρος περιελάμβανε προβολή Videoμε συνεντεύξεις εκπαιδευομένων στα τμήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τους λόγους που τους έκαναν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα καθώς και το τι πέτυχαν αξιοποιώντας τα μαθήματα που παρακολούθησαν.

Μετά την προβολή ο Πρόεδρος του Συνδέσμου προσέφερε ανθοδέσμες στις δύο εκπαιδεύτριες και Βιβλίο με τίτλο «τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια στην Αίγυπτο» του Ν. Νικηταρίδη στον Τάκη Σφακιανόπουλο και ο Έφορος Επιμόρφωσης Κ. Βάλβης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε Εκπαιδευτές και Εκπαιδεύτριες για την ανιδιοτελή προσφορά τους, καθώς και τον Σύνδεσμο που παρέχει την φιλόξενη στέγη του σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Κλείνοντας το μικρό αυτό αφιέρωμα θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κ. Reda Sheisha και τους άξιους συνεργάτες του που συμμετείχαν στην επιτυχία αυτής της Εκδήλωσης σερβίροντας ένα χορταστικό πιάτο γεμάτο νοστιμιές και προσφέροντας άψογη εξυπηρέτηση.

Είθε να είμαστε και του χρόνου καλά για να γιορτάσουμε ακόμη καλύτερα.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Η Χειμερινή πολιτιστική περίοδος έκλεισε την Παρασκευή 2 Ιουνίου με την συναυλία της Χορωδίας μας.

Οι χορωδοί μας υπό την διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη Γιάννη Λαζαρίδη, και ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Πάνος Κατέρης παρουσιαστής του προγράμματος μας χάρισαν μια υπέροχη βραδιά με αγαπημένα κυρίως ελληνικά τραγούδια.  Με την συνοδεία της κ. Φιφίκας Μπρουσιανού στο πιάνο, σολίστ τους Εύα Αλιάνάκη, Δημήτρη Δημητρίου, Ελένη Λαζαρίδου και Ράνια Μπρουσιανού και τον κ. Θανάση Ψύλλα στην φυσαρμόνικα μας το πολυπληθές ακροατήριο του εντευκτηρίου μας συνόδεψε την χορωδία μας σιγοτραγουδώντας τις γνωστές μελωδίες. Έκπληξη της βραδιάς ήταν και η συμμετοχή της κ. Μαρία Καλιακούδα, σολίστ της Λυρικής Σκηνής!

Ο κ. Οικονόμου Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος συνεχάρη την χορωδία και τον Σύνδεσμο για το έργο τους. Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε την χορωδία και ευχήθηκε καλό καλοκαίρι.

Το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου ήταν ο καλύτερος τρόπος να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση μιας ακόμα υπέροχης βραδιάς.  Και του χρόνου με υγεία!

_______________________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ – «ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΛΥΚΟ ΣΑΝ ΜΕΛΙ»

 Η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης οργάνωσε το τελευταίο παιδικό δρώμενο για τη χειμερινή περίοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στον Σύνδεσμό μας. Είκοσι δύο παιδάκια γέμισαν με τις φωνούλες και τα γέλια τους το εντευκτήριο μας. Οι μικροί και χαρούμενοι «επίδοξοι μελισσοκόμοι» ήρθαν για να μάθουν για το μέλι. Ένα πλούσιο βιωματικό εργαστήρι στήθηκε στο Σύνδεσμο.  Ο Κωνσταντίνος εξήγησε στα παιδιά πως φτιάχνεται το μέλι. Τους έδειξε τις κυψέλες,     τις κηρήθρες, τους μίλησε για τη «Βασίλισσα», τους κηφήνες και γνώρισαν την παραγωγή του μελιού. Τα παιδιά φόρεσαν προσωπίδες και δοκίμασαν το μέλι. Τραγούδησαν και χόρεψαν όλα μαζί και στο τέλος πήραν μαζί τους ένα βαζάκι μέλι με το όνομά τους. Επίσης μοιράσαμε στους μικρούς μας φίλους χυμούς και ένα μπλοκ ζωγραφικής για τους καλοκαιρινούς μήνες.  Όλα τα παιδιά έφυγαν χαρούμενα άλλα και με περισσότερες γνώσεις.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων διοργανώνει τα τελευταία χρόνια αρκετές δραστηριότητες δωρεάν για τα παιδιά ώστε να γνωρίσουν τον Σύνδεσμο και την ιστορία του.

Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά που συμμετείχαν, τους γονείς τους και τη «Σοφούπολη» για τα εκπαιδευτικά προγράμματά της.

Ραντεβού τον Οκτώβρη! Καλό Καλοκαίρι !

_______________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΛΤΑ

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων γιόρτασε ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, την Δευτέρα 22/5 με μια εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου, αφιερωμένη στο όμορφο νησί των Αντικυθήρων.

Πριν την ομιλία του κ. Τσάλτα, ο κ. Παύλος  Χραμπάνης, Αρχιτέκτων-Μουσειολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στον Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και στην καθιέρωση του θεσμού από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

Τον κ. Τσάλτα παρουσίασε η κ. Αγγελική Βλαχάκη-Δημητρίου, Φιλόλογος, επίσης μέλος της πολιτιστικής επιτροπής.

Ομιλητής ο αρχειονόμος και υποψήφιος διδάκτωρ κ. Κωνσταντίνος Τσάλτας  ο οποίος μελετά τα αρχεία του νησιού και βασισμένος στο σπάνιο και πολύτιμο αυτό υλικό, μίλησε προβάλλοντας ταυτόχρονα στην οθόνη εικόνες και έγγραφα για την ιστορία του και συγκεκριμένα για την περίοδο 1797 έως το 1864.

Η εισαγωγή του κ. Τσάλτα ήταν υψηλού επιπέδου, μεστή, εμπεριστατωμένη, χωρίς περιττές αναφορές και άσκοπους πλατιασμούς, και φανέρωνε την άρτια επιστημονική του κατάρτιση και την απόλυτη γνώση του αντικειμένου.

Η εκδήλωση σηματοδοτήθηκε κι από ένα ιδιαίτερο γεγονός τον παρακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που προκαθήμενος της Ελληνικής εκκλησίας επισκέπτεται τον Σύνδεσμο μας.

Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας  κ. Γαβριήλ. Παρών ήταν και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο το βιβλίο του Μανώλη Γιαλουράκη «Η Αίγυπτος των Ελλήνων» και ανέφερε ότι είναι μια ιστορική ημέρα για τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Επίσης στον κ. Τσάλτα προσφέρθηκε τιμητικό δίπλωμα για την εξαιρετική ομιλία.

_______________________________________________________________________

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ

Κυριακή 21 Μαΐου απόγευμα η αίθουσα των εκδηλώσεων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κατάμεστη.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης καλωσορίζει τους επίσημους καλεσμένους και καλεί τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο για ένα χαιρετισμό.

Ο Σεβασμιότατος μετέφερε τις ευχές της Α.Θ.Μ. Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄ και προτρέπει τα παιδιά να χαίρονται τα χρόνια των σπουδών τους γιατί αυτά είναι τα καλύτερα της ζωής τους

Τον λόγο πήρε ο έφορος της Επιτροπής Υποτροφιών κ. Απόστολος Τζιτζάς ο οποίος είπε:

Σας  καλωσορίζω  στο Σπίτι του Αιγυπτιώτη Έλληνα στην ξεχωριστή, ναι στην ξεχωριστή αποψινή μας εκδήλωση που Τιμάμε τους κόπους και τι προσπάθειες των Νέων μας.

Εκτός  από την τελετή των βραβεύσεων  και των υποτροφιών που έχει τον τιμητικό χαρακτήρα προσπαθούμε να συμβάλουμε στην αρτιότερη επιστημονική και πολιτιστική κατάρτιση μέχρι και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, ακλουθώντας Επιστημονικά Συνέδρια, δεν υπήρξε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα που να μην έχουμε παρακολουθήσει, ή για το Περιβάλλον και την Υγεία, Ιστορικά Σεμινάρια  κ.λπ. κ.λπ., φροντίζοντας ακόμη και για την ψυχαγωγία τους με Θέατρα, εκδηλώσεις του Συνδέσμου, και άλλων σπουδαίων οργανισμών κλπ.

Ευχαριστούμε. τους χορηγούς μας Οικογένεια Παπαδημητρίου εις μνήμην Στέλιου Παπαδημητρίου, Οικογένειες Κοτσαμπόπουλου εις μνήμην Γιώργου, Τάσου και Αλέξανδρου, Οικογένεια Κωνσταντίνου Ξυδιά εις μνήμην αγαπημένης του συζύγου Δέσποινας, κ. Σταμάτη Βαζακόπουλο εις μνήμην αγαπημένης του συζύγου Ιωάννας, κ. Ιωάννη & κ. Κωνσταντίνα Σαρπάκη, Ελληνική Κοινότητα Καίρου, Έλληνες Αιγυπτιώτες Πόρτ Σαιδ / Πόρτ  Φουάτ, Σύλλογος Ισμαηλιωτών

Ευχαριστούμε τους χορηγούς σπουδαίων βιβλίων: Εκδοτικούς Οίκους, Μουσεία, Ιδρύματα και Οργανισμούς. Τους κ. Μιχάλη Σκουλιό, κ. Δ. Σμαραγδή, κ. Μερόπη Σπυροπούλου, κ.Θεοχάρη Τζάλα, κ. Χρυσηίς Καρώνη

Τον Δήμο Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και την Αντιδήμαρχο κ. Βίκυ Ανδρικοπούλου, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Το ίδρυμα Ερευνών και Μελετών  Ελευθέριος  Κ. Βενιζέλος, τον Τομέα  Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της  ΔΕΗ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Το Ιδρυμα Ευγενίδη,        Το Μορφωτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, το Μαριοπούλειο Ίδρυμα Περιβάλλοντος &  Επιστημών.

Ευχαριστούμε τους Προέδρους και τα Δ.Σ. των  Αθλητικών σωματείων ΑΣΑΕ , και ΕΝΟΑ για την προσφορά τους να εκπαιδεύουν τους Νέους  μας στα Αθλήματα τα οποία έχουν τα δύο σωματεία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθησε μουσικό διάλλειμα με τους κ.κ. Δήμητρα Ματζουράτου στο πιάνο, κ. Σωκράτη Κάνα στο βιολοντσέλο από το Μουσικό Σχολείο Αττικής. Ο κ. Ιωάννης Μεγαλούδης υπεύθυνος ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής παρουσίασε το σχολείο. ΌΛΟΙ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ.

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ

ΣΜΥΡΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΠ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 19390 ΜΟΡΙΑ με το «Βραβείο Χαριτάτου» για την αριστεία του στις Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις 2016

ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΤΟΥΝΙΑ  ΠΑΝΤΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΥΛΩΝΑΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ  ΘΕΣ/ΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΗ

ΜΥΡΤΩ ΣΕΙΣΑ   ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ

ΛΥΔΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗ   ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΣΕΙΣΑ ΑΧΙΛΛΕΑΣ   ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η/Υ

ΣΜΥΡΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΜΠ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΑΣΩΝ ΟΙΚ. ΠΑΝ/ΜΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧ.

ΔΟΡΔΟΚΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΠΑΝΤΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΑΝΔΡΕΟΥ ΙΩΑΝΝΑ  ΟΙΚ. ΠΑΝ/ΜΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΠΕΛΛΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΗ

ΠΑΤΜΑΝΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  ΟΙΚ.ΠΑΝ/ΜΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΛ ΧΟΛΙ ΜΑΧΜΟΥΤ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΑΓΩΝΙΔΗ  ΕΙΡΗΝΗ ΟΙΚ. ΠΑΝ/ΜΙΟ ΟΡΓ.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΛΥΣΣΑΙΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΒΟΥΡ ΣΩΤΗΡΙΑ  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

ΜΥΛΩΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΜΥΛΩΝΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΧΗΜΙΚΟΣ

ΜΕΡΣΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΥΛΙΚΩΝ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ

ΛΕΠΤΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ  ECOLE NORMALE SUPERIERE

KIOYΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ   ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΗΛΕΚΤ/ΚΩΝ ΣΥΣΤ.

ΝΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΒΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΠΑ ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜ.ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΘΕΜΙΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΚΕΤΕΜΠΟΥΡΓΚ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

_______________________________________________________________________

10η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Η Χορωδία του Συνδέσμου μας συμμετείχε στις 19 Μαΐου στην 10η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών Δήμου Περιστερίου.

Μια πετυχημένη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και το Προχορωδιακό Τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου με παιδιά ηλικίας 5-9 χρονών, Η χορωδία της Βουλιαγμένης, η παιδική χορωδία Δήμου Περιστερίου και η Μικτή Χορωδία Δήμου Περιστερίου.

Το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου αποζημίωσε την εξαιρετική εμφάνιση της χορωδίας μας!

Ευχάριστη έκπληξη όταν στο τέλος της εκδήλωσης και οι τρείς χορωδίες του Δήμου Περιστερίου τραγούδησαν μικροί και μεγάλοι μαζί!

Ο Δήμαρχος Περιστερίου τίμησε την συμμετοχή μας με αναμνηστικό μετάλλιο και έκδοση για την ιστορία του Δήμου.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ. ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ

Την Δευτέρα 15 Μαΐου η κ. Νικολέττα Αφεντούλη, απόφοιτη Bachelor εσωτερικής αρχιτεκτονικής της σχολής ΑΚΤΟ, μας παρουσίασε την ερευνητική της εργασία «Το αποτύπωμα των Ελλήνων         της Ηλιούπολης». Η εργασία της απέσπασε τον ανώτερο βαθμό από Έλληνες & Άγγλους καθηγητές λόγω του πρωτότυπου θέματος & ευρύτερου ενδιαφέροντος.  Η Νικολέττα, κόρη Αιγυπτιώτη, μεγάλωσε μαθαίνοντας και αγαπώντας την ιστορία και την προσφορά των Αιγυπτιωτών.  Ολοκληρώνει δε τώρα την διπλωματική της με το ίδιο θέμα και με μία σημαντική πρόταση για το Σπετσεροπούλειο.

Η χαρά μας μεγάλη να καμαρώνουμε νέα παιδιά με ρίζες αιγυπτιώτικες να ασχολούνται με την καταγραφή της ιστορίας μας και την διάδοση των επιτευγμάτων μας.

Η κ. Κονδύλη, επιβλέπουσα καθηγήτρια της εργασίας της Νικολέττας, μίλησε με συγκινητικά λόγια για τους Αιγυπτιώτες και χαρήκαμε ιδιαίτερα για τα νεανικά πρόσωπα που γέμισαν την αίθουσα και παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την ομιλία.

Ο Πρόεδρος απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα στην Νικολέττα η οποία και δώρισε για την βιβλιοθήκη του Συνδέσμου αντίτυπο της εργασίας της.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Με αφορμή την ημέρα της μητέρας, η επιτροπή της Γυναικείας Συντροφιάς διοργάνωσε το Σάββατο 13/5/2017, μεσημεριανό χορό.

Ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου μας, ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Γυναικείας Συντροφιάς για την παρουσία τους και ευχήθηκε καλή διασκέδαση. Η έφορος της επιτροπής κ. Μ. Σουλτανάκη μας καλωσόρισε και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της μητέρας στη κοινωνία. Στη συνέχεια               η κ Κρ. Τρίμη μας ενημέρωσε για την ίδρυση και το έργο της Γυναικείας Συντροφιάς. Οι Συνέφοροι κ. Μ. Μιχαηλίδου και κ. Η. Θεμιστοκλέους καλωσόρισαν όλες τις κυρίες και ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες. Επίσης η κ. Μ. Σουλτανάκη προσέφερε ανθοδέσμη στην πρώην έφορο της επιτροπής κ. Β. Μαρινιά. Ο κ. Τ. Σφακιανόπουλος μαζί με τη Σμαράγδα μας τραγούδησαν, χορέψαμε με όλη μας την ψυχή και απολαύσαμε το πλούσιο πιάτο του Ρέντα.  Κατά τη διάρκεια της γιορτής πραγματοποιήθηκε κλήρωση και 15 κυρίες κέρδισαν όμορφα δωράκια. Όλα τα τραπέζια ήταν στολισμένα με λουλούδια και υπήρχε ένα ποίημα για την κάθε κυρία ξεχωριστά, που τις χαροποίησε ιδιαίτερα.

Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό κ. Τ. Σφακιανόπουλο που είναι πάντα δίπλα στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας, το Ρέντα και τα παιδιά της κουζίνας, αλλά και όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η όμορφη γιορτή. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που στήριξε την εκδήλωση.

Χρόνια Πολλά Μητέρα!

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Bonjour bonsoir Paris….. !
Τη Δευτέρα 8 Μαΐου, το εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, πλημμύρισε από Γαλλική μουσική και τραγούδια. Εμπνευστής και παρουσιαστής της ωραίας αυτής βραδιάς ήταν        ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γιώργος Οικονομίδης.

Οι άξιοι μουσικοί Τάκης Σφακιανόπουλος και Κώστας Πολίτης, μας θύμισαν διαχρονικά Γαλλικά τραγούδια, που τα σιγοτραγουδήσαμε όλοι μαζί.

Ήταν πραγματικά μια υπέροχη βραδιά ! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

Θερμές ευχαριστίες στην εικαστικό κ. Λούσυ Οικονομίδου η οποία δώρησε στον Σύνδεσμο όμορφο πίνακα της που απεικονίζει μία γωνιά του Παρισιού.

Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα στον κ. Οικονομίδη και το συλλεκτικό αναμνηστικό για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στους κ.κ. Τάκη Σφακιανόπουλο και Κώστα Πολίτη.

_______________________________________________________________________

 

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

(Επίσκεψη των μαθητών της Αχιλλοπουλείου Σχολής, στα Αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.)

 

Στη φιλόξενη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Αθήνα, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα κ. Ελευθέριου Κρέτσου, της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση – αφιέρωμα στα Αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου: Ένας αιώνας και πλέον ιστορίας».

Πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων μεταξύ αυτών, Εκπρόσωπος του της Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β’, Εκπρόσωπος του  Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστος Καβαλής ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και παρέδωσε ως αναμνηστικό αυτής, αντίγραφο της Ιδρυτικής Πράξης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Ομοίως ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης απένειμε αναμνηστικά μετάλλια των 80 Χρόνων του Συνδέσμου μας στις ομιλήτριες της εκδήλωσης κ. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ και Χάϊδω Ζώτου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρατέθηκε στον χώρο της Γενικής Γραμματείας προς τιμήν των προσκεκλημένων.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑΣ

 

 Το Σάββατο 29-4-2017 οργανώσαμε μια έκτακτη συνάντηση με τις κυρίες / μέλη της Επιτροπής Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς με σκοπό τη γνωριμία τους με τις συνεφόρους και το Τσούγκρισμα του Αυγού.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλα τα μέλη της επιτροπής. Παρουσίασε τη νέα έφορο κ. Μυρσίνη Σουλτανάκη και τις συνεφόρους         κ.κ. Μαρία Μιχαηλίδου και Ηλιάνα Θεμιστοκλέους. Ευχαρίστησε θερμά όλες τις κυρίες που εργάζονται στην επιτροπή και τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα τους για ότι χρειαστούν.

Η έφορος της επιτροπής κ. Μ. Σουλτανάκη, συγκινημένη ευχαρίστησε τη κ. Β. Μαρινιά για τη συνεργασία τους τα προηγούμενα χρόνια. Είπε ότι είναι χαρούμενη που θα συνεργαστεί με την      κ. Η. Θεμιστοκλέους και την κ Μ. Μιχαηλίδου, αλλά και με όλες τις κυρίες της επιτροπής.

Στην συνέχεια οι συνέφοροι κ.κ. Μ. Μιχαηλίδου και Η. Θεμιστοκλέους χαιρέτισαν όλα τα μέλη, ευχήθηκαν Χρόνια πολλά και ευχαρίστησαν θερμά όλες τις κυρίες που παρευρέθηκαν.

Ακολούθησε το τσούγκρισμα των αυγών και νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Βρεττού Μαίρη που κέρδισε ένα όμορφο «σάλι»  το οποίο είχε πλέξει η κ. Μ. Σουλτανάκη. Προσφέρθηκαν εδέσματα από το Σύνδεσμο και τη κ. Μ. Σουλτανάκη.

Επίσης παραβρέθηκαν  ο αντιπρόεδρος κ. Χρ. Χριστοφίδης, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Γ. Μαρκουλής,     Δ. Δημητρίου, οι πρώην έφοροι της επιτροπής εορταγοράς κ. Β. Μαρινιά και κ. Χρ. Μονοκρούσου.

Απολαύσαμε ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας γεμάτο από ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

_______________________________________________________________________________________

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη , εγκαινίασε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, την μεταπασχαλινή και τελευταία χειμερινή περίοδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων με την ομιλία της με θέμα, η  “Ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού ως πτυχή της Αιιγυπτιακης Ιστορίας”.

Εύγλωττα, παραστατικά, με γλώσσα ελληνική άνετα κατανοητή και φωτεινές εικόνες, η ομιλίτρια καθήλωσε το πολυπληθές της ακροατήριο το οποίο την καταχειροκρότησε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία των, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Ισμήνη Κριάρη, ο Πρόεδρος και πολλά Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, πολλοί Αιγυπτιώτρες και Φίλοι των Αιγυπτιωτών.

___________________________________________________________

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Εικοσιοκτώ μέλη του Συνδέσμου με αρχηγούς τον Πρόεδρο κ. Κ. Μιχαηλίδη, τους Αντιπροέδρους κ.κ. Χρ. Χριστοφίδη και Ν. Βαδή και με συνοδεία τα μέλη του Δ.Σ. κ. Η. Θεμιστοκλέους, κ. Β.  Ζουέ και κ. Μ. Μιχαηλίδου ταξίδεψαν στην Αίγυπτο, από την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2017μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017.Οι επιθέσεις που είχαν γίνει στην Αίγυπτο λίγο πριν την έναρξη της εκδρομής δημιούργησαν ένα κλίμα ανησυχίας, όμως η ασφάλεια στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια ήταν εμφανής. Τα μέλη της εκδρομής δεν ένιωσαν καθόλου να απειλούνται και έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία στη δεύτερη πατρίδα μας.

Οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας τους υποδέχτηκαν θερμά. Τη Μεγάλη Τετάρτη επισκέφτηκαν την αγορά του Χαν Αλ Χαλίλι και στη συνέχεια το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου.               Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο του Κέντρου και Β’ Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου μας                κ. Ν. Βαδή και τον ευχαρίστησε για το υπέροχο δείπνο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ξεναγήθηκαν στις Πυραμίδες, στην Σφίγγα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου. Η ΕΚΚ και ο Πρόεδρος κ. Χρ. Καβαλής παρέθεσαν προς τιμήν τους πλούσιο νηστίσιμο γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου για να τους ευχαριστήσουν για την επίσκεψή τους.        Ο Πρόεδρος μας προσέφερε αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ.   κ. Χρ. Καβαλή. Το απόγευμα παρακολούθησαν την Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στον Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Τελευταία στάση τους στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ήταν η Μονή του Αγίου Γεωργίου την Μεγάλη Παρασκευή. Τους υποδέχτηκε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος και τους ξενάγησε στο Μουσείο και στις στοές του Αγίου Γεωργίου.

Με την ευλογία του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ τα μέλη της εκδρομής παρακολούθησαν σε κλίμα κατάνυξης την Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια απόλαυσαν νηστίσιμο δείπνο στο εστιατόριο της Ε.Κ.Α. (Ένωση). Το Μεγάλο Σάββατο μετά τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα ο Μακαριότατος τους καλωσόρισε με τα θερμά του λόγια και τους ξενάγησε στο Πατριαρχείο και στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου               κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριότατο και Του δώρισε ένα λεύκωμα – βιβλίο με τις Μονές της Πάτμου. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το σπίτι του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.           Το βράδυ παρακολούθησαν μαζί με πολλούς Αιγυπτιώτες την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον     Ι. Ν. του Ευαγγελισμού και ακούσανε το «Χριστός Ανέστη» από τον Μακαριότατο. Μετά το πέρας της κατανυκτικής ακολουθίας  απόλαυσαν όλοι μαζί το αναστάσιμο δείπνο στο Ελληνικό Εστιατόριο Santa Lucia.

Την Κυριακή του Πάσχα επισκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, τα Ελληνικά Κοιμητήρια και τα Ελληνικά Σχολεία. Η ΕΚΑ οργάνωσε ένα μεγάλο πασχαλινό γλέντι αγάπης στο οποίο παραβρέθηκαν και τα μέλη της εκδρομής.  Ο Πρόεδρος προσέφερε αναμνηστικό βιβλίο στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμ. Κακαβελάκη και αναμνηστική πλακέτα στον τέως Πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Ι. Παπαδόπουλο, ο οποίος ανταπέδωσε με αναμνηστική πλακέτα. Ο Πρόεδρος μας τους ευχαρίστησε θερμά για την φιλοξενία. Στο γεύμα παραβρέθηκαν στελέχη της ΕΚΑ, μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, πολλοί επίσημοι και πλήθος Αιγυπτιωτών.

Την Δευτέρα του Πάσχα επισκέφτηκαν τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας, απόλαυσαν τον πρωινό καφέ τους προσφορά του νέου Αντιπροέδρου κ. Ι. Σιόκα και με μεγάλη συγκίνηση ξεκίνησε το ταξίδι επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Οι εκδρομείς αποχαιρέτισαν την Νειλοχώρα γεμάτοι εικόνες, αναμνήσεις και με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν σύντομα.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων ευχαριστεί θερμά, τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, τις Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας, τους Προέδρους τους κ. Χρ. Καβαλή και κ. Ι. Παπαδόπουλο, τα Δ.Σ. των Κοινοτήτων, τον Πρόεδρο        κ. Ν. Βαδή και το Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, το Olive Restaurant και τον κ. Ι. Σιόκα, το Τουριστικό Πρακτορείο Norstar και την κα Μ. Γαβαλά, τον ξεναγό κ. Τόνυ, τον συνοδό κ. Σαίντ και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής.

___________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

Τα παιδιά γνωρίζοντας τα πασχαλινά έθιμα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου, για να φτιάξουν λαμπάδες και «λαζαράκια». Η συμμετοχή ήταν αρκετή και η αγαπητή Χρύσα με την γλυκιά της φωνή, τους εξήγησε πως γίνονται οι λαμπάδες και πως τα «λαζαράκια».

Εκείνα χαρούμενα με γέλια και φωνές, έφτιαξαν υπέροχες λαμπάδες και ζύμωσαν τα «λαζαράκια» τους.

Φεύγοντας κεράστηκαν πορτοκαλάδες, γλυκά και ενθουσιασμένα έδειχναν στους γονείς τους τις κατασκευές τους.

Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά που συμμετείχαν και τους ευχόμαστε «ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ».

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – “ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΕΣ”

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου ο Σύνδεσμος βράβευσε Αιγυπτιώτες Καλλιτέχνες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο καθώς και την μνήμη όσων δεν είναι πιά στη ζωή.  Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πάνος Κατέρης επιμελήθηκε και παρουσίασε τον μακρύ σημαντικό κατάλογο Σκηνοθετών, Συνθετών, Ηθοποίων, Τραγουδιστών.  Το πολυπληθές ακροατήριο αποζημιώθηκε ακούγοντας και μαθαίνοντας για την προσφορά και το έργο των καλλιτεχνών.

Τιμήθηκαν και βραβεύτηκαν με αλφαβητική σειρά:

Βαφέας Βασίλης – Σκηνοθέτης

Βιντιάδης Μεγακλής – Σκηνοθέτης

Βοστάνης Νικήτας – Συνθέτης / Μουσικός

Δάκης – Τραγουδιστής

ΖώτοςΤέλης – Ηθοποιός

Κατέρης Πάνος – Ηθοποιός/Σκηνοθέτης

Κυρίτση Βαρβάρα – Ηθοποιός

Κωνσταντινίδης Φώτης – Σκηνοθέτης

Λαζαρίδης Γιάννης – Μαέστρος/Συνθέτης

Λαλαίτης Νότης – Μουσικός/Συνθέτης

Ροδίτη Εφη – Ηθοποιός

Σαμπάχ Σούλη – Ηθοποιός

Σεβαστοπούλου Μαίη – Ηθοποιός

Φέρρης Κώστας – Σκηνοθέτης

Τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους!

_____________________________________________________________

ΒΡΑΔΙΑ SIXTIE’S

Στις 1/4/2017 ημέρα Σάββατο, πραγματοποιήθηκε και ο τελευταίος χορός της σεζόν. Τα «Sixtie’s» έχουν καθιερωθεί στον Σύνδεσμο μας, χάρη στον αγαπητό και δικό μας Τάκη Σφακιανόπουλο.

Ο Τάκης μαζί με την Κ. Πολίτη και την γλυκιά Δώριδα Χιώτη, μας χάρισαν ένα αξέχαστο βράδυ. Όχι μόνο «Sixtie’s» αλλά και τραγούδια αγαπημένα, αξέχαστα, έκαναν όλους τους γκριζομάλληδες να χορεύουν ασταμάτητα. Όλοι μαζί δήλωναν ότι στη ψυχή ένιωθαν νέες και νέοι. Γνωρίζει ο Τάκης τον σφυγμό μας και «σκορπάει χρυσόσκονη» ξεσηκωμού.

Ευχαριστούμε θερμά τον Τάκη για την αφιλοκερδή προσφορά του αλλά και για την υπέροχη βραδιά. Δεν ξεχνώ ούτε τον κ. Κ. Πολίτη και την Δ. Χιώτη, καθώς και τον Reda και όλα τα παιδιά της κουζίνας. Όλοι μαζί χαρήκαμε ακόμη μια τέλεια βραδιά «Sixtie’s».

___________________________________________________________

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου, έκανε μια αναδρομή στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας.  Επικεντρώθηκε στην επί 49 έτη μακρόχρονη πορεία στο πρόγραμμα αυτό  της Δέσποινας Ζαμπάφτη, γνωστής στους πιο παλιούς σαν «Θεία Δέσπω». Την εκδήλωση προλόγισε   ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ. Μιχάλης Μπίσκος και παρουσίασε ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Καρκασίνας, ο οποίος και αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Δέσποινας Ζαμπάφτη, σ τις εκπομπές που μεταδίδονταν και στους εκφωνητές και συντελεστές από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τη δεκαετία του ’80. Οι Σαμουήλ Μπισάρας και Γιώργος Μπουλούκος, εκφωνητές την δεκαετία του ’80, έδωσαν ένα περιεκτικό δείγμα της παρουσίας τους στο Ελληνικό Πρόγραμμα, ενώ ο δάσκαλος Ντίνος Σπάρταλης, εκφωνητής και συντελεστής από το 1958 μέχρι το 1969, έκανε μια καίρια και συναισθηματική τοποθέτηση. Η Τερέζα Καράλη-Λαζαρίδη μας έδωσε ένα δείγμα της παρουσίας της στον σταθμό από την ηλικία των 10 ετών. Τέλος, η Βασιλική Νικητοπούλου έστειλε από το Κάιρο ένα σύντομο ιστορικό του προγράμματος με τις δικές της εμπειρίες, που διάβασε ο Μιχάλης Μπίσκος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κόρη της Θείας Δέσπως, Χρυσάνθη Σκουφαρίδου (Γενική γραμματέας της ΕΚΚ) με τον γιό της, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας Χρήστος Χριστοφίδης, η Έφορος Πολιτιστικών Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, πολλά μέλη του Συνδέσμου και φίλοι των Αιγυπτιωτών.

Στο τέλος απενεμήθησαν τιμητικά διπλώματα από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων και τον Σύλλογο Καΐρου.

__________________________________________________________________________________

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων οργάνωσε διήμερο Bazaar Βιβλίου στις 26 και 27 Μαρτίου στο φιλόξενο εντευκτήριό μας. Μέλη μας και φίλοι του Συνδέσμου μας επισκέφτηκαν και με την συνεισφορά τους, το Βazaar μας είχε μεγάλη επιτυχία. Υπήρχε μεγάλη ποικιλία βιβλίων όπως μυθιστορήματα, λογοτεχνικά, ιστορικά και παιδικά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Για άλλη μια φορά όλα τα έσοδα ενίσχυσαν το Ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας. Συνεχίζουμε να συλλέγουμε βιβλία για το επόμενο Bazaar Βιβλίου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους προσέφεραν βιβλία αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του.

___________________________________________________________________________________

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

 

 

Όσοι  προσήλθαν στην αίθουσα  του  εντευκτηρίου του  Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων  στις        27  Μαρτίου  γιόρτασαν  τα γενέθλια  της   Άννας  Φόνσου μ΄ ένα πολύ  τελετουργικό  και  μαγικό  τρόπο.

Η  Παγκόσμια  Ημέρα  Θεάτρου είναι  τα γενέθλια  όλων  των  ηθοποιών. Και  η  Άννα  Φόνσου υπήρξε  η  τιμώμενη  ηθοποιός, που δεν  είχε  ανάγκη  να σβήσει   κάποια  κεράκια μιας τούρτας στο τραπέζι, αλλά  η  μεγαλύτερη  χαρά της  υπήρξαν  όλοι  εκείνοι οι  φίλοι  που την έζησαν  από κοντά , αγαπημένα  πρόσωπα  που μίλησαν  απλά  για κείνη, όπως  απλή και ταπεινή υπήρξε η ζωή της.

Η  Εκδήλωση  είχε διπλή δομή: α) το καθαρά κινηματογραφικό-θεατρικό  και τηλεοπτικό  παρουσιαστικό της  Άννας  και β) ο υπομνηματισμός  της ζωής  της  από καλούς φίλους και συνεργάτες.

΄΄Δεν κεφαλοποίησε τίποτα από την  καριέρα της΄΄ θα τονίσει ο Θ. Θ. Νιάρχος. Η Μέλπω Ζαρόκωστα, πιστή φίλη της και συνεργάτρια επισημαίνει πως το θεϊκό δώρο της Άννας είναι η Αγάπη στον καλλιτέχνη που πραγματώνεται με το Σπίτι του Ηθοποιού. ΄΄Αποτελεί παράδειγμα  για την ανθρωπότητα, ακτινοβολεί σαν φάρος ΄΄, συμπληρώνει ο καλός της φίλος κι επιχειρηματίας        Δ. Θεοφίλου,

Ευτύχησε να συμπράξει με όλους τους γνωστούς ηθοποιούς, τα ιερά τέρατα της Τέχνης, Φωτόπουλο, Αυλωνίτη, Αλεξανδράκη, Βέγγο και Παπαμιχαήλ.

OΠρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στην κ. Φόνσου για την προσφορά της στην Τέχνη και το «Το σπίτι του Ηθοποιού».

Συγχαρητήρια στην άψογη οργάνωση της βραδιάς, της οποίας το γενικό πρόσταγμα είχε και έχει πάντα ο ακούραστος και καλός μας φίλος Πάνος Κατέρης.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ

Μεγάλη  επιτυχία  σημείωσε  η  εκδήλωση «Δωδεκάνησος – Αίγυπτος , Σχέσεις και Δεσμοί» στο εντευκτήριο μας την  Δευτέρας  20  Μαρτίου  2017.

Η  εκδήλωση   οργανώθηκε  με  πρωτοβουλία  του  Προέδρου  του  Συλλόγου Αποφοίτων  Σαλβαγείου  Εμπορικής  και  Επαγγελματικής  Σχολής  Αλεξανδρείας (ΣΑΣΕΕΣΑ)  κ.  Στεφάνου  Χατζηχαραλάμπους, σε  συνεργασία  με  την  Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών  Σωματείων  Αθηνών – Πειραιώς και τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με στόχο  να  αναδείξει  τους δεσμούς  και  τις  σχέσεις  των  Δωδεκανησίων  με  την  Αίγυπτο, οι  οποίοι  προσέφεραν τα  μέγιστα  στην  οικονομική  ανάπτυξη  της  χώρας.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες για την Κάσο,  Καστελλόριζο  και  Λέρο με ομιλητές τον κ. Σ. Χατζηχαραλάμπους, τον κ. Γ. Φραγκούλη Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, τον κ. Μ. Κομνηνό Επίτιμο Γραμματέα του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, την κ. Μ.  Στεφάτου μέλος του Συνδέσμου Απανταχού Καστελλοριζίων & Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Σουέζ και Πόρτ Τεουφίκ, τον κ. Δ. Ήσυχο Πρόεδρο  της  Πανελλήνιας  Ένωσης  Λεριών.

Απολαύσαμε παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία  των  μουσικών,  Γιάννη Μεγαλούδη (λαούτο) και  Μανώλη  Κόττορου (βιολί) και τραγούδια από το «Αηδόνι του Καστελλόριζου», κ. Ευαγγελία Ξενοπούλου.  Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συντελεστές και κέρασμα τοπικών αμυγδαλωτών της Λέρου.

__________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΩΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΠΗ

Την Δευτέρα 13 Μαρτίου ο κ. Ιούλιος Κέρπης (Φιλόλογος – Λογοτέχνης) και η κ. Μάρω Φιλίππου (Συγγραφέας – Ιστορικός Μουσικής) μας χάρισαν άλλη μια εξαιρετική και συγκινητική βραδιά!

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αναδρομή λογοτεχνικών κειμένων και αναφορών συνοδεία μουσικών θεμάτων και βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων.  Σημείο εκκίνησης των λογοτεχνικών κειμένων «η Ανατολή τόπος φανταστικών οριζόντων» και κατάληξη «Η δική μας Αίγυπτος».  Αναφέρθηκαν στους Σαινσιμονιστές, τον E.W. Lane, Α. Σικελιανό, Φ. Δραγούμη, Γ. Σεφέρη, Ν. Καζαντζάκη, J.R. Liddell, L. Durrell, Γ. Χατζίνη και J. Sartorius.

Την άψογα οργανωμένη εκδήλωση πλαισίωσαν και οι κ. Αγγελική Βλαχάκη (Φιλόλογος) και Πάνος Κατέρης (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης) διαβάζοντας λογοτεχνικά κείμενα.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και τους ευχαριστούμε για τις εξαιρετικές εκδηλώσεις διοργανώνουν!

___________________________________________________________

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, η ΄”Γυναικεία Συντροφιά” του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τους επισκέπτες υποδέχτηκε η έφορος της “Γυναικείας Συντροφιάς” κ. Βιργινία Μαρινιά προσφέροντάς τους ένα τριαντάφυλλο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Πάνος Κατέρης, μέλος της επιτροπής Πολιτιστικών, η κ. Κρυστάλλω Τρίμη παρουσίασε συνοπτικά γεγονότα ανά τον κόσμο που αφορούν σε θέματα δικαιωμάτων και ισότητας γυναικών.

Κατόπιν προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη “Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου (1809-1898) μια θρυλική ηρωίδα” το οποίο προλόγησε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης τίμησε με δίπλωμα τον κ. Φώτη Κωνσταντινίδη.

_____________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4/3/2017 Σάββατο πρωί από την Γυναικεία Συντροφιά.

Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην έκθεση “ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ”. Για δύο ώρες μας ξενάγησε η αγαμπητή Μελίνα που με τη γλυκειά της φωνή, είδαμε και μάθαμε πολλά πράγματα.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τις κυρίες και τους κυρίους που συμμετείχαν.

____________________________________________________________

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

           

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής τίμησαν τους Αιγυπτιώτες Ευεργέτες της Ελλάδας σε δύο εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου 7/10/2016 και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου 1/3/2017.

Ο Αιγυπτιώτης συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Νίκος Νικηταρίδης ανέπτυξε και στις δύο εκδηλώσεις την τεράστια προσφορά των Αιγυπτιωτών Ευεργετών στην Ελλάδα παρουσία των Δημάρχων Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη και του Δημάρχου Π. Φαλήρου κ. Δ. Χατζηδάκη στις αντίστοιχες ημερομηνίες.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία τα ακούσουν για την πολύτιμη προσφορά των Αιγυπτιωτών ευεργετών στους Αγώνες του Ελληνικού ‘Εθνους, στις Ενοπλες Δυνάμεις, την Παιδεία,την Εκκλησία, τα Γράμματα και τις Τέχνες, τον Αθλητισμό.

Τις εκδηλώσεις εκτός από τους Δημάρχους κκ Γ. Πατούλη και Χατζηδάκη χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Αμπετείου Σχολής κ. Ν. Βαδής.

Στην εκδήλωση του Δήμου Αμαρουσίου παρευρέθη και ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Ελλάδα Δρ. Χουσείν Μαρί Μαχμούντ ο οποίος επεσήμανε ότι ο Αιγυπτιακός λαός δεν ξεχνά την προσφορά των Ελλήνων στη Νειλοχώρα, ένας δε από τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στο Κάιρο έχει το όνομα τους Ευεργέτη Κότσικα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προσφορά τιμητικών πλακετών στους Δημάρχους και Αναμνηστικών στον κ. ομιλητή της εκδήλωσης.

_____________________________________________________________

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ “Ο ΞΕΝΟΣ”

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε  προβολή της ταινίας του Γιώργου Αγαθονικιάδη «Ο Ξένος».  Ο σκηνοθέτης μέσα από συμβολισμούς αναδεικνύει την αποξένωση, την απομάκρυνση από την παράδοση, τα έθιμα και την σοφία μας και εν τέλει την αλλοτρίωση στην σημερινή Ελλάδα. Μοιράζεται μέσα από την ταινία την αγωνία του για τον τόπο μας και καταλήγει με τον πρωταγωνιστή να μονολογεί «Φεύγω, και θα γυρίσω όταν σ’αυτή τη χώρα επιστρέψει η ελπίδα». Εξαιρετικές ερμηνείες από τον Κώστα Λάσκο, Πάνο Κατέρη, Σωτήρη Τσόγκα, Καίτη Φίνου κ.α.

Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Αγαθονικιάδης ο οποίος ζεί μόνιμα στην Τσεχία τα τελευταία 30 χρόνια ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο και το πολυπληθες ακροατήριο στο οποίο υπήρχαν και ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης στον κ. Αγαθονικιάδη παρέδωσε η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Τρίμη «ευχαριστήριο δίπλωμα».

___________________________________________________________

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Η αποκριάτικη βραδιά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Με τον Μαέστρο μας κ. Γιάννη Λαζαρίδη, προτιμήσαμε να παρουσιάσουμε μια βραδιά μουσικών εκπλήξεων, από αποκριάτικα, ρεμπέτικά μέχρι και λυρικής σκηνής τραγούδια.

Ευχαριστούμε τον Μαέστρο μας που με την καταπληκτική κ. Ελένη Λαζαρίδου και το επιτελείο τους σκόρπισαν κέφι και όρεξη για ξεφάντωμα.

Τέλος ευχαριστούμε την επιτροπή εκδηλώσεων για την οργάνωση και τη βοήθειά τους.

____________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

Στις 12-02-2017 πραγματοποιήθηκε το παιδικό αποκριάτικοπάρτυ. Οι μικροί μας φίλοι γέμισαν το εντευκτήριο με τις εντυπωσιακές στολές τους! Μικρά λουλουδάκια, νεραιδούλες, κοκκινοσκουφίτσες, γατούλες, βατραχάκια, νοσοκόμες, πυροσβέστες, κουνελάκια, μπατμαν, μάγισσες, γουρουνάκια, πειρατές, καουμπόηδες κλπ. Όλα μας χάρισαν χαμόγελα και πολλά γέλια.

Ο Κλόουν “Siba”ήταν τέλειος! Δεν τα άφησε καθόλου. Για δύο ώρες τα απασχόλησε με έξυπνα παιχνίδια, μικρά αθλήματα, τράβηξαν σχοινί, χόρεψαν αεροβική, χόρεψαν χορούς, έτρεξαν, τραγούδησαν! Εβδομήντα επτά παιδάκια τον άκουγαν προσηλωμένα στις εντολές του. Παρ’ όλη τη διαφορά ηλικίας που είχαν! Διότι είχαμε μικρά από δύο έως δώδεκα ετών. Ήταν άψογος ο “Siba”, συνεργάσιμος, ήρεμος, κεφάτος. Η δε συνεργάτης του η Λίνα, έβαψε όλα τα παιδάκια με ιόβια υπομονή.

Διασκέδασαν οι μικροί μας φίλοι μαζί με τον “Siba”και τη Λίνα! Έφυγαν όλοι τους με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Ευχαριστούμε θερμά το γραφείο “TrikiFun” του υιού του συμπατριώτη μας Χριστοφίδη Μίκα.

__________________________________________________________

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, μια ακόμα εκδήλωση της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.            Η νεαρή κ. Στέλλα Γιανναράκη, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα αλλά φανατικά μουσικός μας μάγεψε με τη δεξιοτεχνία της στο πιάνα. Ένα ρεσιτάλ με κομμάτια δύσκολα  Bach – Partita N2, Beethoven – Sonata N8 “Pathetique”, Chorin – Scherzo N2, Liszt – Hungarian Rhapsody N10, Rachmaninff – Moment Musicaux op16 N4 και το μπιζάρισμα με Khachaturian. Θερμα συγχαρητήρια στη νεαρή μας πιανίστα.

_____________________________________________________________

ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 ο Πρόεδρος της Αδελφότητας  των  Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ» κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος  Άρχων Μ. Πρωτέκδικος και η σύζυγος του παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του νέου Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα κ. Mohamed Farid Monib και της συζύγου του, στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Στο δείπνο παρευρέθηκαν εκτός των ανωτέρω η κ. Αικ. Σοφιανού, ο κ. Σπ. Καμαλάκης και ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης με την σύζυγο του.

_____________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ Ι.Ν.  ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΩΝ     

Την αυλαία των Πολιτιστικών μας εκδηλώσεων για το 2017, άνοιξε στις 23 Ιανουαρίου η Συναυλία της Χορωδίας Ευρωπαϊκής Μουσικής του Ιερού Ναού Αγ. Μαρίνας, Άνω Ιλισίων υπό τη δ/νση του συνθέτη και μαέστρου κ. Γιάννη Λαζαρίδη με συνοδεία στο πιάνο της κ. Φιφίκα Μπρουσιανού.

Την τετράφωνη Χορωδία συνέστησε το 2015 ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγ. Μαρίνας. Στόχος της χορωδίας είναι να αποτελέσει τρόπο έκφρασης κυρίως των νέων που συμμετέχουν ενεργά στην Ενοριακή κοινότητα.

Είχαμε την χαρά να απολαύσουμε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με επιλογή γνωστών ελληνικών κυρίως τραγουδιών σε άψογη εκτέλεση από τα 30 μέλη της Χορωδίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών κ. Βαλεντίνος Πατρικίδης, η Καθηγήτρια Ελαφρού Τραγουδιού κ. Ράνια Πατρικίδη.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Κρ. Τρίμη τίμησε με δίπλωμα την Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Ι. Ν. Αγ. Μαρίνας Άνω Ιλισίων

_____________________________________________________________

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Σε μια γεμάτη αίθουσα ο Σύνδεσμος μας έκοψε την βασιλόπιτά του. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ ευλόγησε την πίτα και μετέφερε τις θερμές ευχές και το μήνυμα του Μακαριώτατου Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρου Β΄, καθώς και τις ευχές του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεωργίου.

Ο Πρόεδρος στον λόγο του αναφέρθηκε σε όλους όσους βοηθούν τον Σύνδεσμο, Διοικητικό Συμβούλιο, εθελοντές των Επιτροπών και τους χορηγούς μας καθώς και στα μέλη μας που όλοι αυτοί στηρίζουν τον Σύνδεσμο και ευχήθηκε Καλή και Δημιουργική Χρονιά σε όλους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο τίμησε τον Επίτιμο Πρόεδρο κ. Φίλιππο Κοσσένα για την πολύχρονη προσφορά του προς τον Σύνδεσμο.

Παρεβρέθηκαν οι κ.κ. Φ. Κοσσένας Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου, Στ. Ταμβάκης Επίτιμος Πρόεδρος Ε.Κ.Α., Νικ. Πολίτης Επίτιμος Αντιπρόεδρος Ε.Κ.Κ.,  Άρτεμις Γεροντάκη-Ταμβάκη              Γεν. Γραμ. Ε.Κ.Α., Βασιλική Πολίτη μέλος του Δ.Σ. Ε.Κ.Κ., και οι Πρόεδροι κ.κ. Θ. Παναγόπουλος της Αδελφότητης των Οφφικιάλων του  Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής «Απόστολος Μάρκος» , Ρότζερ Γκάττ του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, Γ. Μαρκουλής του Συλλόγου Ισμαηλιωτών, Νικ. Κοκκινίδης του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Σουέζ & Πορτ-Τεουφίκ,                   κ. Στ. Χατζηχαραλάμπους του Συλλόγου Αποφοίτων Σαλβαγείου Εμπορικής & Επαγγελματικής Σχολής Αλεξανδρείας, κ. Π. Κατέρης του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας, κ. Απ. Τζιτζάς του Αθλητικού Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ο κ. Κ. Βάλβης Αρχηγός της Ομάδας Συντονισμού της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Αποδήμων Αιγύπτου.

_____________________________________________________________________________________________________

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΣΜΑΗΛΙΩΤΩΝ

Ο Σύλλογος Ισμαηλιωτών διοργάνωσε εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στο εντευκτήριό μας την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017. Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Μαρκουλής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ισμαηλιωτών απένειμαν Τιμητική Πλακέτα στον Πρόεδρο μας κ. Κώστα Μιχαηλίδη για την άψογη συνεργασία των δύο συλλόγων.
Ο Πρόεδρος μας τους ευχαρίστησε θερμά για την διάκριση και χαρακτηριστικά είπε «Με τιμά η αγάπη και η φιλία σας, δίνοντάς μου δύναμη και κουράγιο για την συνέχιση του έργου του Συνδέσμου μας. Είμαι και θα είμαι δίπλα σας όπως και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων για οτιδήποτε χρειαστείτε. Η αγκαλιά μας είναι πάντα ανοιχτή για εσάς και τα μέλη σας, άλλωστε η μεταξύ μας συνεργασία είναι άριστη, όπως ήταν και επί προεδρίας του κ. Αντώνη Φωκά…»
Παντα Άξιος!

______________________________________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

pc190778-1 pc190780-1 pc190803-1 pc190786-1 pc190782-1

Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της μικτής Χορωδίας του Συνδέσμου ήταν αφιερωμένη στον Μπάμπη Τρεχαντζάκη, από τα ιδρυτικά και βασικά μέλη της Χορωδίας, που χάσαμε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Υπό την διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη και τις εξαιρετικές ερμηνείες των χορωδών και μονοδών, απολαύσαμε συγκινημένοι γνωστές και αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Η κ. Φιφίκα Μπρουσιανού συνόδευσε την χορωδία στο πιάνο. Στο τέλος της Συναυλίας ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος μας μετέφερε τις ευχές της Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄.

_____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ Φ. ΖΑΪΜΗ

hpim4334-1 hpim4338-1 hpim4340-1 hpim4341-1

Με την εξαιρετική ομιλία του Εξοχώτατου τ. Υπουργού κ. Ανδρέα Ζαΐμη με θέμα : «Η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη: Σύγχρονο Θαύμα του Πολιτισμού» τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων εγκαινίασε με την συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του γιορτινού Δεκεμβρίου 2016.

Τον αξιέπαινο ομιλητή παρουσίασαν στο πολυπληθές κοινό η Συνέφορος του Συνδέσμου κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους και εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας η Πρόεδρος κ. Αλίκη Μαραβέλια.

Στο τέλος της πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας ο κ. Ζαΐμης θερμά χειροκροτούμενος παρέλαβε τιμητικά διπλώματα του Συνδέσμου και του Ε.Ι.Α..

_____________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZAAR

Η Εορταγορά μας στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων είχε όπως κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει.
Στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου οι χώροι γέμισαν βιβλία, προσφορά εκδοτικών οίκων και φίλων, χειροποίητα λευκά είδη και πλεκτά από τα χέρια εθελοντριών μας, χριστουγεννιάτικα στολίδια , αιγυπτιακά είδη φερμένα κατευθείαν από την Αίγυπτο, το Μοναστηράκι μας με ξεχωριστά κομμάτια, τα χειροποίητα μαξιλάρια μας, τα παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους, χειροποίητα γούρια και κοσμήματα, όλα προσφορά των παιδιών μας και να μην ξεχάσουμε τα γλυκά : κουραμπιές με άγκουα, μελομακάρονα και μαρμελάδες, απόλυτα σπιτικές, προσφορά των εθελοντριών μας και όλες οι υπόλοιπες προσφορές των εταιριών μας που απλόχερα δεν μας ξεχνούν.
Ξέχωρα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές και τις εθελόντριές μας, τους νέους μας που κάθε χρόνο δίνουν το νεανικό χρώμα στην προσπάθεια μας με την καλή τους διάθεση και δροσιά.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

20161127_190115 20161127_190432 20161127_200419

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου για 4η συνεχόμενη χρονιά η κ. Μάρω Φιλίππου οργάνωσε και επιμελήθηκε μιά εξαιρετικά επιτυχημένη Συναυλία Παιδιών και Εφήβων.

Στο πρώτο μέρος απολαύσαμε τα 16 παιδιά της παιδικής χορωδίας «Μικροί Τροβαδούροι Κηφισιάς» και στη συνέχεια μας ταξίδεψαν με τις εκτελέσεις τους στο πιάνο και στην κιθάρα 12 παιδιά & έφηβοι.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες του Προέδρου κ. Κ. Μιχαηλίδη προς την κ. Μ. Φιλίππου και ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Προεδρείου της παιδικής χορωδίες και τους καθηγητές και καθηγήτριες των παιδιών.

___________________________________________________________

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

20161127_131116-1-new 20161127_131130-1-new 20161127_131240-1-new

Είναι η πέμπτη χρονιά για το εργαστήρι ζωγραφικής των μικρών μας φίλων που εφέτος έγινε στις 27 Νοεμβρίου στον Σύνδεσμο μας. Η επιτυχία συνεχίζεται και με την καθοδήγηση της φίλης μας ζωγράφου  κ. Έφης Παπαϊωάννου τα παιδιά μας όλο και εξοικειώνονται με τα πινέλα, τα χρώματα και την  έμπνευση.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσφέρει με χαρά αυτή την εκδήλωση γιατί πιστεύει με βεβαιότητα πως τα νέα παιδιά που μας γνωρίζουν θα είναι το μέλλον του Συνδέσμου.

Έτσι λοιπόν γέμισαν οι αίθουσες με φωνούλες και ανυπομονησία ώσπου ν’ αρχίσει η δημιουργία. Πυρετός έμπνευσης και δουλειάς.

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά και τα παιδιά ικανοποιημένα.

Εμείς ευχαριστούμε τους γονείς που με την συμμετοχή των παιδιών τους βοηθούν την προσπάθεια μας και με την ευχή να βρεθούμε ξανά και του χρόνου.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΔΗΜΑ

hpim4257-1 hpim4262-1 hpim4264-1

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου παρακολουθήσαμε εκδήλωση με θέμα την Οστεοπόρωση που είχε προγραμματιστεί σε συνεργασία με την ‘Ένωση Παλαιών Προσκόπων Περιφέρειας Καΐρου. Ομιλητής ο κ. Ι. Καραδήμας, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Καραδήμας μας ενημέρωσε ότι η οστεοπόρωση είναι μια συχνή και ύπουλη σκελετική διαταραχή, που μειώνει την οστική αντοχή και προδιαθέτει σε κατάγματα.  Τα τελευταία χρόνια λόγω κακής διατροφής και διαίτης για κομψότητα καθώς και ελάττωσης γυμναστικής, δραστηριοτήτων και κινητικότητας έχει γίνει πολύ συχνή και κυρίως στις γυναίκες. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας.

Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Καραδήμας απάντησε στις πολλές ερωτήσεις του ακροατηρίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Μαναράκης Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης στον κ. Καραδήμα παρέδωσε η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Τρίμη «ευχαριστήριο δίπλωμα» και ο κ. Σ. Φωτεινός Αρχηγός Ομάδας Συντονισμού της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Περιφέρειας Καΐρου ευχαριστήριο δίπλωμα και αναμνηστική πλακέτα.

___________________________________________________________

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Το μήνυμα πέρασε εύκολα έτσι στις 12 Νοεμβρίου οι αίθουσες του Συνδέσμου μας γέμισαν από τα μέλη και τους φίλους που ήθελαν να περάσουν ένα ευχάριστο μεσημέρι  με γεύμα συνδυασμένο με παιχνίδι.

Το πιάτο που μας περίμενε ήταν πλούσιο και εύγευστο και η μουσική επένδυση ευχάριστη.

Στη συνέχεια ήρθε το παιχνίδι: η τόμπολα. Μοιράστηκαν οι καρτέλες και με την ευχάριστη φωνή           της κ. Μ. Σουλτανάκη ξεκινήσαμε. Το ενδιαφέρον του κοινού απερίγραπτο. Τα δώρα των νικητών πολλά και πλούσια, προσφορά της ομάδας της Γυναικείας Συντροφιάς.

Τη συγκέντρωση τίμησε ο Πρόεδρος μας κ. Κ. Μιχαηλίδης και η σύζυγος του καθώς και μέλη από τους άλλους αιγυπτιωτικούς συλλόγους.

Η Γυναικεία Συντροφιά καταλαβαίνει πως τέτοιες συγκεντρώσεις έχουν επιτυχία γιατί μας απομακρύνουν, έστω και για λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας και γι’ αυτό σκοπεύοθμε να συνεχίσουμε με καλή διάθεση και τη συμμετοχή σας.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΠΙΣΣΑΡΑ

hpim4251-1 hpim4252-1 hpim4253-1

Είχαμε την τύχη να  παρακολουθήσουμε την εκδήλωση «Η Αίγυπτος στο έργο του Καβάφη» με ομιλητή τον κ. Σαμουήλ Μπισσάρα ο οποίος τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο Καβάφη στα πλαίσια των Καβαφείων 2009, που οργανώθηκαν στην Αίγυπτο, για την μετάφραση του «Κ.Π. Καβάφη» στα Αραβικά.

Η εμπεριστατωμένη με επιχειρήματα & επιστημονικά τεκμήρια ομιλία του αποδεικνύει το ανήσυχο & φιλέρευνο πνεύμα του κ. Μπισσάρα να ασχοληθεί με ένα θέμα που διεθνώς η βιβλιογραφία αναφέρεται διεξοδικά, δηλ στην σχέση του Καβάφη με την Αίγυπτο.

___________________________________________________________

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

5/11/2016 και 12/11/2016 στον Σύνδεσμο

aig-bradia-photo0001

Οι δύο αιγυπτιώτικες βραδιές που πραγματοποιήθηκαν στο εντευκτήριο μας με την έναρξη της νέας σεζόν σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Το εξαιρετικό πρόγραμμα του Garo με την καλλιτεχνική του σύντροφο Νατάσα, ο oriental χορός της Ιωάννας και οι μοναδικές γεύσεις του Reda εξασφάλισαν την επιτυχία και των δύο αυτών βραδιών.

Το κέφι, ο χορός και η φιλόξενη ατμόσφαιρα του Συνδέσμου έκαναν τις δύο αυτές βραδιές αξέχαστες.

Η όλη οργάνωση ανήκει στην Επιτροπή εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τη Γραμματεία μας. Τους ευχαριστούμε για τη συνέπειά τους.

___________________________________________________________

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

hpim4244-1 hpim4245-1 hpim4249-1

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 παρακολουθήσαμε εκδήλωση-αφιέρωμα στην  Αραβική Λογοτεχνία με τίτλο «Το καντήλι της Ουμ Χάσιμ φωτίζει και εμπνέει».

Η κ. Ελένη Καπετανάκη, μεταφράστρια Αραβικών, παρουσίασε το βιβλίο του Γιάχια Χάκι «Το καντήλι της Ουμ Χάσιμ φωτίζει και εμπνέει» αναλύοντας την κουλτούρα των Αιγυπτίων της εποχής.

Η κ. Ελένη Κονδύλη-Μπασούκου, αραβολόγος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στον κοινωνικό και πολιτισμικό απόηχο της Αραβικής Λογοτεχνίας.

Ο κ. Ρόνι Μπου Σάμπα, αραβολόγος, φιλόλογος, θεολόγος, δάσκαλος Αραβικής γλώσσας, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Αραβικής Ποίησης απαγγέλλοντας μάλιστα χαρακτηριστικά αποσπάσματα στα αραβικά και τη μετάφρασή τους στα ελληνικά.

Επίσης αποσπάσματα από την Αραβική Λογοτεχνία απάγγειλαν η φιλόλογος κ. Αγγελική Βλαχάκη – Δημητρίου και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης κ. Πάνος Κατέρης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο φιλόλογος κ. Ιούλιος Κέρπης, ο οποίος επιμελήθηκε την αραβική μουσική επένδυση.

___________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ “ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ”

hpim4228-1 hpim4229-1 hpim4231-1 hpim4234-1

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σκεφθήκαμε  τους μικρούς μας φίλους  να τους διασκεδάσουμε και συγχρόνως να τους μάθουμε και πολλά  πράγματα.

Αυτό το πετύχαμε στα «παιδικά δρώμενα». Είχαμε «το παιχνίδι των συναισθημάτων». Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι με την γλυκιά μας Χρύσα έδειξαν όλα τα συναισθήματα τους. Την χαρά, λύπη, αγάπη, θυμό. Ευχαριστούμε τους γονείς με τα παιδιά τους που συμμετείχαν και πιστεύουμε την επόμενη φορά οι συμμετοχές να είναι περισσότερες.

___________________________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ

hpim4215-1 hpim4216-1 hpim4219 hpim4220-1 hpim4221-1

Στις 24 Οκτωβρίου παρακολουθήσαμε την εκδήλωση αφιέρωμα στον ποιητή “Άγγελο Σικελιανό”. Το αφιέρωμα οργάνωσε, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου. Οι κ.κ. Γαστεράτου και Γραικούση παρουσίασαν τη ζωή και το έργο του ποιητή, ο φιλόλογος κ. Κανέλος απάγγηλε τρία ποιήματα και η εκδήλωση επενδύθηκε με προβολή αποσπασμάτων από ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές. Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο των επτανησίων            κ. Ζαβιτσάνο και ο πρόεδρος κ. Μιχαηλίδης του παρέδωσε  “ευχαριστήριο δίπλωμα” μαζί και τα συγχαρητήρια όλων για την όμορφη βραδιά.

___________________________________________________________

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛ-ΑΛΑΜΕΙΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

el-alamein-01-640x374 31-1024x768 22-2-768x1024 3-2-940x1024

Στις 22 Οκτωβρίου 2016 με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η ετήσια Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ελληνικό Στρατιωτικό Μνημείο του Ελ-Αλαμέιν, η 74η κατά σειρά Επέτειος από την μεγάλη αυτή Μάχη (1942-2016). Αναβιώνουν μνήμες  του  Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι ηρωικές στιγμές των Ελλήνων και των υπολοίπων συμμάχων εναντίον του ιταλο-γερμανικού άξονα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν όπως κάθε χρόνο το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο και με την αμέριστη συμπαράσταση των Αιγυπτιακών Αρχών, που τιμούν από κοινού όλες οι χώρες, με σεμνότητα, κάθε χρόνο, την Μνήμη των ηρωικώς πεσόντων Αγωνιστών της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας, στον επιβλητικό χώρο του Ελληνικού Στρατιωτικού Μνημείου στο Ελ Αλαμέιν.

Κατά την τελετή, ο πανηγυρικός εκφωνήθηκε από τον  Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, παρουσία εκπροσώπων πολλών Πρεσβειών, των εκπροσώπων του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, της Περιφέρειας της Μάρσα Ματρούχ, των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα κ. Βασίλη Ζουέ, των Ελληνικών Σχολείων και των Αποδήμων Προσκόπων.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, κατέθεσε στεφάνι ο Ειδικός Γραμματέας                   κ. Βασίλης Ζουές.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΑΤΟ

hpim4194-1 hpim4200 hpim4197-2 hpim4202-1 hpim4204-1 hpim4207-1 hpim4209-1 hpim4210-1 hpim4212-1 hpim4213-1

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου τιμήσαμε την μνήμη του Δημήτρη Χαριτάτου, πρόεδρο του Συνδέσμου μας 1982-1992.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την συγκινητική αναφορά της εγγονής του Αλεξάνδρας Χαριτάτου ,στην βιογραφία και περιστατικά από την προσωπική του ζωή.  Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην μεγάλη προσφορά του στον σύνδεσμο οι στενοί συνεργάτες και μέλη των Δ..Σ. Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων  κ.κ.  Χ. Παπαμάργαρης, τέως Α Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Πρώην Υπουργός,           ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Φίλιππος Κοσσένας, η κ. Κρυστάλλω Τρίμη, Α΄ Αντιπρόεδρος,                      η κ. Αγγελική Βλαχάκη μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής.  Με παρεμβάσεις τους μας θύμισαν περιστατικά από την θητεία του και τα έργα του ο κ. Γ. Οικονομίδης, ο κ. Μ. Μπίσκος,                         ο κ. Α. Τζιτζάς,ο κ. Γ. Κοσσένας, ο πρώην υπουργός Π. Ρουμελιώτης και άλλοι.

Επί προεδρίας Δημήτρη Χαριτάτου ο Σύνδεσμος τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου Πρώτης Τάξεως για το πολιτιστικό και κοινωνικό του έργο. Τότε καθιερώθηκε ο θεσμός των επιτροπών του Συνδέσμου για την εύρυθμη λειτουργία του. Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Χαριτάτου ο Σύνδεσμος προχώρησε στην έκδοση του περιοδικού μας «ΠΑΝΑΙΓΥΠΤΙΑ». Στόχος των δραστηριοτήτων η προβολή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού μέσα από εκδόσεις βιβλίων, διοργανώσεις εκθέσεων και πολλές άλλες ενέργειες.

____________________________________________________________________________

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΣΤΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ

dsc01954-1 dsc01961-1 dsc01969-1 dsc01971-1 dsc01976-1 dsc01977-1 dsc01982-1 dsc01984-1 dsc01986-1 dsc01987 dsc01988-1 dsc01990-1 dsc01994-1 dsc02010-1 dsc02011-1 dsc02019-1 foto0001

Για άλλη μια χρονιά την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στο Άστυ Αιγυπτιωτών Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες Αιγυπτιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην δέηση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος.

Την ομιλία για την σημασία της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος τονίζοντας την ιδιαίτερη προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων προβάλλοντας παράλληλα το έργο της θυσίας στα μέτωπα των μαχών.

Επίσης συγκινητική ήταν η απαγγελία των ηθοποιών  κ. κ. Βαρβάρας Κυρίτση και Πάνου Κατέρη.  Τα ονόματα των πεσόντων εκφωνήθηκαν από το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Μάνο Θεοδούλου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ.  Κώστας Μιχαηλίδης  εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων τίμησε τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Ahmed el Bidewy  λόγω της αποχώρησης του από την χώρα μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Hussein Marie Mahmoud, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Εκστρατευτικών Σωμάτων Μέσης Ανατολής Ριμινιτών Ιερολοχιτών κ.  Γεώργιος Μονογυιός , εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Αιγυπτιώτικων Σωματείων.

____________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

1-4 64-1024x647 10-1024x641 12 dsc03108-1024x768 dsc03111-1024x768 dsc03114-1024x768 dsc03125-1024x768

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ο Σύνδεσμος μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής και τον Δήμο Αμαρουσίου διοργάνωσαν διάλεξη του κ. Νίκου Νικηταρίδη (συγγραφέα – ιστορικού ερευνητή) με θέμα «Αιγυπτιώτικος Ευεργετισμός» – Οι Αιγυπτιώτες Ευεργέτες της Ελλάδας.  Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου στα πλαίσια της προσπάθειας να γίνουν ευρύτερα γνωστά το έργο και η προσφορά των Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα.  Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Νίκος Νικηταρίδης μας εξέπληξαν και για πρώτη φορά συνειδητοποιήσαμε όλοι πόσο μεγάλη υπήρξε η προσφορά των Αιγυπτιωτών στην ελληνική παιδεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στο σχολείο, στον στρατό, στα νοσοκομεία, στον αθλητισμό, στα γράμματα και τις τέχνες, στον προσκοπισμό.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλας Βαδής, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας Δρ Χουσεΐν Μαρί Μαχμούντ.  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, στον οποίο οι συνεργαζόμενοι απένειμαν τιμητική πλακέτα καθώς και στους συντελεστές τιμητικά μετάλλια.

___________________________________________________________

ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

 20161003_191509a 20161003_191629a

20161003_192606a

20161003_193748a 20161003_202514a

20161003_202203a

Η πρώτη χειμερινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα. Την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση είχε ο Φιλόλογος Καθηγητής κ. Θεόδωρος Κοντάρας.

Ο κ. Κοντάρας ανάμεσα στα τραγούδια και τους χορούς με έναν ωραίο και απλό λόγο έδωσε όλα τα χαρακτηριστικά της ιστορίας και της ζωής των τόπων από όπου προέρχονταν τα ανωτέρω.

______________________________________________________________________________________________

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ»

%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1-20001

  1 5

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων  βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Διεθνή Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό για την ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης “Καφενείο των Ιδεών”.  Στην 32η απονομή χρυσών μεταλλίων, τον Σύνδεσμο μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης ο οποίος παρέλαβε το βραβείο, και τα μέλη του Δ. Σ. κ. Χρήστος Χριστοφίδης,  κ. Μυρσίνη Σουλτανάκη και κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Το καφενείο των Ιδεών” ιδρύθηκε  το 1985 με έδρα την Σαλαμίνα και με σκοπό την ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών της Σαλαμίνας καθώς και την πολιτιστική της προβολή πανελλήνια και διεθνώς. Ο Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του πολλά Φεστιβάλ, συνεργασίες με την Κυπριακή Πρεσβεία και το Σπίτι της Κύπρου, Συμπόσιο Ποίησης – Πεζογραφίας, Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό “Σικελιανά” καθώς και εκδόσεις ανθολογιών, περιοδικών κλπ.

____________________________________________________________________________________

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

20160918_112106

Στην επιμνημόσυνη Δέηση για τη γενοκτονία  των Ελλήνων στη Μικρά Ασία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η Περιφέρεια Αττικής την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρευρέθει ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Χριστοφίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

___________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%b2%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%830001-1

Και φέτος στις  21 Ιουλίου 2016 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσκλήθηκαν  από τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Ahmad el Bidewy στο Μέγαρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 23ης Ιουλίου 1952.

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, η Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Κρυστάλλω Τρίμη, ο Ειδικός Γραμματέας  κ. Βασίλειος Ζουές και οι σύμβουλοι  κ.κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Κωνσταντίνος Καραβίας, Απόστολος Τζιτζάς  και  Χρήστο Χριστοφίδη ευχήθηκαν στον Αιγύπτιο Πρέσβη, κάθε επιτυχία στο έργο του, μετέφεραν τις ευχές τους δια μέσου του στον Αδελφό Αιγυπτιακό λαό  και δήλωσαν ότι ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων  βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του.

_________________________________________________________________________________

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου η κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους σαν εκπρόσωπος του Δ.Σ του Συνδέσμου μας παρακολούθησε την Ημερίδα που οργανώθηκε απο την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) με θέμα “Τα ανταλλάξιμα ακίνητα και οι διεκδικήσεις της Ο.Π.Σ.Ε”. Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν επαφές με μέλη του Δ.Σ. του Ο.Π.Σ.Ε για ανταλλαγή απόψεων καθώς και την εκδήλωση του ενδιαφέροντος για συνεργασία όσον αφορά Πολιτιστικές εκδηλώσεις.

___________________________________________________________

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΤ΄

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΜ ΝΙΚΟΛΑΟ 3

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤ

 

      Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη έλαβε χώρα στις 8/7/2016 η εκδήλωση μνήμης για το μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο Στ΄ (1968-1986), επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από το θάνατο του, που συνδιοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία το Ίδρυμα Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών και η Αρχαία Πατριαρχική Τάξις Παραβαλανέων «Σάββας ο Ηγιασμένος».

          Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Μεγάλου Άρχοντος Χαρτοφύλακος κ. Νικολάου Κουρκουμέλη, για να ακολουθήσει ως κύριος ομιλητής ο Μεγάλος Άρχων Λογοθέτης κ. Σπυρίδωνας Καμαλάκης, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και το έργο του αοιδίμου Νικολάου. Ακολούθως, η αρχαιολόγος-ιστορικός κ. Λίτσα Χατζηφώτη κατέθεσε μνήμες από τις συναντήσεις του συζύγου της Ιωάννη με τον Πατριάρχη, ενώ στο τέλος η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ξεδίπλωσε σχετικές ιστορικές αναφορές, αφού ήταν ο κυρός Νικόλαος που τον είχε μετακαλέσει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και μάλιστα όταν ο Πατριάρχης εκοιμήθη στη Μόσχα, εκείνος ήταν Πατριαρχικός Έξαρχος του Θρόνου στη Ρωσία. Ενδιαμέσως δε, εψάλλησαν βυζαντινοί ύμνοι από τον χορό «Ψαλτική Διακονία»υπό τον χοράρχη κ. Ιωάννη Τσούνη.

          Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ιεράρχες, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του κ. Κ. Μιχαηλίδης μετά των μελών του Δ.Σ. κ.κ. Χρ. Χριστοφίδη, Απ. Τζιτζά και Ηλ. Θεμιστοκλέους.

          Ας σημειωθεί πως στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους πόνημα του κ. Καμαλάκη για τον Πατριάρχη Νικόλαο.

_______________________________________________________________________________

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΣΙΩΝ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ

2a

1a 5a 7a 3a

Την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στον Ιερό Ναό του  Σωτήρος στην Πλάκα, ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων τίμησε τους προγόνους του, διοργανώνοντας Εκδήλωση για την 192η Επέτειο του Ολοκαυτώματος του Νησιού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι κάτωθι προσκεκλημένοι: κος Ψυχογιός εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιάννης Φραγκούλης Πρόεδρος Δωδεκανήσου, κος Γιάννης Ζαχαριάδης Πρόεδρος των Εν Ελλάδι Κασίων, κος Παπαφίγκος εκ μέρους του Δήμου Κάσου, από το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος  Ζουές και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Μυρσίνη Σουλτανάκη η οποία ταυτόχρονα εκπροσώπησε τον Σύλλογο Ισμαηλιωτών  και ο κ. Χρήστος Χριστοφίδης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Μαρία Πατέρα Καμπουράκη Ιστορικός εκπαιδευτικός. Ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα.

______________________________________________________________________

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

IMG_20160607_200359-1 IMG_20160607_200907-1 IMG_20160607_205648-1

Μια πολύ όμορφη βραδιά οργανώθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την λήξη των μαθημάτων της περιόδου 2015 – 2016. Οι συμμετέχοντες των τμημάτων εκμάθησης υπολογιστών, Αραβικής γλώσσας, Γυμναστικής,  Κοπτικής – Ραπτικής και μέλη της χορωδίας έδωσαν το παρόν.

Η βραδιά ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Προέδρου κ. Κ. Μιχαηλίδη ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά τους : την  κ.  Α. Κοπέλου, την κ. Ε. Μανωλάτου, την κ. Η. Αρμενοπούλου,       την κ. Μ. Θεοδούλου, τον κ. Τ. Σφακιανόπουλο και τον κ. Ι. Λαζαρίδη. Ευχήθηκε σε όλους Καλό Καλοκαίρι και ξεκούραση για να συνεχίσουν του χρόνου την προσπάθειά τους. Στην συνέχεια απονεμήθηκαν τα διπλώματα από τον Πρόεδρο του Σ.Α.Α.Σ.Α. κ. Π. Κατέρη στους μαθητές της εκμάθησης υπολογιστών. Ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Φ. Κοσσένας μαζί με τον Πρόεδρο                       κ. Κ. Μιχαηλίδη και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας κ. Γ. Κανελλόπουλο, κ. Κ. Βάλβη,             κ. Χ. Χριστοφίδη, κ. Μ. Θεοδούλου απένειμαν τα αναμνηστικά διπλώματα στους μαθητές της Αραβικής Γλώσσας.  Δεν έλειψαν τα χειροκροτήματα και τα πειράγματα μεταξύ των μαθητών, ένιωθες σαν μαθητούδι λες και ήσουν ακόμα στο σχολείο.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την μουσική του αγαπητού σε όλους μας κ. Τ. Σφακιανόπουλου με συνοδεία του κ. Κ. Πολίτη στο σαξόφωνο. Η γλυκιά φωνή της κ. Ε. Λαζαρίδου μας ταξίδεψε σε όμορφα μέρη.

Διασκεδάσαμε, χορέψαμε, απολαύσαμε το καλό φαγητό του κ. Ρέντα με τους «συμμαθητές μας» και υποσχεθήκαμε ότι θα ανταμώσουμε πάλι τον Οκτώβρη.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

4156

4148 4150

193919a

Η Χειμερινή πολιτιστική περίοδος έκλεισε την Παρασκευή 3 Ιουνίου με την συναυλία της Χορωδίας μας.

Οι χορωδοί μας υπό την διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη Γιάννη Λαζαρίδη, με την συνοδεία της κ. Φιφικάς Μπρουσιανού στο πιάνο, τον κ. Κώστα Πολίτη στο σαξόφωνο και του κ. Θανάση Ψύλλα στην φυσαρμόνικα μας χάρισαν μιά υπέροχη βραδιά με αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια αλλά και κυπριακά.  Το πολυπληθές ακροατήριο του εντευκτηρίου μας συνόδεψε την χορωδία μας σιγοτραγουδώντας τις γνωστές μελωδίες.

Το θερμό χειροκρότημα ήταν ο καλύτερος τρόπος να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση μιάς ακόμα υπέροχης βραδιάς.  Και του χρόνου με υγεία!

__________________________________________________________________________

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ

IMG_20160604_141301-1 IMG_20160604_141558-1

IMG_20160604_141825-1

Ο Σύνδεσμος οργάνωσε τριήμερο bazaar βιβλίου από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου στο εντευκτήριο του. Άλλη μια εκδήλωση του Συνδέσμου μας για την ενίσχυση του ταμείου της Κοινωνικής Πρόνοιας. Μέλη και φίλοι πρόσφεραν τα βιβλία τους και μαζί με τα βιβλία του Συνδέσμου δημιουργήθηκε ένας μεγάλος πάγκος με βιβλία σε προσιτές τιμές. Μπορούσες να διαλέξεις ανάμεσα σε βιβλία λογοτεχνικά, μυθιστορήματα, ιστορικά, φιλοσοφικά, παιδικά κλπ.  Βιβλία για όλες τις ηλικίες αλλά και για όλες τις προτιμήσεις.  Αρκετοί ήταν όσοι μας επισκέφθηκαν και αγόρασαν βιβλία ώστε να τους συντροφεύσουν τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος για τις διακοπές.  Τα έσοδα από τις πωλήσεις ήταν ικανοποιητικά και σας ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί και αυτό το bazaar.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

IMG_20160604_135038

Η συνάντηση μας στις 4 Ιουνίου είχε σκοπό να συζητήσουμε τα θέματα μας , να μιλήσουμε για το πρόγραμμα της καινούργιας εποχής που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και με λίγα λόγια η ευκαιρία να συναντηθούμε όλες μαζί, με τις φίλες μας.

Ο Πρόεδρος μας κ. Κ. Μιχαηλίδης μας υποδέχθηκε με χαμόγελο και χιούμορ και τον λόγο πήρε       η έφορος κ. Β. Μαρινιά.

Στη συνέχεια ήρθαν οι προτάσεις για το πρόγραμμα της Γυναικείας Συντροφιάς της νέας σαιζόν. Οι προτιμήσεις των κυριών ήταν για  τσάι, επισκέψεις σε μουσεία και για μονοήμερες εκδρομές. Όλα αυτά θα δρομολογηθούν μόλις επιστρέψουμε τον Οκτώβριο.

Το πρόγραμμα είχε και  τσούγκρισμα του αυγού που είχε φροντίσει να βάψει η καλή μας φίλη η Βάγια Μοίρη και η Μυρσίνη Σουλτανάκη να φτιάξει τα χάρτινα καλαθάκια τους.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

                    Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ                                ΤIΜΑ ΤΗΝ ΤΟΣΙΤΣΑΙΑ ΣΧΟΛΗ

20160529_110146-1

Στις 29 Μαΐου 2016 στον Πολιτιστικό χώρο του Άστεως των Αιγυπτιωτών στην Κηφισιά σε μία εξαιρετικά όμορφη και γεμάτη συγκίνηση τελετή ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας τίμησε την «Τοσιτσαία Σχολή». Ο οικοδεσπότης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Άστεως Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Γεώργιος Οικονομίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους κάνοντας μία σύντομη αναφορά στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης που έγινε σας σήμερα 563 χρόνια πριν. Ακολούθησε ιστορική σκιαγράφηση του προσώπου του μεγάλου ευεργέτη Μιχαήλ Τοσίτσα από τον Πρόεδρο του Σ.Α.Α.Σ.Α. κ. Πάνο Κατέρη. Συγκινητικές ήταν οι μνήμες των κατά το πρόγραμμα ομιλητών οι οποίο μας ανέφεραν προσωπικές στιγμές από τα μαθητικά τους χρόνια στην «Τοσιτσαία Σχολή». Ακολούθησε προβολή διαφανειών από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Βάλβη, Πάνου Κατέρη, Νίκου Σταματόπουλου και Μάρκου Ραμού. Από το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Βάλβης και Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Α.Σ.Α., ο Ειδικός Γραμματέας         κ. Βασίλειος Ζουές και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους και Χρήστος Χριστοφίδης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση προσφοράς του Σ.Α.Α.Σ.Α.

___________________________________________________________

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ

HPIM4138-1HPIM4140-1

Την Δευτέρα 23 Μαΐου μας δόθηκε για μια ακόμα φορά να εκτιμήσουμε τον μοναδικό πολιτισμό της Νειλοχώρας. Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης τ. Γενικός Δ/ντης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο πρώτο μέρος της ομιλίας του περιέγραψε τα επτά μνημεία ή συγκροτήματα μνημείων της Αιγύπτου, που είναι ενταγμένα στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Μας εξήγησε το ιστορικό της διεθνοποίησης της προστασίας των μνημείων με ειδική αναφορά στη διεθνή εκστρατεία που είχε αναλάβει η Ουνέσκο (1960-1980) για τη διάσωση των μνημείων της Νουβίας, λόγω της κατασκευής του μεγάλου φράγματος του Ασουάν.

Στο δεύτερο μέρος μας ανέπτυξε την εξέλιξη, κατά χρονολογική σειρά, των σχέσεων Ελλάδος και Αιγύπτου στον τουρισμό, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και τους περιηγητές του 19ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή και τις σχετικές τουριστικές συμφωνίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο                 κ. Κατσιγιάννης εκπροσώπησε τον Ε.Ο.Τ. στις τριμερείς συναντήσεις με τους προέδρους τουρισμού Αιγύπτου και Κύπρου και την υπογραφή τριμερούς τουριστικής συνεργασίας το 2004.

___________________________________________________________

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

HPIM4131-1 HPIM4133-1

Την Δευτέρα 16 Μαϊου 2016 ο Αλεξανδρινός Παύλος Χραμπάνης μέλος της Πολιτιστικής ομάδας του Συνδέσμου μας παρουσίασε «Το Μουσείο χτές και σήμερα».  Ο Παύλος είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων – ICOM και δραστηριοποιείται στις επιτροπές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αρχιτεκτονικής.  Εχει διατελέσει δε και μέλος του Δ.Σ. για δύο πενταετίες. Η παρουσίαση είχε στόχο να μας διαφωτίσει για την ιστορία και εξέλιξη των μουσείων ανά τους αιώνες, τη σχέση τους με τον πολιτισμό και τις μνήμες του ανθρώπου, την ερμηνεία της έννοιας «μουσείο» και τις διαφορές της από την έννοια «συλλογή αντικειμένων». Αναφέρθηκε σε ιστορικές στιγμές που αποτέλεσαν αφορμή για να γεμίσουν οι μουσειακές αίθουσες με σημαντικά εκθέματα. Απάντησε σε ερωτήματα όπως, πώς στήνεται ένα μουσείο, τι είναι η μουσειολογία και η μουσειογραφία, ποιοι φορείς σχετίζονται με τα μουσεία διεθνώς.

___________________________________________________________

ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

20160509_191558-1 20160509_205745-120160509_200304-1 20160509_193544-1 20160509_200636-1 20160509_201729-1  20160509_212130-1 20160509_213255-1

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου παρακολουθήσαμε μια εξαίρετη εκδήλωση που οργάνωσε και παρουσίασε η φιλόλογος κ. Αγγελική Βλαχάκη Δημητρίου. Η εκδήλωση περιλάμβανε κείμενα, ποιήματα, τραγούδια και προβολή εικόνων, με θέμα τη μητέρα.

Ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή μαθητών του 2ου Γυμνασίου Γαλατσίου και 1ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας με τραγούδι, χορό, απαγγελίες καθώς και θεατρικό δρώμενο, απόσπασμα από το έργο «Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας» του Ξενόπουλου.

___________________________________________________________

                     ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ                     ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

HPIM4128-1

Την Πέμπτη 5 Μαΐου, με χαρά και τιμή υποδεχθήκαμε στο εντευκτήριο του συνδέσμου μας την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Λαμπρινή  Κομίνη, ύστερα από αίτημα της να μας γνωρίσει από κοντά αφού δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους εκδρομείς μας στην Αίγυπτο το Πάσχα.Η συμπαθέστατη, αγαπητή στην ελληνική παροικία διπλωμάτης μας συστήθηκε λέγοντας ότι οι φυσιογνωμίες πολλών από τα μέλη του Δ.Σ. μας της είναι γνωστές από το περιοδικό μας “Παναιγύπτια” που διαβάζει με πολύ ενδιαφέρον. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις υποχρεώσεις του Προξενικού Γραφείου και τις σχέσεις του με την ελληνική κοινότητα, απάντησε σε ερωτήσεις μας και θέλησε να την ενημερώσουμε για τη δράση μας συγχαίροντας το έργο μας.

___________________________________________________________

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

1-12 11217579_1201985106527785_3107823779352982189_n 13055330_10156070891583647_5757033361288895660_n13087524_10156070892603647_4077900139943737416_n 13076556_10156070890293647_4056747010959076186_n 13087457_1237388386278904_9174822390271674890_n DSC00684-1DSC00328-120160429_210425_001-1024x57620160428_160918-1024x576

13124904_1237384926279250_4987157982609685357_nΕΠΙΤΑΦΙΟΣ0001-1

20150102_024709-113062347_1236683906349352_6053800914623561238_n

20150102_015627-1

Τριανταπέντε μέλη του Συνδέσμου με αρχηγούς τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη και τα Μέλη του Δ.Σ. κ. Χρήστο Χριστοφίδη & κ. Βασίλη Ζουέ ταξίδεψαν στην Νειλοχώρα, από την Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα 2 Μαΐου 2016. Μια εμπειρία αξέχαστη που μόνο όσοι πήραν μέρος μπορούν να περιγράψουν.

Οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας τους υποδέχτηκαν θερμά.

Τη Μεγάλη Τετάρτη επισκέφτηκαν την αγορά του Χαν Αλ Χαλίλι και στη συνέχεια είχαν θερμή υποδοχή από τους  Έλληνες Προσκόπους Καΐρου, τον ΣΕΑΑΣ. Η κα Στέλλα Κυριάζη τους παρέθεσε δείπνο στο περίβολο  του Αγίου Κωνσταντίνου και δώρισε στον Σύνδεσμο ένα γυάλινο αναμνηστικό.  Ο Σύνδεσμος τίμησε την μεγάλη ευεργέτιδα κα Κυριάζη για την πολυσχιδή προσφορά της στους Αιγυπτιώτες, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή και του Γενικού Εφόρου των Ελλήνων Προσκόπων κ. Θοδωρή Κεφαλά. Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον κ. Αλέξανδρο Καζαμία, Πρόεδρο του ΣΕΑΑΣ και στον κ. Ανδρέα Γιόσρι, Αρχηγό των Προσκόπων Καΐρου, οι οποίοι  ανταπέδωσαν με αναμνηστική πλακέτα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ξεναγήθηκαν στις Πυραμίδες, στην Σφίγγα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου. Η ΕΚΚ και ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής παρέθεσαν προς τιμήν τους πλούσιο νηστίσιμο γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου για να τους ευχαριστήσει για την επίσκεψή τους. Το απόγευμα παρακολούθησαν την Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στον Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Τελευταία στάση τους στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ήταν η Μονή του Αγίου Γεωργίου την Μεγάλη Παρασκευή. Τους υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Πηλουσίου και Καθηγούμενος του Μοναστηριού κ. Νήφων που τους ξενάγησε στο Μουσείο και στις στοές του Αγίου Γεωργίου.

Σε κλίμα κατάνυξης με την ευλογία του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ τα μέλη της εκδρομής παρακολούθησαν την Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια. Το Μεγάλο Σάββατο μετά τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ , τους καλωσόρισε με τα θερμά του λόγια και τους ξενάγησε στο Πατριαρχείο και στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε και τίμησε τον Πατριάρχη. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το βράδυ παρακολούθησαν την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με πολλούς Αιγυπτιώτες στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και ακούσανε το «Χριστός Ανέστη» από τον Μακαριότατο. Μετά το πέρας της κατανυκτικής ακολουθίας  απόλαυσαν όλοι μαζί το αναστάσιμο δείπνο στο Ελληνικό Κέντρο της Κοινότητας (Ένωση).

Την Κυριακή του Πάσχα επισκέφτηκαν τα Ελληνικά Κοιμητήρια, τα Ελληνικά Σχολεία και την Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας. Η ΕΚΑ οργάνωσε ένα μεγάλο πασχαλινό γλέντι αγάπης στο οποίο παραβρέθηκαν και τα μέλη της εκδρομής.  Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευλόγησε το πασχαλινό γεύμα και τίμησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη με το Μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας. Ο Πρόεδρος με τη σειρά του προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και τους ευχαρίστησε για την φιλοξενία. Στο γεύμα παραβρέθηκαν στελέχη της ΕΚΑ, μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, πολλοί επίσημοι και πλήθος Αιγυπτιωτών.

Το ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα ξεκίνησε με μεγάλη συγκίνηση την Δευτέρα του Πάσχα. Οι εκδρομείς αποχαιρέτισαν την Αίγυπτο γεμάτοι εικόνες, αναμνήσεις και με την υπόσχεση ότι θα γυρίσουν σύντομα.

__________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΡΩΜΕΝΟ 

Στις 24 Απριλίου έγινε ένα εκπαιδευτικό δρώμενο για τα παιδιά μας. Οι μικροί μας φίλοι συγκεντρώθηκαν με πολύ κέφι και χαρά. Ο Σύνδεσμος μας γέμισε με τις φωνούλες τους και όλα μαζί περίμεναν να μπουν στην αίθουσα.

Με την υπεύθυνη έφτιαξαν και φέτος τη δική τους λαμπάδα γεμάτα χαρά και ικανοποίηση.               Ο Σύνδεσμος μας για δεύτερη χρονιά διοργάνωσε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσφορά για τους μικρούς μας φίλους, ελπίζοντας ότι θα συνεχιστεί και του χρόνου η προσπάθεια αυτή.

Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά που συμμετείχαν.

___________________________________________________________

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΛΙΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ                   κ. ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Michailidis_metalio

Ανήμερα του Πάσχα 1η Μαΐου 2016 στο κοινοτικό γήπεδο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η Α.Θ.Μ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τίμησε με το Μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας, τον Πρόεδρο μας κ. Κώστα Μιχαηλίδη για την προσφορά του στον Απανταχού Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και για την άριστη συνεργασία του με το Πατριαρχείο. Παρόντες ήταν ο κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, μέλη της ΕΚΑ, αρκετοί επίσημοι και φυσικά πλήθος αιγυπτιωτών.

Ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριότατο για την μεγάλη τιμή που του επιφύλαξε, χαρακτηριστικά είπε «…ότι τον τιμά η αγάπη και η φιλία του Μακαριότατου…». Διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων είναι και θα είναι πάντα δίπλα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ευχόμαστε στον Πρόεδρο μας να είναι γερός και δυνατός ώστε να συνεχίσει να προσφέρει. Πάντα Άξιος!

___________________________________________________________

ΧΟΡΟΙ SIXTIE’S 16 & 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Σύνδεσμος Ταγκό-1 Σύνδεσμος Γιατρός-1 Σύνδεσμος Χορεύτρια 2-1

Στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας πραγματοποιήθηκαν δύο χοροί οι οποίοι και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Το μουσικό σχήμα της βραδιάς όπως και στον προηγούμενο, οι εξαιρετικοί Τάκης Σφακιανόπουλος με το συνθεσάιζερ, ο Κώστας Πολίτης με το σαξόφωνο και ο γιατρός μας Νίκος Χιώτης. Την βραδιά συμπλήρωσε η εξαιρετική Ιωάννα με τον Αιγυπτιακό χορό της. Όλες οι επιτυχίες σ’ αυτόν τον τομέα πραγματοποιούνται από ένα σύνολο που ονομάζεται Επιτροπή Εκδηλώσεων. Τους ευχαριστούμε.

___________________________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

SHAKESPEARE 1564 – 1616

20160418_190817 20160418_200609

20160418_204123 20160418_204213

Άλλη μια εξαίρετη πολιτιστική εκδήλωση παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα 18 Απριλίου στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Η εκδήλωση αφορούσε «Αφιέρωμα στα 400 χρόνια από το θάνατο του Shakespeare 1564-1616».

Η παρουσίαση έγινε από τον Φιλόλογο Καθηγητή κ. Γεώργιο Οικονομίδη που διανθίστηκε με οπτικό και μουσικό υλικό. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα θεατρικό δρώμενο, απόσπασμα από το έργο «Ιούλιος Καίσαρ», όπου ο κ. Οικονομίδης είχε το ρόλο του αφηγητή και του Βρούτου, ο κ. Πάνος Κατέρης αυτόν του Κάσιου, ο κ. Γιώργος Θωμάκος (Δήμαρχος Κηφισιάς) του Καίσαρα και ο κ. Σταύρος Ζαπάντης (Πρόεδρος «ΒΙΚΕΛΑ») του Μάρκου Αντώνιου. Ο κ. Γιώργος Καρκασίνας ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη.

_______________________________________________________________

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ»

με συνθέσεις του μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη

17-1  30-124-2  HPIM4119-1 HPIM4123-1 19-1 HPIM4125-1

 «Σου στέλνω χαιρετίσματα» είναι ο τίτλος που επέλεξε ο μαέστρος της Χορωδίας του Συνδέσμου μας κ. Γιάννης Λαζαρίδης για την μουσική εκδήλωση όπου παρουσίασε δικές του συνθέσεις πάνω σε ποιήματα των : Ειρήνης Μαστοροπούλου, Νίκου  Νικηταρίδη, Μπάμπη Τρεχαντζάκη, Μαρίας Πολυδούρη, Γιάννη Ψυχάρη, Γιώργου Πέτρα.  Η κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους, από την Επιτροπή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, παρουσίασε με λίγα λόγια τον γνωστό σε όλους μας μαέστρο, τα τραγούδια παρουσίαζε η κ. Αγγελική Βλαχάκη – Δημητρίου και όλοι εμείς, επί μιάμιση ώρα, απολαύσαμε υπέροχες φωνές και υπέροχη μουσική.

___________________________________________________________

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ – ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

DSC_0035

DSC_0006 DSC_0046

DSC_0042 DSC_0050 DSC_0054 DSC_0011DSC_0010 DSC_0009 DSC_0033DSC_0016  DSC_0028

DSC_0061 DSC_0066 DSC_0072 DSC_0078 DSC_0088 DSC_0093 DSC_0102 DSC_0119 DSC_0238

Την Κυριακή 10 Απριλίου το εντευκτήριο του Συνδέσμου μας γέμισε από νέους που κλήθηκαν για να παραστούν στην βράβευση τους από τον Σύνδεσμο για την επιτυχία τους στις σπουδές τους.

Τους υποδέχτηκε, με ένα μουσικό καλωσόρισμα, ο έφορος της Επιτροπής Βραβεύσεων-Υποτροφιών κ. Α. Τζιτζάς. Το μήνυμα του χαιρετισμού του Προέδρου του Συνδέσμου                     κ. Κ. Μιχαηλίδη ήταν σαφές “Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στηρίζει τη Νέα Γενιά”.              Ο κ. Γ. Οικονομίδης με τον δικό του μεστό λόγο τους ευχήθηκε, μαζί και όλοι οι παρευρισκόμενοι, Καλή Πρόοδο και Καλή Σταδιοδρομία.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια που απόδωσαν οι μαθητές από το Λαϊκό Σύνολο Μουσικού Σχολείου Ιλίου.

Δεν έλειψε και το αιγυπτιώτικο κέρασμα.

______________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΠΗ – ΜΑΡΩΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

HPIM4113-1

Στις 4 Απριλίου 2016 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητές τους : Κέρπη Ιούλιο (φιλόλογο-λογοτέχνη)- Φιλίππου Μάρω (συγγραφέα-μεταφράστριαα) και με θέμα: «Εικόνες, Λόγος και Μουσική στην Αλεξάνδρεια της δεκαετίας του 1950-1960»

Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από απαγγελία  λογοτεχνικών κειμένων της εποχής  εκείνης, διαφάνειες και βιντεοσκοπημένα μουσικά και κινηματογραφικά αποσπάσματα.

Τα κείμενα απέδωσαν με ύφος και ήθος οι Αιγυπτιώτες: Πάνος Κατέρης (ηθοποιός-σκηνοθέτης) και Αγγελική Βλαχάκη (φιλόλογος).

Λεπτομερειακά για όσους τομείς εξετάστηκαν, αναφέρονται η Τέχνη (Ζωγραφική-Κινηματογράφος-Θέατρο), η Λογοτεχνία (Βιβλιοπωλεία, στέκια, Λογοτέχνες)- η Παιδεία (Σχολεία: Πρατσίκειος στην Ιμπραημία-Αβερώφειο Γυμνάσιο, όπου και φοίτησα)-η Μουσική (γνωστά μουσικά ακούσματα της εποχής:Elvis Prestley-Paul Anka-Neil Sedaka-Frank Sinatra, ευρωπαϊκά μουσικά  συγκροτήματα στην Αλεξάνδρεια- τ’ Ανθεστήρια- η περίπτωση του Γιάννη Χρήστου, πρωτοπόρου και καινοτόμου στο χώρο της Κλασικής Μουσικής-το Ωδείο της Αλεξάνδρειας), όλα αυτά στην Αλεξάνδρεια αυτής της δεκαετίας του 50-60.

Η παρουσίαση διανθίστηκε με τα βιώματα και τις εμπειρίες που έζησε τότε ως έφηβος ο κ. Κέρπης, και τα οποία ύστερα από πενήντα χρόνια απουσίας είχε την ευκαιρία να ερευνήσει και να επαναξιολογήσει.

Δεν επρόκειτο ούτε για στείρα αναφορά σε γραμματολογικά  και μουσικά είδη, αλλά ούτε και για χρονικό ζωής με έντονο το υποκειμενικό ύφος. Ένα πλέγμα σχέσεων και δομών μέσα σ’ ένα περιβάλλον κοσμοπολίτικο, που διαμόρφωσε με την πνευματική του πορεία την προσωπικότητα του.

Η αίθουσα κατάμεστη και διάχυτη η συγκίνηση για όλους που νοερά μεταφέρθηκαν σ’ αυτά τα ένδοξα χρόνια της ακμής του ελληνισμού, που επέμενε να ανθίσταται στη γενέτειρα του.

Ο επίλογος-αποχαιρετισμός της Αλεξάνδρειας φόρτισε ακόμη πιότερο την ατμόσφαιρα, τα μάτια κατακόκκινα  και τα μαντήλια σε πρώτη ζήτηση.

Ο κ. Κέρπης επισημαίνει «είναι αξιοσημείωτο πως όταν ξεκίνησα να συνθέτω την ομιλία μου, πρώτα το τέλος συνέγραψα και μετά γύρισα στην αρχή, ήσυχος πια που η Ζωή με βοήθησε να αραξοβολήσω, γεμάτος μνήμες αλεξανδρινές  που δε διαγράφονται ποτέ…»

Στο τέλος της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου  προσέφερε τιμητικές πλακέτες και ευχαριστήρια διπλώματα στους κ. κ. Ιούλιο Κέρπη και Μάρω Φιλίππου.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΤΣΙΚΑ

IMG_1074

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αρχισυντάκτη  κ. Νικόλαο Κάτσικα.

Συζητήθηκαν θέματα προβολής του έργου στο σύνολό του, του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην Νειλοχώρα καθώς και στην Ελλάδα.

Ο κ. Κάτσικας δήλωσε την συμπαράσταση του στο έργο του Συνδέσμου μας και συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα την Επιτροπή του περιοδικού Παναιγύπτια για την τόσο σημαντική προσπάθεια που καταβάλει ώστε να προβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις-δραστηριότητες του Συνδέσμου.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε ο Σύνδεσμός μας προς τιμήν του κ. Κάτσικα.

_______________________________________________________________________

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

HPIM4103-1 HPIM4104-1

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, τιμώντας μια προσωπικότητα του θεάτρου. Μιας θεατρίνας που τίμησε και εξακολουθεί να τιμά την Τέχνη της με τον καλύτερο τρόπο. Με σεβασμό, με ήθος και με συνέπεια, την Κατερίνα Χέλμη.

Η κ. Χέλμη υπηρέτησε τόσο το ελληνικό, όσο και το ξένο και κλασσικό ρεπερτόριο. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με το ελεύθερο θέατρο, με σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Επί πολλά χρόνια υπήρξε δασκάλα δραματικής τέχνης και έδωσε τα φώτα της σε πολλά νέα παιδιά.

Η Κατερίνα Χέλμη ευτύχησε να ζήσει την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου, παίρνοντας μέρος σε περίπου 30 ταινίες. Η ταινία που την καθιέρωσε  ήταν «Τα κόκκινα φανάρια», ταινία σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και για την ίδια.

Είναι παντρεμένη εδώ και πολλά χρόνια με τον παιδικό της έρωτα, τον καθηγητή και Ακαδημαϊκό, Κωνσταντίνο Σβολόπουλο.

Την βραδιά επιμελήθηκε και παρουσίασε ο  ηθοποιός – σκηνοθέτης κ. Πάνος Κατέρης.  Για την προσφορά της στην τέχνη, την προσωπικότητα της αλλά και τις εξαιρετικές ερμηνευτικές ικανότητες της μίλησαν, η κ. Αναστασία-Βαλεντίνη Ρήγα, καθηγήτρια Κοινωνικής-Κλινικής Ψυχολογίας, ο σκηνοθέτης-συγγραφέας κ. Τηλέμαχος Μουδατσάκης, ο καθηγητής – συγγραφέας κ. Βάλτερ Πούχνερ και ο Ακαδημαϊκός καθηγητής της Νεότερης ιστορίας της Ελλάδος                    κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Προβλήθηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες και θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε αλλά και σκέψεις της. Το κατάμεστο ακροατήριο του εντευκτηρίου με το θερμό του χειροκρότημα δήλωσε την ικανοποίηση του και τις ευχαριστίες του στην  κ. Χέλμη και όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής βραδιάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχαηλίδης τίμησε με πλακέτα την           κ. Χέλμη για την πολλαπλή προσφορά της στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΤΟ ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

P3260094 copy[1] P3260096 copy[1]

P3260101 copy[1] P3260107 copy[1]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας, σε συνεργασία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και της Ικαριακής Ραδιοφωνία

Το θέμα ήτανε οι Ικαριώτες που ζούσανε στην Αίγυπτο.

Κύριοι ομιλητές  ήταν ο Αιγυπτιώτης ιατρός -συγγραφέας κ. Σταμάτης Βασίλαρος, ο ερευνητής       κ. Στέλιος Συμάκης και ο Αιγυπτιώτης ηθοποιός κ. Χρήστος Σιμαρδάνης.

Χαιρετισμούς είχαμε από τον διευθυντή της Ικαριακής Ραδιοφωνίας κ. Σωτήρη Πολίτη και τον Προέδρο του Συνδέσμου κ. Κώστα Μιχαηλίδη. Επίσης ο Σύνδεσμος τίμησε την Ικαριακή Ραδιοφωνία με το αναμνηστικό μετάλλιο του Συνδέσμου και εκείνοι προσέφεραν μια παλιά φωτογραφία της Ικαριακής Αδελφότητας στην Αίγυπτο.

Το χορευτικό συγκρότημα  ΖΕΥΚΑΛΙΔΕΣ χόρεψε Ικαριώτικους χορούς με την συνοδεία του Μιχάλη Γαμπιεράκη στο βιολί, του Γιάννη Μεγαλούδη στο λαούτο και της Μαρίας Παντελάκη στο τραγούδι.

Ήταν μια ωραία βραδιά η οποία έκλεισε με όλους τους παρευρισκομένους να χορεύουν Ικαριώτικους χορούς.

P3260127 copy[1]

___________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

IMG_1050

Στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας του Συνδέσμου μας με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στις  21 Μαρτίου 2016 στο εντευκτήριο  μας, υποδεχθήκαμε τον Πρόεδρό της κ. Χρήστο Καβαλή. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κώστας Μιχαηλίδης και όλα σχεδόν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Στη συνάντηση παρευρέθει και ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φίλιππος Κοσσένας.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας στο οποίο συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως  Κοινωνικής Πρόνοιας – αναζήτηση εργασίας των νέων μας στην Αίγυπτο, της  εκδρομής του Πάσχα που θα πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμός μας, επίσης τέθηκε  το θέμα  ενίσχυσης του ηθικού των Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας αλλά και του Πατριαρχείου μας, αντίστροφα.

Τέλος ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων δια μέσω του Προέδρου του κ. Κώστα Μιχαηλίδη διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστο Καβαλή ότι ο Σύνδεσμος είναι και θα είναι πάντοτε παραστάτης στο δύσκολο έργο που επιτελεί η Κοινότητα στην Νειλοχώρα.

___________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

HPIM4091-1 HPIM4092-1 HPIM4093-1 HPIM4094-1

Τη Δευτέρα 21/3/16, στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο, ο καταξιωμένος συγγραφέας και σημαντικός ερευνητής της ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού Νίκος Νικηταρίδης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα ¨Οι Φιλικοί στην Αίγυπτο¨.

Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στην αιγυπτιώτικη παρουσία στη Νειλοχώρα από τις απαρχές της ιστορίας έως σήμερα, με την υποστήριξη οπτικού υλικού παρουσίασε μέσα από πρωτότυπη έρευνα και με γλαφυρό λόγο το ιστορικό πλαίσιο δράσης της Φιλικής Εταιρείας στην Αίγυπτο. Ηγεμονία Μωχάμεντ Άλη, προεπαναστατική περίοδος, Αιγυπτιώτες Φιλικοί, σημαντική αιγυπτιώτικη συνεισφορά στον Αγώνα, λησμονημένες ελληνικές επιδρομές στην Αλεξάνδρεια, φανερώθηκαν σαν αντικατοπτρισμοί μνήμης μπροστά στα μάτια των παρευρισκομένων.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης,             ο ε.τ. Πρόεδρος κ. Φ. Κοσσένας και η τ. Πρόεδρος Κρ. Τρίμη του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας κ. Σπ. Καμαλάκης, ο Πρόεδρος κ. Ν. Κοκκινίδης και ο ε.τ. Πρόεδρος κ. Π. Σαραγάς του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Σουέζ και Πορτ-Τεουφίκ, ενώ θερμό χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου      κ. Χρ. Καβαλής.

___________________________________________________________

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ0001-1

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 στο Αμφιθέατρο  του Δημαρχείου της Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε η 3η Συνάντηση Χορωδιών 2016 του Ν.Π.Δ.Δ. Αθλητισμού και Πολιτισμού «Δημήτριος Βικέλας».

Συμμετείχε η χορωδία του Συνδέσμου  μας με τον Μαέστρο Γιάννη Λαζαρίδη καθώς και η  Μικτή Χορωδία «Απόλλων Πατρών», η Χορωδία «Αρμονικό Εργαστήρι» και η Χορωδία Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν όλες οι Χορωδίες που συμμετείχαν. Ο Σύνδεσμος προσέφερε στους οργανωτές το Αναμνηστικό Μετάλιο των 80 χρόνων.

__________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ “150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ”

20160316_175132-1024x576 20160316_175356-1024x576 DSC_0396-1024x683 DSC_0518-1024x683 DSC_0636-1024x683

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του λευκώματος του κ. Νίκου Κάτσικα για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου Τύπου πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση.

Το έργο των 400 και πλέον δημοσιογράφων που εργάσθηκαν στον Αιγυπτιώτικο Τύπο αποτυπώνει το λεύκωμα αυτό.

Παραβρέθηκαν εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης, η           κ. Κρυστάλλω Τρίμη, ο κ. Μάνος Θεοδούλου, η κ. Ηλιάννα Θεμιστοκλέους και ο κ. Απόστολος Τζιτζάς.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτριος Πλευράκης, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Άχμεντ Ελ Μπιντέουι, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης καθώς και η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας, Πρόεδρος του ομίλου εταιριών Sofmedica και χορηγός του λευκώματος κ. Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη.

 ___________________________________________________________

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

HPIM4074-1 HPIM4079-1 HPIM4080-1 HPIM4084-1

Η 8η Μάρτη – ημέρα αφιερωμένη παγκοσμίως στη γυναίκα –  γιορτάστηκε στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων με μια ξεχωριστή ομιλία που έγινε από την εξαίρετη φιλόλογο κ. Νέλλη Χανιά, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και είχε θέμα της τις Ελληνίδες ποιήτριες από την εποχή της Σαπφούς ως την εποχή του Μεσοπολέμου.

Μετά το πέρας της ομιλίας η Έφορος Πολιτιστικών κ. Κρ. Τρίμη διάβασε κείμενο που αφορούσε στην δράση και στους αγώνες των αιγυπτίων γυναικών για την απόκτηση δικαιωμάτων τους στη χώρα του Νείλου.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στη συνέχεια τιμώντας κι ευχαριστώντας την κ. Χανιά της προσέφερε τιμητικό δίπλωμα δια χειρός του Προέδρου κ. Κ. Μιχαηλίδη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή εκ μέρους του Συνδέσμου τιμητικής πλακέτας σε δύο εκλεκτές κυρίες, πρώην  μέλη  του Δ.Σ. και τώρα ακούραστες εθελόντριες σε πολλούς τομείς δράσης του την κ. Αικατερίνη Ψαροβασίλη και την κ. Μαίρη Χαραλαμπίδου.

Την εισαγωγή και το κλείσιμο της εκδήλωσης έκανε η συνέφορος Πολιτιστικών κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους ενώ  την κ. Χανιά παρουσίασε το μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Αγγελική Βλαχάκη.

___________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΠΑΠΑ & ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄              ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

DSC_0049-1 DSC_0077-1 DSC_0101-1 DSC_0119-1 DSC_0130-1 IMG_20160225_210134-1DSC_0090-1

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να υποδεχτούμε στον Σύνδεσμό μας την Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης καλωσόρισε τον Πατριάρχη μας διαβεβαιώνοντάς Τον ότι  « …. η πόρτα του εντευκτηρίου μας είναι πάντα ανοιχτή για Εσάς ανά πάσα στιγμή θελήσετε να ξαποστάσετε από το δύσκολο και βεβαρημένο πρόγραμμά Σας ….», « …. τα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Πατριαρχείο με τον Σύνδεσμό μας είναι χιλιάδες, αλλά μεταξύ μας δεν υπάρχει απόσταση ….» και « …. αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς το γεγονός ότι είστε δίπλα μας με ποικίλους τρόπους και δεν μας ξεχνάτε ποτέ ….». Εξέφρασε δε τη χαρά όλων μας που « …. έστω και με 8 ημέρες καθυστέρηση  μας δίνετε η ευκαιρία να γιορτάσουμε την ονομαστική Σας εορτή και να τιμήσουμε συγχρόνως την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος ….», Του προσέφερε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου ένα κομπολόι από μαύρο κοράλι, μικρό αναμνηστικό, σε αντικατάσταση εκείνου που κατά την επίσκεψή του στον ΕΝΟΑ είχε χαρίσει το δικό Του στην πρωταθλήτρια Σοφία Ασουμανάκη και Του ευχήθηκε να είναι γερός, υγιής και να συνεχίσει το αξιόλογο θεάρεστο έργο του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο αλλά και σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο.

Ο Μακαριώτατος με εμφανή τη χαρά του ευχαρίστησε και ευλόγησε τους παρευρισκομένους

(Μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι μαζί σας, και γυρίζω το βλέμμα μου αριστερά και δεξιά βλέποντάς σας θα ήθελα όλους να σας αγκαλιάσω.

Πριν μια βδομάδα στις 17 Φεβρουαρίου την ημέρα του Αγίου Θεοδώρου βρισκόμουν στην Κύπρο και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δώρισε την εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Πατριαρχείο μας στο Κέντρο της Λευκωσίας. Έτσι ένα όνειρο του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου έγινε πραγματικότητα και το Πατριαρχείο μας απέκτησε το Μετόχι στην Κύπρο.

Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω διότι εδώ δεν βρίσκομαι σαν Πατριάρχης αλλά ο δικός σας άνθρωπος ο Επίσκοπος ο οποίος κατέβαινε από τα Γραφεία του Πατριαρχείου  στα Γραφεία σας, και είχαμε μια άψογη συνεργασία.

Με μεγάλη τιμή δεχτήκαμε το δώρο Του, μια ευλογημένη εικόνα  του Αγίου Γεωργίου.

Μετά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κάλεσε τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου κ. Ahmed El Bidewy ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε καλό ταξίδι στον Μακαριώτατο.    

Κατά την επιθυμία του Πατριάρχη μας μέλη της χορωδίας μας οι Κική Βλαχάκη, Ελένη Λαζαρίδη, Ράνια Μπρουσιανού, Εύα Αλιανάκη τραγούδησαν το «Ω Αίγυπτος» του κ. Γ. Λαζαρίδη σε στίχους Μπ. Τρεχαντζάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος & Πηλουσίου κ. Νύμφων, ο Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Ahmed El Bidewy, ο τ. Υπουργός κ. Χάρης Παπαμάργαρης, Επίτιμοι Πρόεδροι, εκπρόσωποι Κοινοτήτων, και Πρόεδροι των Αιγυπτιώτικων Σωματείων

___________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΙΣ 28/2/2016

 IMG_20160228_192229 IMG_20160228_192739

Η ευαισθησία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων για το φυτώριο μας είναι γνωστή. Ήταν ένα απόγευμα γεμάτο φωνές, γέλιο, ευχάριστες κραυγές που για λίγες ώρες ζήσαμε ένα ολόκληρο παιδότοπο με πολλαπλές εκπλήξεις. Η κοπέλα που έκανε το μακιγιάζ των λιλιπούτειων φίλων μας και ο καταπληκτικός κλόουν ΤΟΤΟΣ έκλεισαν το παζλ ώστε τα ογδόντα παιδάκια να κατενθουσιαστούν και να μετρούν τον χρόνο για να ξαναβρεθούν στον χώρο που λέγεται Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

___________________________________________________________

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

IMG_0003 - 1 IMG_0005 - 1

 Και πάλι η βραδιά σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η ορχήστρα του Αιγυπτιώτη Γιάννη Λαζαρίδη έδειξε την εμπειρία που έχει παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο άξιο της περιστάσεως. Η δε χορεύτρια μας με τον αιγυπτιακό χορό της κατέπληξε του παρευρισκόμενους.

Έτσι η κατάμεστη αίθουσα μετά την λήξη είχε τις καλύτερες εντυπώσεις. Και του χρόνου με καλύτερες εκπλήξεις.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΑΛΙΑΝΑΚΗ

HPIM4069-1 HPIM4071-1

HPIM4067-2

Ο Γιώργος Αλιανάκης στις 22 Φεβρουαρίου 2016, μας άνοιξε ένα παράθυρο για να μάθουμε περισσότερα για μια άγνωστη πλευρά της ζωής του βασισμένος στο βιβλίο του Φωτόπουλου        « Το ποτάμι της ζωής μου».  Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1945, ο Φωτόπουλος συνελήφθη στην Αθήνα και λίγες μέρες αργότερα μαζί με πάνω από 5000 αριστερούς και όχι μόνο ‘Ελληνες βρέθηκε στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, 150 χιλιόμετρα έξω από την Αλεξάνδρεια από το οποίο επέστρεψε στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 1945. Με αποσπάσματα από το βιβλίο μάθαμε για τις συνθήκες ζωής, την περιπέτεια του ηθοποιού η οποία αν και είχε αίσιο τέλος, ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ αυτή την σκληρή εμπειρία. Στη συνέχεια ο ομιλητής μας εξήγησε γιατί ο καλό ηθοποιός που είναι φώς, μέσα από το χιούμορ του έκανε την ελληνική παροικία της Αιγύπτου λίγο σοφότερη όταν ξαναγύρισε καταξιωμένος ηθοποιός το 1955 στην Αλεξάνδρεια για μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων.

Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους και οι κόρες του Μίμη Φωτόπουλου οι κ.κ. Μαρία και Άννα Φωτοπούλου.Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος ευχαρίστησε τον κ. Αλιανάκη και εκ μέρους του Δ.Σ. ο κ. Μιχαηλίδης του παρέδωσε ευχαριστήριο δίπλωμα.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ

OMAR SHARIF-FATEN HAMAMA

HPIM4064-1 HPIM4065-1HPIM4061-1

 

Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων κατά την οποία ο κ. Πάνος Κατέρης, ηθοποιός και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του, αναφέρθηκε στο έργο και την ζωή των 2 γνωστών στον αραβικό και διεθνή κινηματογράφο ηθοποιών Φάτεν Χαμάμα και Όμαρ Σαρίφ.

Ο Όμαρ Σαρίφ (γεν. Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ το 1932 στην Αλεξάνδρεια) άλλαξε το όνομά του για να παντρευθεί την Φάτεν Χαμάμα.

Ερμήνευσε ρόλους σε αιγυπτιακές ταινίες με την σύζυγό του και μετά το διαζύγιο του διέπρεπε στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο όπως «Doctor Zhivago» και «Lawrence of Arabia» (1962 Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Β΄ Ανδρικού Ρόλου) γνωστός παγκοσμίως ως δεινός παίκτης του μπρίτζ. Μετά από καρδιολογικά προβλήματα και αλτζχάιμερ απεβίωσε το 2015 κατά το οποίο απεβίωσε και η πρώην σύζυγός του Φάτεν Χαμάμα. Το ζεύγος απέκτησε έναν γιό.

Η Φάτεν Χαμάμα γεννήθηκε στην Μανσούρα το 1931 και από ηλικίας 10 ετών ξεκίνησε την κινηματογραφική της σταδιοδρομία. Έπαιξε σε ρομαντικές κωμωδίες, υποστήριξε το δικαιώματα των γυναικών καταγγέλλοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Γνωστές της ταινίες «Δεν κοιμάμαι (1958)»  και η διασκευή της Άννας Καρένινα με τίτλο «Ποταμός της αγάπης (1961)».

Χαρήκαμε που από αυτή την παρουσίαση αναπολήσαμε στιγμές βλέποντας σκηνές αιγυπτιακών ταινιών που κάποτε είχαμε παρακολουθήσει στην Νειλοχώρα και μάθαμε γεγονότα γύρω από την ζωή των εν θεμάτι.

___________________________________________________________

ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ

IMG_0956 - 1 IMG_0958 - 1

Στις  6 Φεβρουαρίου 2016 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων με την βοήθεια και συμπαράσταση οικογένειας Αιγυπτιωτών παρατέθηκε  άλλο ένα Γεύμα Αγάπης για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας.

Η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας  εργάζεται ακούραστα όλο το χρόνο και βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των συμπατριωτών μας.

Εκτός από το πλούσιο γεύμα που προσφέρεται, μοιράζονται τρόφιμα και ρούχα τα οποία προσφέρονται από μέλη και φίλους του Συνδέσμου μας. Επίσης σε κάθε Γεύμα προσφέρονται νωπά κοτόπουλα προσφοράς αγαπητού μέλους του διοικητικού συμβουλίου.

Παρουσία της Αιγυπτώτικης οικογένειας που προσέφερε το Γεύμα Αγάπης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και για πρώτη φορά λόγο της παραμονής του στην Αθήνα παρευρέθηκε μαζί μας  ο Ά Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλαος Πολίτης.

Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες καθώς και  όλα τα μέλη και τους φίλους για την προσφορά τους, και ευχόμαστε ο Σύνδεσμoς μας να μπορεί πάντα να βρίσκ