Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 η αίθουσα του εντευκτηρίου μας ήταν όπως κάθε χρόνο κατάμεστη από μέλη και  προσκεκλημένους  μας, εκπροσώπους και μέλη Αιγυπτιώτικων Συλλόγων και αρκετούς Αιγυπτιώτες της παροικίας μας που βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κ. Μιχαηλίδης ανέβηκε στο βήμα και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά και αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στην απώλεια του Μάνου Θεοδούλου. Μεταξύ άλλων είπε «Δυστυχώς το 2017 μάς αποχαιρέτησε με ένα τραγικό γεγονός, καθώς ο φίλος, συνεργάτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάνος Θεοδούλου έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Η απώλειά του είναι μεγάλη για όλους μας και θα μας σκιάζει για καιρό, αφού η προσφορά του στον Σύνδεσμο ήταν τεράστια, ενώ όσοι τον γνωρίζαμε έχουμε να λέμε για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του…». Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του.

Ο κ. Κ.  Μιχαηλίδης τελειώνοντας την ομιλία του μας ενημέρωσε ότι ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων συμπληρώνει 85 χρόνια δράσης και προσφοράς. Ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές συνεχίζει αδιάκοπα το κοινωφελές του έργο, ενώ παραμένει η “γέφυρα” της Ελλάδας με τη Νειλοχώρα.  Το 2018 αποτελεί σημαδιακό έτος για τον Σύνδεσμο και θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις για τον Εορτασμό των 85 χρόνων, βασιζόμενες στο τρίπτυχο που μας χαρακτηρίζει. Αφουγκραζόμαστε το παρελθόν. Δρούμε στο παρόν. Σχεδιάζουμε το μέλλον!

Στην συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον κ. Στ. Ταμβάκη, Επίτιμο Πρέδρο της ΕΚΑ για σύντομο χαιρετισμό.  Ο κ. Κ. Μιχαηλίδης ζήτησε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουινέας, κ. Γεώργιο, εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, να μας απευθύνει τον Χαιρετισμό της Εκκλησίας και να ευλογήσει την Βασιλόπιτά μας. Τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και ανταλλάξαμε ευχές.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καίρου, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. από τους Αιγυπτιώτικους Συλλόγους, νυν και τέως μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου και εκπρόσωποι από τον Ελληνικό Προσκοπισμό στην Αθήνα και την Αίγυπτο.

Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία !

___________________________________________________________

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 24-12-2017 

Το Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων αποδεικνύοντας για μια ακόμη χρονιά ότι ο Σύνδεσμος μας δεν είναι μόνο ενεργός αλλά και το εντευκτήριο του ασφυκτικά γεμάτο στις περισσότερες εκδηλώσεις.

Την Παραμονή Χριστουγέννων υπό τους ήχους του συνθεσάιζερ και με τις μαγευτικές φωνές του φίλου μας GARO και της ΒΑΛΕΝΤΙΝΗΣ απολαύσαμε  τραγούδια ελληνικά, ευρωπαϊκά αλλά και τα αγαπημένα μας αιγυπτιακά. Τα μεσάνυχτα όλοι μαζί τραγουδήσαμε τα παραδοσιακά  Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα. Στην συνέχεια απολαύσαμε την εξαιρετική Ιωάννα στο «χορό της κοιλιάς». Το υπέροχο φαγητό από τον Ρέντα και το επιτελείο του συνέβαλε να περάσουμε ακόμα πιο όμορφα τη γιορτινή βραδιά.

Η επιτυχία της βραδιάς οφείλεται στην αφιλόκερδη προσφορά της Επιτροπής Εκδηλώσεων που εργάστηκε για την πραγματοποίηση του Ρεβεγιόν.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά !

_______________________________________________________________________

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017, δόθηκε στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας, η καθιερωμένη ετήσια συναυλία της χορωδίας μας, με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ο μαέστρος Γιάννης Λαζαρίδης διάλεξε τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο και η χορωδία τα ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο.

_______________________________________________________________________

«ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»

Και φέτος ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική αλλά ταυτόχρονα ψυχαγωγική προσφορά του προς τους μικρούς του φίλους, διοργάνωσε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 Παιδικό Χριστουγεννιάτικο δρώμενο με τίτλο «Το ξωτικό των Χριστουγέννων με πολλά παιχνίδια, εκπλήξεις και χορό». Στο ρόλο του…ξωτικού η ακούραστη Αριάδνη, που με πολύ κέφι ψυχαγώγησε τα παιδιά. Στο τέλος όλα τα παιδιά έλαβαν από ένα Χριστουγεννιάτικο αναμνηστικό και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες με το ξωτικό.  Ευχαριστούμε την εταιρεία Trikifun για την συνεργασία και ευχόμαστε στους μικρούς μας φίλους Καλές γιορτές και Καλή χρονιά, περιμένοντάς τους στην επόμενη γι’ αυτούς εκδήλωση.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου συναντήθηκαν με τους Προέδρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή.

Σε αυτή τη σημαντική συνάντηση για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό προέδρευσε ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Φ. Κοσσένας. Συζητήθηκαν αρκετά και διάφορα θέματα που αφορούν τις Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο και μας ενημέρωσαν για τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παραβρέθηκαν η πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κρ. Τρίμη και οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Αιγυπτιώτικων Σωματείων στην Ελλάδα, κ. Ν. Κοκκινίδης, κ. Γ. Οικονομίδης, κ. Α. Κυριακίδης, κ. Μ. Μπίσκος, κ. Κ. Βάλβης , κ. Στ. Χατζηχαραλάμπους, κ. Τ. Πεκλάρη – Χαρίτου, κ. Ε. Πάχου,      κ. Ε. Πεζάς, κ. Απ. Τζιτζάς και οι Σύμβουλοι του Συνδέσμου κ. Χρ. Χριστοφίδης, κ. Γ. Κανελλόπουλος, κ. Κ. Καραβίας, κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους, κ. Μ. Θεοδούλου, κ. Μ. Μιχαηλίδου και     κ. Δ. Δημητρίου.

______________________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ 2017

Στις 8, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ετήσια Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά του Συνδέσμου μας.  Τρείς μέρες το φιλόξενο και στολισμένο εντευκτήριο μας γέμισε με κόσμο. Η Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά έχει γίνει θεσμός και παράδοση. Το πρωί της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Γουινέας κ. Γεώργιος μας τίμησε με την παρουσία του και μας ευχήθηκε Καλές Γιορτές.

Μέλη αλλά και φίλοι του Συνδέσμου μας επισκέφτηκαν και αγόρασαν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Οι κυρίες της  επιτροπής της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς «εργάστηκαν» εθελοντικά όλο το χρόνο για αυτές τις τρεις ημέρες. Η προετοιμασία όλων των ειδών γίνεται με μεράκι και αγάπη. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να βρουν εργόχειρα, ρούχα, Χριστουγεννιάτικα δώρα, κοσμήματα, γλυκά, μαρμελάδες, αιγυπτιακά διακοσμητικά, βιβλία, παιχνίδια κλπ.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις κυρίες της Επιτροπής για τις δημιουργίες τους, την εθελοντική προσφορά τους αλλά και το χρόνο που αφιερώνουν στον Σύνδεσμό μας.

Επίσης όλες τις κυρίες και κυρίους, αλλά και τις υποτρόφους του Συνδέσμου που διέθεσαν το χρόνο τους για τη πώληση και προώθηση των προϊόντων τις ημέρες της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς.

____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΗ 

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής  πραγματοποίησε ομιλία – ενημέρωση για την πορεία της Ε.Κ.Κ. τα τελευταία χρόνια, στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας.

Ο κ. Χρ. Καβαλής μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Κ.Κ. και τι ισχύει με το νέο νόμο που ψηφίστηκε για τα σωματεία στην Αίγυπτο. Επίσης μας μίλησε για τις εφορίες της Ε.Κ.Κ., τις αποφάσεις που λαμβάνονται με τη συμμετοχή των μελών της, για το Ελληνικό Νοσοκομείο και τη σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Μας παρουσίασε ενημερωτικούς πίνακες για τα σχολεία, το γηροκομείο, το Νοσοκομείο αλλά και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Κοινότητας. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στη νέα γενιά Αιγυπτιωτών και στη παράδοση της Διοίκησης της Ε.Κ.Κ. σε νέους ανθρώπους στο μέλλον.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο οποίος πήρε το λόγο και μας ανέπτυξε ότι οι Κοινότητες και τα Σωματεία λειτουργούν στην Αίγυπτο χάρη της Συνθήκης του Μοντρέ. Επίσης τόνισε ότι οι δυο Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου συνεργάζονται αρμονικά και τους ενώνει η ομόνοια και η αγάπη.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης.      Ο κ. Κ. Μιχαηλίδης καλωσόρισε τον κ. Χρ. Καβαλή και τον  ευχαρίστησε για την επίσκεψη του και την ομιλία του στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου  κ. Φ. Κοσσένας,                   ο Προϊστάμενος του τμήματος Ελλήνων Αφρικής και Ασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Βουρδουμπάκης, οι Πρόεδροι Αιγυπτώτικων Συλλόγων κ. Π. Σαραγάς ,                  κ. Μ. Μπίσκος, ο Κ. Γ. Οικονομίδης, ο πρώην σύμβουλος της Ε.Κ.Κ. κ. Στ. Αργυρίου, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου και πολλά μέλη μας.

____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 ο ειδικός ερευνητής, συγγραφέας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού,    κ. Νίκος Νικηταρίδης με την πολύτιμη προσφορά του, που ανέρχεται σε εικοσιπέντε βιβλία και πάνω από 2000 δημοσιεύματα εντός και εκτός Ελλάδος, μας παρουσίασε τους «Αιγυπτιώτες Επαγγελματίες του Θεάτρου, Κιν/φου, Τηλεόρασης».

Παρήλασαν μπροστά μας ένα επιτελείο ηθοποιών που ασχολήθηκαν επαγγελματικά  με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες πολυπράγμονες στη Νειλοχώρα διέπρεψαν και σ’ αυτό!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου          κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας κ. Σπυρίδων Καμαλάκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φίλιππος Κοσσένας,    η Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Μανσούρας κ. Τούλα Χαρίτου – Πεκλάρη.

____________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

 

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017  για 5η συνεχόμενη χρονιά η κ. Μάρω Φιλίππου οργάνωσε και επιμελήθηκε και παρουσίασε μια εξαιρετικά επιτυχημένη Συναυλία Παιδιών και Εφήβων.

Στο πρώτο μέρος απολαύσαμε τα παιδιά της παιδικής χορωδίας του Καλλιτεχνικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Τροβαδούροι Κηφισιάς» υπό την δ/νση του μαέστρου κ. Γ. Σιτώτη και στη συνέχεια μας ταξίδεψαν με τις εκτελέσεις τους στη κιθάρα κλασσική & ηλεκτρική, πιάνο και φλάουτο 10 παιδιά & έφηβοι.

Όπως κάθε χρόνο η κ. Φιλίππου ευχαρίστησε όλα τα παιδιά για την συμμετοχή τους προσφέροντας τους ένα έντυπο σχετικό με την μουσική και CD με κλασσικές μελωδίες.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη αναμνηστικού διπλώματος για την συμμετοχή της παιδικής χορωδίας, ευχαριστίες προς την κ. Μ. Φιλίππου, την Πρόεδρο της παιδικής χορωδίας κ. Καλού και τα μέλη του Δ.Σ.  καθώς και τους καθηγητές και καθηγήτριες των παιδιών.

____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Dr. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΪΤΙΑΝΟΥ

 

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 παρακολουθήσαμε την ομιλία του Dr. Ιωάννη Καραϊτιανού Δ/ντη της Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» με θέμα “Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Σύγχρονες θεραπευτικές εξελίξεις επιτυγχάνουν την ίαση”.

Ο κ. Καραϊτιανός Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Γεροντολογικής & Γηριατρικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών, Εκδότης του περιοδικού «Ιατρική», Μέλος Δ.Σ. σε πάνω από 50 Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Το εξαιρετικό βιογραφικό του περιλαμβάνει πλήθος συμμετοχών σε συνέδρια, δημοσιεύσεις, επιστημονικές διακρίσεις, βραβεία και κοινωνική δράση!

Ο εξαιρετικός Καθηγητής επεσήμανε στη διάρκεια της ομιλίας του “Τα καλά νέα είναι ότι με την πρωτογενή & δευτερογενή πρόληψη μπορούμε να δημιουργήσουμε άμυνες για την πρόληψη του καρκίνου!”

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγητή για την τόσο σημαντική ενημερωτική ομιλία του απονέμοντας του ευχαριστήριο δίπλωμα!

____________________________________________________________

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε στις 27 με 29 Νοεμβρίου 2017 τριήμερο Συνέδριο από το Ίδρυμα της Μονής του Όρους Σινά για τα Παλίμψηστα Χειρόγραφα της Μονής, στην αίθουσα «Γιάννης Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για κείμενα που ανακτήθηκαν από χειρόγραφα της Μονής Σινά και τα οποία για εκατοντάδες χρόνια βρίσκονταν κρυμμένα κάτω από μεταγενέστερες γραφές. Κείμενα γνωστά αλλά και άγνωστα, κάποια μοναδικά στο είδος τους, ορισμένα τελευταία εναπομείναντα δείγματα εξαφανισμένων σήμερα γλωσσών.Στο Συνέδριο μίλησαν Έλληνες και ξένοι ερευνητές για την σημασία της ανακάλυψης αυτής.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης και ο Αντιπρόεδρος κ. Ν. Βαδής.

____________________________________________________________

H ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 η Χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων έλαβε μέρος σε καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθηνών, στα πλαίσια του αφιερώματος «50 Χρόνια, Ταξιδεύοντας & Ανακαλύπτοντας την Ομορφιά των Ανθρώπων». Η χορωδία ερμήνευσε γνωστά τραγούδια και ο κόσμος που παρακολουθούσε – κυρίως τα παιδιά – τραγούδησε μαζί με τους χορωδούς. Στο τέλος της εμφάνισης, ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ. Καραγιάννης Δημήτριος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα, την οποία παρέλαβε ο κ. Δημητρίου Δημήτριος, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μπρούσαλη Βασιλική, ψυχολόγο του Κέντρου, για την πρόσκληση σε αυτή την όμορφη βραδιά.

____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΔΟΥ

Με την εκδήλωση, στις 20 Νοεμβρίου 2017, σύντομη χρονικά αλλά περιεκτική πολλών πληροφοριών και βιογραφικών στοιχείων  ομιλία του στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο άξιος αιγυπτιώτης  ομιλητής κ. Βασίλης Πέτρου Χριστοδούλου καθήλωσε το ακροατήριό του αναφερόμενος στη ζωή και το έργο του Έλληνα παγκοσμίως γνωστού Νικόλα Καζαντζάκη.

Οι παρόντες τον χειροκρότησαν και τον συγχάρηκαν θερμά και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου             κ. Κ. Μιχαηλίδης τον ευχαρίστησε απονέμοντάς του το τιμητικό Δίπλωμα του Συνδέσμου.

____________________________________________________________

H ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ  

Για άλλη μια φορά την φετινή χρονιά η χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ήταν παρούσα σε μια μουσική βραδιά την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017. Στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου Κηφισιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τροβαδούροι Κηφισιάς» διοργάνωσε το 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Νοεμβρίου.  Η χορωδία του Συνδέσμου μας απέδωσε με επιτυχία το πρόγραμμά της και χειροκροτήθηκε από κοινό και οργανωτές.  Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Καλού Ολυμπία αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις του Συλλόγου με τους Αιγυπτιώτες, ενώ ο Αιγυτπιώτης κ. Οικονομίδης Γεώργιος, Πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Άστυ Αιγυπτιωτών Κηφισιάς» και τέως Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, εμνημόνευσε το έργο και την προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Στο τέλος της εμφάνισης επιδόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα και έπαθλο στον εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και μέλος της χορωδίας του κ. Δημητρίου Δημήτρη

___________________________________________________________

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΜΠΟΛΑΣ

Για άλλη μια φορά η Γυναικεία Συντροφιά του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων πέρασε ένα όμορφο πρωινό Σαββάτου στις 11/11/2017 παίζοντας Τόμπολα, με υπέροχα δώρα και τρώγοντας τα γευστικά εδέσματα του Ρέντα. Η Έφορος της Επιτροπής κα Μ. Σουλτανάκη μαζί με τις συνέφορους κ.κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους, Μ. Μιχαηλίδου καλωσόρισαν τις κυρίες και ευχήθηκαν καλή τύχη.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρός μας κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος            κ. Φ. Κοσσένας, ο Αντιπρόεδρος κ. Χρ. Χριστοφίδης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Β. Ζουές, το μέλος του Δ.Σ. κ. Δ. Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σ.Α.Α.Σ.Α. κ. Αρχ. Κυριακίδης.

Ευχαριστούμε τις κυρίες της Επιτροπής και τις φίλες τους που μας υποστήριξαν για άλλη μια φορά. Όλα τα έσοδα από το παιχνίδι της Τόμπολας ενίσχυσαν το ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας.

Σας περιμένουμε στην επόμενη εκδήλωση της Γυναικείας Συντροφιάς.

______________________________________________________________________

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ  ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου το εντευκτήριο του Συνδέσμου μας «γέμισε» χρώματα και παιδικές φωνούλες.  Είκοσι παιδάκια ηλικίας τεσσάρων έως δώδεκα χρονών με την καθοδήγηση της ζωγράφου κας Έφης, δημιούργησαν και έφτιαξαν «αριστουργήματα» με τον πηλό. Όλα τα παιδιά για μιάμιση ώρα, ζωγράφισαν εικόνες γεμάτες χρώματα αλλά και πήλινους χιονάνθρωπους, αστέρια, καλαθάκια κλπ.   Ήταν ένα όμορφο «χρωματιστό» πρωινό και οι μικροί μας «καλλιτέχνες» το απόλαυσαν.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Έφη Παπαϊωάννου που για έκτη συνεχόμενη χρονιά προσφέρει τις γνώσεις της στα παιδιά.

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους για τη συμμετοχή και τους περιμένουμε στο Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου              ώρα 11:15 πμ.

_______________________________________________________________________

         ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

 

Ασφυκτικά γεμάτο το εντευκτήριο του Συνδέσμου από Αιγυπτιώτες και φίλους τους.                       Ο «μάγος» Garol  «μάγεψε» με το ρεπερτόριο το! «Χτένιζε» τα τραγούδια βάση του κεφιού που επικρατούσε. Μας γνωρίζει χρόνια, όπως και τη δουλειά του, γνωρίζει τι θέλουμε εμείς οι Αιγυπτιώτες για να ξεφαντώσουμε! Και ναι, έγινε μεγάλο ξεφάντωμα! Η δε χορεύτρια ήταν «κόκκινη κορδέλα» που ανέβασε στα ύψη τη βραδιά. Τα δε μεζεδάκια του Ρέντα δεν το συζητώ, αχτύπητα! Εμείς στους χορούς μας τρώμε καταπληκτικά εδέσματα και περνάμε υπέροχα!

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της Αιγυπτιώτικης βραδιάς, η εκδήλωση θα επαναληφθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 21.00.

_______________________________________________________________________

ΕΝΑΡΞΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ AIR MEDITERRANEAN

Στις 31 Οκτωβρίου 2017 στο φουαγιέ του θεάτρου ΠΑΛΛΑΣ πραγματοποιήθηκε μια ωραία και πετυχημένη εκδήλωση για την έναρξη των πτήσεων της νέας αεροπορικής εταιρίας «AIR MEDITERRANIAN» στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Α.Θ.Μ. ο Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μαζί με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο καθώς και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερόνυμο με την ακολουθία του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος καλωσόρισε τους καλεσμένους καθώς και ο Υπουργός Ναυτιλίας              κ. Π. Κουρουμπλής. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Πρόεδρος  του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων  ο οποίος ευχήθηκε στον Εμπορικό Διευθυντή κ. Ρότζερ Γκάττ                    κάθε επιτυχία στο έργο τους.

_______________________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40

Η έφορος κ.Ηλιάνα Θεμιστοκλέους καλωσόρισε όλους και αφού στο τέλος της χθεσινής (30 Οκτ. 2017) “αναφοράς”,  ο κόσμος που είχε γεμίσει το εντευκτήριο του Συνδέσμου μας, όρθιος, με το χαμόγελο στα χείλη, τραγουδιστά  και με παρατεταμένα χειροκροτήματα εξέφραζε την ευαρέσκειά του για την έξοχα στημένη εκδήλωση από τον καλό μας Πάνο Κατέρη , κάθε άλλος λόγος θα ήταν περιττός.

Όμως, αξίζει πρώτα να  αναφερθεί ότι μετά από την  σύντομη, ιστορική της ημέρας, ομιλία από τον ίδιο, ο Πάνος κάλεσε στο βήμα τους δικούς μας καλλιτέχνες Βαρβάρα Κυρίτση, Τέλη Ζώτο, Μαίη Σεβαστοπούλου οι οποίοι, με άνεση και τρόπο επαγγελματικό απάγγειλαν ποιήματα χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής.

Στη δε συνέχεια, σαν clou*  (* κυρίως μέρος) της ημέρας, προσκάλεσε στο βήμα τους γνωστούς      και αγαπητούς μας καλλιτέχνες Κώστα Βενετσάνο και Σπύρο Μπιμπίλα οι οποίοι, με τα τραγούδια του ο πρώτος , το τσολιαδίστικο παρουσιαστικό με μπρίο την “παρλάτα” του ο άλλος  και την επιτυχημένη  μουσική συνοδεία των ταλαντούχων Τάκη Σφακιανόπουλο και Κώστα Πολίτη, ξεσήκωσαν τους ενθουσιασμένους αιγυπτιώτες και τους φίλους μας

Ο Πάνος Κατέρης ευχαρίστησε τον Κώστα Παπανικολάου για την τεχνική του υποστήριξη όπως και όλους τους άξιους συντελεστές της έξοχης εκδήλωσης στους οποίους, με τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του.

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και προσέφερε σαν ενθύμιο στους κκ Σ. Μπιμπίλα & Κ. Βενετσάνο αναμνηστικό μετάλλιο του Συνδέσμου μας και στους υπόλοιπους συντελεστές από ένα τόμο του βιβλίου  «Αιγυπτιώτικες προσωπικότητες του χθες» του Ν. Νικηταρίδη.

Αυτή την πολύ επιτυχημένη “αναφορά στο έπος του 40”, θα θυμούνται και θα εκθειάζουν για πολύ καιρό ακόμη όσοι τυχεροί  την παρακολούθησαν.

______________________________________________________________________

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΣΥΜΗ, ΡΟΔΟΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2017, η οποία έλαβε χώρα στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Η εκδήλωση αυτή με τίτλο “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΣΥΜΗ, ΡΟΔΟΣ” οργανώθηκε, (όπως και ή πρώτη της 20 Μαρτίου 2017), με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Σαλβαγείου Εμπορικής και Επαγγελματικής Σχολής Αλεξανδρείας,  κ. Στεφάνου Χατζηχαραλάμπους, σε συνεργασία και πάλι με την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς και τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με στόχο την ανάδειξη των δεσμών και των σχέσεων των Δωδεκανησίων με την Αίγυπτο και τα όσα προσέφεραν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης,          ο Πρόεδρος του ΣΑΕΕΣΑ, κ. Στέφανος Χατζηχαραλάμπους, συνεργάστηκε στενά με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, κ. Γιάννη Φραγκούλη, του οποίου η βοήθεια ήταν αποτελεσματική, και την κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Έφορο των Πολιτιστικών του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Η εκδήλωση αυτή, η οποία ασχολήθηκε με τα νησιά της Καλύμνου, Σύμης και Ρόδου, ξεκίνησε με μία σύντομη αναφορά από τον κ. Στέφανο Χατζηχαραλάμπους στα νησιά αυτά και στη συνέχεια ένα χαιρετισμό του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Γ. Φραγκούλη.

Ακολούθησαν οι ομιλίες:

  1. Της κυρίας Καπελά Κουτούζη Φανής, συνταξιούχου εκπαιδευτικού της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας για τα Αράκεια Σχολεία, για το νησί της Καλύμνου.
  1. Του κ. Νικηταρίδη Νίκου, Συγγραφέα-Ιστορικού Ερευνητή, για το νησί της Σύμης.
  1. Της κ. Φιλίππου Μάρως, Ιστορικού Μουσικής, Μεταφράστριας, Συγγραφέα για το νησί της Ρόδου.

Τους ομιλητές ευχαρίστησαν για την παρουσία τους ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φίλιππος Κοσσένας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κ. Μιχαηλίδης και ο κ. Στέφανος Χατζηχαραλάμπους.

Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα τοπικών εδεσμάτων.

Στη εκδήλωση παρέστησαν και οι κ.κ. Δημήτρης Καλλικάντζαρος Πρόεδρος Ενώσεως Καλυμνίων, Δέσποινα Μαρκαντέ Πρόεδρος Συλλόγου Συμαίων, Μαρία Κορδίνα Πρόεδρος Ένωσης Ροδίων καθώς και πολλά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των τιμώμενων νησιών.

_______________________________________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΜΑΤΖΟ

«Αγαπητοί φίλοι, η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα, καθώς βρισκόμαστε εδώ, στο φιλόξενο εντευκτήριο μας για να τιμήσουμε την πολυετή και αδιάκοπη προσφορά του στον Αιγυπτιωτισμό, τον «δάσκαλο», όπως τον λέμε οι δικοί του άνθρωποι. Τον δικό μας δάσκαλο, φιλόσοφο και άνθρωπο.»  Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδης ξεκίνησε την ομιλία του την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στην εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Εκπαιδευτικό – Λογοτέχνη Παναγιώτη Καρματζό».

Το αφιέρωμα που παρακολούθησαν πάνω από 200 μέλη, φίλοι του Συνδέσμου αλλά και μαθητές του κ. Καρματζού επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι μαθητές του κκ Αγγελική-Βλαχάκη – Δημητρίου Φιλόλογος – Λυκειάρχης & Ιούλιος Κέρπης Φιλόλογος – Λογοτέχνης Συμμετείχε και η Χορωδία του Συνδέσμου η οποία ερμήνευσε μελοποιημένα από τον μαέστρο της κ. Γιάννη Λαζαρίδη δύο ποιήματα του Δασκάλου συνοδευόμενη στο πιάνο από την καθηγήτρια κ. Φιφίκα Μπρουσιανού.

Η εκδήλωση δομημένη σε ενότητες έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς ομιλητές να τον τιμήσουν και να μάθουμε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ενδιαφέρουσας ζωής, του έργου του και της μεγάλης προσφοράς του στην Εκπαίδευση, Λογοτεχνία, Θέατρο και τον Σύνδεσμο μας .

Ομιλητές με την σειρά που μίλησαν ήταν οι κ.κ. Τ. Χούνης Χημικός, Κ. Κοτζιαμάνης Φιλόλογος-Λογοτέχνης, Κ. Μανωλιδάκη Ηθοποιός, Ι. Γιαννοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν Αθηνών, Α. Μαστραπός Σχολικός Σύμβουλος Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Ελένη Κονδύλη-Μπασούκου Καθ. Παν Αθηνών, Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη Καθ. Παντείου Πανεπιστημίου & Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Διασποράς, Κρυστάλλω Τρίμη πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, Ν. Βοστάνης Μηχανουργός, Α. Κυριακίδης Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας.

Στην εκδήλωση σημαντική η παρουσία και συμμετοχή της αγαπημένης Μάγδας, συζύγου του Δασκάλου.

Η συγκινητική βραδυά έκλεισε με ευχαριστίες και απονομή αναμνηστικής πλακέτας προς τον Δάσκαλο από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων καθώς και τον Πρόεδρο Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας.

_______________________________________________________________________

ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

 

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων                       κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Χρ. Χριστοφίδης, ο Αναπληρωτής Ταμίας κ. Κ. Καραβίας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Μ. Μιχαηλίδου παραβρέθηκαν στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πλοίαρχος Hany E. Khalil για τον εορτασμό της 44ης Επετείου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της 6ης Οκτωβρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων είναι γνωστό ότι διατηρεί άψογες σχέσεις με τις Αιγυπτιακές Αρχές και για άλλη μια φορά σε ζεστό και φιλικό κλίμα γιορτάσαμε όλοι μαζί.

_______________________________________________________________________

BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ

Το διήμερο 15 & 16 Οκτωβρίου 2017 η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης διοργάνωσε Bazaar βιβλίου. Όπως κάθε φορά υπήρχαν πάρα πολλά βιβλία, μυθιστορήματα, ιστορικά, παιδικά, λογοτεχνικά, ποιητικές συλλογές κλπ, σε προσιτές τιμές. Η προσέλευση των μελών και των φίλων του Συνδέσμου μας ήταν μεγάλη.Μη ξεχνάτε ότι όλα τα έσοδα ενισχύουν το Ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στήριξαν οικονομικά για άλλη μια φορά, όσους προσέφεραν βιβλία, αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του.

Συνεχίζουμε να συλλέγουμε βιβλία καινούρια ή μεταχειρισμένα (σε καλή κατάσταση) για την Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά (Bazaar) που θα πραγματοποιηθεί 8 – 9 – 10 Δεκεμβρίου 2017 στο εντευκτήριό μας.

_______________________________________________________________________

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Το 2018 ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων συμπληρώνει 85 χρόνια δράσης & προσφοράς!          Στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 85 χρόνων ο Σύνδεσμος μας οργάνωσε, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στο κινηματοθέατρο ΑΛΕΚΑ του Δήμου Ζωγράφου, την 3η Συνάντηση Χορωδιών.  Στην επιτυχημένη εκδήλωση συμμετείχαν οι Μικτές Χορωδίες των Δήμων Βριλησσίων, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ελληνικού και του Συνδέσμου μας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν δημότες Ζωγράφου, Αιγυπτιώτες και  τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος κ. Καφατσάκη, η Αντιδήμαρχος κ. Ευσταθία Αλεξανδρή-Ζουμπουλάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος κ. Α. Οικονόμου, ο κ. Ν Νευράκης του Συνδέσμου Μουσουργών Ελλάδας.  Το πλούσιο ρεπερτόριο περιελάμβανε ελληνικά και ξένα τραγούδια.

Παρουσιαστής της όμορφης εκδήλωσης ο Σκηνοθέτης – Ηθοποιός κ. Πάνος Κατέρης.

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε την Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Καφατσάκη για την φιλοξενία και τους υπευθύνους των Χορωδιών για την συμμετοχή τους με απονομή αναμνηστικής πλακέτας.

 

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Το Σάββατο 07/10/2017 συναντήθηκε η Επιτροπή Γυναικείας Συντροφιάς στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας. Ο Πρόεδρος κ. K. Μιχαηλίδης καλωσόρισε τις κυρίες και ευχήθηκε καλή αρχή στην Επιτροπή. Είπε ότι είναι δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες αλλά με τη βοήθεια όλων μας θα τα καταφέρουμε. Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος αλλά και το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα είναι δίπλα στην Επιτροπή για οτιδήποτε χρειαστεί.

Η Έφορος της Επιτροπής κα Μ. Σουλτανάκη ευχαρίστησε όλες τις κυρίες που παρευρέθηκαν,          28 στο σύνολο, και ευχήθηκε καλή αρχή. Επιθυμεί και προσκαλεί να έρθουν και νέες γυναίκες στην επιτροπή, νέοι άνθρωποι να έρθουν κοντά μας με όρεξη και νέες ιδέες. Διάβασε το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις της Γυναικείας Συντροφιάς και στη συνέχεια αρκετές κυρίες πήραν το λόγο και πρότειναν εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και εκδηλώσεις που μπορούν να προγραμματιστούν για τη νέα χρονιά. Οι συνέφοροι κ.κ Η. Θεμιστοκλέους, Μ. Μιχαηλίδου καλωσόρισαν τις κυρίες που δουλεύουν εθελοντικά για τις επιτροπές του Συνδέσμου μας. Ευχήθηκαν και για αυτή τη χρονιά να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί αρμονικά ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα για το Σύνδεσμό μας. Ακολούθησε ένα πιάτο με γευστικά εδέσματα από το Ρέντα, προσφορά του Συνδέσμου στις κυρίες της Επιτροπής. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Χρ. Χριστοφίδης αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γ. Μαρκουλής και Απ. Τζιτζάς.

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της Γυναικείας Συντροφιάς από τη γραμματεία μας.

_______________________________________________________________________

ΚΑΒΑΦΕΙΑ 2017

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη τύπουστην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Επικοινωνίαςστην οποία ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 14ου Λογοτεχνικού Συμποσίου “Καβάφεια 2017″και των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο αυτό στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν και μίλησαν οι κκ Ελ. Κρέτσος – Γεν. Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Κων/νος Τσουκαλάς – Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Γιώργος Φλωρεντής – Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Α. Ζαίμης – Πρόεδρος Ελληνικού παραρτήματος «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας» και ο TudorDinu–Καθηγητής Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας»διοργανώνει, από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, εκδηλώσεις που αφορούν στο 14ο Λογοτεχνικό Συμπόσιο “Καβάφεια 2017″στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και της Βιβλιοθήκηςτης Αλεξάνδρειας, με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού Αιγύπτου και Ελλάδας, της Όπερας του Καΐρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις των Καβαφείων θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας η 20η Διεθνής Συνάντηση των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας».

Την Συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Χριστοφίδης και η Εφορος Πολιτιστικών κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους.

_______________________________________________________________________

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΙΤΗ

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να μάθουμε περισσότερα για τον Αιγυπτιώτη Μαριαντώνη Πολίτη και το συγγραφικό του έργο.

Ο Μαριαντώνης γεννήθηκε στην Αίγυπτο και έζησε στο Κάιρο τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Μετά την αποφοίτησή του από την Αμπέτειο, ήρθε στην Ελλάδα όπου συνέχισε τις σπουδές του.      Το γεγονός ότι μεγάλωσε ανάμεσα σε δύο χώρες με διαφορετικούς και σπουδαίους πολιτισμούς τον βοήθησε να αναπτύξει την φαντασία του. Ο Μαριαντώνης εκτός από συγγραφέας δημιούργησε και τις «Εκδόσεις Έμπνευσις».  Έχει εκδώσει τρία βιβλία του. Τα δύο πρώτα μέρη της σειράς«το Τάγμα των Φτερωτών» και το αλληγορικό παραμύθι «το ταξίδι του Μύρκα».

Για τον Μαριαντώνη και το έργο του μας μίλησαν ο Αιγυπτιώτης, απόφοιτος της Αμπετείου κ. Βασίλειος Βασσάλος Πρέσβης επι τιμή με θητεία και στην πρεσβεία του Καίρου και η κ. Σταυρούλα Κεντιέ δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια του πρώτου site για το θέατρο onlytheater.gr, συνεργάτης της εταιρίας BrainCo.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχήθηκε στον Μαριαντώνη επιτυχίες πολλές και ευχαρίστησε τους ομιλητές για την συμμετοχής τους απονέμοντας τους αναμνηστικά διπλώματα.

_______________________________________________________________________

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ -Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 35ου Κλασσικού Μαραθωνίου Αθήνας το Νοέμβριο του 2017, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα : «Μαραθώνιος Αθήνας – Ο Αυθεντικός: Εθελοντισμός».  Η εισηγήτρια κ. Μαριαλένα Τσούλου, μέσα από προβολή διαφανειών παλαιοτέρων διοργανώσεων του Μαραθωνίου, ανέδειξε τη σημαντική προσφορά των εθελοντών σε όλους τους τομείς της οργάνωσης του Αγώνα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι εθελοντές, προσφέροντας αυτές τις υπηρεσίες, όχι μόνο τιμούν το άθλημα και την πατρίδα μας, αλλά και οι ίδιοι αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι και για το ελάχιστο λιθαράκι που βάζουν στο τεράστιο οικοδόμημα μιας τέτοιας εκδήλωσης. Στο τέλος η κ. Τσούλου κάλεσε τους Αιγυπτιώτες να συμμετάσχουν κι εκείνοι ενεργά ως εθελοντές στη φετινή διοργάνωση. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός του Προέδρου κ. Κώστα Μιχαηλίδη παρευρέθησαν οι κυρίες Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Μαρία Μιχαηλίδου, Μυρσίνη Σουλτανάκη και οι κύριοι Χρήστος Χριστοφίδης, A’ Αντιπρόεδρος, Απόστολος Τζιτζάς και Γεώργιος Μαρκουλής. Με το τέλος της παρουσίασης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε την ομιλήτρια, και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δημητρίου της επέδωσε ευχαριστήριο τιμητικό δίπλωμα.

_______________________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 

 Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Γεώργιος Φλωρεντής υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών κ. Ρότζερ Γκαττ.

Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τα δυο σωματεία και τους Αιγυπτιώτες στην Ελλάδα.        Οι δυο πρόεδροι τον ευχαρίστησαν θερμά για το ενδιαφέρον του αλλά και τη βοήθεια του στο θέμα του καθαρισμού του ΕΝΟΑ που προήλθε από τη ρύπανση πετρελαίου.

Ο κ. Γ. Φλωρεντής τους δήλωσε ότι θα είναι πάντοτε κοντά στα δύο σωματεία αλλά και σε όλους τους Αιγυπτιώτες.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων εύχεται στο συμπατριώτη μας κ. Γ. Φλωρεντή καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ δέχθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη.

Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν διάφορα θέματα μεταξύ αυτών και το ενδιαφέρον της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για μια συνάντηση Αιγυπτιωτών στην Αλεξάνδρεια.

_______________________________________________________________________

ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Κυριακή 30 Ιουλίου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης και η σύζυγος του παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη και της συζύγου του.

Στο δείπνο παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α. κ. Ρότζερ Γκάττ με την σύζυγο του καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Ιακ. Κασιμάτης με την σύζυγο του.

_______________________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Εξηνταπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Επανάσταση της 23ης  Ιουλίου του 1952 στην Αίγυπτο. Με αφορμή τον Εορτασμό για την Εθνική Επέτειο ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα κ. Mohamed Farid Monib παρέθεσε δεξίωση στις 19 Ιουλίου 2017 στην Πρεσβεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ήταν, για άλλη μια χρονιά, ανάμεσα στους προσκεκλημένους. Στην δεξίωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Χριστοφίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Νικόλας Βαδής και οι Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Δημητρίου, Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Κωνσταντίνος Καραβίας, Μαρία Μιχαηλίδου και Απόστολος Τζιτζάς. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. ευχαρίστησαν τον Αιγύπτιο Πρέσβη για την πρόσκληση και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο του. Τον διαβεβαίωσαν ότι ο Σύνδεσμός μας θα είναι πάντα δίπλα του αλλά και στον Αιγυπτιακό λαό.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

& ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το Θεμέλιο λίθο μίας νέας σελίδας στη συνεργασία των δύο ιστορικών  Αιγυπτιώτικων  Οργανισμών, έθεσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, που τον υποδέχτηκε θερμά το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου 2017 στα  γραφεία του Συνδέσμου μας.

Παρόντες στη ιδιαίτερη αυτή συνάντηση, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, καθώς και ο εκπρόσωπος της στην Αθήνα κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, εκ μέρους του Συνδέσμου μας ο Α΄ Αντιπρόεδρος   κ. Χρήστος Χριστοφίδης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Ζουές  και τα μέλη του ΔΣ κ. Μάνος Θεοδούλου και Γεώργιος Μαρκουλής.

ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Εδμόνδος Κασιμάτης αναφέρθηκε στις σημαντικότερες προτεραιότητες που έχει θέσει η Κοινοτική Επιτροπή της Αλεξάνδρειας, αλλά και για το πώς μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο Οργανισμοί για το καλό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κώστας Μιχαηλίδης καλωσόρισε την νέα αντιπροσωπεία της Κοινοτικής Επιτροπής και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο ιστορικών Οργανισμών δηλώνοντας πάντοτε ότι η παρουσία του Συνδέσμου βρίσκεται κοντά στις δύο αδελφές Κοινότητες.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν την Αιγυπτιώτικη κοινωνία.

Τέλος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης προσέφερε αναμνηστικό Μετάλλιο των 80 Χρόνων του Συνδέσμου μας συνοδευόμενο από το Αιγυπτιώτικο πόνημα του κ. Γιαλουράκη.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Στις 12 Ιουνίου 2017, οργανώθηκε από τον Δήμο Βριλησσίων συνάντηση χορωδιών στο ανοικτό Θέατρο «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ» συνάντηση χορωδιών με τις χορωδίες των Δήμων Λυκόβρυσης Πεύκης και Βριλησσίων.  Στον Σύνδεσμο  Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσφέρθηκε αναμνηστική πλακέτα και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Χριστοφίδης προσέφερε στον Δήμαρχο Βριλησσίων κ. Μανιατογιάννη το αναμνηστικό μετάλλιο  του Συνδέσμου.

Ένα μεγάλο εύγε στην χορωδία μας, στον μαέστρο κ. Γιάννη Λαζαρίδη, στην καθηγήτρια του Εθνικού Ωδείου κ. Φιφίκα  Μπρουσιανού και στην υψίφωνο κ. Καλιακούδα.

_______________________________________________________________________

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΣΟΥ

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση  για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νήσου Κάσου στον Ιερό Ναό του Σωτήρος.

Μετά την δοξολογία ο κ. Γιώργος Ρουκουνάκης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Στο τέλος όλοι μαζί μεταβήκαμε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για την κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης κατέθεσε στεφάνι.

Παρεβρέθηκαν οι κ.κ. Χρήστος Χριστοφίδης, Μυρσίνη Σουλτανάκη, Απόστολος Τζιτζάς ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για τους Αιγυπτιώτες Πορτ-Σάιτ και Πορτ-Φουάτ, και ο Γιώργος Μαρκουλής ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για τον Σύλλογο  Ισμαηλιωτών

_______________________________________________________________________

Μαραβέλης Αλέκος .  Ο «δικός μας, ξεχωριστός  Αλέκος».

Στέφανος Π. Ταμβάκης                                                                                                                     Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας                                                               τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού

Συννεφιασμένη  η  Κυριακή  σήμερα , μαζί και οι  εικόνες  που έρχονται  στο μυαλό μου, σκεπτόμενος τον καλό μoυ  φίλο Αλέκο, που προ ήμερων μας αποχαιρέτησε για το μεγάλο, τελευταίο του ταξίδι.

Ο Μαραβέλης υπήρξε μοναχογιός  ευκατάστατης  Αλεξανδρινής  οικογένειας.

Μεγαλωμένος και χαϊδεμένος από  γονείς  που τον λάτρεψαν, όπως θα ταίριαζε άλλωστε , σε ένα «σωστό» Αλεξανδρινό μοναχοπαίδι ! .

Αποφοίτησε  από το Αβερώφειο Γυμνάσιο, έφυγε για λίγα χρόνια να σπουδάσει στην Αθήνα και ύστερα  γύρισε στην Αλεξάνδρεια να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας,  προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε Ελληνικές και όχι μόνο, επιχειρήσεις εστίασης , που άφησαν εποχή.

Χαρακτηρίστηκε ως  ένας από τους καλύτερους barman και maître, εκείνης της εποχής και αργότερα ως ένας από τους ποιο ικανούς  Διευθυντές, σε καλά ελληνικά εστιατόρια και nightclubs , που μεσουρανούσαν την εποχή που η παροικία μας ανθούσε. Μερικά  από αυτά , συνεχίζουν επιτυχώς ακόμα τις δραστηριότητες  τους .  Το επάγγελμα του,  το αγαπούσε , για αυτό άλλωστε το υπηρέτησε πιστά,  έως και πριν λίγο μας αποχαιρετίσει για πάντα.

Τον Αλέκο τον θυμάμαι αρκετά  ντροπαλό, ευγενή , ετοιμόλογο και εύστροφο. Οι  τρόπος  του πάντα  λεπτός , διακριτικός  και λίγο «ιδιαίτερος » . Αυτή η χαρισματική  ιδιαιτερότητα , ήταν το «αλατοπίπερο»  που σημάδευσε  και διέκρινε τον  χαρακτήρα του. Συμπεριλάμβανε  μικρές δόσεις αυθόρμητου  καυστικού χιούμορ, ειλικρινής φιλίας  και φιλοτιμίας . Επίθετα που δυστυχώς  αρχίζουν να σπανίζουν στην εποχή μας. Για αυτό το ξεχωριστό  «αλατοπίπερο», καλά θα τον θυμόμαστε.

Ο Αλέκος υπήρξε απόλυτος σε όλα.

Σωστός επαγγελματίας, σκληρός βιοπαλαιστής , αληθινός φίλος  που δεν δίσταζε να εκφράζει ελεύθερα, χωρίς δεύτερη σκέψη,  τις απόψεις  και τα συναισθήματα του, για τους συνανθρώπους του. Ήταν ειλικρινής , εξυπηρετικός και χαρισματικός.  Ξεχωριστός.  Ήξερε να κερδίζει τον συνομιλητή του.

Ο Αλέκος είχε  και το  “funclub” του !  Οι πελάτες που άλλωστε ήταν και φίλοι του, τον ακολουθούσαν  όπου εκείνος και εάν πήγαινε, κατά καιρούς , να εργαστεί.

Ο  Αλέκος η  το «Αλεκάκι», όπως οι καλοί του φίλοι τον αποκαλούσαν,  ήξερε και καλά θυμόνταν τι  άρεσε σε κάθε έναν , πρόσθετε και εκείνο το μαγικό «αλατοπίπερο» του χαρακτήρα  του και  τα έφτιαχνε  όλα όμορφα, μαγικά,  εύγεστα και συμπαθητικά. Ήταν αδύνατον  το  «Αλεκάκι» να σε άφηνε παραπονεμένο η στενοχωρημένο, άσχετα εάν εκείνος κατά καιρούς , βίωνε τον δικό του  «Γολγοθά».

Είχα την ιδιαίτερη τύχη και χαρά, να με θεώρει καλό του φίλο  όλα αυτά τα χρόνια που ζούσε και εργάζονταν σκληρά  στην Αλεξάνδρεια, ο Μαραβέλης.

Να περνας όμορφα, όπου και ένα βρίσκεσαι  Αλέκο  Μαραβέλη και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσεις να ακούσεις το τραγούδι του  Χαραλάμπου Βασιλειάδη με μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα τραγουδισμένο και από τον Γρήγορη Μπιθικώτση , που σου το αφιερώνω με πολύ αγάπη.

« Ο κυρ Αλέκος»

« Κύρ’ Αλέκο απ’ το Βοτανικό,
βάστα δυο κουβέντες να σου πω.
Κύρ’ Αλέκο, κύρ’ Αλέκο
με το πράσινο γελέκο,
κύρ’ Αλέκο, κύρ’ Αλέκο
με το πράσινο γελέκο…» .

_______________________________________________________________________

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣYNΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ

 

 

Στον τριήμερο εορτασμό της 193ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της νήσου Κάσου τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων εκπροσώπησε ο Αιγυπτιώτης και Κασιώτης Μηνάς Μαλανδρής (Πρόεδρος “ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ”) καταθέτοντας στις 6 Ιουνίου 2017 στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων του νησιού.

Τις εκδηλώσεις  πλαισίωσαν η Χορωδία Καρπάθου, η αναπαράσταση της απόβασης από τους αλιείς του νησιού , η λαμπαδηφορία από τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου, το θεατρικό μονόπρακτο  “Ιστορίες και Θρύλοι του Πατημού” στο οποίο συμμετείχαν κοπέλες του νησιού και ολοκληρώθηκαν  με την παρέλαση  μαθητριών  και νέων της Κάσου.

Η θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στην “Παναγία της Μαίρης” στην  Αγία Μαρίνα όπου φυλάσσεται η βεβηλωμένη από τους Οθωμανούς “Παναγία του Ολοκαυτώματος”.

Η Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρπάθου Κάσου κ. Αμβροσίου, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Το πανηγυρικό εκφώνησε ο Κασιώτης Φιλόλογος και Συγγραφέας Γιάννης Ηλ. Εμίρης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Βουλευτές κ.κ. Δημήτριος Γάκης και Μάνος Κόνσολας , ο πρώην Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου  κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου  κ. Γιάννης Μηνατσής, ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου κ. Γεώργιος Τούμας , εκπρόσωποι του Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού Αστυνομίας και Λιμενικού.

_______________________________________________________________________

ΤΕΛΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Στις 6 Ιουνίου αργά το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Επιμόρφωσης γιορτάστηκε         η λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου στα Μαθήματα Στοιχειωδών Γνώσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αραβικής Γλώσσας που παρέχει ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στα μέλη του.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδείας ανέλαβε ο Τάκης Σφακιανόπουλος που εκτός των μαθημάτων υπολογιστών που παραδίδει, επιμελήθηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης και μαζί με τον Κώστα Πολίτη διασκέδασαν με τα τραγούδια και τη μουσική τους, τους παρευρισκόμενους.

Στο εντευκτήριο του Συνδέσμου συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 άτομα, εκπαιδευόμενοι,                 οι εκπαιδεύτριες Αραβικών Αγγελική Κοπέλου και Ειρήνη Μανωλάτου, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Κ. Μιχαηλίδη και τον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Χ. Χριστοφίδη, και μέλη της Χορωδίας του Συνδέσμου που ήταν προσκαλεσμένη όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Το Πρόγραμμα εκτός από το μουσικό μέρος περιελάμβανε προβολή Videoμε συνεντεύξεις εκπαιδευομένων στα τμήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τους λόγους που τους έκαναν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα καθώς και το τι πέτυχαν αξιοποιώντας τα μαθήματα που παρακολούθησαν.

Μετά την προβολή ο Πρόεδρος του Συνδέσμου προσέφερε ανθοδέσμες στις δύο εκπαιδεύτριες και Βιβλίο με τίτλο «τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια στην Αίγυπτο» του Ν. Νικηταρίδη στον Τάκη Σφακιανόπουλο και ο Έφορος Επιμόρφωσης Κ. Βάλβης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε Εκπαιδευτές και Εκπαιδεύτριες για την ανιδιοτελή προσφορά τους, καθώς και τον Σύνδεσμο που παρέχει την φιλόξενη στέγη του σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Κλείνοντας το μικρό αυτό αφιέρωμα θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κ. Reda Sheisha και τους άξιους συνεργάτες του που συμμετείχαν στην επιτυχία αυτής της Εκδήλωσης σερβίροντας ένα χορταστικό πιάτο γεμάτο νοστιμιές και προσφέροντας άψογη εξυπηρέτηση.

Είθε να είμαστε και του χρόνου καλά για να γιορτάσουμε ακόμη καλύτερα.

_______________________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Η Χειμερινή πολιτιστική περίοδος έκλεισε την Παρασκευή 2 Ιουνίου με την συναυλία της Χορωδίας μας.

Οι χορωδοί μας υπό την διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη Γιάννη Λαζαρίδη, και ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Πάνος Κατέρης παρουσιαστής του προγράμματος μας χάρισαν μια υπέροχη βραδιά με αγαπημένα κυρίως ελληνικά τραγούδια.  Με την συνοδεία της κ. Φιφίκας Μπρουσιανού στο πιάνο, σολίστ τους Εύα Αλιάνάκη, Δημήτρη Δημητρίου, Ελένη Λαζαρίδου και Ράνια Μπρουσιανού και τον κ. Θανάση Ψύλλα στην φυσαρμόνικα μας το πολυπληθές ακροατήριο του εντευκτηρίου μας συνόδεψε την χορωδία μας σιγοτραγουδώντας τις γνωστές μελωδίες. Έκπληξη της βραδιάς ήταν και η συμμετοχή της κ. Μαρία Καλιακούδα, σολίστ της Λυρικής Σκηνής!

Ο κ. Οικονόμου Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος συνεχάρη την χορωδία και τον Σύνδεσμο για το έργο τους. Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε την χορωδία και ευχήθηκε καλό καλοκαίρι.

Το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου ήταν ο καλύτερος τρόπος να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση μιας ακόμα υπέροχης βραδιάς.  Και του χρόνου με υγεία!

_______________________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ – «ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΛΥΚΟ ΣΑΝ ΜΕΛΙ»

 Η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης οργάνωσε το τελευταίο παιδικό δρώμενο για τη χειμερινή περίοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στον Σύνδεσμό μας. Είκοσι δύο παιδάκια γέμισαν με τις φωνούλες και τα γέλια τους το εντευκτήριο μας. Οι μικροί και χαρούμενοι «επίδοξοι μελισσοκόμοι» ήρθαν για να μάθουν για το μέλι. Ένα πλούσιο βιωματικό εργαστήρι στήθηκε στο Σύνδεσμο.  Ο Κωνσταντίνος εξήγησε στα παιδιά πως φτιάχνεται το μέλι. Τους έδειξε τις κυψέλες,     τις κηρήθρες, τους μίλησε για τη «Βασίλισσα», τους κηφήνες και γνώρισαν την παραγωγή του μελιού. Τα παιδιά φόρεσαν προσωπίδες και δοκίμασαν το μέλι. Τραγούδησαν και χόρεψαν όλα μαζί και στο τέλος πήραν μαζί τους ένα βαζάκι μέλι με το όνομά τους. Επίσης μοιράσαμε στους μικρούς μας φίλους χυμούς και ένα μπλοκ ζωγραφικής για τους καλοκαιρινούς μήνες.  Όλα τα παιδιά έφυγαν χαρούμενα άλλα και με περισσότερες γνώσεις.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων διοργανώνει τα τελευταία χρόνια αρκετές δραστηριότητες δωρεάν για τα παιδιά ώστε να γνωρίσουν τον Σύνδεσμο και την ιστορία του.

Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά που συμμετείχαν, τους γονείς τους και τη «Σοφούπολη» για τα εκπαιδευτικά προγράμματά της.

Ραντεβού τον Οκτώβρη! Καλό Καλοκαίρι !

_______________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΛΤΑ

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων γιόρτασε ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, την Δευτέρα 22/5 με μια εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου, αφιερωμένη στο όμορφο νησί των Αντικυθήρων.

Πριν την ομιλία του κ. Τσάλτα, ο κ. Παύλος  Χραμπάνης, Αρχιτέκτων-Μουσειολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στον Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και στην καθιέρωση του θεσμού από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

Τον κ. Τσάλτα παρουσίασε η κ. Αγγελική Βλαχάκη-Δημητρίου, Φιλόλογος, επίσης μέλος της πολιτιστικής επιτροπής.

Ομιλητής ο αρχειονόμος και υποψήφιος διδάκτωρ κ. Κωνσταντίνος Τσάλτας  ο οποίος μελετά τα αρχεία του νησιού και βασισμένος στο σπάνιο και πολύτιμο αυτό υλικό, μίλησε προβάλλοντας ταυτόχρονα στην οθόνη εικόνες και έγγραφα για την ιστορία του και συγκεκριμένα για την περίοδο 1797 έως το 1864.

Η εισαγωγή του κ. Τσάλτα ήταν υψηλού επιπέδου, μεστή, εμπεριστατωμένη, χωρίς περιττές αναφορές και άσκοπους πλατιασμούς, και φανέρωνε την άρτια επιστημονική του κατάρτιση και την απόλυτη γνώση του αντικειμένου.

Η εκδήλωση σηματοδοτήθηκε κι από ένα ιδιαίτερο γεγονός τον παρακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που προκαθήμενος της Ελληνικής εκκλησίας επισκέπτεται τον Σύνδεσμο μας.

Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας  κ. Γαβριήλ. Παρών ήταν και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο το βιβλίο του Μανώλη Γιαλουράκη «Η Αίγυπτος των Ελλήνων» και ανέφερε ότι είναι μια ιστορική ημέρα για τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Επίσης στον κ. Τσάλτα προσφέρθηκε τιμητικό δίπλωμα για την εξαιρετική ομιλία.

_______________________________________________________________________

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ

Κυριακή 21 Μαΐου απόγευμα η αίθουσα των εκδηλώσεων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κατάμεστη.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης καλωσορίζει τους επίσημους καλεσμένους και καλεί τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο για ένα χαιρετισμό.

Ο Σεβασμιότατος μετέφερε τις ευχές της Α.Θ.Μ. Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄ και προτρέπει τα παιδιά να χαίρονται τα χρόνια των σπουδών τους γιατί αυτά είναι τα καλύτερα της ζωής τους

Τον λόγο πήρε ο έφορος της Επιτροπής Υποτροφιών κ. Απόστολος Τζιτζάς ο οποίος είπε:

Σας  καλωσορίζω  στο Σπίτι του Αιγυπτιώτη Έλληνα στην ξεχωριστή, ναι στην ξεχωριστή αποψινή μας εκδήλωση που Τιμάμε τους κόπους και τι προσπάθειες των Νέων μας.

Εκτός  από την τελετή των βραβεύσεων  και των υποτροφιών που έχει τον τιμητικό χαρακτήρα προσπαθούμε να συμβάλουμε στην αρτιότερη επιστημονική και πολιτιστική κατάρτιση μέχρι και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, ακλουθώντας Επιστημονικά Συνέδρια, δεν υπήρξε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα που να μην έχουμε παρακολουθήσει, ή για το Περιβάλλον και την Υγεία, Ιστορικά Σεμινάρια  κ.λπ. κ.λπ., φροντίζοντας ακόμη και για την ψυχαγωγία τους με Θέατρα, εκδηλώσεις του Συνδέσμου, και άλλων σπουδαίων οργανισμών κλπ.

Ευχαριστούμε. τους χορηγούς μας Οικογένεια Παπαδημητρίου εις μνήμην Στέλιου Παπαδημητρίου, Οικογένειες Κοτσαμπόπουλου εις μνήμην Γιώργου, Τάσου και Αλέξανδρου, Οικογένεια Κωνσταντίνου Ξυδιά εις μνήμην αγαπημένης του συζύγου Δέσποινας, κ. Σταμάτη Βαζακόπουλο εις μνήμην αγαπημένης του συζύγου Ιωάννας, κ. Ιωάννη & κ. Κωνσταντίνα Σαρπάκη, Ελληνική Κοινότητα Καίρου, Έλληνες Αιγυπτιώτες Πόρτ Σαιδ / Πόρτ  Φουάτ, Σύλλογος Ισμαηλιωτών

Ευχαριστούμε τους χορηγούς σπουδαίων βιβλίων: Εκδοτικούς Οίκους, Μουσεία, Ιδρύματα και Οργανισμούς. Τους κ. Μιχάλη Σκουλιό, κ. Δ. Σμαραγδή, κ. Μερόπη Σπυροπούλου, κ.Θεοχάρη Τζάλα, κ. Χρυσηίς Καρώνη

Τον Δήμο Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και την Αντιδήμαρχο κ. Βίκυ Ανδρικοπούλου, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Το ίδρυμα Ερευνών και Μελετών  Ελευθέριος  Κ. Βενιζέλος, τον Τομέα  Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της  ΔΕΗ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Το Ιδρυμα Ευγενίδη,        Το Μορφωτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, το Μαριοπούλειο Ίδρυμα Περιβάλλοντος &  Επιστημών.

Ευχαριστούμε τους Προέδρους και τα Δ.Σ. των  Αθλητικών σωματείων ΑΣΑΕ , και ΕΝΟΑ για την προσφορά τους να εκπαιδεύουν τους Νέους  μας στα Αθλήματα τα οποία έχουν τα δύο σωματεία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθησε μουσικό διάλλειμα με τους κ.κ. Δήμητρα Ματζουράτου στο πιάνο, κ. Σωκράτη Κάνα στο βιολοντσέλο από το Μουσικό Σχολείο Αττικής. Ο κ. Ιωάννης Μεγαλούδης υπεύθυνος ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής παρουσίασε το σχολείο. ΌΛΟΙ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ.

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ

ΣΜΥΡΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΠ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 19390 ΜΟΡΙΑ με το «Βραβείο Χαριτάτου» για την αριστεία του στις Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις 2016

ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΤΟΥΝΙΑ  ΠΑΝΤΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΥΛΩΝΑΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ  ΘΕΣ/ΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΗ

ΜΥΡΤΩ ΣΕΙΣΑ   ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ

ΛΥΔΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗ   ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΣΕΙΣΑ ΑΧΙΛΛΕΑΣ   ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η/Υ

ΣΜΥΡΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΜΠ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΑΣΩΝ ΟΙΚ. ΠΑΝ/ΜΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧ.

ΔΟΡΔΟΚΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΠΑΝΤΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΑΝΔΡΕΟΥ ΙΩΑΝΝΑ  ΟΙΚ. ΠΑΝ/ΜΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΠΕΛΛΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΗ

ΠΑΤΜΑΝΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  ΟΙΚ.ΠΑΝ/ΜΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΛ ΧΟΛΙ ΜΑΧΜΟΥΤ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΑΓΩΝΙΔΗ  ΕΙΡΗΝΗ ΟΙΚ. ΠΑΝ/ΜΙΟ ΟΡΓ.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΛΥΣΣΑΙΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΒΟΥΡ ΣΩΤΗΡΙΑ  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

ΜΥΛΩΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΜΥΛΩΝΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΧΗΜΙΚΟΣ

ΜΕΡΣΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΥΛΙΚΩΝ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ

ΛΕΠΤΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ  ECOLE NORMALE SUPERIERE

KIOYΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ   ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΗΛΕΚΤ/ΚΩΝ ΣΥΣΤ.

ΝΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΒΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΠΑ ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜ.ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΘΕΜΙΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ  ΠΑΝ/ΜΙΟ ΚΕΤΕΜΠΟΥΡΓΚ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

_______________________________________________________________________

10η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Η Χορωδία του Συνδέσμου μας συμμετείχε στις 19 Μαΐου στην 10η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών Δήμου Περιστερίου.

Μια πετυχημένη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και το Προχορωδιακό Τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου με παιδιά ηλικίας 5-9 χρονών, Η χορωδία της Βουλιαγμένης, η παιδική χορωδία Δήμου Περιστερίου και η Μικτή Χορωδία Δήμου Περιστερίου.

Το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου αποζημίωσε την εξαιρετική εμφάνιση της χορωδίας μας!

Ευχάριστη έκπληξη όταν στο τέλος της εκδήλωσης και οι τρείς χορωδίες του Δήμου Περιστερίου τραγούδησαν μικροί και μεγάλοι μαζί!

Ο Δήμαρχος Περιστερίου τίμησε την συμμετοχή μας με αναμνηστικό μετάλλιο και έκδοση για την ιστορία του Δήμου.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ. ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ

Την Δευτέρα 15 Μαΐου η κ. Νικολέττα Αφεντούλη, απόφοιτη Bachelor εσωτερικής αρχιτεκτονικής της σχολής ΑΚΤΟ, μας παρουσίασε την ερευνητική της εργασία «Το αποτύπωμα των Ελλήνων         της Ηλιούπολης». Η εργασία της απέσπασε τον ανώτερο βαθμό από Έλληνες & Άγγλους καθηγητές λόγω του πρωτότυπου θέματος & ευρύτερου ενδιαφέροντος.  Η Νικολέττα, κόρη Αιγυπτιώτη, μεγάλωσε μαθαίνοντας και αγαπώντας την ιστορία και την προσφορά των Αιγυπτιωτών.  Ολοκληρώνει δε τώρα την διπλωματική της με το ίδιο θέμα και με μία σημαντική πρόταση για το Σπετσεροπούλειο.

Η χαρά μας μεγάλη να καμαρώνουμε νέα παιδιά με ρίζες αιγυπτιώτικες να ασχολούνται με την καταγραφή της ιστορίας μας και την διάδοση των επιτευγμάτων μας.

Η κ. Κονδύλη, επιβλέπουσα καθηγήτρια της εργασίας της Νικολέττας, μίλησε με συγκινητικά λόγια για τους Αιγυπτιώτες και χαρήκαμε ιδιαίτερα για τα νεανικά πρόσωπα που γέμισαν την αίθουσα και παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την ομιλία.

Ο Πρόεδρος απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα στην Νικολέττα η οποία και δώρισε για την βιβλιοθήκη του Συνδέσμου αντίτυπο της εργασίας της.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Με αφορμή την ημέρα της μητέρας, η επιτροπή της Γυναικείας Συντροφιάς διοργάνωσε το Σάββατο 13/5/2017, μεσημεριανό χορό.

Ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου μας, ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Γυναικείας Συντροφιάς για την παρουσία τους και ευχήθηκε καλή διασκέδαση. Η έφορος της επιτροπής κ. Μ. Σουλτανάκη μας καλωσόρισε και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της μητέρας στη κοινωνία. Στη συνέχεια               η κ Κρ. Τρίμη μας ενημέρωσε για την ίδρυση και το έργο της Γυναικείας Συντροφιάς. Οι Συνέφοροι κ. Μ. Μιχαηλίδου και κ. Η. Θεμιστοκλέους καλωσόρισαν όλες τις κυρίες και ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες. Επίσης η κ. Μ. Σουλτανάκη προσέφερε ανθοδέσμη στην πρώην έφορο της επιτροπής κ. Β. Μαρινιά. Ο κ. Τ. Σφακιανόπουλος μαζί με τη Σμαράγδα μας τραγούδησαν, χορέψαμε με όλη μας την ψυχή και απολαύσαμε το πλούσιο πιάτο του Ρέντα.  Κατά τη διάρκεια της γιορτής πραγματοποιήθηκε κλήρωση και 15 κυρίες κέρδισαν όμορφα δωράκια. Όλα τα τραπέζια ήταν στολισμένα με λουλούδια και υπήρχε ένα ποίημα για την κάθε κυρία ξεχωριστά, που τις χαροποίησε ιδιαίτερα.

Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό κ. Τ. Σφακιανόπουλο που είναι πάντα δίπλα στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας, το Ρέντα και τα παιδιά της κουζίνας, αλλά και όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η όμορφη γιορτή. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που στήριξε την εκδήλωση.

Χρόνια Πολλά Μητέρα!

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Bonjour bonsoir Paris….. !
Τη Δευτέρα 8 Μαΐου, το εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, πλημμύρισε από Γαλλική μουσική και τραγούδια. Εμπνευστής και παρουσιαστής της ωραίας αυτής βραδιάς ήταν        ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γιώργος Οικονομίδης.

Οι άξιοι μουσικοί Τάκης Σφακιανόπουλος και Κώστας Πολίτης, μας θύμισαν διαχρονικά Γαλλικά τραγούδια, που τα σιγοτραγουδήσαμε όλοι μαζί.

Ήταν πραγματικά μια υπέροχη βραδιά ! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

Θερμές ευχαριστίες στην εικαστικό κ. Λούσυ Οικονομίδου η οποία δώρησε στον Σύνδεσμο όμορφο πίνακα της που απεικονίζει μία γωνιά του Παρισιού.

Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα στον κ. Οικονομίδη και το συλλεκτικό αναμνηστικό για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στους κ.κ. Τάκη Σφακιανόπουλο και Κώστα Πολίτη.

_______________________________________________________________________

 

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

(Επίσκεψη των μαθητών της Αχιλλοπουλείου Σχολής, στα Αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.)

 

Στη φιλόξενη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Αθήνα, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα κ. Ελευθέριου Κρέτσου, της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση – αφιέρωμα στα Αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου: Ένας αιώνας και πλέον ιστορίας».

Πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων μεταξύ αυτών, Εκπρόσωπος του της Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β’, Εκπρόσωπος του  Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστος Καβαλής ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και παρέδωσε ως αναμνηστικό αυτής, αντίγραφο της Ιδρυτικής Πράξης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Ομοίως ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης απένειμε αναμνηστικά μετάλλια των 80 Χρόνων του Συνδέσμου μας στις ομιλήτριες της εκδήλωσης κ. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ και Χάϊδω Ζώτου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρατέθηκε στον χώρο της Γενικής Γραμματείας προς τιμήν των προσκεκλημένων.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑΣ

 

 Το Σάββατο 29-4-2017 οργανώσαμε μια έκτακτη συνάντηση με τις κυρίες / μέλη της Επιτροπής Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς με σκοπό τη γνωριμία τους με τις συνεφόρους και το Τσούγκρισμα του Αυγού.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλα τα μέλη της επιτροπής. Παρουσίασε τη νέα έφορο κ. Μυρσίνη Σουλτανάκη και τις συνεφόρους         κ.κ. Μαρία Μιχαηλίδου και Ηλιάνα Θεμιστοκλέους. Ευχαρίστησε θερμά όλες τις κυρίες που εργάζονται στην επιτροπή και τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα τους για ότι χρειαστούν.

Η έφορος της επιτροπής κ. Μ. Σουλτανάκη, συγκινημένη ευχαρίστησε τη κ. Β. Μαρινιά για τη συνεργασία τους τα προηγούμενα χρόνια. Είπε ότι είναι χαρούμενη που θα συνεργαστεί με την      κ. Η. Θεμιστοκλέους και την κ Μ. Μιχαηλίδου, αλλά και με όλες τις κυρίες της επιτροπής.

Στην συνέχεια οι συνέφοροι κ.κ. Μ. Μιχαηλίδου και Η. Θεμιστοκλέους χαιρέτισαν όλα τα μέλη, ευχήθηκαν Χρόνια πολλά και ευχαρίστησαν θερμά όλες τις κυρίες που παρευρέθηκαν.

Ακολούθησε το τσούγκρισμα των αυγών και νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Βρεττού Μαίρη που κέρδισε ένα όμορφο «σάλι»  το οποίο είχε πλέξει η κ. Μ. Σουλτανάκη. Προσφέρθηκαν εδέσματα από το Σύνδεσμο και τη κ. Μ. Σουλτανάκη.

Επίσης παραβρέθηκαν  ο αντιπρόεδρος κ. Χρ. Χριστοφίδης, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Γ. Μαρκουλής,     Δ. Δημητρίου, οι πρώην έφοροι της επιτροπής εορταγοράς κ. Β. Μαρινιά και κ. Χρ. Μονοκρούσου.

Απολαύσαμε ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας γεμάτο από ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

_______________________________________________________________________________________

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη , εγκαινίασε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, την μεταπασχαλινή και τελευταία χειμερινή περίοδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων με την ομιλία της με θέμα, η  “Ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού ως πτυχή της Αιιγυπτιακης Ιστορίας”.

Εύγλωττα, παραστατικά, με γλώσσα ελληνική άνετα κατανοητή και φωτεινές εικόνες, η ομιλίτρια καθήλωσε το πολυπληθές της ακροατήριο το οποίο την καταχειροκρότησε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία των, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Ισμήνη Κριάρη, ο Πρόεδρος και πολλά Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, πολλοί Αιγυπτιώτρες και Φίλοι των Αιγυπτιωτών.

___________________________________________________________

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Εικοσιοκτώ μέλη του Συνδέσμου με αρχηγούς τον Πρόεδρο κ. Κ. Μιχαηλίδη, τους Αντιπροέδρους κ.κ. Χρ. Χριστοφίδη και Ν. Βαδή και με συνοδεία τα μέλη του Δ.Σ. κ. Η. Θεμιστοκλέους, κ. Β.  Ζουέ και κ. Μ. Μιχαηλίδου ταξίδεψαν στην Αίγυπτο, από την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2017μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017.Οι επιθέσεις που είχαν γίνει στην Αίγυπτο λίγο πριν την έναρξη της εκδρομής δημιούργησαν ένα κλίμα ανησυχίας, όμως η ασφάλεια στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια ήταν εμφανής. Τα μέλη της εκδρομής δεν ένιωσαν καθόλου να απειλούνται και έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία στη δεύτερη πατρίδα μας.

Οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας τους υποδέχτηκαν θερμά. Τη Μεγάλη Τετάρτη επισκέφτηκαν την αγορά του Χαν Αλ Χαλίλι και στη συνέχεια το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου.               Ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο του Κέντρου και Β’ Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου μας                κ. Ν. Βαδή και τον ευχαρίστησε για το υπέροχο δείπνο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ξεναγήθηκαν στις Πυραμίδες, στην Σφίγγα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου. Η ΕΚΚ και ο Πρόεδρος κ. Χρ. Καβαλής παρέθεσαν προς τιμήν τους πλούσιο νηστίσιμο γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου για να τους ευχαριστήσουν για την επίσκεψή τους.        Ο Πρόεδρος μας προσέφερε αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ.   κ. Χρ. Καβαλή. Το απόγευμα παρακολούθησαν την Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στον Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Τελευταία στάση τους στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ήταν η Μονή του Αγίου Γεωργίου την Μεγάλη Παρασκευή. Τους υποδέχτηκε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος και τους ξενάγησε στο Μουσείο και στις στοές του Αγίου Γεωργίου.

Με την ευλογία του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ τα μέλη της εκδρομής παρακολούθησαν σε κλίμα κατάνυξης την Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια απόλαυσαν νηστίσιμο δείπνο στο εστιατόριο της Ε.Κ.Α. (Ένωση). Το Μεγάλο Σάββατο μετά τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα ο Μακαριότατος τους καλωσόρισε με τα θερμά του λόγια και τους ξενάγησε στο Πατριαρχείο και στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου               κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριότατο και Του δώρισε ένα λεύκωμα – βιβλίο με τις Μονές της Πάτμου. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το σπίτι του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.           Το βράδυ παρακολούθησαν μαζί με πολλούς Αιγυπτιώτες την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον     Ι. Ν. του Ευαγγελισμού και ακούσανε το «Χριστός Ανέστη» από τον Μακαριότατο. Μετά το πέρας της κατανυκτικής ακολουθίας  απόλαυσαν όλοι μαζί το αναστάσιμο δείπνο στο Ελληνικό Εστιατόριο Santa Lucia.

Την Κυριακή του Πάσχα επισκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, τα Ελληνικά Κοιμητήρια και τα Ελληνικά Σχολεία. Η ΕΚΑ οργάνωσε ένα μεγάλο πασχαλινό γλέντι αγάπης στο οποίο παραβρέθηκαν και τα μέλη της εκδρομής.  Ο Πρόεδρος προσέφερε αναμνηστικό βιβλίο στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμ. Κακαβελάκη και αναμνηστική πλακέτα στον τέως Πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Ι. Παπαδόπουλο, ο οποίος ανταπέδωσε με αναμνηστική πλακέτα. Ο Πρόεδρος μας τους ευχαρίστησε θερμά για την φιλοξενία. Στο γεύμα παραβρέθηκαν στελέχη της ΕΚΑ, μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, πολλοί επίσημοι και πλήθος Αιγυπτιωτών.

Την Δευτέρα του Πάσχα επισκέφτηκαν τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας, απόλαυσαν τον πρωινό καφέ τους προσφορά του νέου Αντιπροέδρου κ. Ι. Σιόκα και με μεγάλη συγκίνηση ξεκίνησε το ταξίδι επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Οι εκδρομείς αποχαιρέτισαν την Νειλοχώρα γεμάτοι εικόνες, αναμνήσεις και με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν σύντομα.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων ευχαριστεί θερμά, τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, τις Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας, τους Προέδρους τους κ. Χρ. Καβαλή και κ. Ι. Παπαδόπουλο, τα Δ.Σ. των Κοινοτήτων, τον Πρόεδρο        κ. Ν. Βαδή και το Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, το Olive Restaurant και τον κ. Ι. Σιόκα, το Τουριστικό Πρακτορείο Norstar και την κα Μ. Γαβαλά, τον ξεναγό κ. Τόνυ, τον συνοδό κ. Σαίντ και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής.

___________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

Τα παιδιά γνωρίζοντας τα πασχαλινά έθιμα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου, για να φτιάξουν λαμπάδες και «λαζαράκια». Η συμμετοχή ήταν αρκετή και η αγαπητή Χρύσα με την γλυκιά της φωνή, τους εξήγησε πως γίνονται οι λαμπάδες και πως τα «λαζαράκια».

Εκείνα χαρούμενα με γέλια και φωνές, έφτιαξαν υπέροχες λαμπάδες και ζύμωσαν τα «λαζαράκια» τους.

Φεύγοντας κεράστηκαν πορτοκαλάδες, γλυκά και ενθουσιασμένα έδειχναν στους γονείς τους τις κατασκευές τους.

Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά που συμμετείχαν και τους ευχόμαστε «ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ».

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – “ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΕΣ”

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου ο Σύνδεσμος βράβευσε Αιγυπτιώτες Καλλιτέχνες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο καθώς και την μνήμη όσων δεν είναι πιά στη ζωή.  Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πάνος Κατέρης επιμελήθηκε και παρουσίασε τον μακρύ σημαντικό κατάλογο Σκηνοθετών, Συνθετών, Ηθοποίων, Τραγουδιστών.  Το πολυπληθές ακροατήριο αποζημιώθηκε ακούγοντας και μαθαίνοντας για την προσφορά και το έργο των καλλιτεχνών.

Τιμήθηκαν και βραβεύτηκαν με αλφαβητική σειρά:

Βαφέας Βασίλης – Σκηνοθέτης

Βιντιάδης Μεγακλής – Σκηνοθέτης

Βοστάνης Νικήτας – Συνθέτης / Μουσικός

Δάκης – Τραγουδιστής

ΖώτοςΤέλης – Ηθοποιός

Κατέρης Πάνος – Ηθοποιός/Σκηνοθέτης

Κυρίτση Βαρβάρα – Ηθοποιός

Κωνσταντινίδης Φώτης – Σκηνοθέτης

Λαζαρίδης Γιάννης – Μαέστρος/Συνθέτης

Λαλαίτης Νότης – Μουσικός/Συνθέτης

Ροδίτη Εφη – Ηθοποιός

Σαμπάχ Σούλη – Ηθοποιός

Σεβαστοπούλου Μαίη – Ηθοποιός

Φέρρης Κώστας – Σκηνοθέτης

Τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους!

_____________________________________________________________

ΒΡΑΔΙΑ SIXTIE’S

Στις 1/4/2017 ημέρα Σάββατο, πραγματοποιήθηκε και ο τελευταίος χορός της σεζόν. Τα «Sixtie’s» έχουν καθιερωθεί στον Σύνδεσμο μας, χάρη στον αγαπητό και δικό μας Τάκη Σφακιανόπουλο.

Ο Τάκης μαζί με την Κ. Πολίτη και την γλυκιά Δώριδα Χιώτη, μας χάρισαν ένα αξέχαστο βράδυ. Όχι μόνο «Sixtie’s» αλλά και τραγούδια αγαπημένα, αξέχαστα, έκαναν όλους τους γκριζομάλληδες να χορεύουν ασταμάτητα. Όλοι μαζί δήλωναν ότι στη ψυχή ένιωθαν νέες και νέοι. Γνωρίζει ο Τάκης τον σφυγμό μας και «σκορπάει χρυσόσκονη» ξεσηκωμού.

Ευχαριστούμε θερμά τον Τάκη για την αφιλοκερδή προσφορά του αλλά και για την υπέροχη βραδιά. Δεν ξεχνώ ούτε τον κ. Κ. Πολίτη και την Δ. Χιώτη, καθώς και τον Reda και όλα τα παιδιά της κουζίνας. Όλοι μαζί χαρήκαμε ακόμη μια τέλεια βραδιά «Sixtie’s».

___________________________________________________________

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου, έκανε μια αναδρομή στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας.  Επικεντρώθηκε στην επί 49 έτη μακρόχρονη πορεία στο πρόγραμμα αυτό  της Δέσποινας Ζαμπάφτη, γνωστής στους πιο παλιούς σαν «Θεία Δέσπω». Την εκδήλωση προλόγισε   ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ. Μιχάλης Μπίσκος και παρουσίασε ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Καρκασίνας, ο οποίος και αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Δέσποινας Ζαμπάφτη, σ τις εκπομπές που μεταδίδονταν και στους εκφωνητές και συντελεστές από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τη δεκαετία του ’80. Οι Σαμουήλ Μπισάρας και Γιώργος Μπουλούκος, εκφωνητές την δεκαετία του ’80, έδωσαν ένα περιεκτικό δείγμα της παρουσίας τους στο Ελληνικό Πρόγραμμα, ενώ ο δάσκαλος Ντίνος Σπάρταλης, εκφωνητής και συντελεστής από το 1958 μέχρι το 1969, έκανε μια καίρια και συναισθηματική τοποθέτηση. Η Τερέζα Καράλη-Λαζαρίδη μας έδωσε ένα δείγμα της παρουσίας της στον σταθμό από την ηλικία των 10 ετών. Τέλος, η Βασιλική Νικητοπούλου έστειλε από το Κάιρο ένα σύντομο ιστορικό του προγράμματος με τις δικές της εμπειρίες, που διάβασε ο Μιχάλης Μπίσκος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κόρη της Θείας Δέσπως, Χρυσάνθη Σκουφαρίδου (Γενική γραμματέας της ΕΚΚ) με τον γιό της, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας Χρήστος Χριστοφίδης, η Έφορος Πολιτιστικών Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, πολλά μέλη του Συνδέσμου και φίλοι των Αιγυπτιωτών.

Στο τέλος απενεμήθησαν τιμητικά διπλώματα από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων και τον Σύλλογο Καΐρου.

__________________________________________________________________________________

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Επιτροπή Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων οργάνωσε διήμερο Bazaar Βιβλίου στις 26 και 27 Μαρτίου στο φιλόξενο εντευκτήριό μας. Μέλη μας και φίλοι του Συνδέσμου μας επισκέφτηκαν και με την συνεισφορά τους, το Βazaar μας είχε μεγάλη επιτυχία. Υπήρχε μεγάλη ποικιλία βιβλίων όπως μυθιστορήματα, λογοτεχνικά, ιστορικά και παιδικά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Για άλλη μια φορά όλα τα έσοδα ενίσχυσαν το Ταμείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας. Συνεχίζουμε να συλλέγουμε βιβλία για το επόμενο Bazaar Βιβλίου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους προσέφεραν βιβλία αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του.

___________________________________________________________________________________

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

 

 

Όσοι  προσήλθαν στην αίθουσα  του  εντευκτηρίου του  Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων  στις        27  Μαρτίου  γιόρτασαν  τα γενέθλια  της   Άννας  Φόνσου μ΄ ένα πολύ  τελετουργικό  και  μαγικό  τρόπο.

Η  Παγκόσμια  Ημέρα  Θεάτρου είναι  τα γενέθλια  όλων  των  ηθοποιών. Και  η  Άννα  Φόνσου υπήρξε  η  τιμώμενη  ηθοποιός, που δεν  είχε  ανάγκη  να σβήσει   κάποια  κεράκια μιας τούρτας στο τραπέζι, αλλά  η  μεγαλύτερη  χαρά της  υπήρξαν  όλοι  εκείνοι οι  φίλοι  που την έζησαν  από κοντά , αγαπημένα  πρόσωπα  που μίλησαν  απλά  για κείνη, όπως  απλή και ταπεινή υπήρξε η ζωή της.

Η  Εκδήλωση  είχε διπλή δομή: α) το καθαρά κινηματογραφικό-θεατρικό  και τηλεοπτικό  παρουσιαστικό της  Άννας  και β) ο υπομνηματισμός  της ζωής  της  από καλούς φίλους και συνεργάτες.

΄΄Δεν κεφαλοποίησε τίποτα από την  καριέρα της΄΄ θα τονίσει ο Θ. Θ. Νιάρχος. Η Μέλπω Ζαρόκωστα, πιστή φίλη της και συνεργάτρια επισημαίνει πως το θεϊκό δώρο της Άννας είναι η Αγάπη στον καλλιτέχνη που πραγματώνεται με το Σπίτι του Ηθοποιού. ΄΄Αποτελεί παράδειγμα  για την ανθρωπότητα, ακτινοβολεί σαν φάρος ΄΄, συμπληρώνει ο καλός της φίλος κι επιχειρηματίας        Δ. Θεοφίλου,

Ευτύχησε να συμπράξει με όλους τους γνωστούς ηθοποιούς, τα ιερά τέρατα της Τέχνης, Φωτόπουλο, Αυλωνίτη, Αλεξανδράκη, Βέγγο και Παπαμιχαήλ.

OΠρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στην κ. Φόνσου για την προσφορά της στην Τέχνη και το «Το σπίτι του Ηθοποιού».

Συγχαρητήρια στην άψογη οργάνωση της βραδιάς, της οποίας το γενικό πρόσταγμα είχε και έχει πάντα ο ακούραστος και καλός μας φίλος Πάνος Κατέρης.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ

Μεγάλη  επιτυχία  σημείωσε  η  εκδήλωση «Δωδεκάνησος – Αίγυπτος , Σχέσεις και Δεσμοί» στο εντευκτήριο μας την  Δευτέρας  20  Μαρτίου  2017.

Η  εκδήλωση   οργανώθηκε  με  πρωτοβουλία  του  Προέδρου  του  Συλλόγου Αποφοίτων  Σαλβαγείου  Εμπορικής  και  Επαγγελματικής  Σχολής  Αλεξανδρείας (ΣΑΣΕΕΣΑ)  κ.  Στεφάνου  Χατζηχαραλάμπους, σε  συνεργασία  με  την  Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών  Σωματείων  Αθηνών – Πειραιώς και τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με στόχο  να  αναδείξει  τους δεσμούς  και  τις  σχέσεις  των  Δωδεκανησίων  με  την  Αίγυπτο, οι  οποίοι  προσέφεραν τα  μέγιστα  στην  οικονομική  ανάπτυξη  της  χώρας.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες για την Κάσο,  Καστελλόριζο  και  Λέρο με ομιλητές τον κ. Σ. Χατζηχαραλάμπους, τον κ. Γ. Φραγκούλη Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, τον κ. Μ. Κομνηνό Επίτιμο Γραμματέα του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, την κ. Μ.  Στεφάτου μέλος του Συνδέσμου Απανταχού Καστελλοριζίων & Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Σουέζ και Πόρτ Τεουφίκ, τον κ. Δ. Ήσυχο Πρόεδρο  της  Πανελλήνιας  Ένωσης  Λεριών.

Απολαύσαμε παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία  των  μουσικών,  Γιάννη Μεγαλούδη (λαούτο) και  Μανώλη  Κόττορου (βιολί) και τραγούδια από το «Αηδόνι του Καστελλόριζου», κ. Ευαγγελία Ξενοπούλου.  Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συντελεστές και κέρασμα τοπικών αμυγδαλωτών της Λέρου.

__________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΩΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΠΗ

Την Δευτέρα 13 Μαρτίου ο κ. Ιούλιος Κέρπης (Φιλόλογος – Λογοτέχνης) και η κ. Μάρω Φιλίππου (Συγγραφέας – Ιστορικός Μουσικής) μας χάρισαν άλλη μια εξαιρετική και συγκινητική βραδιά!

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αναδρομή λογοτεχνικών κειμένων και αναφορών συνοδεία μουσικών θεμάτων και βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων.  Σημείο εκκίνησης των λογοτεχνικών κειμένων «η Ανατολή τόπος φανταστικών οριζόντων» και κατάληξη «Η δική μας Αίγυπτος».  Αναφέρθηκαν στους Σαινσιμονιστές, τον E.W. Lane, Α. Σικελιανό, Φ. Δραγούμη, Γ. Σεφέρη, Ν. Καζαντζάκη, J.R. Liddell, L. Durrell, Γ. Χατζίνη και J. Sartorius.

Την άψογα οργανωμένη εκδήλωση πλαισίωσαν και οι κ. Αγγελική Βλαχάκη (Φιλόλογος) και Πάνος Κατέρης (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης) διαβάζοντας λογοτεχνικά κείμενα.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και τους ευχαριστούμε για τις εξαιρετικές εκδηλώσεις διοργανώνουν!

___________________________________________________________

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, η ΄”Γυναικεία Συντροφιά” του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τους επισκέπτες υποδέχτηκε η έφορος της “Γυναικείας Συντροφιάς” κ. Βιργινία Μαρινιά προσφέροντάς τους ένα τριαντάφυλλο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Πάνος Κατέρης, μέλος της επιτροπής Πολιτιστικών, η κ. Κρυστάλλω Τρίμη παρουσίασε συνοπτικά γεγονότα ανά τον κόσμο που αφορούν σε θέματα δικαιωμάτων και ισότητας γυναικών.

Κατόπιν προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη “Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου (1809-1898) μια θρυλική ηρωίδα” το οποίο προλόγησε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης τίμησε με δίπλωμα τον κ. Φώτη Κωνσταντινίδη.

_____________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4/3/2017 Σάββατο πρωί από την Γυναικεία Συντροφιά.

Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην έκθεση “ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ”. Για δύο ώρες μας ξενάγησε η αγαμπητή Μελίνα που με τη γλυκειά της φωνή, είδαμε και μάθαμε πολλά πράγματα.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τις κυρίες και τους κυρίους που συμμετείχαν.

____________________________________________________________

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

           

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής τίμησαν τους Αιγυπτιώτες Ευεργέτες της Ελλάδας σε δύο εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου 7/10/2016 και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου 1/3/2017.

Ο Αιγυπτιώτης συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Νίκος Νικηταρίδης ανέπτυξε και στις δύο εκδηλώσεις την τεράστια προσφορά των Αιγυπτιωτών Ευεργετών στην Ελλάδα παρουσία των Δημάρχων Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη και του Δημάρχου Π. Φαλήρου κ. Δ. Χατζηδάκη στις αντίστοιχες ημερομηνίες.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία τα ακούσουν για την πολύτιμη προσφορά των Αιγυπτιωτών ευεργετών στους Αγώνες του Ελληνικού ‘Εθνους, στις Ενοπλες Δυνάμεις, την Παιδεία,την Εκκλησία, τα Γράμματα και τις Τέχνες, τον Αθλητισμό.

Τις εκδηλώσεις εκτός από τους Δημάρχους κκ Γ. Πατούλη και Χατζηδάκη χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Αμπετείου Σχολής κ. Ν. Βαδής.

Στην εκδήλωση του Δήμου Αμαρουσίου παρευρέθη και ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Ελλάδα Δρ. Χουσείν Μαρί Μαχμούντ ο οποίος επεσήμανε ότι ο Αιγυπτιακός λαός δεν ξεχνά την προσφορά των Ελλήνων στη Νειλοχώρα, ένας δε από τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στο Κάιρο έχει το όνομα τους Ευεργέτη Κότσικα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προσφορά τιμητικών πλακετών στους Δημάρχους και Αναμνηστικών στον κ. ομιλητή της εκδήλωσης.

_____________________________________________________________

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ “Ο ΞΕΝΟΣ”

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε  προβολή της ταινίας του Γιώργου Αγαθονικιάδη «Ο Ξένος».  Ο σκηνοθέτης μέσα από συμβολισμούς αναδεικνύει την αποξένωση, την απομάκρυνση από την παράδοση, τα έθιμα και την σοφία μας και εν τέλει την αλλοτρίωση στην σημερινή Ελλάδα. Μοιράζεται μέσα από την ταινία την αγωνία του για τον τόπο μας και καταλήγει με τον πρωταγωνιστή να μονολογεί «Φεύγω, και θα γυρίσω όταν σ’αυτή τη χώρα επιστρέψει η ελπίδα». Εξαιρετικές ερμηνείες από τον Κώστα Λάσκο, Πάνο Κατέρη, Σωτήρη Τσόγκα, Καίτη Φίνου κ.α.

Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Αγαθονικιάδης ο οποίος ζεί μόνιμα στην Τσεχία τα τελευταία 30 χρόνια ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο και το πολυπληθες ακροατήριο στο οποίο υπήρχαν και ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης στον κ. Αγαθονικιάδη παρέδωσε η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Τρίμη «ευχαριστήριο δίπλωμα».

___________________________________________________________

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Η αποκριάτικη βραδιά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Με τον Μαέστρο μας κ. Γιάννη Λαζαρίδη, προτιμήσαμε να παρουσιάσουμε μια βραδιά μουσικών εκπλήξεων, από αποκριάτικα, ρεμπέτικά μέχρι και λυρικής σκηνής τραγούδια.

Ευχαριστούμε τον Μαέστρο μας που με την καταπληκτική κ. Ελένη Λαζαρίδου και το επιτελείο τους σκόρπισαν κέφι και όρεξη για ξεφάντωμα.

Τέλος ευχαριστούμε την επιτροπή εκδηλώσεων για την οργάνωση και τη βοήθειά τους.

____________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

Στις 12-02-2017 πραγματοποιήθηκε το παιδικό αποκριάτικοπάρτυ. Οι μικροί μας φίλοι γέμισαν το εντευκτήριο με τις εντυπωσιακές στολές τους! Μικρά λουλουδάκια, νεραιδούλες, κοκκινοσκουφίτσες, γατούλες, βατραχάκια, νοσοκόμες, πυροσβέστες, κουνελάκια, μπατμαν, μάγισσες, γουρουνάκια, πειρατές, καουμπόηδες κλπ. Όλα μας χάρισαν χαμόγελα και πολλά γέλια.

Ο Κλόουν “Siba”ήταν τέλειος! Δεν τα άφησε καθόλου. Για δύο ώρες τα απασχόλησε με έξυπνα παιχνίδια, μικρά αθλήματα, τράβηξαν σχοινί, χόρεψαν αεροβική, χόρεψαν χορούς, έτρεξαν, τραγούδησαν! Εβδομήντα επτά παιδάκια τον άκουγαν προσηλωμένα στις εντολές του. Παρ’ όλη τη διαφορά ηλικίας που είχαν! Διότι είχαμε μικρά από δύο έως δώδεκα ετών. Ήταν άψογος ο “Siba”, συνεργάσιμος, ήρεμος, κεφάτος. Η δε συνεργάτης του η Λίνα, έβαψε όλα τα παιδάκια με ιόβια υπομονή.

Διασκέδασαν οι μικροί μας φίλοι μαζί με τον “Siba”και τη Λίνα! Έφυγαν όλοι τους με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Ευχαριστούμε θερμά το γραφείο “TrikiFun” του υιού του συμπατριώτη μας Χριστοφίδη Μίκα.

__________________________________________________________

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, μια ακόμα εκδήλωση της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.            Η νεαρή κ. Στέλλα Γιανναράκη, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα αλλά φανατικά μουσικός μας μάγεψε με τη δεξιοτεχνία της στο πιάνα. Ένα ρεσιτάλ με κομμάτια δύσκολα  Bach – Partita N2, Beethoven – Sonata N8 “Pathetique”, Chorin – Scherzo N2, Liszt – Hungarian Rhapsody N10, Rachmaninff – Moment Musicaux op16 N4 και το μπιζάρισμα με Khachaturian. Θερμα συγχαρητήρια στη νεαρή μας πιανίστα.

_____________________________________________________________

ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 ο Πρόεδρος της Αδελφότητας  των  Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ» κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος  Άρχων Μ. Πρωτέκδικος και η σύζυγος του παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του νέου Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα κ. Mohamed Farid Monib και της συζύγου του, στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Στο δείπνο παρευρέθηκαν εκτός των ανωτέρω η κ. Αικ. Σοφιανού, ο κ. Σπ. Καμαλάκης και ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης με την σύζυγο του.

_____________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ Ι.Ν.  ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΩΝ     

Την αυλαία των Πολιτιστικών μας εκδηλώσεων για το 2017, άνοιξε στις 23 Ιανουαρίου η Συναυλία της Χορωδίας Ευρωπαϊκής Μουσικής του Ιερού Ναού Αγ. Μαρίνας, Άνω Ιλισίων υπό τη δ/νση του συνθέτη και μαέστρου κ. Γιάννη Λαζαρίδη με συνοδεία στο πιάνο της κ. Φιφίκα Μπρουσιανού.

Την τετράφωνη Χορωδία συνέστησε το 2015 ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγ. Μαρίνας. Στόχος της χορωδίας είναι να αποτελέσει τρόπο έκφρασης κυρίως των νέων που συμμετέχουν ενεργά στην Ενοριακή κοινότητα.

Είχαμε την χαρά να απολαύσουμε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με επιλογή γνωστών ελληνικών κυρίως τραγουδιών σε άψογη εκτέλεση από τα 30 μέλη της Χορωδίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών κ. Βαλεντίνος Πατρικίδης, η Καθηγήτρια Ελαφρού Τραγουδιού κ. Ράνια Πατρικίδη.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Κρ. Τρίμη τίμησε με δίπλωμα την Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Ι. Ν. Αγ. Μαρίνας Άνω Ιλισίων

_____________________________________________________________

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Σε μια γεμάτη αίθουσα ο Σύνδεσμος μας έκοψε την βασιλόπιτά του. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ ευλόγησε την πίτα και μετέφερε τις θερμές ευχές και το μήνυμα του Μακαριώτατου Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρου Β΄, καθώς και τις ευχές του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεωργίου.

Ο Πρόεδρος στον λόγο του αναφέρθηκε σε όλους όσους βοηθούν τον Σύνδεσμο, Διοικητικό Συμβούλιο, εθελοντές των Επιτροπών και τους χορηγούς μας καθώς και στα μέλη μας που όλοι αυτοί στηρίζουν τον Σύνδεσμο και ευχήθηκε Καλή και Δημιουργική Χρονιά σε όλους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο τίμησε τον Επίτιμο Πρόεδρο κ. Φίλιππο Κοσσένα για την πολύχρονη προσφορά του προς τον Σύνδεσμο.

Παρεβρέθηκαν οι κ.κ. Φ. Κοσσένας Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου, Στ. Ταμβάκης Επίτιμος Πρόεδρος Ε.Κ.Α., Νικ. Πολίτης Επίτιμος Αντιπρόεδρος Ε.Κ.Κ.,  Άρτεμις Γεροντάκη-Ταμβάκη              Γεν. Γραμ. Ε.Κ.Α., Βασιλική Πολίτη μέλος του Δ.Σ. Ε.Κ.Κ., και οι Πρόεδροι κ.κ. Θ. Παναγόπουλος της Αδελφότητης των Οφφικιάλων του  Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής «Απόστολος Μάρκος» , Ρότζερ Γκάττ του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, Γ. Μαρκουλής του Συλλόγου Ισμαηλιωτών, Νικ. Κοκκινίδης του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Σουέζ & Πορτ-Τεουφίκ,                   κ. Στ. Χατζηχαραλάμπους του Συλλόγου Αποφοίτων Σαλβαγείου Εμπορικής & Επαγγελματικής Σχολής Αλεξανδρείας, κ. Π. Κατέρης του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας, κ. Απ. Τζιτζάς του Αθλητικού Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ο κ. Κ. Βάλβης Αρχηγός της Ομάδας Συντονισμού της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Αποδήμων Αιγύπτου.

_____________________________________________________________________________________________________

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΣΜΑΗΛΙΩΤΩΝ

Ο Σύλλογος Ισμαηλιωτών διοργάνωσε εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στο εντευκτήριό μας την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017. Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Μαρκουλής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ισμαηλιωτών απένειμαν Τιμητική Πλακέτα στον Πρόεδρο μας κ. Κώστα Μιχαηλίδη για την άψογη συνεργασία των δύο συλλόγων.
Ο Πρόεδρος μας τους ευχαρίστησε θερμά για την διάκριση και χαρακτηριστικά είπε «Με τιμά η αγάπη και η φιλία σας, δίνοντάς μου δύναμη και κουράγιο για την συνέχιση του έργου του Συνδέσμου μας. Είμαι και θα είμαι δίπλα σας όπως και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων για οτιδήποτε χρειαστείτε. Η αγκαλιά μας είναι πάντα ανοιχτή για εσάς και τα μέλη σας, άλλωστε η μεταξύ μας συνεργασία είναι άριστη, όπως ήταν και επί προεδρίας του κ. Αντώνη Φωκά…»
Παντα Άξιος!

______________________________________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

pc190778-1 pc190780-1 pc190803-1 pc190786-1 pc190782-1

Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της μικτής Χορωδίας του Συνδέσμου ήταν αφιερωμένη στον Μπάμπη Τρεχαντζάκη, από τα ιδρυτικά και βασικά μέλη της Χορωδίας, που χάσαμε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Υπό την διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη και τις εξαιρετικές ερμηνείες των χορωδών και μονοδών, απολαύσαμε συγκινημένοι γνωστές και αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Η κ. Φιφίκα Μπρουσιανού συνόδευσε την χορωδία στο πιάνο. Στο τέλος της Συναυλίας ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος μας μετέφερε τις ευχές της Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄.

_____________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ Φ. ΖΑΪΜΗ

hpim4334-1 hpim4338-1 hpim4340-1 hpim4341-1

Με την εξαιρετική ομιλία του Εξοχώτατου τ. Υπουργού κ. Ανδρέα Ζαΐμη με θέμα : «Η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη: Σύγχρονο Θαύμα του Πολιτισμού» τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων εγκαινίασε με την συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του γιορτινού Δεκεμβρίου 2016.

Τον αξιέπαινο ομιλητή παρουσίασαν στο πολυπληθές κοινό η Συνέφορος του Συνδέσμου κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους και εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας η Πρόεδρος κ. Αλίκη Μαραβέλια.

Στο τέλος της πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας ο κ. Ζαΐμης θερμά χειροκροτούμενος παρέλαβε τιμητικά διπλώματα του Συνδέσμου και του Ε.Ι.Α..

_____________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZAAR

Η Εορταγορά μας στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων είχε όπως κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει.
Στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου οι χώροι γέμισαν βιβλία, προσφορά εκδοτικών οίκων και φίλων, χειροποίητα λευκά είδη και πλεκτά από τα χέρια εθελοντριών μας, χριστουγεννιάτικα στολίδια , αιγυπτιακά είδη φερμένα κατευθείαν από την Αίγυπτο, το Μοναστηράκι μας με ξεχωριστά κομμάτια, τα χειροποίητα μαξιλάρια μας, τα παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους, χειροποίητα γούρια και κοσμήματα, όλα προσφορά των παιδιών μας και να μην ξεχάσουμε τα γλυκά : κουραμπιές με άγκουα, μελομακάρονα και μαρμελάδες, απόλυτα σπιτικές, προσφορά των εθελοντριών μας και όλες οι υπόλοιπες προσφορές των εταιριών μας που απλόχερα δεν μας ξεχνούν.
Ξέχωρα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές και τις εθελόντριές μας, τους νέους μας που κάθε χρόνο δίνουν το νεανικό χρώμα στην προσπάθεια μας με την καλή τους διάθεση και δροσιά.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

20161127_190115 20161127_190432 20161127_200419

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου για 4η συνεχόμενη χρονιά η κ. Μάρω Φιλίππου οργάνωσε και επιμελήθηκε μιά εξαιρετικά επιτυχημένη Συναυλία Παιδιών και Εφήβων.

Στο πρώτο μέρος απολαύσαμε τα 16 παιδιά της παιδικής χορωδίας «Μικροί Τροβαδούροι Κηφισιάς» και στη συνέχεια μας ταξίδεψαν με τις εκτελέσεις τους στο πιάνο και στην κιθάρα 12 παιδιά & έφηβοι.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες του Προέδρου κ. Κ. Μιχαηλίδη προς την κ. Μ. Φιλίππου και ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Προεδρείου της παιδικής χορωδίες και τους καθηγητές και καθηγήτριες των παιδιών.

___________________________________________________________

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

20161127_131116-1-new 20161127_131130-1-new 20161127_131240-1-new

Είναι η πέμπτη χρονιά για το εργαστήρι ζωγραφικής των μικρών μας φίλων που εφέτος έγινε στις 27 Νοεμβρίου στον Σύνδεσμο μας. Η επιτυχία συνεχίζεται και με την καθοδήγηση της φίλης μας ζωγράφου  κ. Έφης Παπαϊωάννου τα παιδιά μας όλο και εξοικειώνονται με τα πινέλα, τα χρώματα και την  έμπνευση.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσφέρει με χαρά αυτή την εκδήλωση γιατί πιστεύει με βεβαιότητα πως τα νέα παιδιά που μας γνωρίζουν θα είναι το μέλλον του Συνδέσμου.

Έτσι λοιπόν γέμισαν οι αίθουσες με φωνούλες και ανυπομονησία ώσπου ν’ αρχίσει η δημιουργία. Πυρετός έμπνευσης και δουλειάς.

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά και τα παιδιά ικανοποιημένα.

Εμείς ευχαριστούμε τους γονείς που με την συμμετοχή των παιδιών τους βοηθούν την προσπάθεια μας και με την ευχή να βρεθούμε ξανά και του χρόνου.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΔΗΜΑ

hpim4257-1 hpim4262-1 hpim4264-1

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου παρακολουθήσαμε εκδήλωση με θέμα την Οστεοπόρωση που είχε προγραμματιστεί σε συνεργασία με την ‘Ένωση Παλαιών Προσκόπων Περιφέρειας Καΐρου. Ομιλητής ο κ. Ι. Καραδήμας, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Καραδήμας μας ενημέρωσε ότι η οστεοπόρωση είναι μια συχνή και ύπουλη σκελετική διαταραχή, που μειώνει την οστική αντοχή και προδιαθέτει σε κατάγματα.  Τα τελευταία χρόνια λόγω κακής διατροφής και διαίτης για κομψότητα καθώς και ελάττωσης γυμναστικής, δραστηριοτήτων και κινητικότητας έχει γίνει πολύ συχνή και κυρίως στις γυναίκες. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας.

Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Καραδήμας απάντησε στις πολλές ερωτήσεις του ακροατηρίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Μαναράκης Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης στον κ. Καραδήμα παρέδωσε η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Τρίμη «ευχαριστήριο δίπλωμα» και ο κ. Σ. Φωτεινός Αρχηγός Ομάδας Συντονισμού της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Περιφέρειας Καΐρου ευχαριστήριο δίπλωμα και αναμνηστική πλακέτα.

___________________________________________________________

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Το μήνυμα πέρασε εύκολα έτσι στις 12 Νοεμβρίου οι αίθουσες του Συνδέσμου μας γέμισαν από τα μέλη και τους φίλους που ήθελαν να περάσουν ένα ευχάριστο μεσημέρι  με γεύμα συνδυασμένο με παιχνίδι.

Το πιάτο που μας περίμενε ήταν πλούσιο και εύγευστο και η μουσική επένδυση ευχάριστη.

Στη συνέχεια ήρθε το παιχνίδι: η τόμπολα. Μοιράστηκαν οι καρτέλες και με την ευχάριστη φωνή           της κ. Μ. Σουλτανάκη ξεκινήσαμε. Το ενδιαφέρον του κοινού απερίγραπτο. Τα δώρα των νικητών πολλά και πλούσια, προσφορά της ομάδας της Γυναικείας Συντροφιάς.

Τη συγκέντρωση τίμησε ο Πρόεδρος μας κ. Κ. Μιχαηλίδης και η σύζυγος του καθώς και μέλη από τους άλλους αιγυπτιωτικούς συλλόγους.

Η Γυναικεία Συντροφιά καταλαβαίνει πως τέτοιες συγκεντρώσεις έχουν επιτυχία γιατί μας απομακρύνουν, έστω και για λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας και γι’ αυτό σκοπεύοθμε να συνεχίσουμε με καλή διάθεση και τη συμμετοχή σας.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΠΙΣΣΑΡΑ

hpim4251-1 hpim4252-1 hpim4253-1

Είχαμε την τύχη να  παρακολουθήσουμε την εκδήλωση «Η Αίγυπτος στο έργο του Καβάφη» με ομιλητή τον κ. Σαμουήλ Μπισσάρα ο οποίος τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο Καβάφη στα πλαίσια των Καβαφείων 2009, που οργανώθηκαν στην Αίγυπτο, για την μετάφραση του «Κ.Π. Καβάφη» στα Αραβικά.

Η εμπεριστατωμένη με επιχειρήματα & επιστημονικά τεκμήρια ομιλία του αποδεικνύει το ανήσυχο & φιλέρευνο πνεύμα του κ. Μπισσάρα να ασχοληθεί με ένα θέμα που διεθνώς η βιβλιογραφία αναφέρεται διεξοδικά, δηλ στην σχέση του Καβάφη με την Αίγυπτο.

___________________________________________________________

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

5/11/2016 και 12/11/2016 στον Σύνδεσμο

aig-bradia-photo0001

Οι δύο αιγυπτιώτικες βραδιές που πραγματοποιήθηκαν στο εντευκτήριο μας με την έναρξη της νέας σεζόν σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Το εξαιρετικό πρόγραμμα του Garo με την καλλιτεχνική του σύντροφο Νατάσα, ο oriental χορός της Ιωάννας και οι μοναδικές γεύσεις του Reda εξασφάλισαν την επιτυχία και των δύο αυτών βραδιών.

Το κέφι, ο χορός και η φιλόξενη ατμόσφαιρα του Συνδέσμου έκαναν τις δύο αυτές βραδιές αξέχαστες.

Η όλη οργάνωση ανήκει στην Επιτροπή εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τη Γραμματεία μας. Τους ευχαριστούμε για τη συνέπειά τους.

___________________________________________________________

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

hpim4244-1 hpim4245-1 hpim4249-1

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 παρακολουθήσαμε εκδήλωση-αφιέρωμα στην  Αραβική Λογοτεχνία με τίτλο «Το καντήλι της Ουμ Χάσιμ φωτίζει και εμπνέει».

Η κ. Ελένη Καπετανάκη, μεταφράστρια Αραβικών, παρουσίασε το βιβλίο του Γιάχια Χάκι «Το καντήλι της Ουμ Χάσιμ φωτίζει και εμπνέει» αναλύοντας την κουλτούρα των Αιγυπτίων της εποχής.

Η κ. Ελένη Κονδύλη-Μπασούκου, αραβολόγος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στον κοινωνικό και πολιτισμικό απόηχο της Αραβικής Λογοτεχνίας.

Ο κ. Ρόνι Μπου Σάμπα, αραβολόγος, φιλόλογος, θεολόγος, δάσκαλος Αραβικής γλώσσας, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Αραβικής Ποίησης απαγγέλλοντας μάλιστα χαρακτηριστικά αποσπάσματα στα αραβικά και τη μετάφρασή τους στα ελληνικά.

Επίσης αποσπάσματα από την Αραβική Λογοτεχνία απάγγειλαν η φιλόλογος κ. Αγγελική Βλαχάκη – Δημητρίου και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης κ. Πάνος Κατέρης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο φιλόλογος κ. Ιούλιος Κέρπης, ο οποίος επιμελήθηκε την αραβική μουσική επένδυση.

___________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ “ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ”

hpim4228-1 hpim4229-1 hpim4231-1 hpim4234-1

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σκεφθήκαμε  τους μικρούς μας φίλους  να τους διασκεδάσουμε και συγχρόνως να τους μάθουμε και πολλά  πράγματα.

Αυτό το πετύχαμε στα «παιδικά δρώμενα». Είχαμε «το παιχνίδι των συναισθημάτων». Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι με την γλυκιά μας Χρύσα έδειξαν όλα τα συναισθήματα τους. Την χαρά, λύπη, αγάπη, θυμό. Ευχαριστούμε τους γονείς με τα παιδιά τους που συμμετείχαν και πιστεύουμε την επόμενη φορά οι συμμετοχές να είναι περισσότερες.

___________________________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ

hpim4215-1 hpim4216-1 hpim4219 hpim4220-1 hpim4221-1

Στις 24 Οκτωβρίου παρακολουθήσαμε την εκδήλωση αφιέρωμα στον ποιητή “Άγγελο Σικελιανό”. Το αφιέρωμα οργάνωσε, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου. Οι κ.κ. Γαστεράτου και Γραικούση παρουσίασαν τη ζωή και το έργο του ποιητή, ο φιλόλογος κ. Κανέλος απάγγηλε τρία ποιήματα και η εκδήλωση επενδύθηκε με προβολή αποσπασμάτων από ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές. Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο των επτανησίων            κ. Ζαβιτσάνο και ο πρόεδρος κ. Μιχαηλίδης του παρέδωσε  “ευχαριστήριο δίπλωμα” μαζί και τα συγχαρητήρια όλων για την όμορφη βραδιά.

___________________________________________________________

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛ-ΑΛΑΜΕΙΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

el-alamein-01-640x374 31-1024x768 22-2-768x1024 3-2-940x1024

Στις 22 Οκτωβρίου 2016 με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η ετήσια Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ελληνικό Στρατιωτικό Μνημείο του Ελ-Αλαμέιν, η 74η κατά σειρά Επέτειος από την μεγάλη αυτή Μάχη (1942-2016). Αναβιώνουν μνήμες  του  Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι ηρωικές στιγμές των Ελλήνων και των υπολοίπων συμμάχων εναντίον του ιταλο-γερμανικού άξονα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν όπως κάθε χρόνο το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο και με την αμέριστη συμπαράσταση των Αιγυπτιακών Αρχών, που τιμούν από κοινού όλες οι χώρες, με σεμνότητα, κάθε χρόνο, την Μνήμη των ηρωικώς πεσόντων Αγωνιστών της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας, στον επιβλητικό χώρο του Ελληνικού Στρατιωτικού Μνημείου στο Ελ Αλαμέιν.

Κατά την τελετή, ο πανηγυρικός εκφωνήθηκε από τον  Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, παρουσία εκπροσώπων πολλών Πρεσβειών, των εκπροσώπων του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, της Περιφέρειας της Μάρσα Ματρούχ, των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα κ. Βασίλη Ζουέ, των Ελληνικών Σχολείων και των Αποδήμων Προσκόπων.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, κατέθεσε στεφάνι ο Ειδικός Γραμματέας                   κ. Βασίλης Ζουές.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΑΤΟ

hpim4194-1 hpim4200 hpim4197-2 hpim4202-1 hpim4204-1 hpim4207-1 hpim4209-1 hpim4210-1 hpim4212-1 hpim4213-1

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου τιμήσαμε την μνήμη του Δημήτρη Χαριτάτου, πρόεδρο του Συνδέσμου μας 1982-1992.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την συγκινητική αναφορά της εγγονής του Αλεξάνδρας Χαριτάτου ,στην βιογραφία και περιστατικά από την προσωπική του ζωή.  Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην μεγάλη προσφορά του στον σύνδεσμο οι στενοί συνεργάτες και μέλη των Δ..Σ. Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων  κ.κ.  Χ. Παπαμάργαρης, τέως Α Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Πρώην Υπουργός,           ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Φίλιππος Κοσσένας, η κ. Κρυστάλλω Τρίμη, Α΄ Αντιπρόεδρος,                      η κ. Αγγελική Βλαχάκη μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής.  Με παρεμβάσεις τους μας θύμισαν περιστατικά από την θητεία του και τα έργα του ο κ. Γ. Οικονομίδης, ο κ. Μ. Μπίσκος,                         ο κ. Α. Τζιτζάς,ο κ. Γ. Κοσσένας, ο πρώην υπουργός Π. Ρουμελιώτης και άλλοι.

Επί προεδρίας Δημήτρη Χαριτάτου ο Σύνδεσμος τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου Πρώτης Τάξεως για το πολιτιστικό και κοινωνικό του έργο. Τότε καθιερώθηκε ο θεσμός των επιτροπών του Συνδέσμου για την εύρυθμη λειτουργία του. Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Χαριτάτου ο Σύνδεσμος προχώρησε στην έκδοση του περιοδικού μας «ΠΑΝΑΙΓΥΠΤΙΑ». Στόχος των δραστηριοτήτων η προβολή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού μέσα από εκδόσεις βιβλίων, διοργανώσεις εκθέσεων και πολλές άλλες ενέργειες.

____________________________________________________________________________

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΣΤΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ

dsc01954-1 dsc01961-1 dsc01969-1 dsc01971-1 dsc01976-1 dsc01977-1 dsc01982-1 dsc01984-1 dsc01986-1 dsc01987 dsc01988-1 dsc01990-1 dsc01994-1 dsc02010-1 dsc02011-1 dsc02019-1 foto0001

Για άλλη μια χρονιά την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στο Άστυ Αιγυπτιωτών Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες Αιγυπτιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην δέηση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος.

Την ομιλία για την σημασία της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος τονίζοντας την ιδιαίτερη προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων προβάλλοντας παράλληλα το έργο της θυσίας στα μέτωπα των μαχών.

Επίσης συγκινητική ήταν η απαγγελία των ηθοποιών  κ. κ. Βαρβάρας Κυρίτση και Πάνου Κατέρη.  Τα ονόματα των πεσόντων εκφωνήθηκαν από το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Μάνο Θεοδούλου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ.  Κώστας Μιχαηλίδης  εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων τίμησε τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Ahmed el Bidewy  λόγω της αποχώρησης του από την χώρα μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Hussein Marie Mahmoud, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Εκστρατευτικών Σωμάτων Μέσης Ανατολής Ριμινιτών Ιερολοχιτών κ.  Γεώργιος Μονογυιός , εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Αιγυπτιώτικων Σωματείων.

____________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

1-4 64-1024x647 10-1024x641 12 dsc03108-1024x768 dsc03111-1024x768 dsc03114-1024x768 dsc03125-1024x768

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ο Σύνδεσμος μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής και τον Δήμο Αμαρουσίου διοργάνωσαν διάλεξη του κ. Νίκου Νικηταρίδη (συγγραφέα – ιστορικού ερευνητή) με θέμα «Αιγυπτιώτικος Ευεργετισμός» – Οι Αιγυπτιώτες Ευεργέτες της Ελλάδας.  Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου στα πλαίσια της προσπάθειας να γίνουν ευρύτερα γνωστά το έργο και η προσφορά των Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα.  Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Νίκος Νικηταρίδης μας εξέπληξαν και για πρώτη φορά συνειδητοποιήσαμε όλοι πόσο μεγάλη υπήρξε η προσφορά των Αιγυπτιωτών στην ελληνική παιδεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στο σχολείο, στον στρατό, στα νοσοκομεία, στον αθλητισμό, στα γράμματα και τις τέχνες, στον προσκοπισμό.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλας Βαδής, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας Δρ Χουσεΐν Μαρί Μαχμούντ.  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, στον οποίο οι συνεργαζόμενοι απένειμαν τιμητική πλακέτα καθώς και στους συντελεστές τιμητικά μετάλλια.

___________________________________________________________

ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

 20161003_191509a 20161003_191629a

20161003_192606a

20161003_193748a 20161003_202514a

20161003_202203a

Η πρώτη χειμερινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα. Την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση είχε ο Φιλόλογος Καθηγητής κ. Θεόδωρος Κοντάρας.

Ο κ. Κοντάρας ανάμεσα στα τραγούδια και τους χορούς με έναν ωραίο και απλό λόγο έδωσε όλα τα χαρακτηριστικά της ιστορίας και της ζωής των τόπων από όπου προέρχονταν τα ανωτέρω.

______________________________________________________________________________________________

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ»

%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1-20001

  1 5

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων  βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Διεθνή Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό για την ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης “Καφενείο των Ιδεών”.  Στην 32η απονομή χρυσών μεταλλίων, τον Σύνδεσμο μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης ο οποίος παρέλαβε το βραβείο, και τα μέλη του Δ. Σ. κ. Χρήστος Χριστοφίδης,  κ. Μυρσίνη Σουλτανάκη και κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Το καφενείο των Ιδεών” ιδρύθηκε  το 1985 με έδρα την Σαλαμίνα και με σκοπό την ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών της Σαλαμίνας καθώς και την πολιτιστική της προβολή πανελλήνια και διεθνώς. Ο Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του πολλά Φεστιβάλ, συνεργασίες με την Κυπριακή Πρεσβεία και το Σπίτι της Κύπρου, Συμπόσιο Ποίησης – Πεζογραφίας, Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό “Σικελιανά” καθώς και εκδόσεις ανθολογιών, περιοδικών κλπ.

____________________________________________________________________________________

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

20160918_112106

Στην επιμνημόσυνη Δέηση για τη γενοκτονία  των Ελλήνων στη Μικρά Ασία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η Περιφέρεια Αττικής την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρευρέθει ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Χριστοφίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

___________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%b2%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%830001-1

Και φέτος στις  21 Ιουλίου 2016 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσκλήθηκαν  από τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Ahmad el Bidewy στο Μέγαρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 23ης Ιουλίου 1952.

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, η Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Κρυστάλλω Τρίμη, ο Ειδικός Γραμματέας  κ. Βασίλειος Ζουές και οι σύμβουλοι  κ.κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Κωνσταντίνος Καραβίας, Απόστολος Τζιτζάς  και  Χρήστο Χριστοφίδη ευχήθηκαν στον Αιγύπτιο Πρέσβη, κάθε επιτυχία στο έργο του, μετέφεραν τις ευχές τους δια μέσου του στον Αδελφό Αιγυπτιακό λαό  και δήλωσαν ότι ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων  βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του.

_________________________________________________________________________________

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου η κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους σαν εκπρόσωπος του Δ.Σ του Συνδέσμου μας παρακολούθησε την Ημερίδα που οργανώθηκε απο την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) με θέμα “Τα ανταλλάξιμα ακίνητα και οι διεκδικήσεις της Ο.Π.Σ.Ε”. Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν επαφές με μέλη του Δ.Σ. του Ο.Π.Σ.Ε για ανταλλαγή απόψεων καθώς και την εκδήλωση του ενδιαφέροντος για συνεργασία όσον αφορά Πολιτιστικές εκδηλώσεις.

___________________________________________________________

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΤ΄

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΜ ΝΙΚΟΛΑΟ 3

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤ

 

      Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη έλαβε χώρα στις 8/7/2016 η εκδήλωση μνήμης για το μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο Στ΄ (1968-1986), επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από το θάνατο του, που συνδιοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία το Ίδρυμα Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών και η Αρχαία Πατριαρχική Τάξις Παραβαλανέων «Σάββας ο Ηγιασμένος».

          Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Μεγάλου Άρχοντος Χαρτοφύλακος κ. Νικολάου Κουρκουμέλη, για να ακολουθήσει ως κύριος ομιλητής ο Μεγάλος Άρχων Λογοθέτης κ. Σπυρίδωνας Καμαλάκης, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και το έργο του αοιδίμου Νικολάου. Ακολούθως, η αρχαιολόγος-ιστορικός κ. Λίτσα Χατζηφώτη κατέθεσε μνήμες από τις συναντήσεις του συζύγου της Ιωάννη με τον Πατριάρχη, ενώ στο τέλος η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ξεδίπλωσε σχετικές ιστορικές αναφορές, αφού ήταν ο κυρός Νικόλαος που τον είχε μετακαλέσει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και μάλιστα όταν ο Πατριάρχης εκοιμήθη στη Μόσχα, εκείνος ήταν Πατριαρχικός Έξαρχος του Θρόνου στη Ρωσία. Ενδιαμέσως δε, εψάλλησαν βυζαντινοί ύμνοι από τον χορό «Ψαλτική Διακονία»υπό τον χοράρχη κ. Ιωάννη Τσούνη.

          Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ιεράρχες, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του κ. Κ. Μιχαηλίδης μετά των μελών του Δ.Σ. κ.κ. Χρ. Χριστοφίδη, Απ. Τζιτζά και Ηλ. Θεμιστοκλέους.

          Ας σημειωθεί πως στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους πόνημα του κ. Καμαλάκη για τον Πατριάρχη Νικόλαο.

_______________________________________________________________________________

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΣΙΩΝ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ

2a

1a 5a 7a 3a

Την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στον Ιερό Ναό του  Σωτήρος στην Πλάκα, ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων τίμησε τους προγόνους του, διοργανώνοντας Εκδήλωση για την 192η Επέτειο του Ολοκαυτώματος του Νησιού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι κάτωθι προσκεκλημένοι: κος Ψυχογιός εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιάννης Φραγκούλης Πρόεδρος Δωδεκανήσου, κος Γιάννης Ζαχαριάδης Πρόεδρος των Εν Ελλάδι Κασίων, κος Παπαφίγκος εκ μέρους του Δήμου Κάσου, από το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος  Ζουές και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Μυρσίνη Σουλτανάκη η οποία ταυτόχρονα εκπροσώπησε τον Σύλλογο Ισμαηλιωτών  και ο κ. Χρήστος Χριστοφίδης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Μαρία Πατέρα Καμπουράκη Ιστορικός εκπαιδευτικός. Ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα.

______________________________________________________________________

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

IMG_20160607_200359-1 IMG_20160607_200907-1 IMG_20160607_205648-1

Μια πολύ όμορφη βραδιά οργανώθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την λήξη των μαθημάτων της περιόδου 2015 – 2016. Οι συμμετέχοντες των τμημάτων εκμάθησης υπολογιστών, Αραβικής γλώσσας, Γυμναστικής,  Κοπτικής – Ραπτικής και μέλη της χορωδίας έδωσαν το παρόν.

Η βραδιά ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Προέδρου κ. Κ. Μιχαηλίδη ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά τους : την  κ.  Α. Κοπέλου, την κ. Ε. Μανωλάτου, την κ. Η. Αρμενοπούλου,       την κ. Μ. Θεοδούλου, τον κ. Τ. Σφακιανόπουλο και τον κ. Ι. Λαζαρίδη. Ευχήθηκε σε όλους Καλό Καλοκαίρι και ξεκούραση για να συνεχίσουν του χρόνου την προσπάθειά τους. Στην συνέχεια απονεμήθηκαν τα διπλώματα από τον Πρόεδρο του Σ.Α.Α.Σ.Α. κ. Π. Κατέρη στους μαθητές της εκμάθησης υπολογιστών. Ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Φ. Κοσσένας μαζί με τον Πρόεδρο                       κ. Κ. Μιχαηλίδη και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας κ. Γ. Κανελλόπουλο, κ. Κ. Βάλβη,             κ. Χ. Χριστοφίδη, κ. Μ. Θεοδούλου απένειμαν τα αναμνηστικά διπλώματα στους μαθητές της Αραβικής Γλώσσας.  Δεν έλειψαν τα χειροκροτήματα και τα πειράγματα μεταξύ των μαθητών, ένιωθες σαν μαθητούδι λες και ήσουν ακόμα στο σχολείο.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την μουσική του αγαπητού σε όλους μας κ. Τ. Σφακιανόπουλου με συνοδεία του κ. Κ. Πολίτη στο σαξόφωνο. Η γλυκιά φωνή της κ. Ε. Λαζαρίδου μας ταξίδεψε σε όμορφα μέρη.

Διασκεδάσαμε, χορέψαμε, απολαύσαμε το καλό φαγητό του κ. Ρέντα με τους «συμμαθητές μας» και υποσχεθήκαμε ότι θα ανταμώσουμε πάλι τον Οκτώβρη.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

4156

4148 4150

193919a

Η Χειμερινή πολιτιστική περίοδος έκλεισε την Παρασκευή 3 Ιουνίου με την συναυλία της Χορωδίας μας.

Οι χορωδοί μας υπό την διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη Γιάννη Λαζαρίδη, με την συνοδεία της κ. Φιφικάς Μπρουσιανού στο πιάνο, τον κ. Κώστα Πολίτη στο σαξόφωνο και του κ. Θανάση Ψύλλα στην φυσαρμόνικα μας χάρισαν μιά υπέροχη βραδιά με αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια αλλά και κυπριακά.  Το πολυπληθές ακροατήριο του εντευκτηρίου μας συνόδεψε την χορωδία μας σιγοτραγουδώντας τις γνωστές μελωδίες.

Το θερμό χειροκρότημα ήταν ο καλύτερος τρόπος να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση μιάς ακόμα υπέροχης βραδιάς.  Και του χρόνου με υγεία!

__________________________________________________________________________

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ

IMG_20160604_141301-1 IMG_20160604_141558-1

IMG_20160604_141825-1

Ο Σύνδεσμος οργάνωσε τριήμερο bazaar βιβλίου από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου στο εντευκτήριο του. Άλλη μια εκδήλωση του Συνδέσμου μας για την ενίσχυση του ταμείου της Κοινωνικής Πρόνοιας. Μέλη και φίλοι πρόσφεραν τα βιβλία τους και μαζί με τα βιβλία του Συνδέσμου δημιουργήθηκε ένας μεγάλος πάγκος με βιβλία σε προσιτές τιμές. Μπορούσες να διαλέξεις ανάμεσα σε βιβλία λογοτεχνικά, μυθιστορήματα, ιστορικά, φιλοσοφικά, παιδικά κλπ.  Βιβλία για όλες τις ηλικίες αλλά και για όλες τις προτιμήσεις.  Αρκετοί ήταν όσοι μας επισκέφθηκαν και αγόρασαν βιβλία ώστε να τους συντροφεύσουν τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος για τις διακοπές.  Τα έσοδα από τις πωλήσεις ήταν ικανοποιητικά και σας ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί και αυτό το bazaar.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

IMG_20160604_135038

Η συνάντηση μας στις 4 Ιουνίου είχε σκοπό να συζητήσουμε τα θέματα μας , να μιλήσουμε για το πρόγραμμα της καινούργιας εποχής που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και με λίγα λόγια η ευκαιρία να συναντηθούμε όλες μαζί, με τις φίλες μας.

Ο Πρόεδρος μας κ. Κ. Μιχαηλίδης μας υποδέχθηκε με χαμόγελο και χιούμορ και τον λόγο πήρε       η έφορος κ. Β. Μαρινιά.

Στη συνέχεια ήρθαν οι προτάσεις για το πρόγραμμα της Γυναικείας Συντροφιάς της νέας σαιζόν. Οι προτιμήσεις των κυριών ήταν για  τσάι, επισκέψεις σε μουσεία και για μονοήμερες εκδρομές. Όλα αυτά θα δρομολογηθούν μόλις επιστρέψουμε τον Οκτώβριο.

Το πρόγραμμα είχε και  τσούγκρισμα του αυγού που είχε φροντίσει να βάψει η καλή μας φίλη η Βάγια Μοίρη και η Μυρσίνη Σουλτανάκη να φτιάξει τα χάρτινα καλαθάκια τους.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

                    Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ                                ΤIΜΑ ΤΗΝ ΤΟΣΙΤΣΑΙΑ ΣΧΟΛΗ

20160529_110146-1

Στις 29 Μαΐου 2016 στον Πολιτιστικό χώρο του Άστεως των Αιγυπτιωτών στην Κηφισιά σε μία εξαιρετικά όμορφη και γεμάτη συγκίνηση τελετή ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας τίμησε την «Τοσιτσαία Σχολή». Ο οικοδεσπότης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Άστεως Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Γεώργιος Οικονομίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους κάνοντας μία σύντομη αναφορά στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης που έγινε σας σήμερα 563 χρόνια πριν. Ακολούθησε ιστορική σκιαγράφηση του προσώπου του μεγάλου ευεργέτη Μιχαήλ Τοσίτσα από τον Πρόεδρο του Σ.Α.Α.Σ.Α. κ. Πάνο Κατέρη. Συγκινητικές ήταν οι μνήμες των κατά το πρόγραμμα ομιλητών οι οποίο μας ανέφεραν προσωπικές στιγμές από τα μαθητικά τους χρόνια στην «Τοσιτσαία Σχολή». Ακολούθησε προβολή διαφανειών από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Βάλβη, Πάνου Κατέρη, Νίκου Σταματόπουλου και Μάρκου Ραμού. Από το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Βάλβης και Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Α.Σ.Α., ο Ειδικός Γραμματέας         κ. Βασίλειος Ζουές και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους και Χρήστος Χριστοφίδης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση προσφοράς του Σ.Α.Α.Σ.Α.

___________________________________________________________

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ

HPIM4138-1HPIM4140-1

Την Δευτέρα 23 Μαΐου μας δόθηκε για μια ακόμα φορά να εκτιμήσουμε τον μοναδικό πολιτισμό της Νειλοχώρας. Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης τ. Γενικός Δ/ντης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο πρώτο μέρος της ομιλίας του περιέγραψε τα επτά μνημεία ή συγκροτήματα μνημείων της Αιγύπτου, που είναι ενταγμένα στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Μας εξήγησε το ιστορικό της διεθνοποίησης της προστασίας των μνημείων με ειδική αναφορά στη διεθνή εκστρατεία που είχε αναλάβει η Ουνέσκο (1960-1980) για τη διάσωση των μνημείων της Νουβίας, λόγω της κατασκευής του μεγάλου φράγματος του Ασουάν.

Στο δεύτερο μέρος μας ανέπτυξε την εξέλιξη, κατά χρονολογική σειρά, των σχέσεων Ελλάδος και Αιγύπτου στον τουρισμό, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και τους περιηγητές του 19ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή και τις σχετικές τουριστικές συμφωνίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο                 κ. Κατσιγιάννης εκπροσώπησε τον Ε.Ο.Τ. στις τριμερείς συναντήσεις με τους προέδρους τουρισμού Αιγύπτου και Κύπρου και την υπογραφή τριμερούς τουριστικής συνεργασίας το 2004.

___________________________________________________________

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

HPIM4131-1 HPIM4133-1

Την Δευτέρα 16 Μαϊου 2016 ο Αλεξανδρινός Παύλος Χραμπάνης μέλος της Πολιτιστικής ομάδας του Συνδέσμου μας παρουσίασε «Το Μουσείο χτές και σήμερα».  Ο Παύλος είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων – ICOM και δραστηριοποιείται στις επιτροπές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αρχιτεκτονικής.  Εχει διατελέσει δε και μέλος του Δ.Σ. για δύο πενταετίες. Η παρουσίαση είχε στόχο να μας διαφωτίσει για την ιστορία και εξέλιξη των μουσείων ανά τους αιώνες, τη σχέση τους με τον πολιτισμό και τις μνήμες του ανθρώπου, την ερμηνεία της έννοιας «μουσείο» και τις διαφορές της από την έννοια «συλλογή αντικειμένων». Αναφέρθηκε σε ιστορικές στιγμές που αποτέλεσαν αφορμή για να γεμίσουν οι μουσειακές αίθουσες με σημαντικά εκθέματα. Απάντησε σε ερωτήματα όπως, πώς στήνεται ένα μουσείο, τι είναι η μουσειολογία και η μουσειογραφία, ποιοι φορείς σχετίζονται με τα μουσεία διεθνώς.

___________________________________________________________

ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

20160509_191558-1 20160509_205745-120160509_200304-1 20160509_193544-1 20160509_200636-1 20160509_201729-1  20160509_212130-1 20160509_213255-1

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου παρακολουθήσαμε μια εξαίρετη εκδήλωση που οργάνωσε και παρουσίασε η φιλόλογος κ. Αγγελική Βλαχάκη Δημητρίου. Η εκδήλωση περιλάμβανε κείμενα, ποιήματα, τραγούδια και προβολή εικόνων, με θέμα τη μητέρα.

Ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή μαθητών του 2ου Γυμνασίου Γαλατσίου και 1ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας με τραγούδι, χορό, απαγγελίες καθώς και θεατρικό δρώμενο, απόσπασμα από το έργο «Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας» του Ξενόπουλου.

___________________________________________________________

                     ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ                     ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

HPIM4128-1

Την Πέμπτη 5 Μαΐου, με χαρά και τιμή υποδεχθήκαμε στο εντευκτήριο του συνδέσμου μας την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Λαμπρινή  Κομίνη, ύστερα από αίτημα της να μας γνωρίσει από κοντά αφού δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους εκδρομείς μας στην Αίγυπτο το Πάσχα.Η συμπαθέστατη, αγαπητή στην ελληνική παροικία διπλωμάτης μας συστήθηκε λέγοντας ότι οι φυσιογνωμίες πολλών από τα μέλη του Δ.Σ. μας της είναι γνωστές από το περιοδικό μας “Παναιγύπτια” που διαβάζει με πολύ ενδιαφέρον. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις υποχρεώσεις του Προξενικού Γραφείου και τις σχέσεις του με την ελληνική κοινότητα, απάντησε σε ερωτήσεις μας και θέλησε να την ενημερώσουμε για τη δράση μας συγχαίροντας το έργο μας.

___________________________________________________________

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

1-12 11217579_1201985106527785_3107823779352982189_n 13055330_10156070891583647_5757033361288895660_n13087524_10156070892603647_4077900139943737416_n 13076556_10156070890293647_4056747010959076186_n 13087457_1237388386278904_9174822390271674890_n DSC00684-1DSC00328-120160429_210425_001-1024x57620160428_160918-1024x576

13124904_1237384926279250_4987157982609685357_nΕΠΙΤΑΦΙΟΣ0001-1

20150102_024709-113062347_1236683906349352_6053800914623561238_n

20150102_015627-1

Τριανταπέντε μέλη του Συνδέσμου με αρχηγούς τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη και τα Μέλη του Δ.Σ. κ. Χρήστο Χριστοφίδη & κ. Βασίλη Ζουέ ταξίδεψαν στην Νειλοχώρα, από την Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα 2 Μαΐου 2016. Μια εμπειρία αξέχαστη που μόνο όσοι πήραν μέρος μπορούν να περιγράψουν.

Οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας τους υποδέχτηκαν θερμά.

Τη Μεγάλη Τετάρτη επισκέφτηκαν την αγορά του Χαν Αλ Χαλίλι και στη συνέχεια είχαν θερμή υποδοχή από τους  Έλληνες Προσκόπους Καΐρου, τον ΣΕΑΑΣ. Η κα Στέλλα Κυριάζη τους παρέθεσε δείπνο στο περίβολο  του Αγίου Κωνσταντίνου και δώρισε στον Σύνδεσμο ένα γυάλινο αναμνηστικό.  Ο Σύνδεσμος τίμησε την μεγάλη ευεργέτιδα κα Κυριάζη για την πολυσχιδή προσφορά της στους Αιγυπτιώτες, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή και του Γενικού Εφόρου των Ελλήνων Προσκόπων κ. Θοδωρή Κεφαλά. Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον κ. Αλέξανδρο Καζαμία, Πρόεδρο του ΣΕΑΑΣ και στον κ. Ανδρέα Γιόσρι, Αρχηγό των Προσκόπων Καΐρου, οι οποίοι  ανταπέδωσαν με αναμνηστική πλακέτα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ξεναγήθηκαν στις Πυραμίδες, στην Σφίγγα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου. Η ΕΚΚ και ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής παρέθεσαν προς τιμήν τους πλούσιο νηστίσιμο γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου για να τους ευχαριστήσει για την επίσκεψή τους. Το απόγευμα παρακολούθησαν την Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στον Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Τελευταία στάση τους στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ήταν η Μονή του Αγίου Γεωργίου την Μεγάλη Παρασκευή. Τους υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Πηλουσίου και Καθηγούμενος του Μοναστηριού κ. Νήφων που τους ξενάγησε στο Μουσείο και στις στοές του Αγίου Γεωργίου.

Σε κλίμα κατάνυξης με την ευλογία του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ τα μέλη της εκδρομής παρακολούθησαν την Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια. Το Μεγάλο Σάββατο μετά τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ , τους καλωσόρισε με τα θερμά του λόγια και τους ξενάγησε στο Πατριαρχείο και στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε και τίμησε τον Πατριάρχη. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το βράδυ παρακολούθησαν την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με πολλούς Αιγυπτιώτες στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και ακούσανε το «Χριστός Ανέστη» από τον Μακαριότατο. Μετά το πέρας της κατανυκτικής ακολουθίας  απόλαυσαν όλοι μαζί το αναστάσιμο δείπνο στο Ελληνικό Κέντρο της Κοινότητας (Ένωση).

Την Κυριακή του Πάσχα επισκέφτηκαν τα Ελληνικά Κοιμητήρια, τα Ελληνικά Σχολεία και την Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας. Η ΕΚΑ οργάνωσε ένα μεγάλο πασχαλινό γλέντι αγάπης στο οποίο παραβρέθηκαν και τα μέλη της εκδρομής.  Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευλόγησε το πασχαλινό γεύμα και τίμησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη με το Μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας. Ο Πρόεδρος με τη σειρά του προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και τους ευχαρίστησε για την φιλοξενία. Στο γεύμα παραβρέθηκαν στελέχη της ΕΚΑ, μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, πολλοί επίσημοι και πλήθος Αιγυπτιωτών.

Το ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα ξεκίνησε με μεγάλη συγκίνηση την Δευτέρα του Πάσχα. Οι εκδρομείς αποχαιρέτισαν την Αίγυπτο γεμάτοι εικόνες, αναμνήσεις και με την υπόσχεση ότι θα γυρίσουν σύντομα.

__________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΡΩΜΕΝΟ 

Στις 24 Απριλίου έγινε ένα εκπαιδευτικό δρώμενο για τα παιδιά μας. Οι μικροί μας φίλοι συγκεντρώθηκαν με πολύ κέφι και χαρά. Ο Σύνδεσμος μας γέμισε με τις φωνούλες τους και όλα μαζί περίμεναν να μπουν στην αίθουσα.

Με την υπεύθυνη έφτιαξαν και φέτος τη δική τους λαμπάδα γεμάτα χαρά και ικανοποίηση.               Ο Σύνδεσμος μας για δεύτερη χρονιά διοργάνωσε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσφορά για τους μικρούς μας φίλους, ελπίζοντας ότι θα συνεχιστεί και του χρόνου η προσπάθεια αυτή.

Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά που συμμετείχαν.

___________________________________________________________

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΛΙΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ                   κ. ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Michailidis_metalio

Ανήμερα του Πάσχα 1η Μαΐου 2016 στο κοινοτικό γήπεδο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η Α.Θ.Μ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τίμησε με το Μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας, τον Πρόεδρο μας κ. Κώστα Μιχαηλίδη για την προσφορά του στον Απανταχού Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και για την άριστη συνεργασία του με το Πατριαρχείο. Παρόντες ήταν ο κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, μέλη της ΕΚΑ, αρκετοί επίσημοι και φυσικά πλήθος αιγυπτιωτών.

Ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριότατο για την μεγάλη τιμή που του επιφύλαξε, χαρακτηριστικά είπε «…ότι τον τιμά η αγάπη και η φιλία του Μακαριότατου…». Διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων είναι και θα είναι πάντα δίπλα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ευχόμαστε στον Πρόεδρο μας να είναι γερός και δυνατός ώστε να συνεχίσει να προσφέρει. Πάντα Άξιος!

___________________________________________________________

ΧΟΡΟΙ SIXTIE’S 16 & 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Σύνδεσμος Ταγκό-1 Σύνδεσμος Γιατρός-1 Σύνδεσμος Χορεύτρια 2-1

Στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας πραγματοποιήθηκαν δύο χοροί οι οποίοι και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Το μουσικό σχήμα της βραδιάς όπως και στον προηγούμενο, οι εξαιρετικοί Τάκης Σφακιανόπουλος με το συνθεσάιζερ, ο Κώστας Πολίτης με το σαξόφωνο και ο γιατρός μας Νίκος Χιώτης. Την βραδιά συμπλήρωσε η εξαιρετική Ιωάννα με τον Αιγυπτιακό χορό της. Όλες οι επιτυχίες σ’ αυτόν τον τομέα πραγματοποιούνται από ένα σύνολο που ονομάζεται Επιτροπή Εκδηλώσεων. Τους ευχαριστούμε.

___________________________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

SHAKESPEARE 1564 – 1616

20160418_190817 20160418_200609

20160418_204123 20160418_204213

Άλλη μια εξαίρετη πολιτιστική εκδήλωση παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα 18 Απριλίου στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Η εκδήλωση αφορούσε «Αφιέρωμα στα 400 χρόνια από το θάνατο του Shakespeare 1564-1616».

Η παρουσίαση έγινε από τον Φιλόλογο Καθηγητή κ. Γεώργιο Οικονομίδη που διανθίστηκε με οπτικό και μουσικό υλικό. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα θεατρικό δρώμενο, απόσπασμα από το έργο «Ιούλιος Καίσαρ», όπου ο κ. Οικονομίδης είχε το ρόλο του αφηγητή και του Βρούτου, ο κ. Πάνος Κατέρης αυτόν του Κάσιου, ο κ. Γιώργος Θωμάκος (Δήμαρχος Κηφισιάς) του Καίσαρα και ο κ. Σταύρος Ζαπάντης (Πρόεδρος «ΒΙΚΕΛΑ») του Μάρκου Αντώνιου. Ο κ. Γιώργος Καρκασίνας ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη.

_______________________________________________________________

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ»

με συνθέσεις του μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη

17-1  30-124-2  HPIM4119-1 HPIM4123-1 19-1 HPIM4125-1

 «Σου στέλνω χαιρετίσματα» είναι ο τίτλος που επέλεξε ο μαέστρος της Χορωδίας του Συνδέσμου μας κ. Γιάννης Λαζαρίδης για την μουσική εκδήλωση όπου παρουσίασε δικές του συνθέσεις πάνω σε ποιήματα των : Ειρήνης Μαστοροπούλου, Νίκου  Νικηταρίδη, Μπάμπη Τρεχαντζάκη, Μαρίας Πολυδούρη, Γιάννη Ψυχάρη, Γιώργου Πέτρα.  Η κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους, από την Επιτροπή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, παρουσίασε με λίγα λόγια τον γνωστό σε όλους μας μαέστρο, τα τραγούδια παρουσίαζε η κ. Αγγελική Βλαχάκη – Δημητρίου και όλοι εμείς, επί μιάμιση ώρα, απολαύσαμε υπέροχες φωνές και υπέροχη μουσική.

___________________________________________________________

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ – ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

DSC_0035

DSC_0006 DSC_0046

DSC_0042 DSC_0050 DSC_0054 DSC_0011DSC_0010 DSC_0009 DSC_0033DSC_0016  DSC_0028

DSC_0061 DSC_0066 DSC_0072 DSC_0078 DSC_0088 DSC_0093 DSC_0102 DSC_0119 DSC_0238

Την Κυριακή 10 Απριλίου το εντευκτήριο του Συνδέσμου μας γέμισε από νέους που κλήθηκαν για να παραστούν στην βράβευση τους από τον Σύνδεσμο για την επιτυχία τους στις σπουδές τους.

Τους υποδέχτηκε, με ένα μουσικό καλωσόρισμα, ο έφορος της Επιτροπής Βραβεύσεων-Υποτροφιών κ. Α. Τζιτζάς. Το μήνυμα του χαιρετισμού του Προέδρου του Συνδέσμου                     κ. Κ. Μιχαηλίδη ήταν σαφές “Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στηρίζει τη Νέα Γενιά”.              Ο κ. Γ. Οικονομίδης με τον δικό του μεστό λόγο τους ευχήθηκε, μαζί και όλοι οι παρευρισκόμενοι, Καλή Πρόοδο και Καλή Σταδιοδρομία.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια που απόδωσαν οι μαθητές από το Λαϊκό Σύνολο Μουσικού Σχολείου Ιλίου.

Δεν έλειψε και το αιγυπτιώτικο κέρασμα.

______________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΠΗ – ΜΑΡΩΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

HPIM4113-1

Στις 4 Απριλίου 2016 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητές τους : Κέρπη Ιούλιο (φιλόλογο-λογοτέχνη)- Φιλίππου Μάρω (συγγραφέα-μεταφράστριαα) και με θέμα: «Εικόνες, Λόγος και Μουσική στην Αλεξάνδρεια της δεκαετίας του 1950-1960»

Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από απαγγελία  λογοτεχνικών κειμένων της εποχής  εκείνης, διαφάνειες και βιντεοσκοπημένα μουσικά και κινηματογραφικά αποσπάσματα.

Τα κείμενα απέδωσαν με ύφος και ήθος οι Αιγυπτιώτες: Πάνος Κατέρης (ηθοποιός-σκηνοθέτης) και Αγγελική Βλαχάκη (φιλόλογος).

Λεπτομερειακά για όσους τομείς εξετάστηκαν, αναφέρονται η Τέχνη (Ζωγραφική-Κινηματογράφος-Θέατρο), η Λογοτεχνία (Βιβλιοπωλεία, στέκια, Λογοτέχνες)- η Παιδεία (Σχολεία: Πρατσίκειος στην Ιμπραημία-Αβερώφειο Γυμνάσιο, όπου και φοίτησα)-η Μουσική (γνωστά μουσικά ακούσματα της εποχής:Elvis Prestley-Paul Anka-Neil Sedaka-Frank Sinatra, ευρωπαϊκά μουσικά  συγκροτήματα στην Αλεξάνδρεια- τ’ Ανθεστήρια- η περίπτωση του Γιάννη Χρήστου, πρωτοπόρου και καινοτόμου στο χώρο της Κλασικής Μουσικής-το Ωδείο της Αλεξάνδρειας), όλα αυτά στην Αλεξάνδρεια αυτής της δεκαετίας του 50-60.

Η παρουσίαση διανθίστηκε με τα βιώματα και τις εμπειρίες που έζησε τότε ως έφηβος ο κ. Κέρπης, και τα οποία ύστερα από πενήντα χρόνια απουσίας είχε την ευκαιρία να ερευνήσει και να επαναξιολογήσει.

Δεν επρόκειτο ούτε για στείρα αναφορά σε γραμματολογικά  και μουσικά είδη, αλλά ούτε και για χρονικό ζωής με έντονο το υποκειμενικό ύφος. Ένα πλέγμα σχέσεων και δομών μέσα σ’ ένα περιβάλλον κοσμοπολίτικο, που διαμόρφωσε με την πνευματική του πορεία την προσωπικότητα του.

Η αίθουσα κατάμεστη και διάχυτη η συγκίνηση για όλους που νοερά μεταφέρθηκαν σ’ αυτά τα ένδοξα χρόνια της ακμής του ελληνισμού, που επέμενε να ανθίσταται στη γενέτειρα του.

Ο επίλογος-αποχαιρετισμός της Αλεξάνδρειας φόρτισε ακόμη πιότερο την ατμόσφαιρα, τα μάτια κατακόκκινα  και τα μαντήλια σε πρώτη ζήτηση.

Ο κ. Κέρπης επισημαίνει «είναι αξιοσημείωτο πως όταν ξεκίνησα να συνθέτω την ομιλία μου, πρώτα το τέλος συνέγραψα και μετά γύρισα στην αρχή, ήσυχος πια που η Ζωή με βοήθησε να αραξοβολήσω, γεμάτος μνήμες αλεξανδρινές  που δε διαγράφονται ποτέ…»

Στο τέλος της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου  προσέφερε τιμητικές πλακέτες και ευχαριστήρια διπλώματα στους κ. κ. Ιούλιο Κέρπη και Μάρω Φιλίππου.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΤΣΙΚΑ

IMG_1074

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αρχισυντάκτη  κ. Νικόλαο Κάτσικα.

Συζητήθηκαν θέματα προβολής του έργου στο σύνολό του, του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην Νειλοχώρα καθώς και στην Ελλάδα.

Ο κ. Κάτσικας δήλωσε την συμπαράσταση του στο έργο του Συνδέσμου μας και συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα την Επιτροπή του περιοδικού Παναιγύπτια για την τόσο σημαντική προσπάθεια που καταβάλει ώστε να προβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις-δραστηριότητες του Συνδέσμου.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε ο Σύνδεσμός μας προς τιμήν του κ. Κάτσικα.

_______________________________________________________________________

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

HPIM4103-1 HPIM4104-1

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, τιμώντας μια προσωπικότητα του θεάτρου. Μιας θεατρίνας που τίμησε και εξακολουθεί να τιμά την Τέχνη της με τον καλύτερο τρόπο. Με σεβασμό, με ήθος και με συνέπεια, την Κατερίνα Χέλμη.

Η κ. Χέλμη υπηρέτησε τόσο το ελληνικό, όσο και το ξένο και κλασσικό ρεπερτόριο. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με το ελεύθερο θέατρο, με σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Επί πολλά χρόνια υπήρξε δασκάλα δραματικής τέχνης και έδωσε τα φώτα της σε πολλά νέα παιδιά.

Η Κατερίνα Χέλμη ευτύχησε να ζήσει την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου, παίρνοντας μέρος σε περίπου 30 ταινίες. Η ταινία που την καθιέρωσε  ήταν «Τα κόκκινα φανάρια», ταινία σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και για την ίδια.

Είναι παντρεμένη εδώ και πολλά χρόνια με τον παιδικό της έρωτα, τον καθηγητή και Ακαδημαϊκό, Κωνσταντίνο Σβολόπουλο.

Την βραδιά επιμελήθηκε και παρουσίασε ο  ηθοποιός – σκηνοθέτης κ. Πάνος Κατέρης.  Για την προσφορά της στην τέχνη, την προσωπικότητα της αλλά και τις εξαιρετικές ερμηνευτικές ικανότητες της μίλησαν, η κ. Αναστασία-Βαλεντίνη Ρήγα, καθηγήτρια Κοινωνικής-Κλινικής Ψυχολογίας, ο σκηνοθέτης-συγγραφέας κ. Τηλέμαχος Μουδατσάκης, ο καθηγητής – συγγραφέας κ. Βάλτερ Πούχνερ και ο Ακαδημαϊκός καθηγητής της Νεότερης ιστορίας της Ελλάδος                    κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Προβλήθηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες και θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε αλλά και σκέψεις της. Το κατάμεστο ακροατήριο του εντευκτηρίου με το θερμό του χειροκρότημα δήλωσε την ικανοποίηση του και τις ευχαριστίες του στην  κ. Χέλμη και όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής βραδιάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχαηλίδης τίμησε με πλακέτα την           κ. Χέλμη για την πολλαπλή προσφορά της στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΤΟ ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

P3260094 copy[1] P3260096 copy[1]

P3260101 copy[1] P3260107 copy[1]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας, σε συνεργασία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και της Ικαριακής Ραδιοφωνία

Το θέμα ήτανε οι Ικαριώτες που ζούσανε στην Αίγυπτο.

Κύριοι ομιλητές  ήταν ο Αιγυπτιώτης ιατρός -συγγραφέας κ. Σταμάτης Βασίλαρος, ο ερευνητής       κ. Στέλιος Συμάκης και ο Αιγυπτιώτης ηθοποιός κ. Χρήστος Σιμαρδάνης.

Χαιρετισμούς είχαμε από τον διευθυντή της Ικαριακής Ραδιοφωνίας κ. Σωτήρη Πολίτη και τον Προέδρο του Συνδέσμου κ. Κώστα Μιχαηλίδη. Επίσης ο Σύνδεσμος τίμησε την Ικαριακή Ραδιοφωνία με το αναμνηστικό μετάλλιο του Συνδέσμου και εκείνοι προσέφεραν μια παλιά φωτογραφία της Ικαριακής Αδελφότητας στην Αίγυπτο.

Το χορευτικό συγκρότημα  ΖΕΥΚΑΛΙΔΕΣ χόρεψε Ικαριώτικους χορούς με την συνοδεία του Μιχάλη Γαμπιεράκη στο βιολί, του Γιάννη Μεγαλούδη στο λαούτο και της Μαρίας Παντελάκη στο τραγούδι.

Ήταν μια ωραία βραδιά η οποία έκλεισε με όλους τους παρευρισκομένους να χορεύουν Ικαριώτικους χορούς.

P3260127 copy[1]

___________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

IMG_1050

Στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας του Συνδέσμου μας με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στις  21 Μαρτίου 2016 στο εντευκτήριο  μας, υποδεχθήκαμε τον Πρόεδρό της κ. Χρήστο Καβαλή. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κώστας Μιχαηλίδης και όλα σχεδόν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Στη συνάντηση παρευρέθει και ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φίλιππος Κοσσένας.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας στο οποίο συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως  Κοινωνικής Πρόνοιας – αναζήτηση εργασίας των νέων μας στην Αίγυπτο, της  εκδρομής του Πάσχα που θα πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμός μας, επίσης τέθηκε  το θέμα  ενίσχυσης του ηθικού των Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας αλλά και του Πατριαρχείου μας, αντίστροφα.

Τέλος ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων δια μέσω του Προέδρου του κ. Κώστα Μιχαηλίδη διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστο Καβαλή ότι ο Σύνδεσμος είναι και θα είναι πάντοτε παραστάτης στο δύσκολο έργο που επιτελεί η Κοινότητα στην Νειλοχώρα.

___________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

HPIM4091-1 HPIM4092-1 HPIM4093-1 HPIM4094-1

Τη Δευτέρα 21/3/16, στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο, ο καταξιωμένος συγγραφέας και σημαντικός ερευνητής της ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού Νίκος Νικηταρίδης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα ¨Οι Φιλικοί στην Αίγυπτο¨.

Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στην αιγυπτιώτικη παρουσία στη Νειλοχώρα από τις απαρχές της ιστορίας έως σήμερα, με την υποστήριξη οπτικού υλικού παρουσίασε μέσα από πρωτότυπη έρευνα και με γλαφυρό λόγο το ιστορικό πλαίσιο δράσης της Φιλικής Εταιρείας στην Αίγυπτο. Ηγεμονία Μωχάμεντ Άλη, προεπαναστατική περίοδος, Αιγυπτιώτες Φιλικοί, σημαντική αιγυπτιώτικη συνεισφορά στον Αγώνα, λησμονημένες ελληνικές επιδρομές στην Αλεξάνδρεια, φανερώθηκαν σαν αντικατοπτρισμοί μνήμης μπροστά στα μάτια των παρευρισκομένων.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης,             ο ε.τ. Πρόεδρος κ. Φ. Κοσσένας και η τ. Πρόεδρος Κρ. Τρίμη του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας κ. Σπ. Καμαλάκης, ο Πρόεδρος κ. Ν. Κοκκινίδης και ο ε.τ. Πρόεδρος κ. Π. Σαραγάς του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Σουέζ και Πορτ-Τεουφίκ, ενώ θερμό χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου      κ. Χρ. Καβαλής.

___________________________________________________________

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ0001-1

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 στο Αμφιθέατρο  του Δημαρχείου της Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε η 3η Συνάντηση Χορωδιών 2016 του Ν.Π.Δ.Δ. Αθλητισμού και Πολιτισμού «Δημήτριος Βικέλας».

Συμμετείχε η χορωδία του Συνδέσμου  μας με τον Μαέστρο Γιάννη Λαζαρίδη καθώς και η  Μικτή Χορωδία «Απόλλων Πατρών», η Χορωδία «Αρμονικό Εργαστήρι» και η Χορωδία Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν όλες οι Χορωδίες που συμμετείχαν. Ο Σύνδεσμος προσέφερε στους οργανωτές το Αναμνηστικό Μετάλιο των 80 χρόνων.

__________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ “150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ”

20160316_175132-1024x576 20160316_175356-1024x576 DSC_0396-1024x683 DSC_0518-1024x683 DSC_0636-1024x683

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του λευκώματος του κ. Νίκου Κάτσικα για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου Τύπου πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση.

Το έργο των 400 και πλέον δημοσιογράφων που εργάσθηκαν στον Αιγυπτιώτικο Τύπο αποτυπώνει το λεύκωμα αυτό.

Παραβρέθηκαν εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης, η           κ. Κρυστάλλω Τρίμη, ο κ. Μάνος Θεοδούλου, η κ. Ηλιάννα Θεμιστοκλέους και ο κ. Απόστολος Τζιτζάς.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτριος Πλευράκης, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Άχμεντ Ελ Μπιντέουι, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης καθώς και η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας, Πρόεδρος του ομίλου εταιριών Sofmedica και χορηγός του λευκώματος κ. Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη.

 ___________________________________________________________

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

HPIM4074-1 HPIM4079-1 HPIM4080-1 HPIM4084-1

Η 8η Μάρτη – ημέρα αφιερωμένη παγκοσμίως στη γυναίκα –  γιορτάστηκε στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων με μια ξεχωριστή ομιλία που έγινε από την εξαίρετη φιλόλογο κ. Νέλλη Χανιά, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και είχε θέμα της τις Ελληνίδες ποιήτριες από την εποχή της Σαπφούς ως την εποχή του Μεσοπολέμου.

Μετά το πέρας της ομιλίας η Έφορος Πολιτιστικών κ. Κρ. Τρίμη διάβασε κείμενο που αφορούσε στην δράση και στους αγώνες των αιγυπτίων γυναικών για την απόκτηση δικαιωμάτων τους στη χώρα του Νείλου.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στη συνέχεια τιμώντας κι ευχαριστώντας την κ. Χανιά της προσέφερε τιμητικό δίπλωμα δια χειρός του Προέδρου κ. Κ. Μιχαηλίδη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή εκ μέρους του Συνδέσμου τιμητικής πλακέτας σε δύο εκλεκτές κυρίες, πρώην  μέλη  του Δ.Σ. και τώρα ακούραστες εθελόντριες σε πολλούς τομείς δράσης του την κ. Αικατερίνη Ψαροβασίλη και την κ. Μαίρη Χαραλαμπίδου.

Την εισαγωγή και το κλείσιμο της εκδήλωσης έκανε η συνέφορος Πολιτιστικών κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους ενώ  την κ. Χανιά παρουσίασε το μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Αγγελική Βλαχάκη.

___________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΠΑΠΑ & ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄              ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

DSC_0049-1 DSC_0077-1 DSC_0101-1 DSC_0119-1 DSC_0130-1 IMG_20160225_210134-1DSC_0090-1

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να υποδεχτούμε στον Σύνδεσμό μας την Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης καλωσόρισε τον Πατριάρχη μας διαβεβαιώνοντάς Τον ότι  « …. η πόρτα του εντευκτηρίου μας είναι πάντα ανοιχτή για Εσάς ανά πάσα στιγμή θελήσετε να ξαποστάσετε από το δύσκολο και βεβαρημένο πρόγραμμά Σας ….», « …. τα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Πατριαρχείο με τον Σύνδεσμό μας είναι χιλιάδες, αλλά μεταξύ μας δεν υπάρχει απόσταση ….» και « …. αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς το γεγονός ότι είστε δίπλα μας με ποικίλους τρόπους και δεν μας ξεχνάτε ποτέ ….». Εξέφρασε δε τη χαρά όλων μας που « …. έστω και με 8 ημέρες καθυστέρηση  μας δίνετε η ευκαιρία να γιορτάσουμε την ονομαστική Σας εορτή και να τιμήσουμε συγχρόνως την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος ….», Του προσέφερε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου ένα κομπολόι από μαύρο κοράλι, μικρό αναμνηστικό, σε αντικατάσταση εκείνου που κατά την επίσκεψή του στον ΕΝΟΑ είχε χαρίσει το δικό Του στην πρωταθλήτρια Σοφία Ασουμανάκη και Του ευχήθηκε να είναι γερός, υγιής και να συνεχίσει το αξιόλογο θεάρεστο έργο του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο αλλά και σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο.

Ο Μακαριώτατος με εμφανή τη χαρά του ευχαρίστησε και ευλόγησε τους παρευρισκομένους

(Μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι μαζί σας, και γυρίζω το βλέμμα μου αριστερά και δεξιά βλέποντάς σας θα ήθελα όλους να σας αγκαλιάσω.

Πριν μια βδομάδα στις 17 Φεβρουαρίου την ημέρα του Αγίου Θεοδώρου βρισκόμουν στην Κύπρο και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δώρισε την εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Πατριαρχείο μας στο Κέντρο της Λευκωσίας. Έτσι ένα όνειρο του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου έγινε πραγματικότητα και το Πατριαρχείο μας απέκτησε το Μετόχι στην Κύπρο.

Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω διότι εδώ δεν βρίσκομαι σαν Πατριάρχης αλλά ο δικός σας άνθρωπος ο Επίσκοπος ο οποίος κατέβαινε από τα Γραφεία του Πατριαρχείου  στα Γραφεία σας, και είχαμε μια άψογη συνεργασία.

Με μεγάλη τιμή δεχτήκαμε το δώρο Του, μια ευλογημένη εικόνα  του Αγίου Γεωργίου.

Μετά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κάλεσε τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου κ. Ahmed El Bidewy ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε καλό ταξίδι στον Μακαριώτατο.    

Κατά την επιθυμία του Πατριάρχη μας μέλη της χορωδίας μας οι Κική Βλαχάκη, Ελένη Λαζαρίδη, Ράνια Μπρουσιανού, Εύα Αλιανάκη τραγούδησαν το «Ω Αίγυπτος» του κ. Γ. Λαζαρίδη σε στίχους Μπ. Τρεχαντζάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος & Πηλουσίου κ. Νύμφων, ο Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Ahmed El Bidewy, ο τ. Υπουργός κ. Χάρης Παπαμάργαρης, Επίτιμοι Πρόεδροι, εκπρόσωποι Κοινοτήτων, και Πρόεδροι των Αιγυπτιώτικων Σωματείων

___________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΙΣ 28/2/2016

 IMG_20160228_192229 IMG_20160228_192739

Η ευαισθησία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων για το φυτώριο μας είναι γνωστή. Ήταν ένα απόγευμα γεμάτο φωνές, γέλιο, ευχάριστες κραυγές που για λίγες ώρες ζήσαμε ένα ολόκληρο παιδότοπο με πολλαπλές εκπλήξεις. Η κοπέλα που έκανε το μακιγιάζ των λιλιπούτειων φίλων μας και ο καταπληκτικός κλόουν ΤΟΤΟΣ έκλεισαν το παζλ ώστε τα ογδόντα παιδάκια να κατενθουσιαστούν και να μετρούν τον χρόνο για να ξαναβρεθούν στον χώρο που λέγεται Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

___________________________________________________________

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

IMG_0003 - 1 IMG_0005 - 1

 Και πάλι η βραδιά σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η ορχήστρα του Αιγυπτιώτη Γιάννη Λαζαρίδη έδειξε την εμπειρία που έχει παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο άξιο της περιστάσεως. Η δε χορεύτρια μας με τον αιγυπτιακό χορό της κατέπληξε του παρευρισκόμενους.

Έτσι η κατάμεστη αίθουσα μετά την λήξη είχε τις καλύτερες εντυπώσεις. Και του χρόνου με καλύτερες εκπλήξεις.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΑΛΙΑΝΑΚΗ

HPIM4069-1 HPIM4071-1

HPIM4067-2

Ο Γιώργος Αλιανάκης στις 22 Φεβρουαρίου 2016, μας άνοιξε ένα παράθυρο για να μάθουμε περισσότερα για μια άγνωστη πλευρά της ζωής του βασισμένος στο βιβλίο του Φωτόπουλου        « Το ποτάμι της ζωής μου».  Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1945, ο Φωτόπουλος συνελήφθη στην Αθήνα και λίγες μέρες αργότερα μαζί με πάνω από 5000 αριστερούς και όχι μόνο ‘Ελληνες βρέθηκε στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, 150 χιλιόμετρα έξω από την Αλεξάνδρεια από το οποίο επέστρεψε στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 1945. Με αποσπάσματα από το βιβλίο μάθαμε για τις συνθήκες ζωής, την περιπέτεια του ηθοποιού η οποία αν και είχε αίσιο τέλος, ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ αυτή την σκληρή εμπειρία. Στη συνέχεια ο ομιλητής μας εξήγησε γιατί ο καλό ηθοποιός που είναι φώς, μέσα από το χιούμορ του έκανε την ελληνική παροικία της Αιγύπτου λίγο σοφότερη όταν ξαναγύρισε καταξιωμένος ηθοποιός το 1955 στην Αλεξάνδρεια για μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων.

Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους και οι κόρες του Μίμη Φωτόπουλου οι κ.κ. Μαρία και Άννα Φωτοπούλου.Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος ευχαρίστησε τον κ. Αλιανάκη και εκ μέρους του Δ.Σ. ο κ. Μιχαηλίδης του παρέδωσε ευχαριστήριο δίπλωμα.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ

OMAR SHARIF-FATEN HAMAMA

HPIM4064-1 HPIM4065-1HPIM4061-1

 

Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων κατά την οποία ο κ. Πάνος Κατέρης, ηθοποιός και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του, αναφέρθηκε στο έργο και την ζωή των 2 γνωστών στον αραβικό και διεθνή κινηματογράφο ηθοποιών Φάτεν Χαμάμα και Όμαρ Σαρίφ.

Ο Όμαρ Σαρίφ (γεν. Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ το 1932 στην Αλεξάνδρεια) άλλαξε το όνομά του για να παντρευθεί την Φάτεν Χαμάμα.

Ερμήνευσε ρόλους σε αιγυπτιακές ταινίες με την σύζυγό του και μετά το διαζύγιο του διέπρεπε στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο όπως «Doctor Zhivago» και «Lawrence of Arabia» (1962 Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Β΄ Ανδρικού Ρόλου) γνωστός παγκοσμίως ως δεινός παίκτης του μπρίτζ. Μετά από καρδιολογικά προβλήματα και αλτζχάιμερ απεβίωσε το 2015 κατά το οποίο απεβίωσε και η πρώην σύζυγός του Φάτεν Χαμάμα. Το ζεύγος απέκτησε έναν γιό.

Η Φάτεν Χαμάμα γεννήθηκε στην Μανσούρα το 1931 και από ηλικίας 10 ετών ξεκίνησε την κινηματογραφική της σταδιοδρομία. Έπαιξε σε ρομαντικές κωμωδίες, υποστήριξε το δικαιώματα των γυναικών καταγγέλλοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Γνωστές της ταινίες «Δεν κοιμάμαι (1958)»  και η διασκευή της Άννας Καρένινα με τίτλο «Ποταμός της αγάπης (1961)».

Χαρήκαμε που από αυτή την παρουσίαση αναπολήσαμε στιγμές βλέποντας σκηνές αιγυπτιακών ταινιών που κάποτε είχαμε παρακολουθήσει στην Νειλοχώρα και μάθαμε γεγονότα γύρω από την ζωή των εν θεμάτι.

___________________________________________________________

ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ

IMG_0956 - 1 IMG_0958 - 1

Στις  6 Φεβρουαρίου 2016 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων με την βοήθεια και συμπαράσταση οικογένειας Αιγυπτιωτών παρατέθηκε  άλλο ένα Γεύμα Αγάπης για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας.

Η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας  εργάζεται ακούραστα όλο το χρόνο και βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των συμπατριωτών μας.

Εκτός από το πλούσιο γεύμα που προσφέρεται, μοιράζονται τρόφιμα και ρούχα τα οποία προσφέρονται από μέλη και φίλους του Συνδέσμου μας. Επίσης σε κάθε Γεύμα προσφέρονται νωπά κοτόπουλα προσφοράς αγαπητού μέλους του διοικητικού συμβουλίου.

Παρουσία της Αιγυπτώτικης οικογένειας που προσέφερε το Γεύμα Αγάπης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και για πρώτη φορά λόγο της παραμονής του στην Αθήνα παρευρέθηκε μαζί μας  ο Ά Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλαος Πολίτης.

Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες καθώς και  όλα τα μέλη και τους φίλους για την προσφορά τους, και ευχόμαστε ο Σύνδεσμoς μας να μπορεί πάντα να βρίσκεται στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων συμπατριωτών μας.

___________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

HPIM4022 HPIM4023 HPIM4025 HPIM4028

Την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών, σε στενή συνεργασία με τον Σύλλογος Αμπετείου Σχολής, παρουσίασαν ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στην επέτειο των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Αιγυπτιώτη  Έλληνα ηθοποιού, απόφοιτου της Αμπετείου Σχολής στο Κάιρο και σκηνοθέτη Γιώργου Ιορδανίδη (1921-2005). Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση, που παρακολούθησαν πάνω από 70 άτομα στο εντευκτήριο του Συνδέσμου, ήταν ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο με αποσπάσματα από τις σημαντικότερες αιγυπτιακές και ελληνικές ταινίες του Γιώργου Ιορδανίδη, γυρισμένες στα αιγυπτιακά στούντιο του Καΐρου. Την εκδήλωση παρουσίασε   ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής κ. Λάκης Πεζάς, ο σκηνοθέτης κ. Κώστας Φέρρης, που γνώριζε και συνεργάστηκε με τον Ιορδανίδη στο Κάιρο και ο θεατρικός σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης, γιος του Γιώργου.

___________________________________________________________

ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ “ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ”

DSC01480 HPIM4002 HPIM4012 HPIM4016

Στις 31/1/2016 παρουσιάστηκε στον Σύνδεσμο η παιδική θεατρική παράσταση «Το δώρο του Βασιλιά» με την αγαπημένη μας Νεφέλη.

Η προσέλευση των παιδιών ήταν ικανοποιητική. Τα παιδιά συμμετείχαν στην παράσταση, η χαρά τους ήταν απερίγραπτη. Αυτό μας ενθουσίασε και θα ακολουθήσουν και άλλες παιδικές εκδηλώσεις.

Ευχαριστούμε τους γονείς για την συμμετοχή τους.

______________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΙΚΕΔΑΚΗ

 HPIM3991 HPIM3993

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ, στην αίθουσα του εντευκτηρίου του ΣΑΕ,            η Ψυχολόγος  Συστημική Θεραπεύτρια, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού  και  Σταδιοδρομίας  κ. Κατερίνα Μικεδάκη ανέπτυξε το θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού απασχολεί όλους όσους εμπλέκονται με την διαπαιδαγώγηση των εφήβων, δασκάλους, γονείς και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους νέους.

Ο έφηβος πρέπει να διαθέτει όλους εκείνους τους παράγοντες αντικειμενικούς και εσωτερικούς που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει την αυτογνωσία του και κατά συνέπεια την αυταξία του, για να τον οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση  του.

Κλίσεις, δεξιότητες και ενδιαφέροντα, αξίες  που καλλιεργούνται  στο οικογενειακό του περιβάλλον είναι  δυνατόν να τον κατευθύνουν ενδυναμώνοντας τον θετικά ή και αρνητικά. Οικογενειακές φιλοδοξίες, ανεκπλήρωτες επιθυμίες καμιά φορά το παράδειγμα των φίλων λειτουργεί ως μίμηση-υπόδειγμα για τη νεανική κρίση και συνείδηση.

Η διαχείριση των αρνητικών καταστάσεων και εξελίξεων, που πολλές φορές σηματοδοτεί με συναισθήματα απαξίας και απογοήτευσης την αποτυχία της επαγγελματικής επιλογής αποτελεί μείζον θέμα για την ψυχική υγεία του εφήβου.

Όλα αυτά τα ανέπτυξε με επιτυχή τρόπο η διαλέκτρια μας. Τη χαρακτήριζε η βαθιά γνώση του θέματος και η αμεσότητα επικοινωνίας, γεγονός που συνέβαλε στην άμεση πρόσληψη του από το κοινό.

___________________________________________________________

“ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ . . . . ΓΕΥΣΙΣ!”        

12573714_518052808355516_1458596919506550611_n 12642830_518052711688859_4863074409469425215_n 12512316_518037935023670_5219343835436821393_n

 Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου πραγματοποιήθηκε μια πραγματικά ωραία εκδήλωση με θέμα «Πολιτισμών….Γεύσις» για τους επαναπατριζόμενους Έλληνες από διάφορα κράτη του κόσμου.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων συμμετείχε στην εκδήλωση. Προσφέρθηκαν ποικιλίες εδεσμάτων από όλα τα κράτη που συμμετείχαν.

Ο Σύνδεσμος μας πρόσφερε Αιγυπτιακές λιχουδιές προσφορά του κυλικείου μας, και η αγαπητή Ιωάννα μας πρόσφερε έναν ωραίο χορό oriental.

Ο δήμος Γαλατσίου τίμησε τον Σύνδεσμο μας με Δίπλωμα. Παραβρέθηκαν εκ μέρους του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης, οι Σύμβουλοι Δ. Αλατζά και Χρ. Χριστοφίδης και ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Φίλιππος Κοσσένας.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Γαλατσίου γι’ αυτή την ωραία εκδήλωση.

___________________________________________________________

 ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ 678

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η προβολή της αιγυπτιακής ταινίας στις 18 Ιανουαρίου 2016 στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, στην οποία, οι ήχοι, η γλώσσα και η μουσική μας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο.

Ο σκηνοθέτης Μοχάμεντ Ντιάμπ εξιστορεί μια σκληρή πλευρά της Αιγύπτου, εκείνη του καθημερινού φόβου χιλιάδων γυναικών, επειδή απλώς υπάρχουν και κυκλοφορούν. Αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά δύσκολο και ευαίσθητο θέμα με δυναμισμό και δόσεις χιούμορ, δίνοντας συγχρόνως μια μικρή γεύση από τα παράπλευρα κοινωνικά προβλήματα της Αιγύπτου. Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης καταγράφεται και στο «Μέγαρο Γιακουμπιάν», επίσης αιγυπτιακή ταινία, που γυρίστηκε το 2006.

___________________________________________________________

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

IMG_2658 IMG_2666 IMG_2672 IMG_2673

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου το εντευκτήριο γέμισε από μέλη του Συνδέσμου για να γιορτάσουμε το κόψιμο της Βασιλόπιττας. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος εκτός από την καθιερωμένη ευλογία μετέφερε τις θερμές ευχές και το μήνυμα του Μακαριώτατου Πατριάρχη        κ. κ. Θεόδωρου Β’.   Παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας              κ. Ι. Παπαδόπουλος με την σύζυγο του, η κ. Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Πολίτης, οι Επίτιμοι Πρόεδροι κ. κ. Κοσσένας, Σφέτσιος, Σαραγάς, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Αιγυπτιώτικων Συλλόγων.

Ο Σύνδεσμος τίμησε την κ. Ηρώ Αρμενοπούλου για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά της.

Τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα κάλαντα, μοιράστηκαν πίτες, χαρήκαμε για όσους έτυχαν τα φλουριά και ανταλλάξαμε ευχές για υγεία και καλή χρονιά.

Ευχή όλων μας η μακροημέρευση του Συνδέσμου, ο εμπλουτισμός του με νέα μέλη πρόθυμα να ενώσουν τις προσπάθειες και δυνάμεις τους για να υπάρξει συνέχεια στον κοινωνικό έργο του Συνδέσμου καθώς και την διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς των Ελλήνων Αιγυπτιωτών!

___________________________________________________________

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΣΤΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ

DSC01096 DSC01100 DSC01102 DSC01106 DSC01108 DSC01109 DSC01112 DSC01118 IMG_0679

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 στο Άστυ Αιγυπτιωτών Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες Αιγυπτιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην δέηση χοροστάτησε ο αιδεσιμώτατος πατήρ Χαράλαμπος Θεοδόσης.

Την ομιλία για την σημασία της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης τονίζοντας την ιδιαίτερη προσφορά των Ελληνικών Κοινοτήτων Αιγύπτου, σωματείων, Και οργανισμών προβάλλοντας παράλληλα το έργο της θυσίας στα μέτωπα των μαχών.

Επίσης συγκινητική ήταν η απαγγελία των ηθοποιών κ.κ. Βαρβάρας Κυρίτση και Πάνου Κατέρη οι οποίοι είπαν στίχους των ποιητών Οδ. Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Κ Π. Καβάφη και Τίτου Πατρικίου.       Τα ονόματα των πεσόντων εκφωνήθηκαν από το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Μάνο Θεοδούλου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ.  Κώστας Μιχαηλίδης  τίμησε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων Πολεμιστών στην μνήμη των 7000 εθελοντών που συμμετείχαν στα μέτωπα της Αφρικής κατά των Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την πλακέτα παρέλαβε ο  Πρόεδρος  του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Πολεμιστών κ. Γιώργος Κάντζας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γεν. Πρόξενος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Latif El Layah, και ο Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Hussein Marie Mahmoud, ο Δήμαρχος Κηφισιά ,      ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χρ. Κορωναίος, ο κ. Γ. Κάντζας Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Πολεμιστών, εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Αιγυπτιώτικων Σωματείων.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο Πρόεδρος του Άστεως Κηφισιάς κ. Γ. Οικονομίδης.

___________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ

1229814_507033192790811_1119305791361029105_n 10271566_507029916124472_8264513597432071953_n 12376055_507032802790850_4635298083469607684_n 12391924_507033212790809_614651445058283777_n993858_507031649457632_1556266765917504291_n

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το ρεβεγιόν στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Το εορταστικό πρόγραμμα του Τάκη Σφακιανόπουλου με τους συνεργάτες του Κ. Πολίτη,             Ν. Χιώτη, Σμαράγδα και Αγγέλα, έδωσαν ζωντάνια κι ευχάριστες αξέχαστες στιγμές, συνδυάζοντας την Ελληνική παράδοση με τα  κάλαντα και την χορευτική διασκέδαση με τα εξαίρετα τραγούδια τους. Πάντοτε η προσφορά τους είναι αφιλοκερδής.

Τα μέλη μας και οι  φίλοι τους κατά την αποχώρησή τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους  για την εξαιρετική Χριστουγεννιάτικη βραδιά.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ε.Κ.Α. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

DSC01354

Από την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής  Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννη Παπαδόπουλου στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων στις 23/12/2015.

Στην συνεδρίαση που ακολούθησε παραβρέθηκε η Γεν. Γραμματέας της Ε.Κ.Α. κ. Άρτεμις Γεροντάκη-Ταμβάκη, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Στέφανος Ταμβάκης και ο εκπρόσωπος της Ε.Κ.Α. στην Αθήνα κ. Εδμόνδος Κασιμάτης.

Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση και ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αιγυπτιώτες εδώ, καθώς και ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Παπαδόπουλος παρουσίασε τα προβλήματα που έχει η παροικία μας στην Αλεξάνδρεια.

Οι δύο φορείς τόνισαν ότι θα πρέπει να έχουν ακόμα πιο στενότερη επαφή για το καλό των Αιγυπτιωτών.

___________________________________________________________

ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ”

DSC01339 DSC01349 DSC01350

Επισκεφτήκαμε με την χορωδία μας το “Ναυτιλιακό Γραφείο” του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” για να πούμε τα κάλαντα. Μας υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, η Γραμματέας κ. Μαριάννα Μόσχου καθώς και μέλη του διοικητικού προσωπικού της Εταιρείας.

Ο μαέστρος κ. Γιάννης Λαζαρίδης και τα μέλη της χορωδίας δέχτηκαν τα συγχαρητήρια όλων των παρόντων.

___________________________________________________________

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

HPIM3964 HPIM3987 HPIM3988 HPIM3989 HPIM3990

Η μικτή Χορωδία του Συνδέσμου ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα στα μέλη και τους φίλους μας στο Εντευκτήριο μας, με γνωστές και αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Υπό την διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη απολαύσαμε τις εξαιρετικές ερμηνείες των χορωδών και μονοδών.

Ο Πάνος Κατέρης είχε την επιμέλεια και παρουσίαση του προγράμματος και η Φιφίκα Μπρουσιανού  συνόδευσε την χορωδία στο πιάνο. Στο τέλος της Συναυλίας τους ευχαριστήσαμε με το θερμό χειροκρότημα μας και το Δ.Σ. τους βράβευσε.

___________________________________________________________

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

BIBLIO 11  HPIM3936HPIM3932 HPIM3937

Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου η παρουσίαση τριών βιβλίων του Συγγραφέα – Ερευνητή Νίκου Νικηταρίδη  πλημμύρισε το εντευκτήριο του Συνδέσμου από αναμνήσεις και προκάλεσε συγκίνηση στο πολυπληθές ακροατήριο.

Η Συνέφορος Πολιτιστικών κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους παρουσίασε τις ομιλήτριες. Η κ.  Αγγελική Βλαχάκη Δημητρίου, Φιλόλογος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσίασε “Οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο”. Η κ. Μαρία Αδαμαντίδου Κουτρουμπάκη, Δημοσιογράφος – Ιστορική Ερευνήτρια τα “Αιγυπτιώτικα Σύμμικτα” και η κ. Μάρω Φιλίππου, Συγγραφέας – Μεταφράστρια     “Τα Ελληνικά Σωματεία στην Αίγυπτο”.

Τα τρία βιβλία καταγράφουν και διασώζουν την ατομική και συλλογική ιστορική διαδρομή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Νειλοχώρα από τον 19ο αιώνα.

Ο κ. Νικηταρίδης φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν στην έκδοση των βιβλίων.  Θερμό χαιρετισμό έστειλε ο κ. Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης τίμησε τον κ. Ν. Νικηταρίδη με το αργυρό αναμνηστικό μετάλλιο για τα 80 χρόνια του Συνδέσμου. Ο Επίτιμος Πρόεδρος           κ. Φίλιππος Κοσσένας και η Αντιπρόεδρος κ. Κρυστάλλω Τρίμη απένειμαν στις κυρίες που παρουσίασαν τα βιβλία Ευχαριστήρια Τιμητικά Διπλώματα.

___________________________________________________________

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 28/11/2015

12063647_498685960292201_5703384701731484650_n 12278806_498685210292276_2733442206281913797_n

Η Αιγυπτιώτικη βραδιά που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά  μέσα σε 15 μέρες στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων στις 28 Νοεμβρίου, όχι μόνο εντυπωσίασε και κατέπληξε τους Αιγυπτιώτες, αλλά και τους  εξ Ελλάδος φίλους τους. Ο τραγουδοποιός Garo με την Βαλεντίνη εξοικειωμένοι όχι μόνο με sixtie’s αλλά και με αραβικά τραγούδια ξεσήκωσαν τους πάντες.

Στις 23:45 εμφανίστηκε η χορεύτρια μας Ιωάννα (Χαμίντα) που με τον αιγυπτιακό χορό σαγήνευσε τους παρευρισκομένους. Αυτό πιστοποιεί ότι ο Σύνδεσμος παραμένει ένα ζωντανό κύτταρο με πολλές συνέχειες.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΑ

HPIM3836 HPIM3841HPIM3839  HPIM3845

Στις 23/11/2015 πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Απ. Τζιτζά με θέμα «Οικονομική και Ιστορική εξέλιξη της Διώρυγας του Σουέζ από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα» στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ένα θέμα πολύ επίκαιρο, σύγχρονο και επετειακό, με πλήθος φωτογραφικού υλικού.

Το 1869 στις 19  Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ένωση των δύο θαλασσών Μεσογείου και Ερυθράς και τα εγκαίνια λειτουργίας της Διώρυγας του Σουέζ. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εποχής για την Αίγυπτο και για την Παγκόσμια Οικονομία.

Τα ίδια περίπου γεγονότα ζήσαμε στις 6 Αυγούστου 2015 με τα εγκαίνια της Νέας Διώρυγας του Σουέζ  με την παρουσία και του Έλληνα Πρωθυπουργού και της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ». Η Νέα διώρυγα προβλέπει  εξοικονόμηση χρόνου διέλευσης κατά 7 ώρες για κάθε πλοίο και το σπουδαιότερο, μεγαλύτερο τονάζ πλοίων, που σημαίνει ανάπτυξη στην οικονομία της Αιγύπτου, ταχύτερη εξυπηρέτηση στο διεθνές εμπόριο και αύξηση της παγκόσμιας επικοινωνίας με οικονομικότερους όρους.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν το αναρτημένο λάβαρο του Συνδικάτου Εργαζομένων της Διώρυγας του Σουέζ, ευγενής προσφορά της κ. Άννας Σκορδιαλού που ανήκε στον κ. Μηνά Λαμπρινού.

___________________________________________________________

ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

DSC01252

Την 22η Νοεμβρίου 2015 τελέσθηκε στην Πλατεία Ριμινιτών-Ιερολοχιτών στο Ίλιον Αττικής,            η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των Πεσόντων των Εκστρατευτικών Σωμάτων Μέσης Ανατολής Ρίμινι- Ελ Αλαμέιν –Ιερολοχιτών –Νήσων Αιγαίου (ΠΕΣΜΑΡΙ) την πολιτεία εκπροσώπησε ο  Δήμαρχος  Ιλίου κ. Νικόλαος  Ζενέτος, παρουσία δημοτικών συμβούλων και προέδρων και αντιπροέδρων διαφόρων συλλόγων και σωματείων,  εκ των Ενόπλων Δυνάμεων παρευρέθηκαν ο Ταξίαρχος κ. Απόστολος Περβολαράκης και ο Αντισυνταγματάρχης κ. Απόστολος Δεληγιάνης ο οποίος εκφώνησε σύντομο ιστορικό εις μνήμη των πεσόντων.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Εκστρατευτικών Σωμάτων Μ. Ανατολής Ριμινιτών-Ιερολοχιτών κ. Γεωργίου Μονογυιού. Την παρουσίαση του προγράμματος επιμελήθηκε η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου   κ. Γεωργία Παπουτσάκη –Φλωρεντή. Εκ μέρους του  Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρευρέθησαν ο Σύμβουλος κ. Χρήστος Χριστοφίδης και ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Ζουές.

Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με την  κατάθεση στεφάνων επί του μνημείου πεσόντων εκ μέρους των παρισταμένων  αρχών και  την απονομή  τιμητικών πλακετών.

___________________________________________________________

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

12274285_1005489889489249_1768339856429344870_n

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στις 21/11/2015 διοργάνωσε «Απογευματινό Τσάι».

Η αίθουσα του γέμισε με φίλες και φίλους που σε μια πολύ ζεστή και καλόγουστη ατμόσφαιρα ήρθαν ν’ απολαύσουν στο πιάνο τις μουσικές επιλογές της κ. Φιφίκας Μπρουσιανού και στο βιολί της κ. Μάρως Λαρό.

Η απογευματινή συνάντηση συνεχίστηκε με το επιτραπέζιο παιχνίδι της  «Τόμπολας» και στους τυχερούς μοιράστηκαν δωράκια.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους παρόντες για την συμμετοχή τους τονίζοντας ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει την προσπάθεια του για τα μέλη του.

___________________________________________________________

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ

DSC01212

Στις 15 Νοεμβρίου 2015 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αειμνήστου Ανδριάνας Βλαδιμήρου, μητρός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γουινέας και εκπροσώπου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής  στην Ελλάδα κ.κ. Γεωργίου, στο Μετόχι του Πατριαρχείου στον Αγ. Αθανάσιο Κυψέλης.

Παρευρέθησαν εκ μέρους του Συνδέσμου ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, η Α΄ Αντιπρόεδρος  κ. Κρυστάλλω Τρίμη, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Ζουές και ο υπεύθυνος εντευκτηρίου και εκδηλώσεων κ. Χρήστος Χριστοφίδης.

Τα ακούσματα μας για την εκλιπούσα μαρτυρούν μια μητέρα που ακολουθούσε τον υιό της στην ιεραποστολική του διαδρομή για να συμβάλει και εκείνη στο έργο του Πατριαρχείου μας.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης.

___________________________________________________________

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

“ΕΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ ΤΟ ΛΑΔΑΚΙ;”

HPIM3831

Στις 15 Νοεμβρίου 2015 μέσα από τον μύθο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς, οι μικροί μας φίλοι γνώρισαν το δέντρο της Ελιάς. Με ελαιόπανα, κτένες, δέμπλες τα παιδιά μάθαιναν πως βγαίνει το λάδι από την ελιά. Στη συνέχεια με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας του προγράμματος, τα παιδιά έφτιαξαν και ζύμωσαν με τα ανάλογα υλικά το κάθε ένα το ελαιόψωμό του.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΝΑΣ-ΝΑΝΑΣ ΡΑΠΤΗ

HPIM3824 HPIM3825

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 στα πλαίσια των Πολιτιστικών  Εκδηλώσεων, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων φιλοξένησε την κ. Άννα-Νανά Ράπτη, Φιλόλογο-Συγγραφέα, η οποία παρουσίασε τη ζωή του γνωστού Ρώσου λογοτέχνη Αλεξέι Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν.

Την κ. Ράπτη παρουσίασε η κ. Αγγελική Βλαχάκη. Η ομιλήτρια με λόγο μεστό και λυρικό μας μετέφερε χρονικά στην εποχή των δημιουργιών του Πούσκιν, καθώς και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κάνοντας αναφορές τόσο σε ρωσικά και παγκόσμια ιστορικά γεγονότα όσο και στη δράση του Πούσκιν, ο οποίος διακατέχονταν από φιλελεύθερες ιδέες, γεγονός που έκανε τον τότε Τσάρο να τον στείλει εξορία.

Τονίστηκε επίσης η επιρροή που είχε σε ομότεχνους, η απήχηση του  έργου του στον κόσμο καθώς και η συμπάθεια που έτρεφε για τους Έλληνες. Εκείνο που ιδιαίτερα εντυπωσίασε όσες και όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν εκτός από τις γνώσεις της κ. Ράπτη, η άνεση της στο λόγο αφού όλη της η διάλεξη έγινε προφορικά και χωρίς χειρόγραφο.

Κλείνοντας η κ. Ράπτη απήγγειλε με ιδιαίτερη συγκίνηση το ποίημα του Πούσκιν Ματωμένο Σάλι.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος ευχαρίστησε την κ. Ράπτη και εκ μέρους του Δ.Σ.        η κ. Τρίμη της παρέδωσε ευχαριστήριο δίπλωμα.

___________________________________________________________

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 7/11/2015

12196182_493083507519113_5874057906056547742_n 12189762_493064360854361_3695454894375650791_n

Το βράδυ της 7 Νοεμβρίου μαζευτήκαμε και πάλι για μια κεφάτη και ταυτόχρονα νοσταλγική Αιγυπτιώτικη βραδιά.  Χαρήκαμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι στην παρέα μας προστέθηκαν φέτος και πολλοί φίλοι από την Ένωση Ελλήνων Νοτιοαφρικανών.  Το εξαιρετικό πρόγραμμα του Garo και η κεφάτη Βαλεντίνα εξασφάλισαν την πίστα γεμάτη όλη την βραδιά. Απολαύσαμε τον oriental χορό της Ιωάννας, γευτήκαμε τις μοναδικές γεύσεις του Reda και έχουμε την ευκαιρία να θυμόμαστε και να μοιραστούμε την όμορφη βραδιά με τις φωτογραφίες και τα videakia του πάντα χαμογελαστού Κυριάκου Μπούρα.  Μια ακόμα ιδιαίτερα επιτυχημένη και αξέχαστη βραδιά στην ζέστη και φιλόξενη ατμόσφαιρα του Συνδέσμου μας, με την συμμετοχή όλων. Και σε άλλα με υγεία!

___________________________________________________________

ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟ

HPIM3817 HPIM3820 12188924_491727707654693_318596871989165647_n 12143077_491689274325203_6755416004402254248_n 12141752_491710364323094_503131556677001763_n 12122745_491706947656769_2713073913900435745_n 12072619_491727207654743_7098819039015468029_n 12065944_491701747657289_1640285032624031526_n 12065561_491711034323027_3668389096333138015_n 11214145_491708237656640_3561931710872133887_n 1611004_491706150990182_604323236634734464_n 19925_491727264321404_2919124450040206540_n

Στο κατάμεστο εντευκτήριο του ΣΑΕ, την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, παρακολουθήσαμε το πλούσιο πρόγραμμα «Αφιέρωμα στον αείμνηστο μαέστρο της Επτανησιακής Χορωδίας και Μαντολινάτας ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟ», παρουσία της κόρης του, Πόλυς Αποστολάτου.

Το ξεχωριστό πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο Αιγυπτιώτης Ηθοποιός-σκηνοθέτης Πάνος Κατέρης προλογίζοντας το κάθε μουσικό θέμα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Συγκινημένοι παρακολουθήσαμε την προβολή αποσπάσματος από συναυλία της Αθηναϊκής χορωδίας υπό την Δ/νση του Δ. Αποστολάτου. Ο κ. Νίκος Μισσύρης μας μίλησε για την βιογραφία του Μαέστρου. Απολαύσαμε ποτ πουρί επτανησιακών καντάδων, φιλική συμμετοχή της μαντολινάτας, με ακορντεόν της Μαέστρου Χριστίνας Ρόκκου, στο μαντολίνο τον Κώστα Πανταζάτο & τον Νίκο Μπογέα, στη κιθάρα τον Βασίλη Πανταζάτο και τον Νικόλα Βοστάνη στο κόντρα μπάσο. Τραγουδήσαμε όλοι μαζί με την έξοχη Μεικτή Χορωδία του ΣΑΕ υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Λαζαρίδη, με τη συνοδεία στο πιάνο της Φιφίκας Μπρουσιανού και την σύμπραξη, στο βιολί της Μαρίας Λαρό, στην φυσαρμόνικα του Θανάση Ψύλλα και των σολίστ Χριστίνα Ρόκκου, Ελένης Λαζαρίδη, Ράνιας Μπρουσιανού και του Μπάμπη Τρεχαντζάκη.             Το ακροατήριο αποζημίωσε την εξαιρετική απόδοση και ερμηνεία των συντελεστών με την συμμετοχή του και θερμά χειροκροτήματα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ. κ. Α. Οικονόμου, Ν. Νευράκης  αντίστοιχα Πρόεδροι της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος και Ένωσης Μουσουργών Ελλάδος και ο κ. Χ. Κουρής Καλλιτεχνικός Δ/ντής της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος. Παρών και ο κ. Παναγής Μπαρμπάτης, Μαέστρος και μαθητής του Δ. Αποστολάτου, ο οποίος μας μίλησε για τον Δάσκαλό του και συνόδευσε την κ. Αποστολάτου στο πιάνο δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε μία από τις αγαπημένες μελωδίες των γονιών της.

Η υπέροχη βραδιά έκλεισε με απονομή από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Κώστα Μιχαηλίδη τιμητικού μεταλλίου στην κ. Αποστολάτου καθώς και τιμητικά ευχαριστήρια διπλώματα στα μέλη της μαντολινάτας και τον κ. Κατέρη.

___________________________________________________________

     ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΩΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ                                                    

DSC_0004 DSC_0006  DSC_0018

DSC_0038

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 το Βασιλικό Ινστιτούτο Μωχάμεντ Άλι σε μια σεμνή τελετή τίμησε τα νέα του μέλη με διπλώματα και μετάλλια. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πρίγκηπας Osman Rifat Ibrahim τίμησε και τον Σύνδεσμο μας και τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας Dr. Hussein Marie Mahmoud. Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος στην Ελλάδα κ. Γ. Νικολαίδης μας έκανε μια λεπτομερή έκθεση για το έργο του Ιδρύματος στην Ελλάδα.

Παρευρέθηκαν  εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ο Πρόεδρος  κ. Κ. Μιχαηλίδης και οι Σύμβουλοι κ.κ. Απ. Τζιτζάς και Χρ. Χριστοφίδης.

___________________________________________________________

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

“ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΥΛΑ”

HPIM3804

Στις 25 Οκτωβρίου 2015 οι μικροί μας φίλοι  παρακολούθησαν την «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΥΛΑ». Τα παιδιά δημιούργησαν διατροφική πυραμίδα παίζοντας και διασκεδάζοντας με τον Λιχούδη Αρκούδο και έμαθαν την σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής.

___________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

& ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Rouha 1 Rouha 2

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης μαζί με το μέλος του Δ.Σ. κ. Χρήστο Χριστοφίδη την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, επισκέφτηκαν τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης στα Βριλήσσια. Συναντήθηκαν με την κ. Παπαδημητρίου και παρέλαβαν ρουχισμό – ιματισμό καθώς και κλινοσκεπάσματα για τους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας που βοηθάει η Κοινωνική Πρόνοια του Συνδέσμου μας. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του κ. Βούλα Αρσένη – Λάμπρου για την υποστήριξη και την προσφορά τους.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΤΣΗ

HPIM3791 HPIM3793 HPIM3794

Tην Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 από την κ. ‘Ελενα Κότση με θέμα  “Εθισμός των νέων στο διαδίκτυο & τρόποι αντιμετώπισης του”.  Η χρήση του διαδικτύου έχει ενταχθεί στην καθημερινότητα μας. Παράλληλα με την πολλαπλή θετική προσφορά του δυστυχώς προκαλεί και εθισμό. Ενημερωθήκαμε για την εμφάνιση του φαινομένου εξάρτησης, στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, τους διαφορετικούς τύπους εθισμού καθώς και τους παράγοντες συσχέτισης. Παρουσιάστηκαν τα ψυχολογικά, σωματικά συμπτώματα και τα δείγματα εθισμού για να καταλήξουμε στους τρόπους πρόληψης.  Οι πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους φίλους & μέλη του Συνδέσμου που παρευρέθηκαν επιβεβαίωσαν την ανάγκη όλων μας για παρόμοιες εκδηλώσεις. Η κ. Κότση επεσήμανε κλείνοντας την εκδήλωση το τρίπτυχο που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι γονείς: ΑΓΑΠΗ – ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΟΡΙΑ.

___________________________________________________________

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΑΡΕΙΟ ΩΡΩΠΟΥ

12279099_1008800105824894_9075971517014322112_n 12294738_1008799782491593_1499179162125521689_n 12299168_1008799985824906_8313909874717102198_n 12314085_1008799922491579_9124818863019409448_n

Στις 10 Οκτωβρίου 2015 η Γυναικεία Συντροφιά του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων διοργάνωσε εκπαιδευτική εκδρομή στις αρχαιότητες Αμφιαρείου Ωρωπού.

Έτσι ονομάζονταν τα ιερά που είχαν ιδρυθεί προς τιμήν του Αμφιαρείου που ήταν περίφημο θρησκευτικό και μαντικό κέντρο.

Οι 40 εκδρομείς της Γυναικείας Συντροφιάς εντυπωσιασμένοι από τον αρχαιολογικό χώρο συνέχισαν για φαγητό σε επιλεγμένο εστιατόριο του Ωρωπού.

Το απόγευμα οι εκδρομείς έφτασαν για καφέ στο συναρπαστικό φράγμα του Μαραθώνα.

Με την συμμετοχή των φίλων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για ακόμα μια φορά η προσπάθεια του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων να οργανώνει τέτοιου είδους Εκπαιδευτικές Εκδρομές.

___________________________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

HPIM3778HPIM3777

HPIM3775 HPIM3776

Τύχη αγαθή για όσους παρευρεθήκαμε την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο αφιέρωμα για τον  Αιγυπτιώτη εικαστικό καλλιτέχνη Απόστολο Κυρίτση. Η Αλεξανδρινή Ιστορικός της Τέχνης            κ. Ειρήνη Χρυσοχέρη μας ταξίδεψε στα πιο σημαντικά λιμάνια της πορείας του διακεκριμένου καλλιτέχνη, προβάλλοντας και επεξηγώντας χαρακτηριστικά έργα του.

Από την παρουσίαση έγινε εμφανής ο πλούτος των καλλιτεχνημάτων του μέσα από πολλές και διαφορετικές τεχνοτροπίες.  Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο καλλιτέχνης, με παρεμβάσεις του, έδωσε σημαντικές διευκρινήσεις για την επίδραση των διαφορετικών εικαστικών ρευμάτων στους πίνακες του.

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή προς τον γνωστό ζωγράφο τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Κώστα Μιχαηλίδη, και με μία συγκινητική και πηγαία κατάθεση ψυχής από το τιμώμενο πρόσωπο. Την εκδήλωση κόσμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, Dr. Hussein Marie Mahmoud , Αιγυπτιώτες ζωγράφοι και καλλιτέχνες  και πολλά μέλη του Συνδέσμου.

___________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΥΑΓ. ΜΑΘΑ

HPIM3756HPIM3763

Την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015, εγκαινιάσαμε την νέα περίοδο των Πολιτιστικών μας εκδηλώσεων με την ομιλία του κ. Ευάγγελου Μαθά με θέμα “Περιβάλλον, ΑΠΕ & Εξοικονόμηση Ενέργειας στις κατοικίες”. Ο κ. Μαθάς είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, Συνεργάτης του ΚΑΠΕ – Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Με την κατανοητή και διαφωτιστική του ομιλία για ένα θέμα που αφορά όλους μας παρουσίασε τα δύο σοβαρότερα σύγχρονα προβλήματα δηλαδή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την εξάντληση των συμβατικών/ορυκτών καυσίμων. Ο μονόδρομος για την λύση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η Εξοικονόμηση Ενέργειας στην καθημερινότητα μας. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα γνωρίσαμε τις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας όπως επιλογή συσκευών και την ορθή χρήση τους,  φωτισμό, μονώσεις, βελτιωμένα κουφώματα, εγκατάσταση Ηλιακού θερμοσίφωνα. Κατέληξε όλοι μας πρέπει να αναπτύξουμε ενεργειακή συνείδηση ώστε να συμπεριφερόμαστε σωστά σαν καταναλωτές ενέργειας.  Η επιτυχία της εκδήλωσης επιβεβαιώθηκε από τις πολλές ερωτήσεις που ακολούθησαν και το ενδιαφέρον για τα ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν.

Ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον κ. Μαθά θα δρομολογήσει μελλοντικά εκδρομή στο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής με σκοπό την ενημέρωση μας για τις δυνατότητες και τα οφέλη των φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειακών τεχνολογιών.

___________________________________________________________

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

IMG_2635 IMG_2638 IMG_2643 IMG_4380 IMG_4382

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας το καλοκαίρι που πέρασε. Για άλλη μια φορά το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” που βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις προσπάθειές μας με τον Πρόεδρό του κ. Αντώνη Παπαδημητρίου και τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου διορθωτική ανακαίνιση χώρων του Συνδέσμου μας.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου καθώς και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για αυτήν την προσφορά τους.

Δεν θα ήταν δίκαιο να παρακάμψoυμε τις ευχαριστίες μας προς τον επιβλέποντα Μηχανικό κ. Γρηγόρη Κοτσιγιάννη που ολόκληρο το καλοκαίρι επέβλεπε την εξέλιξη των εργασιών.

Ευχόμαστε πάντα να είμαστε όλοι δέκτες τέτοιων ευχάριστων εκπλήξεων.

Ο Σύνδεσμος μας είναι το σπίτι κάθε Αιγυπτιώτη.

___________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

FullSizeRender

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, την Τρίτη                   11 Αυγούστου 2015 παρέθεσε δείπνο εργασίας στις εγκαταστάσεις του Ε.Ν.Ο.Α., στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννη Παπαδόπουλο.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στην Ελλάδα κ. Εδμόνδος Κασιμάτης καθώς και οι σύζυγοι των δύο προέδρων. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τους δύο φορείς.

___________________________________________________________

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

11903720_735142736614456_5014381195813896883_n 11949316_10207580103403283_7520298046297540741_n

Tην Κυριακή 23 Αυγούστου 2015, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Κυψέλη, μνημόσυνο για τους Μακαριστούς Μητροπολίτες του Πατριαρχείου μας Διονυσίου -Φιλήμωνα και Ειρηναίου, χοροσταντούτος  του Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεωργίου, εκπροσώπου  της Α.Θ.Μ. Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄. Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Κος Κώστας Μιχαηλίδηςκαι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κος Χρ. Χριστοφίδης, καθώς και πολλοί Αιγυπτιώτες.

___________________________________________________________

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 23ης ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΠΡΕΣΒΕΙΑ0001

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις  23 Ιουλίου 2015 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων προσκλήθηκαν  από τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Ahmad el-Bidewy στο φιλόξενο Μέγαρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 23ης Ιουλίου 1952.

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Ζουές και οι σύμβουλοι  κ.κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Κωνσταντίνος Καραβίας, Απόστολος Τζιτζάς  και  Χρήστος Χριστοφίδης ευχήθηκαν στον Αιγύπτιο Πρέσβη, κάθε επιτυχία στην επίτευξη του έργου του, μετέφεραν τις ευχές τους δια μέσου του στον Αδελφό Αιγυπτιακό λαό  και δήλωσαν ότι ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων  βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του.

____________________________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΜΗ ΡΟΥΣΟ ΣΤΟΝ Ε.Ν.Ο.Α.

DSC00782 DSC00783 DSC00784 DSC00788 DSC00793 DSC00798 DSC00803 DSC00821

Την Παρασκευή  3 Ιουλίου 2015 στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Ντέμη Ρούσου υπό την αιγίδα του Ε.Ν.Ο.Α. και του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Την οργάνωση είχε αναλάβει ο Μαέστρος Νίκος Χριστοδουλής. Εξαιρετική ήταν η συμμετοχή της Χορωδίας του Συνδέσμου υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη και επίσης όλοι οι τραγουδιστές που συμμετείχαν.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο οποίος αφιέρωσε και κάποια τραγούδια στη μνήμη του Ντέμη Ρούσου.

Την εκδήλωση έκλεισε η Ζανέτ Καπούγια με τα πολύ ωραία της τραγούδια.

____________________________________________________________________________

“ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ”

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

vivlio Nikitaridi site

Ένα βιβλίο-σταθμό στην καταγραφή της Αιγυπτιώτικης Ιστορίας μας συνέγραψε με ιδιαίτερη όπως πάντα επιμέλεια ο ιστορικός του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και αγαπητός φίλος Ν. Νικηταρίδης, το οποίο και εξέδωσαν οι εκδόσεις Αγγελάκη.

Ο τίτλος του είναι ¨Τα Ελληνικά Σωματεία στην Αίγυπτο¨ και καταγράφονται στις 600 σελίδες του πάνω από 800 σύλλογοι, σύνδεσμοι, αδελφότητες, όμιλοι και ενώσεις κάθε είδους και σκοπού. Παράλληλα, αναφέρονται ενδεικτικά διάφορες επιτροπές, που συστάθηκαν κυρίως για πατριωτικούς και φιλανθρωπικούς λόγους, καθώς και ιδρύματα, όπως ορφανοτροφεία και γηροκομεία, που βρίσκουν τη θέση τους ανάμεσα στις σελίδες τούτου του αξιόλογου πονήματος. Ας τονισθεί ιδιαίτερα η ύπαρξη του φωτογραφικού παραρτήματος με σπάνιο και δυσεύρετο υλικό.

Τέλος, σημειώνουμε την έκδοση ενός ακόμη βιβλίου από τον κ. Νικηταρίδη, μικρό αυτή τη φορά, με τίτλο ¨Το Ελληνικό Σουέζ¨, ένα απλό θυμητάρι, όπως αναφέρει, ελληνικών στιγμών στην αγαπημένη προγονική του πόλη, το οποίο διατίθεται και αυτό υπέρ των αγαθοεργών μας σκοπών.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων διατίθενται από τον συγγραφέα για τις ανάγκες της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου.

Νίκο σ’ ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά.

___________________________________________________________________  

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ  ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Dr. HANI EL MESIRI

1kcnfA2hA7hyJsI3Vm4QEXIiBzQ_VG9ew3wVa78sioM,gmcCNZqGkb74XKiTsx-qCEU-_JEO2_uIU3eaWSoZKrU bl6CEjnwKrEfozve07V_CgtuEC3yE5jxIlQ0JtWsjrE PCSPk-B6qyCoo0Z1Q2_QNqQepv2pFT8onNya9khNUfo,NBQCFrcB7PJp5A4zXEIm8HyapVLYWXrMoTkUzi-g5x4 SfYXAg2WAn3w7dMoTMOGP0Lu7UPV5Nc3JtafLjmwayY

Στις 20 Μαΐου 2015 ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων υποδέχθηκε στο εντευκτήριό του τον Διοικητή της Αλεξάνδρειας Dr. Hani El Mesiri. Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γουϊνέας κ.κ Γεωργίου εκπρόσωπου της Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου του Β, του Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Ahmad el-Bidewy, του Γενικού Προξένου της Αραβικής Δημοκρατίας κ. Abdel Latif El Layah, του Γενικού μας Προξένου στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστου Καποδίστρια, του Επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Στέφανου Ταμβάκη, Προέδρων και εκπροσώπων των Αιγυπτιώτικων Σωματείων καθώς και μελών του Συνδέσμου μας.

Η Χορωδία του Συνδέσμου μας καλωσόρισε τον Διοικητή της Αλεξάνδρειας με δύο Αιγυπτιώτικα τραγούδια.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης καλωσόρισε τον Διοικητή της Αλεξάνδρειας Dr. Hani El Mesiri  και εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου μας όπου Διοικητής επισκέπτεται τον Σύνδεσμο μας, «όλοι οι Αιγυπτιώτες νιώθουμε την Αίγυπτο σαν δεύτερη πατρίδα μας. Πάντοτε νοσταλγούμε να επισκεφτούμε την γενέτειρά μας”. Ολοκληρώνοντας προς ανάμνηση αυτής της επισκέψεως του  απένειμε  πιστό αντίγραφο αγαλματιδίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και το μετάλλιο των 80 ετών του Συνδέσμου μας.

Στην συνέχεια ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός στην αραβική γλώσσα από τον Ειδικό Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Βασίλειο Ζουέ.

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο  Διοικητής  Dr. Hani El Mesiri ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του δηλώνοντας στο κοινό   “Σας περιμένουμε στην Αλεξάνδρεια, να επιστρέψετε το συντομότερο”. Δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο λαών είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων πόσο στενές  είναι. Στο τέλος της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Διοικητή Αλεξάνδρειας.

____________________________________________________________________________

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

soulogiannis-01

           Βαθιά και ειλικρινή θλίψη πλημμύρισε τους απανταχού Αιγυπτιώτες με την αναγγελία του θανάτου του ιδιαιτέρως αγαπητού σε όλους, πρώην προέδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, Ευθύμιου Σουλογιάννη.

Ο Ευθύμιος Σουλογιάννης είχε γεννηθεί στη Αλεξάνδρεια το 1942 και φοίτησε στο εκεί Αβερώφειο Γυμνάσιο (1953-59). Κατόπιν έλαβε πτυχίο Φιλολογίας και Ιστορίας από τα Πανεπιστήμια Αθηνών (1964) και Ρώμης (La Sapienza, 1973), ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα Ιστορίας Πολιτισμού της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Αιξ-Μασαλίας (1963) και μαθήματα Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού της Ιταλίας στα Πανεπιστήμια Σιένας (1968) και Περούτζια (1973).       Το Διδακτορικό του Δίπλωμα Νεοτέρας Ιστορίας και Φιλολογίας πήρε από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης (La Sapienza, 1974).

Είχε διατελέσει Επιμελητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1965-67), υπηρέτησε ως Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (1967-74) και χρημάτισε Διευθυντής Ερευνών Ιστορίας με βαθμό Καθηγητή στην Ακαδημία Αθηνών (1974-2001).

Ήταν επισκέπτης Καθηγητής από το 2001 στο Πανεπιστήμιο Μιννεσότα των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Γρανάδας της Ισπανίας, καθώς και σε Ιταλικά Πανεπιστήμια (Παλέρμο, Κατάνια, Πάντοβα, Βενετία, Μιλάνο), όπου και πραγματοποιούσε σεμινάρια με θέματα ιστορίας του νεώτερου Ελληνισμού στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο.

Μιλούσε γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά και αραβικά, ενώ δίδασκε σεμιναριακά μαθήματα στα Πανεπιστήμια του Καΐρου και της Αλεξανδρείας. Είχε δε, πραγματοποιήσει έρευνες στην ιστορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και την Αίγυπτο, κάτι που συνέχιζε ως το θάνατο του, σε θέματα της ειδικότητας του όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, την Ιταλία και αλλού.

Είχε τιμηθεί με διάκριση του Υπουργείου Ανωτάτης Εκπαίδευσης της Αιγύπτου, με τους Μεγαλόσταυρους Αγ. Μάρκου και Αγ. Σάββα, καθώς και με τα διάσημα του Μ. Ταξιάρχη του Λέοντος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του οποίου ήταν Μέγας Άρχων Πρωτοασηκρίτης, με τη διεθνή διάκριση ¨Άνθρωπος του Έτους¨ από τη Βιβλιογραφική Εταιρεία του Καίμπριτζ και των ΗΠΑ, με ανώτατα παράσημα του Ελληνικού Προσκοπισμού, με το Διεθνές Βραβείο Κ.Π. Καβάφη, με διακρίσεις συλλόγων, όπως του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, καθώς και των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου.

Είχε συγγράψει περί τις 500 πρωτότυπες μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και αλλού, καθώς και τα εξής αυτοτελή βιβλία : ¨Η Σχολή Φλαγγίνη στη Βενετία¨ (1983), ¨Έλληνες στην Αίγυπτο : Κοινωνία, Εκπαίδευση, Εκδόσεις¨ (1990-91), ¨Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας¨ (1994, 2005), ¨Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, η ζωή και το έργο του¨ (1996), ¨Α. Ραγκαβή, Χειρόγραφος Κώδιξ¨ (1997), ¨Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Συμβολή στην Ιστορία του¨ (1999, 2000, 2001), ¨Η θέση των Ελλήνων στην Αίγυπτο¨ (1999, 2000), ¨Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου¨ (2002), ¨Αντώνης Μπενάκης¨ (2004), ¨Οι Έλληνες στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία¨ (2007), ¨Οι Έλληνες στη νεότερη και σύγχρονη Αίγυπτο¨ (μεταφρασμένο στα αραβικά, 2009).

Ο Ευθύμιος Σουλογιάννης υπηρέτησε τα κοινά ως μέλος πολλών διοικητικών συμβουλίων, όπως για παράδειγμα Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Ήταν επίσης μέλος της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας στην Αλεξάνδρεια και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής Φίλων της Βιβλιοθήκης. Επίσης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας και άλλων συλλόγων βοηθείας προς την Αφρική.

Από το 2001 διεύθυνε το περιοδικό ¨Ανάλεκτα¨ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ επιμελείτο τόμων εκδόσεως της Ελληνικής Επιτροπής Φίλων της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. Τέλος, μετείχε σε διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα Ελλάδας-Ισπανίας-Ιταλίας-Γερμανίας για την έκδοση Ελλήνων κλασικών νεοτέρας περιόδου, προς χρήση των διδασκομένων στα Πανεπιστήμια Ευρώπης, Αμερικής και Αραβικού Κόσμου.

___________________________________________________________________________

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

HPIM3733 HPIM3739 HPIM3740 HPIM3741

Την Δευτέρα 25 Μαΐου, πλήθος Μελών και φίλων του Συνδέσμου, απόλαυσε την εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου “Μεθυσμένα Καράβια- Ωδή στην Καβαφική Αλεξάνδρεια” της Βικτωρίας Γ. Αγγελοπούλου. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Νίκο Βασιλειάδη, Δημοσιογράφο και Συγγραφέα,   ο οποίος μας εντυπωσίασε με την ξεχωριστή ανάλυση του, στην οποία ήταν διάχυτη η συγκίνηση του, για την Αλεξάνδρεια τον Καβάφη και την συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό του Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού.

Απόσπασμα των Πρακτικών της Κριτικής Επιτροπής ΚΘ’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2011 του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” αναφέρει για το βιβλίο της κ. Αγγελοπούλου. “Η περιγραφή της Καβαφικής Αλεξάνδρειας και γενικότερα της Αιγύπτου γίνεται μέσα από λυρικές περιγραφές που αποδίδουν τον λογοτεχνικό μύθο της θρυλικής πόλης και εν γένει το μυστήριο και την ηδυπάθεια της Ανατολής.  Αναδεικνύεται η μακραίωνη ιστορία της Αιγύπτου σε συνδυασμό με τα πλούσια πολιτισμικά στοιχεία της ελληνικής αρχαιότητας και της αρχαίας ελληνικής τέχνης.              Η συγγραφέας αναδεικνύει τη βασική ιδέα ότι η Αίγυπτος και Ελλάδα είναι “αδελφές φυλές”, κοιτίδες πολιτισμού, οι οποίες μεταλαμπαδεύουν διαχρονικά τα φώτα τους η μια στην άλλη.

Η φιλόλογος Διευθύντρια του Γεν. Λυκείου Σύρου κυρία Ειρήνη Δράκου, σε παρουσίαση του βιβλίου στη Σύρο, είπε “το βιβλίο δέχεται πολλές αναγνώσεις. Για τους απλούς αναγνώστες έχει μια δυνατή ερωτική ιστορία, χαρακτήρες όχι απαραίτητα ολοκληρωμένους αλλά αυτοδύναμους και με άποψη, έχει πλήθος πληροφοριών για την ιστορία της Αιγύπτου και της Ελλάδας.”

Η έξοχη αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικού ευχαριστήριου διπλώματος του Συνδέσμου, στην κ. Αγγελοπούλου και κ. Βασιλειάδη και με την αμοιβαία υπόσχεση να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες μελλοντικές παρουσιάσεις.

____________________________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ

ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Π. ΚΑΒΑΦΗ

 

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στο Αμφιθέατρο της Χ.Α.Ν. πραγματοποιήθηκε μια πραγματικά ωραία εκδήλωση εις μνήμη του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Μετά την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως κ. Απόστολου Φορλίδα ο οποίος μίλησε για τη ζωή του ποιητή, ο ηθοποιός κ. Τέλης Ζώτος παρουσίασε τους Μαέστρους κ. Νικόλαο Χριστοδουλή, που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης, καθώς και τον κ. Γιάννη Λαζαρίδη, Μαέστρο της Χορωδίας του Συνδέσμου.

Η Χορωδία μας ήταν πραγματικά απολαυστική και καταχειροκροτήθηκε απ΄ όλους τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Ζώτος επίσης απήγγειλε ένα ποίημα του Καβάφη όπως και άλλοι ομιλητές.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος κ. Λευτέρης Τζόκας τίμησε τον Σύνδεσμο με δίπλωμα το οποίο παρέλαβε ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης και τον Μαέστρο μας κ. Γιάννη Λαζαρίδη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Μάνος Θεοδούλου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου καθώς και πολλά μέλη και φίλοι.

____________________________________________________________________________

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΘΕΩΔΟΡΟΥ ΤΟΥ Β΄

11215900_10206147516102266_709669289_n 11291841_10206147515062240_1203787059_n DSC00608 IMG_0385 IMG_0408 unnamedpavlopoulos-kairo-16

Με  Θρησκευτική Μεγαλοπρέπεια και Λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την 24η Απριλίου, 2015 στην καρδιά της Αιγύπτου στο Κάιρο, τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ελληνορθόδοξου ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου του Παλαιού Καΐρου, με την ευγενή οικονομική υποστήριξη του επιχειρηματία κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

Παρουσία της Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου του Β’, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ Ιερώνυμου, της Αυτού Εξοχότης  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας κ. Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, εκπροσώπησαν ο Διοικητής της πόλης του Καίρου κ. Galal El-Sagid και ο Υπουργος Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Mohamed El Damady.

Μετά το πέρας των Θυρανοιξίων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου που βρίσκεται στον αναστηλωμένο Πύργο της Βαβυλώνας, κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η Τελετή κορυφώθηκε με γεύμα που παρέθεσε η Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου του Β’ στο Ξενοδοχείο Four Season του Καίρου προς τιμήν των εκλεκτών προσκεκλημένων του.

Παράλληλα με τα Θυρανοίξια της Μονής του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκαν και άλλες εκδηλώσεις.

Την Πέμπτη το βράδυ μια ωραία συναυλία στον αυλόγυρο της Μονής, με τον Μαέστρο Δημήτρη Παπαδημητρίου με την ορχήστρα του και τους καλλιτέχνες Φωτεινή Δάρρα, Λάκη Χαλκιά κ.α.

Επίσης συμμετείχε και ο παγκοσμίου φήμης αιγύπτιος συνθέτης Όμερ Χαϊράτ με την ορχήστρα του.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρασημοφόρησε τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου και την σύζυγό του Μαρίνα με τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Αποστόλου Μάρκου.

Το απόγευμα της Πέμπτης πριν την συναυλία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης παρευρέθη στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Χρ. Λάζαρης προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είχε και ολιγόλεπτη ομιλία.

Την Παρασκευή το απόγευμα μετά τους εορτασμούς  και το γεύμα που μας παρέθεσε ο Μακαριώτατος στο ξενοδοχείο Four Season πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με τους Προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου κ. Χρ. Καβαλή και Αλεξανδρείας κ. Γ. Παπαδόπουλου και μελών των διοικητικών τους συμβουλίων, από τον Σύνδεσμο παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Ν. Βαδής, ο Ειδ. Γραμματέας κ. Β. Ζουές και οι Σύμβουλοι κ.κ. Χρ. Χριστοφίδης και Ηλ. Θεμιστοκλέους.

Το βράδυ της Παρασκευής επίσης, ο κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο κ. Χρ. Χριστοφίδης και η κ. Ηλ. Θεμιστοκλέους συναντήθηκαν με τους Συμβούλους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ.κ. Ν. Κατσιμπρή και Δ. Κάβουρα και συζήτησαν διάφορα θέματα που μας απασχολούν και κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομικά αδύναμοι αιγυπτιώτες στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο.

Το Σάββατο το πρωί βρεθήκαμε στο Χαμζάουι, στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου, ήταν η ημέρα της εορτής του Πολιούχου και Ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αγίου και Αποστόλου Μάρκου. Μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τίμησε με το Παράσημο της Αρχόντισσας των Εκκλησιών την κ. Αικ. Σοφιανού-Μπελεφάντη. Μετά τον καφέ που μας πρόσφερε ο Μακαριώτατος, μεταβήκαμε στο ξενοδοχείο Four Season, όπου η κ. Σοφιανού μας παρέθεσε ένα ωραιότατο γεύμα, κατόπιν με τους Προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων κ.κ. Χρ. Καβαλή και Γ. Παπαδόπουλο  και του  Επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Στ. Ταμβάκη καθώς και μελών των διοικητικών τους συμβουλίων επισκεφθήκαμε το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, στο οποίο γίνεται καταπληκτική δουλειά και τους συγχαρήκαμε γι’ αυτό, και αμέσως μετά  το Ελληνικό Γηροκομείο Καΐρου.

Όπως καταλαβαίνετε ήταν μια πολύ εποικοδομητική επίσκεψη στην αγαπημένη μας Αίγυπτο

___________________________________________________________________________

ΧΟΡΟΣ SIXTIE’S ΑΠΡΙΛΙΟΥ

IMG_20150425_220246

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 επαναλήφθηκε ο χορός των Sixties στο εντευκτήριο του Συνδέσμου ο οποίος σημείωσε μεγάλη επιτυχία για δεύτερη φορά. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τάκη Σφακιανόπουλο, τον κ. Κώστα Πολίτη και τον γιατρό κ. Νίκο Χιώτη για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση αυτή.

___________________________________________________________________________

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ

 ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ0001

Την Δευτέρα 20 Απριλίου στις 8 το βράδυ, στην Διπλάρειο Σχολή στην Πλατεία Θεάτρου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης Παράξενες πόλεις: Αθήνα

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον 3ο όροφο της Σχολής με διάφορα εκθέματα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Όπως ανέφερε στο ενημερωτικό φυλλάδιο η κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκη  Εκτελεστική Υποδιευθύντρια   οι πόλεις ποτέ δεν είναι μόνο ότι βλέπουμε. Είναι κυρίως ότι νιώθουμε, ότι φανταζόμαστε, ότι αποφασίζουμε. Η Αθήνα, για τους καλλιτέχνες του Strange Cities, αποδείχτηκε μια πόλη ζωντανή και φωτεινή, έντονη και παράξενη, οικεία και ξένη.

Επίσης διοργανώνονται παράλληλες δραστηριότητες οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την λήξη της έκθεσης στις 28/6/2015.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδης και πολλοί Αιγυπτιώτες και μείνανε κατάπληκτοι από την ωραία διοργάνωση και δουλειά που πραγματοποίησε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

___________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Α.Π.Θ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΠΑΘΗ

HPIM3722

Την Δευτέρα 20 Απριλίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Καθηγητή Α.Π.Θ. Παναγιώτη Σπαθή, με θέμα: «Χριστιανικά και Ελληνιστικά Μνημεία της Αιγύπτου».

Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι το κληροδότημα που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές και το κληροδότημα που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Μνημεία, κτίρια, χώροι, έργα τέχνης, βιβλία και χειρόγραφα με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, εθνολογική, ανθρωπολογική αξία είναι  μνημεία πολιτιστική κληρονομιάς, είναι τεκμήρια ανθρώπινων αξιών, μαρτυρίες πολιτιστικής παράδοσης και εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας.

Τα Χριστιανικά και Ελληνιστικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αιγύπτου και τα Ιστορικά Κειμήλια και Έργα Τέχνης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι σημαντικότατα παραδείγματα ζωντανής πολιτιστικής κληρονομιάς που δημιουργήθηκαν στην διάρκεια πολλών αιώνων.

Η προστασία των μνημείων του πολιτισμού δεν είναι μόνο ηθικό χρέος. Είναι αναγκαιότητα γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι ο πλούτος μας και πρέπει να γίνει περιουσία όλων μας. Η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς απαιτεί την συνεργασία και σύνθεση πολλών επιστημονικών κλάδων και γνώσεων αλλά απαιτεί επίσης και την ενεργή συμμετοχή όλων μας, προσώπων και συλλογικών φορέων.

___________________________________________________________________________

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 

2015 10001 new  2015 20001 new

Από την Πασχαλινή εκδρομή του Συνδέσμου στην Λίμνη Κερκίνη, Οχυρά Ρούπελ, Έδεσσα, Αμφίπολη, Μονή Εικοσιφοίνισσας, Σπήλαιο Αγγίτη, Δράμα.

_____________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

HPIM3705 - 1 HPIM3713 - 1

Τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2015 απολαύσαμε την φωτογραφική περιήγηση της δημοσιογράφου – φωτογράφου κ. Μαρίας Αδαμαντίδου με θέμα: «Φωτογραφική περιήγηση – προσκύνημα στις Ελληνικές εκκλησίες του Καΐρου». Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

Η Μαρία μας ταξίδεψε με την προβολή φωτογραφιών από το προσωπικό της αρχείο στους δώδεκα ελληνικούς ναούς του Καΐρου, μοιράζοντας έτσι με το κοινό την πολύχρονη προσπάθεια της για τη διάσωση της θρησκευτικής μας μνήμης. Ο σχολιασμός που συνόδευε τις φωτογραφίες με ιστορικά στοιχεία για τους ναούς ήταν εξαιρετικός. Οι ναοί ανήκουν και συντηρούνται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση με μεγάλη προσέλευση κοινού, απέδειξε ότι αξίζει να επιδιώξουμε και σε άλλες πολλές συνεργασίες των Συλλόγων μας σε κοινές εκδηλώσεις.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα Ahmed F. El Bidewy, ο Μορφωτικός Ακόλουθος την Πρεσβείας Dr Hussein M. Marie, ο Γενικός Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού Ασίας – Ωκεανίας – Αφρικής κ. Θεόδωρος Δημάδης καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου.

Ο κ. Κόκκινος περιηγήθηκε στους χώρους του Συνδέσμου από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

___________________________________________________________________________

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

IMG_4110-1

Το θερμό χειροκρότημα του μεγάλου αριθμού μελών Αιγυπτιωτών, Φίλων, εκλεκτών προσκεκλημένων και όσων ήλθαν στη χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου, ήταν το επιστέγασμα της χθεσινής έξοχης “παράστασης”  που έντεχνα επιμελήθηκε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε για το Θέατρο και το Λυκούργο Καλλέργη, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης, μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικών του Συνδέσμου Πάνος Κατέρης.

Η παρουσία και οι ομιλίες των έγκριτων κ.κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου, Νίκου Μαρκάτου, Κώστα Πυλαρινού, Μαρίας Αλιφέρη, το καλλιτεχνικό διάβασμα από την Μαίη Σεβαστοπούλου και Τέλη Ζώτο, αποσπάσματος μεταφρασμένου από τον Λυκούργο Καλλέργη έργο του Τσέχωφ και η αφήγηση από την Τζένη Κολάρου-Καλλέργη της προσωπικής επαγγελματικής και συζυγικής συμβίωσης  με τον τιμώμενο μεγάλο ηθοποιό, σκόρπισε συγκίνηση και ενθουσιασμό στο ακροατήριο.
Ένα ακροατήριο μέσα στο οποίο παρευρίσκοντο η καθηγήτρια κ. Βιργινία Βέργη-Νέρη, οι ηθοποιοί Χαριτίνη Καρόλου, Κώστας Βενετσάνος, Χλόη Λιάσκου, Ντίνος Καρύδης, ο σκηνοθέτης Ηλίας Μαλανδρής, η συγγραφέας Κική Σεγδίτσα και πολλοί άγνωστοι που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και χαιρετήθηκαν με ενθουσιασμό για τα έργα τους από τους φιλότεχνους Αιγυπτιώτες Έλληνες.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος Κώστας Μιχαηλίδης και η Αντιπρόεδρος Κρυστάλλω Τρίμη πρόσφεραν στο Πάνο Κατέρη Τιμητικό ευχαριστήριο Δίπλωμα και στη Τζένη Καλλέργη ωραιότατη ανθοδέσμη.

____________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΠΑΣΗ

HPIM3681 -1 HPIM3688 -1

Μεγάλος αριθμός μελών και φίλων των δυο συνεργαζόμενων, για την περίσταση, Συνδέσμων, των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και του Πανελλήνιου Ομογενών Ζιμπάμπουε, Ζάμπιας, Μαλάουι, Μοζαμβίκης προσήλθαν, τη Δευτέρα 23 τρέχ., στην αίθουσα εκδηλώσεων των Αιγυπτιωτών  για να ακούσουν την ομιλία του Αλεξανδρινού Φυσικομαθηματικού  κ. Αλέξανδρου Μπάση.

Παρουσιάζοντας ό,τι σχετικό με το δύσκολο – για τους πολλούς – θέμα του, ο ομιλητής μετάδωσε με χαρακτηριστική άνεση, λεκτικά και παραστατικά, σχήματα και εξισώσεις που επιβεβαίωναν, στο χώρο και το χρόνο, τα μονοδιάστατα μέχρι τετραδιάστατα “υπαρκτά”, τότε θεωρητικά αλλά σήμερα αποδεδειγμένα, μεγάλων γνωστών ελλήνων και ξένων στοχαστών και φιλοσόφων.

Και προκάλεσε πολλά ερωτήματα και συζήτηση στο τέλος της ωραίας εκδήλωσης κατά την οποία του %